PDA

Zobacz pełną wersję : Pomysl na Filtracje

ynot
08-07-2004, 03:07
Witam
pojawil sie w mojej glowie pomysl na rozwiazanie filtracji w Akwa. Polegal by na wklejeniu szyby twozacej przy tylnej scianie komore. Od dolu zasilany bylby dwoma prostymi filtrami mechanicznymi ktore zasysaly by wode z akwa do przegrody i jednoczesnie pelnily funkcje prefiltra woda przechodzila by przez cala komore wypelniona wkladem bio np ceramika. A na koniec pszelewala sie gora i wracala do akwarium.
Chyba kaskady dzialaja podobnie??
a jeszcze jedna zaleta takiego rozwiazania to to ze mamy problem
z tlem rozwiazany :-))))
Co o tym sadzicie??

Pozdrawiam

Hammer
08-07-2004, 07:04
Ograniczysz sobie w ten sposób powierzchnię akwa, i tło będziesz mieć nieciekawe, a to co budujesz to jest swego rodzaju sump, IMO nie podoba mi sie, lepiej już jakbyś kupił malutkie akwa, zrobił w nim przegrody, i wężami doprowadził do tego właściwego, nie bedzie ci to zajmować miejsca w akwa głównym i będzie bardziej poręczne przy czyszczeniu wkładów.

gruber13
08-07-2004, 21:49
Coś takiego mnie interesuje ale jak to zrobić żeby woda nie przelała sie w tym małym akwarium ? Kiedy mamy wklejony komin to ok ale bez tego nie wiem jak to rozwiązać. Za kilka dni uruchamiam akwarium i jak nic nie wymyślę to będę musiał kupić ten polski kubełek za 200 zł [ górna granica moich możliwości]

corydoras
08-08-2004, 19:50
za 230 masz eheima 2213 wersja podstawowa!!!
albo wejdz na allegro i poszukaj!!

gruber13
08-08-2004, 20:47
Ale ten Eheim ma tylko 3 litry pojemności a ten polski Aquael ponad 5 litrów + miejsce przewidziane na UV. Wiem że Eheim to Mercedes ale w filtrze biologicznym objętość filtra jest chyba najważniejsza.

VoCo
08-09-2004, 08:02
Prościej łatwiej i szybciej będzie jak zastosujesz ten filterek - chodzi chyba o AQuaela - osobiście go używam i spełnia swoją rolę bardzo dobrze. Polecam tylko wymienić węgiel aktywny na np. watę

gruber13
08-09-2004, 10:35
Myślałem aby założyć prefiltr z gąbki. Pierwszy koszyk znów gąbka a resztę zasypałbym keramzytem[krucho z kasą]. Podobno można wykorzystać miejsce przewidziane na UV.

amisu
08-12-2004, 16:10
Guber, o jaki filtr Ci chodzi dokładnie?? Nie słyszałąm jeszcze chyba o tym Aquelu... Mozesz podac jakis link?? Bede wdzieczna.

Unnamed
08-12-2004, 16:33
AquaMax Professionel
http://www.akwarystyka.com.pl/forum/viewtopic.php?t=732&start=0

Sysgone
08-13-2004, 12:32
Chyba kaskady dzialaja podobnie??
a jeszcze jedna zaleta takiego rozwiazania to to ze mamy problem
z tlem rozwiazany :-))))
Co o tym sadzicie??

Pozdrawiam

Byles moze na zlocie FKM 7-8 sierpnia w wawie ?
Twoj pomysl jest gorsza wersja filtracji pod nazwa Panel Filtracyjny zaprezentowany przez czlowieka z rafa.pl
Tamto rozwiazanie jest troche inne - zamiast szkla jest tworzywo, w gornym lewym rogu wyciety przelew, zloze zraszane a po prawej na dole pompa tloczaca wode z powrotem do akwa. Rozwiazanie idealne - nic nie widac (mozesz z tego panelu zrobic tlo), nic sie nie zapycha, wysokowydajne, zaden kubelek nie bedzie mial takiej wydajnosci jak taki panel ...
Pozdrawiam
Sysgone

mapan
08-13-2004, 13:45
wszystko pięknie, ale bez filtracji mechanicznej zapcha się szybko, a czyszczenie takiego panela to dyży kłopot (brak wygodnego dostępu i konieczność wybierania substratu)

Sysgone
08-13-2004, 16:23
wszystko pięknie, ale bez filtracji mechanicznej zapcha się szybko, a czyszczenie takiego panela to dyży kłopot (brak wygodnego dostępu i konieczność wybierania substratu)

Hej
Nie do konca masz racje - samego zloza nie ruszasz - masz cos takiego jak prefiltr - warstwe fizeliny lub innego materialu ktorego zadaniem jest wylapywac zanieczyszczenia, a do tego jest latwy dostep. A jesli raz na pol roku/rok wyjmiesz kulki to chyba nie jest takie straszne ?
Oczywiscie mozesz zastosowac jeszcze dodatkowy filtr stricte mechaniczny.
Pozdrawiam
Sysgone

jard
08-21-2004, 19:51
Mnie sie pomysl podoba. Robilem podobne testy (patrz dzial Filtracja Sump wew a kubelki) ale sump bral wode z powierzchni. Dodajac jedna komore moznaby zrobic cos takiego. Otrzymujemy wtedy mase filtracyjna ktora w sumie wystarczylaby na 10-cio krotnie wiekszy zbiornik. Moj sump dzialal przez 4 miesiace w tym 3 tyg urlopu i zdal egzamin celujaco. Ale to nic dziwnego jak obslugiwal akwa o pojemnosci niemal 1:1. Jak bede startowal moje 133L to chyba sie na to rzuce. Dzieki za pomysl.

Matrix
08-28-2004, 11:28
jest to metoda stosowana w akwariach morskich bardzo wydajna wiec w akwarium slodkowodnym bedzie na pewno znakomita. ja sam zastosowalem sump i sobie go chwale. znalazlem cos takiego moze niewiele widac ale zawsze mozesz wyslac mila do wlasciciela strony. jednak na kilku zdjeciach zobaczysz jak zrobiony jest wlew wody oraz z gory jak wyglada panel. http://www.h2o.un.pl/solniczka/galeria/galeria.htm