Zobacz pełną wersję : Pomysl na Filtracje
Witam
pojawil sie w mojej glowie pomysl na rozwiazanie filtracji w Akwa. Polegal by na wklejeniu szyby twozacej przy tylnej scianie komore. Od dolu zasilany bylby dwoma prostymi filtrami mechanicznymi ktore zasysaly by wode z akwa do przegrody i jednoczesnie pelnily funkcje prefiltra woda przechodzila by przez cala komore wypelniona wkladem bio np ceramika. A na koniec pszelewala sie gora i wracala do akwarium.
Chyba kaskady dzialaja podobnie??
a jeszcze jedna zaleta takiego rozwiazania to to ze mamy problem
z tlem rozwiazany :-))))
Co o tym sadzicie??
Pozdrawiam
Ograniczysz sobie w ten sposób powierzchnię akwa, i tło będziesz mieć nieciekawe, a to co budujesz to jest swego rodzaju sump, IMO nie podoba mi sie, lepiej już jakbyś kupił malutkie akwa, zrobił w nim przegrody, i wężami doprowadził do tego właściwego, nie bedzie ci to zajmować miejsca w akwa głównym i będzie bardziej poręczne przy czyszczeniu wkładów.
gruber13
08-07-2004, 21:49
Coś takiego mnie interesuje ale jak to zrobić żeby woda nie przelała sie w tym małym akwarium ? Kiedy mamy wklejony komin to ok ale bez tego nie wiem jak to rozwiązać. Za kilka dni uruchamiam akwarium i jak nic nie wymyślę to będę musiał kupić ten polski kubełek za 200 zł [ górna granica moich możliwości]
corydoras
08-08-2004, 19:50
za 230 masz eheima 2213 wersja podstawowa!!!
albo wejdz na allegro i poszukaj!!
gruber13
08-08-2004, 20:47
Ale ten Eheim ma tylko 3 litry pojemności a ten polski Aquael ponad 5 litrów + miejsce przewidziane na UV. Wiem że Eheim to Mercedes ale w filtrze biologicznym objętość filtra jest chyba najważniejsza.
Prościej łatwiej i szybciej będzie jak zastosujesz ten filterek - chodzi chyba o AQuaela - osobiście go używam i spełnia swoją rolę bardzo dobrze. Polecam tylko wymienić węgiel aktywny na np. watę
gruber13
08-09-2004, 10:35
Myślałem aby założyć prefiltr z gąbki. Pierwszy koszyk znów gąbka a resztę zasypałbym keramzytem[krucho z kasą]. Podobno można wykorzystać miejsce przewidziane na UV.
Guber, o jaki filtr Ci chodzi dokładnie?? Nie słyszałąm jeszcze chyba o tym Aquelu... Mozesz podac jakis link?? Bede wdzieczna.
AquaMax Professionel
http://www.akwarystyka.com.pl/forum/viewtopic.php?t=732&start=0
Chyba kaskady dzialaja podobnie??
a jeszcze jedna zaleta takiego rozwiazania to to ze mamy problem
z tlem rozwiazany :-))))
Co o tym sadzicie??
Pozdrawiam
Byles moze na zlocie FKM 7-8 sierpnia w wawie ?
Twoj pomysl jest gorsza wersja filtracji pod nazwa Panel Filtracyjny zaprezentowany przez czlowieka z rafa.pl
Tamto rozwiazanie jest troche inne - zamiast szkla jest tworzywo, w gornym lewym rogu wyciety przelew, zloze zraszane a po prawej na dole pompa tloczaca wode z powrotem do akwa. Rozwiazanie idealne - nic nie widac (mozesz z tego panelu zrobic tlo), nic sie nie zapycha, wysokowydajne, zaden kubelek nie bedzie mial takiej wydajnosci jak taki panel ...
Pozdrawiam
Sysgone
wszystko pięknie, ale bez filtracji mechanicznej zapcha się szybko, a czyszczenie takiego panela to dyży kłopot (brak wygodnego dostępu i konieczność wybierania substratu)
wszystko pięknie, ale bez filtracji mechanicznej zapcha się szybko, a czyszczenie takiego panela to dyży kłopot (brak wygodnego dostępu i konieczność wybierania substratu)
Hej
Nie do konca masz racje - samego zloza nie ruszasz - masz cos takiego jak prefiltr - warstwe fizeliny lub innego materialu ktorego zadaniem jest wylapywac zanieczyszczenia, a do tego jest latwy dostep. A jesli raz na pol roku/rok wyjmiesz kulki to chyba nie jest takie straszne ?
Oczywiscie mozesz zastosowac jeszcze dodatkowy filtr stricte mechaniczny.
Pozdrawiam
Sysgone
Mnie sie pomysl podoba. Robilem podobne testy (patrz dzial Filtracja Sump wew a kubelki) ale sump bral wode z powierzchni. Dodajac jedna komore moznaby zrobic cos takiego. Otrzymujemy wtedy mase filtracyjna ktora w sumie wystarczylaby na 10-cio krotnie wiekszy zbiornik. Moj sump dzialal przez 4 miesiace w tym 3 tyg urlopu i zdal egzamin celujaco. Ale to nic dziwnego jak obslugiwal akwa o pojemnosci niemal 1:1. Jak bede startowal moje 133L to chyba sie na to rzuce. Dzieki za pomysl.
jest to metoda stosowana w akwariach morskich bardzo wydajna wiec w akwarium slodkowodnym bedzie na pewno znakomita. ja sam zastosowalem sump i sobie go chwale. znalazlem cos takiego moze niewiele widac ale zawsze mozesz wyslac mila do wlasciciela strony. jednak na kilku zdjeciach zobaczysz jak zrobiony jest wlew wody oraz z gory jak wyglada panel. http://www.h2o.un.pl/solniczka/galeria/galeria.htm