Zobacz pełną wersję : lsniacooki afrykańskie
lordmidian
03-27-2006, 12:24
Mam pytanie odnosnie tych rybek. W sklepie w którym je kupowałem powiedzieli mi że nalezy je karmić tylko pokarmem roślinnym bo inny im szkodzi. Niestety nie moge potwierdzić tej informacji. w zanej z ksziazek kt óre posiadam nie ma opisanego tego gatunku a przy innych lsniącookach nie ma takiej informacji( natomiast jest przy rybach którym rzeczywiscie szkodzi pokarm mięsny). Moje pływaja rzem ze szmaragdowymi i karmienie tylko roślinnym byłoby nieco utrudnione.
Jak to jest?
Aha i jeszcze jak by ktos mial łacińska nazwe tego gatunku to z góry dziękuję
A moze ktos je hodował i ma jakieś sprawdzone info bo dosć ciężko cos znalexc.
pozdr
lordmidian
03-29-2006, 18:03
nikt nic nie wie?
pozdr
futermelok
03-29-2006, 19:22
Ja nie wiem co to za gatunek, lśniacooki afrykańskie to jakaś radosna twórczość sklepikarzy, jak możesz to koniecznie wklej zdjęcie tak bedzie prościej z indentyfikacją gatunkową. Pozatym to są ryby niezwykle rzadko spotykane (ostatnio jakieś dwa miesiące temu masowo pojawił sie w sprzedaży Aplocheilichthys normani więc najprawdopodobniej masz ten własnie gatunek.
Tak czy tak wszystkie rybki z rodzaju Aplocheilichthys maja bardzo podobne wymagania, odżwiają się głownie owadami opadłymi na powierzchnie wody,planktonem.
Ja mam własnie A. normani i karmie te żarłoki wszelkiej maści mrożonkami a także suchym pakarmem (napewno nie roślinnym)
http://filaman.ifm-geomar.de/images/species/Apnor_u8.jpg
Masz takie ?
Pozdrawiam
lordmidian
03-29-2006, 22:19
Tak jest. miałes racje. To są A. normani. Jakies rady doświadczonego hodowcy? dzięki,
pozdr
lordmidian
03-29-2006, 22:25
możesz napisac cos więcej o nich, nie mogę znaleźć nic w necie. To prawda że rosną do około 3 cm.?
pozdr
Ja mam własnie A. normani i karmie te żarłoki wszelkiej maści mrożonkami a także suchym pakarmem (napewno nie roślinnym)
W atlasie Mergusa jest podane, że karma mięsna (czyli robaki wszelkiego typu). U mnie chętnie zajadają solowca, wodzienia, ochotkę, czarnego komara i oczlika.
Na tym pokarmie dość szybko podrosły!