PDA

Zobacz pełną wersję : Malawi na morskie

Ryb2006
03-25-2006, 19:31
Witam

mam biotop malawi i chcem miec akwarium morskie
posiadam troche wiedzy na temat filtracji ale chcem rady specjalistów
moja filtracja to fluval 205 i Aquaela Unifilter 1000
moje pytanie
jakie mam jeszcze kupic filtry??

NuNeK
03-25-2006, 20:51
Sump :D

Ryb2006
03-26-2006, 11:31
ile litrów sumpa?
jaka pompa wlewająca?
a odpieniacz?
może jakis reaktor fosforanów?

paletka6
03-26-2006, 14:32
SUMP jak największy sie da
pompa np OR3500 używaną kupisz juz za 150zł
odpieniacz np beast 400p do akwa 400l do 200l bedzie w sam raz
fluvala sprzedaj- nie przydatny do morskiego
zamiast wydawac kase na jakis reaktor fosforanów kup kilka kg więcej żywej skały dobrej jakosci

Ryb2006
03-26-2006, 20:02
Mam jeszcze jedno nurtujące mie pytanie od niedawna

czy jak zrobie te wszystkie ruru prowadzące do sumpa tam np. Biobale lub ceramika to jeżeli pompa bedzie mi szybciej wypompowywac wode niz bedzie sie wylewac z tych rur to w sumpie nie bedzie wody?

paletka6
03-27-2006, 12:45
"to jeżeli pompa bedzie mi szybciej wypompowywac wode niz bedzie sie wylewac z tych rur to w sumpie nie bedzie wody? "

Nie no a jak inaczej???? :lol:
ale żeby temu zapobiec robi sie rewizje i odpowiednie dziury i dobiera sie do tego odpowiednią pompe jeżeli spust nie nadąży odebrać tyle wody ile dana pompa wypompuje wtedy zadziałą rewizja

P.S o biobalach i ceramice zapomnij to nie akwarium słodkowodne

Siwy
03-27-2006, 13:51
Witaj.Sluchaj ja tez przerabialem malawi na morskie i tez mam 200 l jezeli nie chcesz robic sumpa to mozesz kupic Biostar Flotor jest to odpieniasz wraz z takim filterkiem i wieszasz go na tylniej sciance akwarium do tego dajesz ok 40 - 50 kg zywej skaly no i najwazniejsza to cyrkulacja ja w swoim mam ok 4600l na h.Ja majac Fluvala 304 wykozystuje go do filtracji mechanicznej.No i podstawa to dobre oswietlenie tak na te 200 l to musisz miec 200 W swiatla najlepiej swietlowki T5 lub HQI .Ja mam tak skonfigorowane akwa i narazie wszystko mi dziala tak jak nalezy rtybki czuja sie znakomicie ni i miekki korale tez bo na twarde jeszcze troche za wczesnie.
Podam ci linka abys mogl sobie zobaczyc ten Biostar flotor

http://kakadu.home.pl/catalog/product_info.php?cPath=21_141&products_id=738

Pozdrawiam

jasko_niemowa
03-28-2006, 18:45
@ Siwy - sory , nie obraz sie ale troche glupoty powtarzasz zaslyszane gdzies zapewne

na 200 l nie trzeba 40-50 kilo skaly
nie przesadzajmy, na poczatek 25-30 spokojnie starczy, a co do swiatla to tez nie 200 W tylko 4x39T5 spokojnie bedize starczalo a nawet dla mniej wymagajacych twardych to bedzie odpowiednie

nie taktuj tego jako atak na siebie czasem :) po prostu po jakims czasie stwierdzisz ze nie zawsze to co podaja inni musi sie sprawdzic i byc jedyna sluszna droga :)

Siwy
03-28-2006, 19:39
Zgadzam sie z Toba w 100 % ale jak sam wiesz im wiecej skaly tym lepiej.Ogolnie przyjete jest ze skaly powinno byc tak ok 20 % objetosci akwa wiec na 200 l wychodzi 40 kg bo skala pelni role filtra biologocznego.Ze swiatlem to nie wiem dokladnie jak jest ale ja podalem dane takie jakie wszyscy przyjeli ze 1 W na 1 L .Kazdy na poczatku zaklada ze nie bedzie chodowal korali twardych mocno wymagajacych dobrych parapetrow wody,ale z biegiem czasu przychodzi ta chwila i wkladasz do akwa.Ja w swoim zbiorniku mam dokladnie 46 kg skaly i 216 W oswietlenia i wszystko mi smiga jak nalezy "narazie"

P.S nie mam za co sie obrazic :) bo kazdy moze mowic co chce i jest wiele teori co do utrzymania morszczyzny.Chociazby po moim przykladzie kazdy mi mowil ze ten odpieniacz Biostar Flotor nie da rady a jakos daje rade wszystko zyje i ma sie bardzo dobrze.Najwazniejsza moim zdaniem role w morszczyznie spelnia cyrkulacja tak aby nie bylo martwych stref

Pozdrawiam

Siwy
03-28-2006, 19:51
Wogole to zapraszam na forum o akwarystyce morskiej jest tam bardzo duzo ludzi co naprawde znaja sie na tym

http://www.nano-reef.pl/index.php

jasko_niemowa
03-29-2006, 21:34
no wiadomo ze czym wiecej LR tym latwiej
a co do swiatla to mam teraz pod 2x39 plus 2x24 T5 w baniaku 200l szczepki akr plus montipory i na razie maja ladne przyrosty :) (zeby nei zapeszyc hehe)

chodz mozliwe ze pod wiekszymi WATAMI rosly by szybciej

Siwy
03-29-2006, 22:21
:lol: no to trzymam kciuki jak ci sie ladnie rozrosna to odkupie potem jakies szczepki jezeli bedziesz chcial sprzedac .Pozdrawiam