PDA

Zobacz pełną wersję : czarne wody

ynot
08-11-2004, 01:09
Witam
Posiadam Akwarium 116 l i niedlugo bede je uruchamial
chcialbym w nim stworzyc prawdziwe wody czarne
w zwiazku z tym mam pytanie jak przygotowywac wode
jakie powinna miec optymalne parametry aby najlepiej odpowiadala naturalnym warunka oraz jaka filtracje zastosowac.
Co do zarybienia to myslalem o 2 stadach neonow jakie jeszcze ryby moge tam wpuscic
Pozdrawiam

mati
08-11-2004, 09:33
Mgę podać ci skład chemiczny czarnychwód według "Magazynu Akwarium":
Bagnisty staw na wyspie w Arquipelago das Anavilhansas(Rio Negro)
1.Kolor wody:ciemnobrązowy
2.pH: 4.3
3.TwO: <1 dGH
4.TwW: <1 dKH
5.Przewodność: 10 ľS/cm
6.Głębokość: <1 m
7.Prąd wody: brak
8.T wody: 28*C
9.T powietrza: 26*C
Strumień na wschód od Janero Herrera(Depto. Loreta, Peru)
1:ciemnobrązowy
2:5.4
3:<1 dGH
4:<1 dGH
5:3 ľS/cm
6:<1 m
7:powolny
8:27,5*C
9:32*C
Rio Cuieiras, dopływ Rio negro(Brazylia)
1:ciemnobrązowy
2:4.3
3:<1 dGH
4:<1 dKH
5:10 ľS/cm
6:>2 m
7: ledwo wyczuwalny
8: 26*C
9: 23*C

Żyją w nich min.: Neon Innesa, Neon czerwony, Pielęgniczka Agassiza, Pielęgniczka Ramireza, paletki, skalary, uaru, pielęgnice skośnopręgie, zwinniki Blehera.

Najlepiej byłoby gdybyś przygotował wodę przy pomocy filtra RO. Możesz też kupować wodę destylowaną. Woda powinna być filtrowana przez torf. Do akwarium możesz wrzucić liście dębowe i szyszki olchy. Jako podłoże powinien być piasek. Na niego daj kilkucentymetrową warstwę liści oraz torf włóknisty. Włóż dużo korzeni. Rośliny raczej nie występują, są jednak pływające pistia czy hiacynt wodny. Nie należy wkładać kamieni, można używać na stałe sterylizatora UV, który usuwa mikroorganizmy.

Życzę udanego akwarium. :D

Vincenzo
08-11-2004, 11:30
Szyszki olchy polecam. Tylko nie przesadzić z ilością! Liście i torf jak najbardziej, ale w prosty sposób dodasz wyciągu z torfu dodając któryś z firmowych preparatów (ja daję ToruMin).

jakubkrawiec
08-11-2004, 12:14
Witam! Ja również przymierzam się do założenia akwarium odtwarzającego biotop czarnych wód Ameryki Płd. (nie wiem co z tego wyjdzie, nie wiem czy wogóle go założę)...Moje akwarium jest pojemnościowo takie jak twoje. Polecam przestudiować www.apisto.pl/ (http://www.apisto.pl/). Najlepiej zrób tak jak ja - wydrukuj wszystkie artykuły i przeczytaj całość ok. 3 razy :P. Dowiesz się wszystkiego! Nie wiem, czy posiadasz już filtr. jeśli nie, to zainwestuj w filtr zewnętrzny o dużej pojemności, a małym przepływie (nie może robić zbyt dużych zawirowań wody). Ja planuje obsadę:
Neony Inessa - ok. 20 szt.
Skalary - 6 (dopiero jak neony podrosną)
Pielęgniczka Kakadu - 3+1 szt.
Zbrojnik niebieski - 3 szt.
Kirysek panda - 6 szt.

Stryjek
08-11-2004, 13:31
Chyba jakubie kiepsko czytałeś www.apisto.pl jeśli chcesz wrzucić do 100l 8 ramirezek, nie zapominaj ze to pielęgniczka mała bo mała ale zawsze. Do takiego akwa maksymalnie 2 parki a jeszcze lepiej tylko jedną. Przy ośmiu sztukach dominujący samiec będzie ganiał pozostałe samce i masz małe szanse żeby dobrały się w pary
Poza tym skalary to też nie jest dobry pomysł do tak małego akwarium

XAC
08-11-2004, 13:36
Dzięki Stryjek nie chciałem żeby znowu na mnie wypadło, że się czepiam. Popieram na 100%.

Paweł
08-11-2004, 19:27
Woda prawie cała z RO. Większość miejsca w filtrze kubełkowym będzie zajmował torf granulowany. Bardzo skąpe oświetlenie. Na dno drobny piasek i ziemia kokosowa. Tylko uważaj żeby nie przegiąć z tą ziemią, strasznie barwi wodę. Najlepiej jak ją sobie odstawisz na powiedzmy 2 tyg. w jakimś kuble, żeby zatonęła. Tylko musi być zalana wodą, tak żeby zostało sporo miejsca pomiędzy nią a lustrem wody. Wystrój to w zasadzie tylko korzenie, ew. pływające rośliny. Niestety przy takim podłożu odpadają rybki kopiące w dnie, a bardzo ciekawie prezentował by się np. Bunocephalus sp.

Ciekawe zdjecia dające jakieś wyobrażenie o tym biotopie znajdziesz tutaj: http://www.finarama.com/gallery/amano.htm

jakubkrawiec
08-11-2004, 20:02
:? Ale wpadka! A w jakiejś ksziążce u kolegi widziałem akwarium w którym było aż 5 par Ramirezek. Ramirezki w moim akwa wyglądały by jednak kiepsko - są małe, a trzymanie większej ilości może byc rzeczywiście dość ryzykowne. A ten zbiornik u kolegi w ksiąrzce nie był urządzony w stylu "czarnych wód", tylko było to akwarium ozdobne. Znajdowały się tam także jaskinie skalne, więc ryby miały się gdzie chować. Ja będę trzymał Kakadu.

XAC
08-12-2004, 07:22
No to trochę spudłowałeś kakadu żyją w wodach białych.

jakubkrawiec
08-12-2004, 14:33
Na apisto.pl piszą, że Kakadu również zamieszkuje wody czarne.

Unnamed
08-12-2004, 14:47
Ale coś parametry się nie zgadzają? T: 21-29 C, pH 7, TWW 14 dH, TWO 10-12dH Żyją one w strumieniach które spływają z gór, więc są bardziej twarde i zasadowe...

roki
09-16-2004, 20:48
Ja do swojego akwa daje wode z lesnego stawu. Kiedys byl tam kopany torf - chyba z 1000 lat temu :wink: . Jak do tej pory nie mialem zadnych klopotow z mikrobami, chorobami, itp. Woda ma kolor cherbaty i parametry two-0, tww-0, azotany-0, pH-6. W akwa kupe korzeni. W filtrze torf ogrodowy pH 3,5-4 (male ilosci bo pH spadlo by za bardzo). W planach bylo Rio Negro, ale obsada nie wypalila. Kiedys to zmienie.

sulej
09-17-2004, 12:11
Roki to co piszesz jest szczytem marzeń, już czuję klimat twojego akwa, mieć taką lux wodę :D .Pozdrawiam

Vincenzo
09-17-2004, 13:01
Kiedyś łowiłem karasie w dołach potorfowych; złote karasie miały tam kolor... czekolady (smakowały normalnie), a sama woda była jak słaba kawa rozpuszczalna... Chyba nadawałaby się faktycznie do akwa. I tylko te po_torfowiska są o jakieś 350 km od mojego obecnego miejsca zamieszkania... :cry:

roki
09-17-2004, 22:02
Ja mam to szczescie, ze mam blisko. Tylko zawsze przemocze buty do terem jest podmokly i ciezko sie brodzi z dwoma 10l wiadrami w rekach :) . Jednak taka woda warta jest poswiecenia.

Duch
09-17-2004, 22:20
Roki a masz może jakieś fotki tego baniaka? Jestem bardzo ciekaw jak wygląda :) .

Sam mam ochotę założyć "czarny" baniak bez żadnych roślin(no może jakieś pływające aby zaciemnić bardziej toń), z korzeniami, mnóstwem gałęzi na tylnej szybie(symulacja leśnego brzegu rzeki), procesami gnilnymi, torfem, pH poniżej 5.5. Najlepiej żeby miał z 1500l :D. Wpuściłbym sobie tam stadko 10-15altumów i z 500neonów czerwonych.....takie skromne marzenie :1:

ps. Nie ma na tych torfowiskach jakichś fajnych korzeni?

roki
09-17-2004, 22:45
Mam tylko stare fotki. Akwa mialo byc w zalozeniu fragmentem dorzecza Rio Negro. Woda by pasowala, ale obsada mnie przerosla. I wyszlo jak wyszlo, ale kiedys to zmienie. Moj plan: mieszkam nad morzem, a ono wyrzuca czasami wielkie plyty sprasowanego torfu - idealnego na dno, do tego korzenie, woda ze stawu i mam cos podobnego do Rio Negro. No i oczywiscie paracheirodon axelrodi, a na wodzie piscje. To na razie plany, a ja ciesze sie z tego co mam. W najbizszym czasie pelna odslona w galerii. p.s. ten termometr to wina zony :)

Duch
09-17-2004, 22:55
Szczerze powiedziawszy to bardziej podoba mi się lewa strona :D

Ja chciałbym zrobić coś takiego :wink: ....ma być mrocznie i naprawde herbacianie.

http://www.simplydiscus.com/forum/attachments/wildamano04.jpg

Więcej fotek TU (http://www.simplydiscus.com/forum/index.php?board=22;action=display;threadid=5729)

roki
09-18-2004, 10:39
Mi tez! Jednak zycie to ciagle kompromisy - niestety. Kiedys myslalem o b. duzym baniaku skladajacym sie z 2 czesci: pierwsza wys. na ok. 35cm i druga wys. na 60 cm to na odpowiedniej dlugosci. Pierwsza to plytki porosniety roslinami brzeg, druga to ciemna pelna korzeni i lisci glebina. Nie wiem jednak czy da sie cos takiego skleic. Dlatego mini wersja w moim wykonaniu. Moze jednak czas na przesuniecie sie bardziej w glab i zrezygnowac z roslin???

mati
09-18-2004, 18:22
Ja bym bardzo chętnie zrobił czarne wody, ale jestem zbyt przywiązany do roślin, a mam tylko jedno akwarium, na drugie nie pozwalają mi rodzice... :(
Ale filtruję wodę przez torf, mam go trochę na dnie razem z szyszkami olchy i liśćmi dębu. Mam 3 korzenie, niestety mocno zakryte mchem i kabombami. Planuję kolejne, za jakiś czas. Niestety, mimo, że woda ma TwO 6 i TwW 5, to pH nie schodzi poniżej 7.2. Muszę jeszcze bardziej zmiękczyć wodę. :)

roki
09-19-2004, 11:13
Duchu jeszcze cos mi sie przypomnialo: zeby bylo widac, ze woda jest ciemna akwa musi byc dosc glebokie, a swiatlo rozproszone. Woda, ktora mam w baniaku jest jak herbata. W akwa tego nie widac, gdyz jest waskie, a woda ma bardzo duza przezroczystosc. Jednak jak porownac z akwa z kranowka widac pozytywna roznice. Noeny swieca jak "neony". :)

matyjasz
09-19-2004, 17:03
Jak mają być czarne wody to bez roślin :] Nei podoba mi sie ta prawa częśc. Podłoże powinno być z piasku jakieś lisie dębu, szyszki olchy itd. I jeszcze skalaray :] Fajnei by to wyglądało. Paramtery wody masz piękne :)

roki
09-20-2004, 12:31
W czarnych wodach nie ma roslin, gdyz kolor wody tak zalamuje promienie swiatla, ze nie moga one wytworzyc procesu fotosyntezy. Chodzi tu o kolor bo woda jest bardzo przezroczysta i swiatlo dochodzi na glebokosc do 2m. Jednak na plytkiej wodzie, gdzie liscie roslin siegaja do samej powierzchni moga one smialo rosnac. Czarne wody to nie tylko rzeki (Rio Negro), sa tez zalewiska i inne wody stojace. Tam brzegi sa porosniete. I jak pisalem wyzej taka byla moja koncepcja - brzeg i coraz glebiej i ciemniej - dwa w jednym. Tylko akwa jest zbyt male. Na czasie porobie nowe zdjecia, moze zmienicie zdanie i zaakceptujecie moj baniak jako CZARNE WODY :)

sulej
09-20-2004, 13:01
witam zauważyłes może po której stronie ryby chętnie siedzą?

roki
09-20-2004, 13:38
Tak. Prowadze czasami obserwacje swojego banika. :) Plywaja po calym akwa - chodzi o neony. Chociaz wieczorem przed zgaszeniem swiatel (ok 1,5-2 godz. wczesniej) skupiaja sie tylko w czesci z roslinami, gdzie spedzaja noc. Natomiast kiryski wola "strefe cienia", zadko zapuszczaja sie w rosliny. Aha rosliny sa teraz kilkakrotnie wieksze niz na zdjeciu. Amazonki tworza istna podwodna dzungle.

Paweł
09-20-2004, 22:22
roki - Super sprawa z tym przejściem światła, a nie myślałeś nad daniem na podłoże piachu, ew. rośliny wsadzić wtedy do doniczek. Albo nad oświetleniem HQI i zrobieniu pomiędzy wodą a żarnikiem struktury przez którą światło by przeświecało wąskimi strumieniami i tak docierało do wody.

roki
09-21-2004, 10:59
Dzieki. Pomyslow jest tysiac. Brak jednak srodkow na ich realizacje. Juz podjalem decyzje i na pewno zmieniam wystroj. Zrobie typowe dorzecze Rio Negro - wody raczej stojace. Na dno wylacznie torf i liscie. Do tego korzenie i zadnych roslin. Obsada same neony innesa (jak sie zona zgodzi to wymienie na czerwone :) ). Moze male pielegniczki na dno Agassiza lub Zolta. A swiatlo puszczone przez ciemna szybe z dziurami. Zobaczymy jak wyjdzie. Ale to za 2-3 miesiace - 3 male kiryski Sterby musza jeszcze podrosnac.

sulej
09-21-2004, 12:56
Dobry pomysł ja równirż dążę do takiego biotopu, jedyne rośliny jakie mam to jeden anubias może jeszcze dam mikrozorium bo sobie pływa w 200l i nie ma co z sobą zrobić, tylko że ja trzymam parkę ramirez w 60l, daję szyszki olchowe i będą liście dębu, ph6-6.5 kh-0 klimat już jest niezły,wrzuciłem dużo zbutwiałego drewna olchowego wyłowionego z rzeki.Ryby wyglądają na zadowolone, zobaczymy jakie będą owoce tej radości. Pozdrawiam

roki
09-21-2004, 15:05
Sulej uwazaj tylko z tym zbutwialym drewnem. Mialem u siebie cos takiego, a po jakims czasie woda miala zapach ... bardzo nieprzyjemny. IMHO najlepsze do akwa jest twarde drewno: dab, buk i raczej nie "skorodowane".

Paweł
09-21-2004, 15:45
Zamiast torfu polecam ziemię kokosową, sprzedawaną w brykietach. Na dnie wygląda naturalniej niż torf, brudzi wodę tak samo. A kąsaczy jest naprawdę duży wybór, ja lubię drobnoustki. Ostatnio też widzaiłem jakiegoś kąsacza całego czerwonego (taka żarówa), ale nie był to Bystrzyk amandy.

roki
09-21-2004, 15:55
Ja mysle o torfie, ktory wyplukuje morze z klifow. Sa to duze plyty, skladajace sie z setek warstw sprasowane tonami piachu przez "wiele" lat. Wytne sobie taki kawalek na dno i chyba bedzie dobrze. Ten torf jest tak zbity, ze nie beda sie wzbijac tumany mulu przy kazdym ruchu.

Paweł
09-21-2004, 21:06
Ja mysle o torfie, ktory wyplukuje morze z klifow. Sa to duze plyty, skladajace sie z setek warstw sprasowane tonami piachu przez "wiele" lat. Wytne sobie taki kawalek na dno i chyba bedzie dobrze. Ten torf jest tak zbity, ze nie beda sie wzbijac tumany mulu przy kazdym ruchu.A gdzie takie cudo można znaleźć?

wojtass_maniak
09-21-2004, 21:53
Jak sie mieszka nad Ustka to bardzo latwo mozna znalesc gorzej z nami mieszkancami srodka i dolu Polski:)

dziadekk
09-22-2004, 18:17
A gdzie takie cudo można znaleźć?
Przeczytaj post rokiego, ten z fotkami. :evil:
Acha w związku z powyższym usunąłem Twój ostatni post :evil:

Dla jasności dlaczego oraz w związku z tym, że temat jest naprawdę ciekawy zerknij tu (ostatni post w wątku :? ):
http://www.akwarystyka.com.pl/forum/viewtopic.php?t=6577

monetka
09-22-2004, 20:31
Ja mysle o torfie, ktory wyplukuje morze z klifow. Sa to duze plyty, skladajace sie z setek warstw sprasowane tonami piachu przez "wiele" lat. Wytne sobie taki kawalek na dno i chyba bedzie dobrze. Ten torf jest tak zbity, ze nie beda sie wzbijac tumany mulu przy kazdym ruchu.
Roki napisz po ewentualnym umieszczeniu tych plyt w akwa czy nie rozsypuja sie potem na kawalki. Ja probowalam kiedys dac w podloze kawalki sprasowanego torfu,(kupionego w sklepie zoo) ale rozlatywaly sie pozniej na drobnice. Do tej pory wybieram przy odmulaniu resztki. :evil:

roki
09-23-2004, 09:51
Kiedys robilem probe z tym torfem z morza. Wsadzilem kwalek do akwa i lezal tam jakis czas. Przez ten okres nie stwierdzilem jego rozmiekania i rozsypywania sie. Natomiast kiedy go wyciagnelem i wysechl na wior zaczal sie rozwarstwiac i kruszyc.

Jak przestanie sztormowac i lac to przejde sie nad wode, moze gdzies bliko znajde jakis spory kawalek to przyspieszy metamorfoze mojego akwa.

roki
09-23-2004, 23:07
Taka mam wode w swoim akwa. Jasna czy ciemna?

sulej
09-24-2004, 08:03
Ja mam coś w tym stylu, zobaczę co będzie jak dam liście dębu, może dzisiaj wezmę dzieciaki i pójdę do lasu,a może mi powiecie jaka roślinka pływająca nie wymaga dużo światła.

monetka
09-24-2004, 08:16
Taka mam wode w swoim akwa. Jasna czy ciemna?

Hmmm, jak dla mnie to taka srednia! :wink:
Mialam kiedys ciemniejsza, ale ze wzgledu na rosliny(jakos nie potrafie z nich zrezygnowac) musialam "rozjasnic".

Roki jezeli masz mozliwosc, to zrob zdjecie przy najblizszej wyprawie nad morze tych plyt torfowych w naturze. Ja jestem Goralka, z morzem mam malo wspolnego i jakos nie moge sobie ich wyobrazic. :wink:

roki
09-24-2004, 09:34
Tak - srednia :( . Kiedys byla ciemniejszaza :( .

Juz o tym myslalem. Tylko w taka pogode nie chce mi sie chodzic po piachu. Na pewno jednak je zdrobie. Jak tylko pogoda sie poprawi wybiore sie na spacer.

Mam kolege, ktory wiozl dwie takie bryly torfu przez cala Polske. Wymagalo to sporo wysilku (cholerstwo strasznie ciezkie), ale jego Pyton krolewski ma je w terrarium. Sa wiec i w gorach :) .

monetka
09-24-2004, 20:58
.... Jak tylko pogoda sie poprawi wybiore sie na spacer.
Roki az tak bezduszna to nie jestem, zeby Cie w sztormowa zawieruche (u nas to sie halny nazywa :wink: ) wyganiac na sesje zdjeciowa, kiedys przy okazji! :wink:

Mam kolege, ktory wiozl dwie takie bryly torfu przez cala Polske. Wymagalo to sporo wysilku (cholerstwo strasznie ciezkie)
To chyba wiecej w tych plytach piachu, bo torf lekki?

Sa wiec i w gorach :)
:5: :5: :5:

P.S. Ogladalam zdjecia w galerii, ta "czarna" czesc bardziej mi sie podoba! :wink:

roki
09-25-2004, 20:03
Monetka gwarantuje ci, ze nie bylo tam grama piachu.
Wyobraz sobie, ze paczka ktora kupilas w sklepie ma w sobie 10 razy wiecej torfu przy tej samej objetosci - jest 10 razy ciezsza.
To nie jest suchy torf sztucznie prasowany. Tu na zlozach torfu przez "kilka" lat lezolo tysiace ton piachu. Jest to tak geste, ze bardziej sie nie da do tego nasiakniete woda.
Nie chcialabys tego dzwigac :)
Jak chcesz to ci podesle w paczce, ale ty placisz za przesylke :wink:

monetka
09-25-2004, 20:14
Monetka gwarantuje ci, ze nie bylo tam grama piachu.
No dobra, wierze na slowo! :wink:
Wyobraz sobie, ze paczka ktora kupilas w sklepie ma w sobie 10 razy wiecej torfu przy tej samej objetosci - jest 10 razy ciezsza.
To nie jest suchy torf sztucznie prasowany. Tu na zlozach torfu przez "kilka" lat lezolo tysiace ton piachu. Jest to tak geste, ze bardziej sie nie da do tego nasiakniete woda.
Fakt, ten ze sklepu nie byl zbity, ale 50 litrowy worek z torfem dalam rade przetargac z wozka do samochodu! :wink: :1:

Nie chcialabys tego dzwigac :)
Juz by ta chciala, zeby tylko byl tu taki! :wink:
Jak chcesz to ci podesle w paczce, ale ty placisz za przesylke :wink:
Raczej podziekuje! Bylby to chyba najdrozszy torf swiata! :1:
Moze namowie meza na wakacje w przyszlym roku w okolicach Ustki. Juz kiedys tam (Rowy) bylam! :wink:

roki
09-25-2004, 20:22
W tym roku w Rowach (strona zachodnia) morze podmylo klif, torf mozna bylo kopac tonami.

Zapraszam ponownie.

Paweł
09-26-2004, 21:05
Może się kiedyś wybiorę do Ustki, i poszukam takiego torfu; przy okazji polowania na trotkę. Co prawda mam nak najgorsze wspomnienia ze Słupi, ale ją jeszcze znam, w przeciwieństwie do innych rzek trociowych.

roki
09-26-2004, 21:14
Pawel jedno ci podpowiem. Na Troc i Lososie wybieraj sie z siatka, a nie z wedka :wink: . Moj rekord 12kg Troc - nie miescila sie do bagaznika w maluchu. A nie jestem wedkazem, nie mam nawet wedki :).

Ostatnio wielkie bryly byly na wysokosci m. Orzechowo, ale nad morzem wszystko sie zmienia w oka mgnieniu - dzis sa tu jutro tam.

Przepraszam za post nie zwiazany z tematem. :oops:

Paweł
09-26-2004, 21:33
Orzechowa nie kojarzę za bardzo. To w kierunku Słowińskiego PN? Jak to z siatką? Tzn. do rybaków, żeby kupić rybę prosto z kutra? Ja łowiłem troć na leśnym odcinku powyżej kładki w Bydlinie.
Mam jeszcze jedno pytanko, próbowałeś kiedyś szukać korzeni na wydmach SPN? Ciekaw jestem czy można tam znaleźć jakieś ciekawe naturalnie okorowane korzenie.

roki
09-27-2004, 10:38
Po pierwsze: z ta siatka to byl zart. Chodzilo mi o miejscowych klusownikow, ktorzy stawiaja siatki na rzece w trakcie kiedy Lososie ida na tarlo. Lapia wtedy po kilka sztuk na raz, w krutkich odstepach czasu. Zaznaczam, ze z racji wykonywanego zawodu jestem po drugiej stronie barykady.
Po drugie: Orzechowo to pierwsza miejscowosci od Ustki w strone wschodnia - kierunek SPN.
Po trzecie: korzenie mam wlasnie z tego miejsca, sa tam lasy bukowe i strome klify. Morze podmywa klif i drzewa wpadaja do wody. Po kilku latach w solance sa super. Okorowane i bardzo twarde. Nie ma na nich sladow gnicia, itp. W SPN chyba nie ma takiego wyboru chociarz dawno nie bylem. Ale w tamta strone widzialem tylko korzenie drzew iglastych - nie bardzo sie nadaja.

sulej
09-27-2004, 11:08
witam, Paweł widzę że jesteś z Warszawy, polecam pojechać w stronę Łochowa, płynie tam rzeczka rządza, wzdłóż porośnięta jest olchami można tam wyciągnąć piękne korzenie, i dobrze zakonserwowane drewno zbutwiałe, wygląda jak bloki skalne, myślę że świetnie się nadaje do tego biotopu,

Paweł
09-27-2004, 21:30
roki - 1. Też nie lubię tych panów. 2. Już ją znalazłem na mapie. Zdecydowanie nie doszedłem do niej na piechotę, a plażą szedłem z godzinę w jedną stronę. 3. Tak myślałem, że w SPN głównie iglaki. Dzięki za odpowiedzi.

sulej - Znam Rządzę, kiedyś nad nią łowiłem ryby; przynajmniej próbowałem (podobno są w niej pstrągi, a na pewno były) bo nic nie złowiłem. Odnośnie korzeni, mam obiekcje co do czystości rzeki i tych korzeni; groźne zanieczyszczenia często są niewidoczne. Nie wątpię za to że w wodzie leży sporo korzeni. Dzięki za informacje.

sulej
09-28-2004, 09:54
nie wiem jak z czystością, ale korzenie z tej rzeki siedzą 3-ci miesiąc w 60l z parą ramirezów i rybki mają się świetnie, może z czasem coś wyjdzie, zobaczymy. Moje dzieciaki też często się tam kąpały i jakoś żyją :D, niestety to nie Ameyka Połódniowa.

roki
10-05-2004, 19:35
Jesienne sztormy na chwile ustaly, wiec moglem sie przejsc nad morze. Znalazlem tam torf, ktory wyzej opisywalem.
Przywiozlem do domu maly kawalek: dl=60cm, szer=30cm, gr=4cm, waga 6kg.
Jak zorganizuje jakis transport (cos na terenowych kolach), to wytne odpowiedni kawalek do swojego akwa z plyt wielkich jak pas startowy :wink:
Ponizej zdjecia :arrow:

roki
10-06-2004, 16:23
Pytanie do znawcow: czy pod w/w bryly torfu dawac jakis piasek lub zwirek :?:
W naturalnych zbiornikach pewnie cos tam jest.

Paweł
10-06-2004, 20:11
Robi wrażenie, ale ja bym nic nie dawał; jeszcze jakieś warstwy beztlenowe się tam zrobią.

andmo
10-20-2004, 06:42
Jakie są zależności między trzema "parametrami"? KOLOR WODY - ILOŚĆ GARBNIKÓW - PH?
Skąd pytanie?
Podobno korzenie "mopani" bardzo farbują wodę.
Czy to oznacza, że wydzielają jednocześnie dużo garbników? kwasów humusowych? Czy niekoniecznie?!
Jak się poczyta o parzeniu herbaty - ostatnio podawał takie przepisy Lipton- to należy parzyć 2 min - już jest smak i kolor - ale dłuższe parzenie powoduje uwalnianie garbników.
Można stąd wywnioskować, że nie zawsze kolor idzie w parze z ilością garbników.
Ziemia kokosowa (włókno kokosowe) barwi wodę ale podobno nie zakwasza (!) tzn - czy jest to sama "farbka" bez garbników? - bo garbniki podobno zakwaszają wodę :x

Wrzuciłem do filtra 05.l torfu włóknistego (akwa 360 l ) i żadnych widocznych zmian nie zaobserwowałem - ale może coś się wydzieliło?

Jak w takim razie zmierzyć ilość garbników?
I czy robi się takie rzeczy?

Sliwka69
10-20-2004, 09:49
http://www.akwarium.prx.pl/adv/zwiazki_humusowe.htm

http://www.ar.wroc.pl/~weber/powstaw1.htm

http://www.ar.wroc.pl/~weber/humic-pl.htm

Korzenie mopani wcale tak silnie wody nie barwią , jeśli chcesz mieć herbatke lub nawet lekką kawę zastosuj liście dębu ( to w większej ilości ) lub jeśli nie odpowiadają ci śmieci walające się po akwa do zastosuj szyszki olchy ( te w małych ilościach na twoje 360 L ze 14 do 20 szt .
Poczekaj cierpliwie związki są pololi wypłukiwane z torfu a korzeń równierz tak szybko kolorku nie da . 0,5 L torfu powinno ci dać fajną leciutką cherbatkę myśle że jeśli nie masz twardej wody powinno być w sam raz , zmiękczy jeszcze troszkę i ładnie zakwasi , ale uważaj coby nie przegiąć . Śpiesz się powoli .

Co do ziemi kokosowej to poprostu załatw sobie troszke z ogrodniczego czy coś w tym stylu i sprawdź testy do ph pewnie masz , jaki problem zalać odrobiną wody na np 48 godzin i zbadać wode ??

O pomiarach ilości garbników i kwasów humusowych możliwych do wykonania w domu jeszcze nie słyszałem 8)

A i jeszcze jedno OPCJA SZUKAJ NIE GRYZIE !!

andmo
10-20-2004, 11:32
Dzięki. A uwagę OPCJA SZUKAJ NIE GRYZIE - możesz sobie darować. Postawiłem pytania po przeczytaniu kilkudziesięciu wątków na forum Akwarystyka,SRWiA oraz Wodny Świat I jak widać nie znalazłem odpowiedzi na postawione pytania i TY też takiej odpowiedzi nie udzieliłeś i podane linki niczego nie rozwiązują :!:

A co do linków to pierwszy oczywiście czytałem kilkakrotnie już dawno i co z tego ? takie stwierdzenie
"Z praktycznych względów wskazane jest, aby w akwarium utrzymywać stałą koncentrację kwasu humusowego (0,02-0,1 promila) co uniemożliwi rozwijanie się glonów pomimo dużego oświetlenia. Stosowanie koncentracji powyżej 0,2 promila jest toksyczne dla wszystkich roślin
Jak to zmierzyć :?:
:!:
albo

Należy podać, że w akwariach, do których wprowadziliśmy humusowe związki nie można stosować zbyt jaskrawego oświetlenia, a już w żadnym przypadku promieni ultrafioletowych, ponieważ zawarte w wodzie garbniki ulegają wytrąceniu, a następnie koagulacji, czego objawem będzie zmętnienie wody i pojawienie się kłaczków, które oblepiają skrzela ryb lub pokrywają np. złożoną ikrę

Co to oznacza? zbyt jaskrawe oświetlenie :?:
0,2 W/l ;0,5W/l czy 1W/litr
a może to chodzi o Waty /powierzchnię albo lumeny na powierzchnię
bo przy jakiejś wartości granicznej oświetlenia - przy powierzchni wody będzie następowało wytrącanie garbników (związków humusowych?) :?:

I tego typu światłych (naukowych) myśli można znaleźć w artykułach dużo - ale jak to jest w praktyce :?:
I tutaj oczekuję odpowiedzi tych, którzy czegoś doświadczyli w tym zakresie i mogą się tą wiedzą praktyczną podzielić.
A teraz jako ciekawostkę - pierwszym cytacie jest taki fragment:"...co uniemożliwi rozwijanie się glonów pomimo dużego oświetlenia.." :!:
a w drugim cytacie :
"......nie można stosować zbyt jaskrawego oświetlenia.."
Czy możesz mi powiedzieć co Autor miał na myśli :?: :?: :?:
Jaka jest różnica pomiędzy dużym oświetleniem a zbyt jaskrawym oświetleniem :?: :!:

Autor mówi o związkach humusowych,kwasach humusowych i garbnikach - czy z tego artykułu wynika czy jest czy nie ma zależności między ilością kwasów humusowych a garbników?

A pozostałę linki są właśnie tej kategorii - nie do zastosowania w praktyce.
Pzdr

andmo
10-20-2004, 11:54
A i jeszcze o MOPANI
na forum SRWiA RAVEN napisał "wsadzilem wlasnie do baniaka korzen Mopani. ku mojemu zdziwieniu w szybkim tempie zbyt bardzo zherbacil mi wode

i na tym samym forum ale w innym wątku MarcinD napisał "No cóż. Mopani są ładne, ale wyjątkowo silnie farbują wodę. Ja bym polecił Ci zmienić go na mahoń. Dość powszechny w sklepach w stolicy. Też trochę barwi wodę, ale zdecydowanie mniej

Sliwka69
10-20-2004, 16:00
Przepraszam pośpieszyłem się troche z tym szukaj .

Do rzeczy praktyków w tej kwestii którzy odpowiedzieli by ci jest tak a tak chyba nie ma . Niestety do tej sprawy trzeba podejść indywidualnie w karzdym przypadku . Tego posta już gzieś widziałem => 2 Wątki z 1nym pytaniem ?

Napisz może lepiej jaki efekt chcesz osiągnąć
zakwasić , zmiękczyć czy tylko na kolorku ci zalerzy .

ja mam u siebie w 200 litrach około 250g peat granular fluwala w eheimie w 2 gim filtrze 25g peat fiber . Ponad to 2 spore korzenie z torfowiska korzeń machoniu i korzen mopani ( ale ten ostatni jest do wylotu stwierdzam że jego kształt nie pasuje do wystroju ) Woda ma elegancki kolorek słabego liptona .
Wode do akwa przygotowuje wlewając do 15 litrowego wiadra wode i zapuszczam fan1 wypełniony torfem granulowanym na około 48 godzin .
Woda po tym czasie ma ph troszke poniżej 7 albo w okolicach tww 4 , two 8 czyli redukcja twardości o ponad 60% . Dodatkowo spomagam się liśćmi dębu które wrzucam świerze co około 2 miesiące .

Jeśli masz jakieś pytania to odezwij się na gg około 22
nr gg 1543383
Tak będzie prościej .
Jeśli chodzi o teorię ile jakiej substancji jest w ...
to ci niestety nie powiem ale jakie miałem doświadczenia z ... przez te 10 lat to ci moge opowiedzieć .

andmo
10-21-2004, 06:31
Nie mam gg,
Generalnie chyba najbardziej zależy mi na kolorku - przy oświetleniu "dosyć jaskrawym" potrzebuję trochę rozproszyć "herbatką" światło dla podkreślenia urody moich kąsaczowatych. Woda nie musi być ani wybitnie miękka czy dużo poniżej 7 pH - nie mam zamiaru rozmnażać ryb. Natomiast jak widać z dyskusji to " przedawkowanie" w zakresie garbników, kwasów humusowych itp może prowadzić do znacznych zmian w akwa co jeden z forumowiczów nazwał "bałaganem". Wolę tego uniknąć.
Ponieważ jest to akwa dekoracyjne "w salonie" - zależy mi na wyglądzie. Ponieważ juz przerobiłem akwarium bez roślin - to teraz mam sporo zieleniny, sporo swiatła, CO2 i PMDD. Jak na razie - odpukać nie ma glonów (oczywiście są ale w minimalnych ilościach). Więc chyba zdecyduję się na 0,5 l granulatu torfowego do filtra (od tygodnia już jest 0.5 l włoknistego) i potem sukcesywnie będę dodawał szyszki olchy. Może otrzymam to o co mi chodzi bez "bałaganu" w akwa.?
Dzięki za informacje.
PS. Faktycznie masz rację - jest to fragment mojego wątku w innym miejscu forum - ale tam nikt się nie odezwał - spadł "z wokandy"

Tommygun
10-22-2004, 13:50
dołączam się do pytań, szczególnie w zakresie oświetlenia

też będę mial czarne wody 8)