Zobacz pełną wersję : mętna woda
a więc tak mam akwarium 100litrowe żwirek kupiłem w sklepie roślny mama szutczne a mam wode zamuloną zdeczka kupywałem preparaty typy silwer i antyhlor i nic niech mi ktoś pomoże :(
jaki filtr, jakie światło, jakie ryby, kiedyt założyłeś akwa, po ilu dniach wpuściłeś tam ryby........???????/ z tego co narazie rozumuje nie dałeś akwa przygotowac sie biologicznie do wpuszczenia rybek, po zalaniu wodą należy odczekać około tygodnia zanim można wpuscić pierwsze rybki!!! w twoim przypadku myślę że moze ci pomóc tylko czas, za jakieś dwa tygodnie powinno sie ułożyć, i jeszcse jedno, jeżeli kupisz PRAWDZIWE rośliny one mogą naprawdę dużo pomóc!
ale co to za akwarium ze sztucznymi roslinami :? :x
redshark
08-05-2004, 17:26
yo ja kupilem zwirek i najpierw wymoczylem w goracej wodzie, potem wlozylem do akwa i troche byla metna ale po 5 godz juz sie robi ladna to widac wiec nie wiem z jakiego powodu masz taki problem... moze zle wypukales zwirek i dlatego tak duzo mułu masz...
moją przyczyną był źle wypukany żwir ale mysle że się wyklaruje mysle :(
Raczej masz małą szansę River bo żwir jest zwykle mocno zapiaszczony i zapylony. Owszem to osiądzie ale jak wzruszysz dno to będzie znowu syf. Jeśli jeszcze nie masz ryb to wypłucz żwir i akwarium jeszcze raz.
Sorry ze sie wpycham pytaniem ale mam prawie identyczne otóż kupilem wczoraj piasek przeplukalem wsadzilem do akwa zalalem woda i
do dzisiaj jest taka metna woda jednak o wiele wiecej widac teraz mam pytnie czy wlaczyc filtr czy poczakac az woda bedzie przejzysta??
Ja bym włączył- zbierze sporo brudu. Potem wypucuj go do czysta i dopiero potem poczekaj aż się zaszczepi.
mi już woda się ustała ale i tak jest do kitu więc już od nowa nalewam :)mam na rybki przyszykowane 40litrów zastępcze
Mam zalane akwa 200L od dwóch dni i cały czas jest lekko biaława woda. Nie wiem po czym to. Uzdatniacz dawałem, bactozyn-dla szybszego rozwoju bakterii- i filtr cały czas pracuje(fluval 204). Żwir płukałem.
Koleszek
08-28-2004, 08:37
Biała woda to na pewno pierwotniaki. Niedługo to minie. Natomiast poczytaj o cyklu azotowym, to szybko zrezygnujesz ze sztucznych roślinek. One nie mają w akwa żadnego sensu. Można je ewentualnie dawać do kotnika, gdzie dany gatunek rybek wymaga określonych roślin do składania ikry...
Jak długo taka mętna woda może być? W 45L woda była mętna tylko przez kilka godzin, a tu 2, prawie 3 dni i woda tak samo wygląda