PDA

Zobacz pełn± wersję : Jak zrobic z FAN-2 cos pozytecznego? - nowe pytanie

radzio222
08-04-2004, 11:04
Mam takakoncepcje - powiedzcie czy to ma wogole sens, jesli nie to co innego proponujecie (oczywiscie w przerobce filtra - bo zmiana na inny nie wchodzi w gre).

Pomysla mam takiego - wyrzucam oryginalna gabke i kupuje jakas lepsza i wieksza. Powiekszam otwory w kubeczku zeby woda mogla swobodniej do niego wplywac. Na dno kubelka wsadzam nowa gabke (siedzi ciasno cholera jedna ;) ) i przycinam ja tak aby zajmowala około 1/2 kubelka. Nad ta gabke wkladamw siateczce(woreczku) wklad ceramiczny i ewentualnie jakies inne cuda np.: do zmiekczenia wody typu filtrax K. Co o tym sadzicie czy mozna cos takiego zrobic, czy poprawi to filtracj biologiczna w stosunku do standardowej gabeczki Aquaela?

Jeszcze raz podkreslam ze zmiana filtra na dzien dzisiejszy nie wchodzi w gre...

XAC
08-04-2004, 11:12
Dwa problemy:
1. Po co większe otwory.
2. Dużo większa g±bka to chyba w osłonkę nie wejdzie.
Nie możesz poprostu zdj±ć osłonki i dać g±bę na ¶wieże powietrze?

radzio222
08-04-2004, 11:40
no wlasnie moja druga koncepcja polega na ucieciu tego kubelka i podczepienie gabki od dolu a w kubku zostawic tylko ceramike i ewentualnie jakas chemie...

Duch
08-04-2004, 12:29
A nie lepiej poprostu zrobić co¶ takiego jak na zdjęciu? Ja stosuję tak± filtrację w akwa z welonami i nie narzekam :D. Mam conajmniej 5-6razy większ± powierzchnię filtracyjn± niż przy stosowaniu standardowej g±bki z FAN-1. IMO nie warto bawić się w ceramikę bo ten filtr raczej do tego nie służy.

XAC
08-04-2004, 12:30
No dobra ale ceramika nie jest aż o tyle lepsza od porz±dnej g±by żeby opłacało się bawić a ta ilo¶ć chemii jest chyba za mała żeby być przydatna?

radzio222
08-11-2004, 07:52
ok. kupilem wielgasna gabke do filtra i chce ja zamontowac. powstal jednak problem. Jak wiadomo na obecnej gabeczce siedza juz bakterie, a na nowej nie. teraz wpadlem na taki pomysl. odlalem przy podmianie pare literkow z akwa i zamoczylem w nich gabke, dorzucilem jeszcze tam troche wglebki i rzesy. Czy jak polezy sobie ta gabeczka w tej wodzie przez kilka dni to jest szansa na rozwoj bakterii? czy jest sens wlewac do tej wody preparat z bakteriami. Czy wogole trzymanie gabki bez filtra da jakies szanse na powstanie bakterii nitryfikacyjnych, czy sa to dzialania z gory skazane na porazke?

Duch
08-11-2004, 08:12
odlalem przy podmianie pare literkow z akwa i zamoczylem w nich gabke, dorzucilem jeszcze tam troche wglebki i rzesy. Czy jak polezy sobie ta gabeczka w tej wodzie przez kilka dni to jest szansa na rozwoj bakterii?
Daruj sobie co¶ takiego :wink: ...to tak jakby¶ wył±czył filtr(bakterie padaj± z braku tlenu i przepływu). Nie ma raczej szans na rozwój bakteri nitryfikacyjnych na tej g±bce bo brakuje przepływu wody, który by "dotleniał" nowych mieszkańców. Włoż poprostu g±bkę razem z filtrem do akwa i dodaj ewentualnie jaki¶ biostarter (Sera nitrivec).

XAC
08-11-2004, 08:24
Duchu a nitrivec to nie pożywka? Sorry nie wiem tylko się zastanawiam. A co do g±by to możesz pzy wymianie lekko wy¶winić now± brudem ze starej.

budrob
09-26-2004, 13:34
Duchu - ta mini deszczownica mi się podoba :D
Rewelacja !!!!
Dajesz j± ponad zwierciadłem wody czy pod powierzchni±?

Konradzik
09-26-2004, 16:43
ja zrobilem z moim fanem tak- orginalna gabke przeciolem tak zeby dostawala tylko do wysokosci otworow a na to polozylem dosamej gory wate akwarystyczna gabke poto zeby sciagane nieczystosci i inne smieci roschodizly sie po calej wacie a nie tylko przy wlotach i jak narazie jestem zadowolony wsyztko gra i filtr baaaaaaaardzo dobrze filtruje.

Malefisto
09-27-2004, 19:26
powstal jednak problem. Jak wiadomo na obecnej gabeczce siedza juz bakterie, a na nowej nie. teraz wpadlem na taki pomysl. odlalem przy podmianie pare literkow z akwa i zamoczylem w nich gabke, dorzucilem jeszcze tam troche wglebki i rzesy.

Nie ma sensu. poprostu wpakuj filtr z nowa gabka do akwarium i uruchom bakterie szybko sie zalegna jezeli masz dojrzałe akwarium to bakterie zyja takze w podlozu