PDA

Zobacz pełną wersję : Pytania dotyczace tla wewnetrznego

DiesIre
08-05-2004, 16:31
Czy mozna uzyc do budowy tla wewnetrzego gipsu jesli tak to cyzm go zabarwic by nie zabic wszstkich rybek i co uwarzacie jako marerial dodac troche fugii jako barwinika ?

arturo72
08-05-2004, 19:48
trzy tygodnie zrobiłem sobie wewnętrzne tło ze styropianu i pomalowałem go farbami akrylowymi,tło przez dwie doby schło a potem wsadziłem je do akwa.Od trzech tygodni rybcie sobie żyją i nie narzekają a efekt jest rewelacyjny,próbowałem też z gipsu ale wyszło mi bardzo ciężkie i zrezygnowałem

MRZ
08-05-2004, 21:50
Czy mógłbyś napisac w jaki sposób zrobiłeś tło? Wypalałeś je jak zewnętrzne czy jak?

arturo72
08-06-2004, 10:07
Sposób ten pojawiał się już na forum,kupiłem styropian 5 cm i potraktowałem go rozpuszczalnikiem nitro(na początku nie było takiego efektu,tylko górki i dolinki:),następnie po dobie wysychania pomalowałem go farbami akrylowymi na odcienie brązu,ciemnej zieleni,czarnego i żółtego(efekt już był niezły).Znowu po dobie wysychania,zacząłem tło płukać(mnie więcej pare godzin) a następnie wsadziłem go do akwa i tam sobie przez ok.5 dni filtrowało się(efekt w akwa niesamowity!).Po tych 5 dniach wsadziłem rybcie i od trzech tygodni rybcie żyją a tło rewelka.!

jajo
08-06-2004, 12:51
1. Mialbys moze jakies zdjecie tego?
2. Ja sie nie znam za bardzo, bo dopiero zaczynam przygode z rybkami, ale czy takie tlo nie jest nieszkodliwe - chodzi o te farby akrylowe ?

d_omin
08-06-2004, 21:08
rozumiem ze jetes z poznania :) milo poznac kolejna Pyre ktora interesuje sie akwarystyka :)