Zobacz pełną wersję : GNIJĄ ROŚLINY
witam. może ktoś wie co zrobić zeby mi rośliny niegniły. co włoże rośline (oprucz kryptokoryny) robią sie żółte liście i po jakimś czasie roślinka zdycha :? . Światło mam 56Wat świetlówki złykłe, akwa 126 L.
:!: :arrow: http://www.akwarystyka.com.pl/forum/viewtopic.php?t=4548
A więc tak DUCHU.
Oświetlnie 2 x 18 Wat TUNGSRAM DAYLIGHT + 1 x 20 Wat TUNGSRAM DAYLIGHT. Nie stosuje żadnych nawozów ani Co2, Ph wody około 7.3, Obsada ryb. 6 x skalar, 2 x mieczyk Hellera, 2 x Brzanki Rekinie, 2 x Sum Rekini, 3 x Zbrojniki, 1 x Żałobniczka, 1 x Molinezja, 2 x Bojownik. Problem występuje przeważnie na prawie wszystkichroślinach. Ostatnio dołożyłem Echinodorus Oriental, Echinodorus Red Indian i Echinodorus Rose.
i na tych też pojawiają sie plamyna liściach (żółte liście) i dziury.
Oświetlnie 2 x 18 Wat TUNGSRAM DAYLIGHT + 1 x 20 Wat TUNGSRAM DAYLIGHT. Nie stosuje żadnych nawozów ani Co2
No to ja bym zaczął jednak nawozić przy 0.5W/l. Najprawdopodobniej masz niedobory żelaza i potasu. Echinodorusy są łakomena na Fe. Kup jakiś nawóz mikroelementowy (np. PGC) albo zrób sam (na bazie SZ). Przydałoby się również nawożenie CO2 (chociażby bimbrownia).
ps. Brzanki i sumy rekinie to nie za bardzo do takiego akwarium...skalary jeszcze można przeboleć (chociaż też troche za duże).
a jakie najlepiej nawozy stosować. Chodzi mi o nazwy produktów.
Ed Hunter
08-12-2004, 10:21
Hej...
Polecam "Planta Gainer Classic". Prucz niego jeśli planujesz zwiększyć oświetlenie i dodawać CO2 przydałoby się podawać makroelementy.
Pozdrawiam
Krzysiek
ok. bede próbowal. mysle nad zrobieniem bimbrowni. zobavzymy co z tego wyjdzie.
Arkadiusz77
08-15-2004, 22:39
Wszytko co przedmówcy piszą to prawda ale nic Ci ich rady nie dadzą dopóki nie wywalisz tego dzidowskiego madziarskiego światła, to są jarzeniówki do hal fabrycznych przy tym nawet glony rosną nienajlepiej a rośliny nie rosną żadne. Polecam dobre a tanie Philips TLD 865, 850, 840(trochę żólta ale najwydajniejsza świetlnie z nich wszytkich) wszytkie po 7-8 zł sztuka, aha i swiatełka też bym troszkę dołożył tak na 0,8 W/l pomyśl o tym.
Pozdrawiam