Zobacz pełną wersję : Świetlówka do 50l
MinimalnyWojtas
08-05-2004, 20:11
Mam zbiornik 50l i w pokrywie jest miejsce tylko na 1 jarzeniówkę. Jaką mam wybrać żeby było najlepiej ???? Roślinek będzie sporo, tylko że najprostsze jakie tylko mogą być, hehe (zaczynam dopiero zabawę z roślinkami). Nurzaniec śrubowy, moczarka argentyńska, kryptokoryna Wendta i heterantera paskowana (lub nadwódka trójkwiatowa, jeśli nie dostanę heterantery)
Może byś podał chociaż długość albo moc rurki?
tam jest napewno 15W, sprubuj jakaś firmową świetlówke, ja mam Osram-a Lumilux 15W i sobie chwalę, fajnie wybarwia i roślinki mają się spoko
MinimalnyWojtas
08-06-2004, 08:30
tak, 14 lub 15 wat a długość świetlówki to 36,12 cm. Chodzi mi o świetlówke w głównej mierze dla roślin bo ryb to tam raczej nie będzie (a jeśli będą to jakiś narybek itp.)
A więc jak napisał Hammer świetlówka jest "napewno" tyle, że 14W a nie 15W i jeśli chodzi o akwarystyczne to masz wielki kibel bo większość firm tego rozmiaru nie robi - wiem bo mam. Jedyne co znalazłem u siebie to Sylvania luxline i grolux - jedna koszmarny kolor a druga 235 lumenów. Ja ładuję u sienie groluxa ale pod nim to nawet nurzańce i kryptokoryny nie chcą rosnąć.
Koleszek
08-06-2004, 10:06
Pokombinuj także z jakimś obłyśnikiem: firmowy, samoprzylepna folia 3D, lustro itp. Na początek to daje dużo...
To drugi problem - gotowego odblasku na tem wymiar nie dostaniesz.
MinimalnyWojtas
08-06-2004, 11:03
Ale...to znaczy, że nie moge kupić świetlówki 15 watowej ??!! W drugim akwarium 100l na pokrywie mam napisane 2*18W a używam świetlówek 2*20W i wszystko jest wporządku. A co do tych odbłyśników to jest to dla mnie troszke niezrozumiałe :) np. w jaki sposób robicie odbłyśniki z rynny bądź rurki PCV (dużo tego się naczytałem ale nic z tego nie rozumiem, hehe). Natomiast jeżeli chodzi o odbłyśniki z lustra bądź aluminiowej folii samoprzylepnej 3D...to wystarczy obkleić tym całą pokrywę od wewnątrz ??? Gdzie można takie materiały dostać ???
Moc świetlówki jest obojętna ale wymiar nie. Jak dostaniesz 15W to oczywiście kup (standard 15W coś około 44cm). Okleić pokrywę możesz ale to mało efektywne. Odbłyśnik na na celu zebrać jak najwięcej światła i odbić go do akwarium. A więc najlepiej jak zbiera światło z góry i z boków i odbija go w dół - czyli pasek np. z lustra nad świetlówkę i dwa pod kątem po bokach.
MinimalnyWojtas
08-06-2004, 13:56
Aha, jasne. Mam jeszcze 1 pytanie. Na jarzeniówkach są zwykle 3 oznaczenia (parametry jarzeniówki): temperatura w kelvinach, lumeny i lux (nie wiem co to jest). Kiedy jarzeniówka będzie lepsza dla roślin ??? Gdy będzie miała jak najwięcej lumenów ??? Jak się mają inne parametry do roślin ???
Temperatura to barwa światła, lux to strumień świetlny, lumen to natężenie światła. I liczą się wszystkie 3 najbardziej lumeny. Przyznaje słabo się na tym znam ale tat to jest mniej więcej.
MinimalnyWojtas
08-06-2004, 15:45
Jasne...a gdzie można kupić takie lustro lub aluminiową folię samoprzylepną 3D ??? (w sklepach jakiego rodzaju ??)
XAc na mojem świetlówce 450mm pisze 15W, ale takie liczbowe kpniecia się często zdażają, jak ostatnio szukałem swietlówki do pokrywy na której pisze 2x20W to myslałem ze zwarjuje, przecież nie ma świetlówek o tej mocy, ani stateczników tylko 18W a tam jak byk pisze na pokrywie i stateczniku 2x20W! ;) a co do odbłyśników z lustra to znaleźć je możesz u pierwszego lepszego szklarza, podaj mu tylko wymiar a on ci przytnie pasek ;)
MinimalnyWojtas
08-06-2004, 21:40
Aha, dzięki wielkie. Ale zaraz, zaraz...jak to nie ma świetlówek o takiej mocy. Ja mam świelówki 2*20W.
Hammer np.Hagen robi rury 20W a nie 18 na rozmiar 60cm.
MinimalnyWojtas
08-10-2004, 22:12
Niedobrze...byłem w Philips'ie i powiedzieli mi, że nie robią jarzeniówek 14W z przewagą widma czerwonego i niebieskiego. Takie barwy mają dopiero jarzeniówki od 18W. Więc Philips odpada. Jutro poszukam Osram'u i zobaczymy. A co myślicie o firmie Leuci ??? Dobre mają jarzeniówki ???
Leucii to praktycznie najtańszy knot akwariowy - u mnie odpaliła dopiero w trzeciej oprawie a i muszę powiedzieć, że 14W nie widziałem nawet w katalogu (od 15 w górę). Osram akwarystyczne lampy robi pod marką Sylvania patrz wyżej.
MinimalnyWojtas
08-11-2004, 09:06
XAC: napisałeś, że znasz jarzeniówki Sylvania Luxline i Gralux...no ale napisałeś rónież, że "nawet nurzańce nie chcą pod nią rosnąć". Więc co ja mam zrobić ??!! Philips nie, Osram nie, Leucii też nie. To chyba pozostaje mi kupić jarzeniókę Hagena w sklepie akwarystycznym :(
Jeśli znacie jakieś dobre 14W to napiszcie, bo ja już się zaczynam dołować :(
No to cię podołuję jeszcze bardziej Hagen też nie robi czternastek.
Nie mam zamiaru cię dołować w jakikolwiek sposób - sam mam podobne problemy.
MinimalnyWojtas
08-11-2004, 09:24
I tu się mylisz...mam 14W świetlówkę Hagena. Nie wszystkie rodzaje są 14W ale część jest. A jeszcze jedno: w sklepach operowali wyrażeniami "światło chłodne białe" i "ciepło białe". Mam rozumieć, że takie światło Nas nie interesuje ???
Nie wiem skąd wytrzasnąłeś tego Hagena ale jak gdzieś znajdziesz do kupienia to rzuć info. W katalogach Hagena po sklepach nie ma żadnej 14. A co do tego białego światła to od biedy każda świetlówa się nada lepiej lub gorzej. Wszystko pewnie jest lepsze niż 235lm groluxa.
MinimalnyWojtas
08-11-2004, 09:55
http://www.hagen.com/deutschland/aquatic/sub_category.cfm?CAT=1&SUBCAT=112
Tu masz link z świetlówkami Hagena. Ja tą moją kupiłem już jakiś czas temu w Kakadu (w Caffefour przy Powstańców Śląskich na Bemowie).
14W według strony Hagena są tylko 3: Aqua-Glo, Sun-Glo i Power-Glo. Z tych 3, która Twoim zdaniem byłaby najlepsza dla roślin ???
Na pewno power ale i najdroższa. Ja za powery płacę 2,5x tyle co za suny. Aqua to ta sama barwa co power ale dużo słabsza.
PS. dzięki za info zmieniam "nie robi" na "nie wszędzie rozprowadzają".
MinimalnyWojtas
08-11-2004, 10:14
Oki, nie ma sprawy...ja również dziękuję za wszelkie info. Ostatecza decyzna to po prostu kupię Power-Glo Hagena 14W, zrobię odbłyśniki i zobaczymy co na to powiedzą roślinki :) Natomiast do 100l, które będę robił już niedługo (jak sprzedam wszystkie ryby :)) kupie jakieś Philipsy. Bo do 18, 20W 60 cm dobranie świetlówki nie powinno być problemem.
Jeszcze uzupełnienie pod sunem też zielsko łednie rośnie (800lm) ale kolorki w akwa mocno dyskusyjne.
MinimalnyWojtas
08-11-2004, 14:08
Pobuszowałem jeszcze po necie i zobacz co znalazłem:
http://www.um-um.pl/shop/product_info.php?cPath=22_67_209_396&products_id=1184
http://www.um-um.pl/shop/product_info.php?cPath=22_67_209_332&products_id=946
http://www.um-um.pl/shop/product_info.php?cPath=22_67_209_210&products_id=519
http://www.um-um.pl/shop/product_info.php?cPath=22_67_209_210&products_id=520
te rodzaje są 14W :) Mam pytanie odnośnie jarzeniówki Arcadia Orginal Tropical. Tam jest napisane, że należy ją umieszczać z tyłu akwarium. Ja w mojej pokrywie mam tylko 1 świetlówkę i to raczej w przedniej części akwarium (pokrywa 50*30 Aquael'a). To znaczy że nie mogę jej używać u siebie ??? Która z tych jarzeniówek byłaby najlepsza dla roślin. Mi osobiście bardzo podoba się właśnie ta Arcadia :) Chociaż Hagen Flora-Glo też pewno będzie dobra. Co proponujesz ???
Świetlówek Arcadii nie używałem i nie znam. Jeśli jest napisane, że z tyłu w układach wieloświetlówkowych to nie znaczy, że nie może być sama. A flora glo napewno sama być nie powinna bo kolor ma kiepski i daje mało światła.
PS. daruj mam tylko ipaqa i umum jakoś mi nie chodzi.