Zobacz pełną wersję : Pokarm dla narybku
Co sądzicie o pokarmie JBL Fluid w postaci zawiesiny do karmienia narybku? Czy ktoś to stosuje?
Witam
Ja stosowałem i udało mi się na nim 2 razy wychować łącznie około 40 młodych kakadu. Uważam, że to bardzo dobry pokarm jeśli ktoś nie zdąży wychodować artemii. Osobiście mogę z czystym sumieniem go polecić. Aha - karmiłem młode co 3 godziny (w niewielkiej objętości wody mieszałem 5 kropli Nobil Fluid i trochę JBL Novo Baby). Do tego można dodać jeszcze Tropical microvit albo Sera Micropan. Oczywiście najlepsze będą mimo wszystko pokarmy naturalne - świeżo wylęgła artemia oraz nicienie mikro. Jeśli masz taką możliwość to włącz te pokarmy w menu.
Pokarmy JBL Są bardzo dobre używam JBL I SERY Szkoda że JBL nie ma przedstawiciela w polsce :(
Wszelkie fluidy (czy to sery czy jbl) są dobre ale przez 1-2 dni. Jeśli tylko narybek zacznie sprawnie pływać należałoby wprowadzić bardziej urozmaicone jadło, np artemię, larwy oczlika. Fluid osiada na dnie (umiejętnie podany) i nie rozpływa sie po całym akwarium.
Niektorzy akwarysci polecaja podczas karmienia zawiesinami wpuscic male slimaczki. Jest to mozlowie tylko wtedy gdy narybek zacznie swoboodnie plywac. Slimaki na pewno zuzyja nadmiar pokarmu, ktory moglby sie rozkladac i zanieczyszczac wode. Ogolnie to bardzo dobry pokarm dla wszelakiego rodzaju narybku.