PDA

Zobacz pełną wersję : Młode bojowniki!

zddo
08-08-2004, 10:39
Czym i jak karmić młode bojowniki? Czytałem że karmić Mikrovitem. Ale czy sypać im czy też robić zawiesinę? A może jeszcze są inne pokarmy? Jak często? Dzięki za odpowiedzi. :cry:

River
08-08-2004, 10:50
na twojim miejscu spytał bym się w zoologicznym alemoże ktoś ci jescze pomoże z forum pozdrawiam

Paweł1991
08-08-2004, 15:57
ja miałem małe bojowniczki i karmiłem je tetra min baby niejest drogi umnie kosztuje on 9zł i bojowniczki bardzo ładnie mi rosły ładne kolorki miały i były pelne enrgi jak na bojowniki

Koleszek
08-08-2004, 16:00
Jak miałem przygodę z bo0jkami, to młode karmiłem Mikrovitem basic i planktonem czy czymś podobnym od kolegi. Próbowałem robić zawiesinę z Microvitu, ale szybko tonęła i rybki nie były w stanie jej pobierać, więc w końcu sypałem na powierzchnię.

Hammer
08-08-2004, 16:04
A ja z apelem w trochę innej sprawię, PROSZĘ WAS!!! nie rozmnażajcie bojowników!!!!!! są ich dziesiątki pozamykanych w kubkach w każdym sklepie zoologicznym, rozmnażajać je prawie napewno skazujecie je na powolną śmierć w mękach w małych kubeczkach lub kuli u jakiegoś sadysty.....chcesz coś rozmnożyc?? spróbuj z otoskiem, neonem czerwonym, kiryskiem pandą lub sterby które to są sprowadzane z bestialsko wyniszczanych naturalnych zbiorników, może będziesz ty będziesz tym który zaspokoi popyt na te rybki.... :cry: :cry: :cry: a jeżeli chociaż udało ci sie już to zrobić, poswiec maluchy jako np. pokarm dla większych ryb, (nie zabijesz ich - jedno musi zginąć żeby drugie mogło żyć, przeciez to prawo natury)!!! chyba że chcesz je trzymać na właśny użytek, w sklepie z pewnością wkrótce zginą!

zddo
08-08-2004, 16:30
Nie rozmnazam bojowników na sprzedaż , mam je pierwszy raz a jak podrosną to rozdam je wsród znajomych , którzy mają też rybki i wiedzą jak je chodować!!!

Hammer
08-08-2004, 16:52
no to jestem spokojny ;)

Paweł1991
08-08-2004, 17:52
Hammer i to mi sie w tobie podoba. Spoko ze ktos zainteresował sie tym. Ja tam rozmozyłem bojowniki i niedałem do zoologa. Mam nadzieje ze mnie nieposadzasz o sadyzm Hammer. Ja rozdałem kolegom kturzy sa mi zaufani i troszke zostawiłem sobie.

Lucilla
08-08-2004, 20:56
Hammer jak jest z tymi otoskami i neonami czerwonymi Czy wszystkie są sprowadzane z naturalnych środowisk?? :shock: :evil:

jajo
08-08-2004, 23:25
Sory, tez odbiegne od tematu.
Ja mam samca i dwie samiczki. Akwarium ma 10 litrow, jest dosyc gesto zarosniete. Z jedna samiczka, samiec juz mial prawie sie parzyc, ale cos nie wyszlo. Teraz je tylko goni i straszy. co mam zrobic, cos nie tak jest ? aaaa... no i samiczki nawzajem sie żdżeraja... jak tylko jest okazja zaraz obgryzaja sobie pletwy.

akwaporady
08-09-2004, 09:32
W sklepie w którymkupuje nie trzymają Bojowników w kubeczkach - mają one specjalne akwa z przegrodami z matowego szkła a na rybke przypada tam z 4-5 l, więc myślę że mają dobrze. Ale i tak ich nie będę rozmnażał - azjatyckie gatunki mnie aktualnie nie interesują.

MicRus_
08-10-2004, 13:03
Z wlasnego doswiadczenia najbardziej bym polacal ...ale to tak po 4-6 dniach podawac solowca 40% bialka bardzo szybko rosna po tym i jak by byly glony to raczej nie tepic niech jedza bardzo kozystnie wpolywa na wybarwienie

Hammer
08-11-2004, 07:14
Paweł1991, dzięki za poparcie, no niestety ale tak jest....A Lucilla co do neonów czerwonych to słyszałem ze komus się chyba udało! ale to pojedyńcze przypadki, a te wszystkie rybki w sklepach to z całą pewnościa odowione w naturalnym środowisku, tak samo jest z otosami, a tagże bocje wspaniałe i kosiarki sprowadza sie z naturalnego środowiska, popyt jest fuży a produkcja albo wogóle jej nie ma (to jest bardzo trudne) albo jest ale minimalna.....

Jajo - tarło przeprowadza sie tylko z jedą samicą, wyciągni obydwie, daj sie bojkowi przyzwyczaić z jeden dzień i zapomnieć o partnerkach, a potem wpuść tą którta mu sie bardziej podobała, poziom wody należy obniżyć i woda powinna mieć około 27-30C. powinno dojść do tarła ;) życzę udanych godów a co do młodych to poczytaj powyższe posty, tagże mój APEL!!!

morpcheus
01-07-2005, 00:11
http://w3.imm.org.pl/bird/bojownik.htm

tu jest duzo inf. o bojownikach, jak sa male bojowniki to najlepiej karmic je zawiesina z drozdzy i mikrowita, a jeszcze lepiej pierwotniakami... np pantofelkiem, rybcie wtedy szybka beda rosly i lubia bardzo zywy pokarm, mozna tez kupic im pozniej mrozony pokarm np oczlik lub wrotki