Zobacz pełną wersję : Jasna barwa roślin
Witam. Mam mały problem z moimi roślinkami, ponieważ rosną one prawidłowo i bardzo szybko, nie są atakowane przez żadne glony ani nie żółkną ale są bardzo delikatne, wręcz przezroczyste a ich barwa jest bardzo jasno zielona, dużo jaśniejsza niż powinna być. Co jest przyczyną takiej sytuacji?
Dodam tylko że mam akwa 25 litrów, oświetlenie 18W, wodę podmieniam raz w tygodniu 20%, do wody dodaję środki aqua plant, algin i multimineral firmy Tropical.
Obsada: 4 neony Innesa, 3 miedziki, 1 kirysek, 1 zbrojnik(niebieski prawdopodobnie)
Rośliny: Żabienica amazońska, kryptokoryna, bacopa
Nie mam danych dotyczących twardości wody i poziomu ph ale z moich obserwacji wynika, że rybom żyje się dobrze, więc chyba parametry wody są dobre..
Dodam jeszcze, że nie nawożę akwarium CO2 ale zastanawiam sie nad przygotowaniem bimbrowni.
ja miałem takie coś z jedna kryptokoryną, była po prostu delikatna i bardziej żółtawa niż zielona, to była wina oświetlenia.....
Sacrebleu
08-03-2004, 17:01
proponuję zerknąć na : http://www.triamond.prv.pl/ , pod zakładką niedobory. Tylko uważaj , bo gdy pierwszy raz czytałem to byłem skłonny dodać do baniaka całą tablicę mendelejewa ;)
Pozdrawiam
Arkadiusz77
08-16-2004, 09:50
Z tego co piszesz to wskazuje na brak Fe, ale może być to też brak P. Spróbuj tak na poczatek podnieść poziom Fe do 0,5 powinno pomóc. I mozesz zwiększyć podmiany wody do 50% ze dwa razy w tygodniu.
dziadekk
08-16-2004, 19:58
Z tego co piszesz to wskazuje na brak Fe, ale może być to też brak P.
Od jakiegoś czasu zacząłem mieć spore niedobory i poczytałem troszkę na holenderskim.
Nie jestem do końca pewny ale wydaje mi się że może to być jednak brak Mg.
Mam właśnie podobny problem a jestem pewny właściwego stanu Fe, więc od wczoraj dawkuję SZ ze względu na Mg. Za jakiś czas dam znać czy pomogło. :lol:
Sebastian
08-16-2004, 21:17
Spróbuj tak na poczatek podnieść poziom Fe do 0,5 powinno pomóc.
Aby napewno 0.5 ppm ? To jest ponad dwukrotnie wieksza dawka niż zalecana. Jeśli tak zrobi na 100% ma plage glonów (u mnie przy 0.25 trudno było opanować sytuacje).
Aby napewno 0.5 ppm ? To jest ponad dwukrotnie wieksza dawka niż zalecana. Jeśli tak zrobi na 100% ma plage glonów (u mnie przy 0.25 trudno było opanować sytuacje).
Witam
Nie sadze zeby to byl zbyt duzy poziop Fe ja w akwa trzymam non stop 0,5-0,7 a nawet jakis czas trzymalem ponad 1ppm i nie widzialem zadnego dziwnego wykwitu spowodowanego nadwyzka Fe.
Mysle jednak ze do 1ppm tygodniowo Fe wystarczy.
Pozdrawiam
Tyman
Arkadiusz77
08-17-2004, 07:22
Jeśli poziom Fe będzie 0,5 a powstanie "plaga glonów" to będzie to tylko sygnał że zbiornik wymaga jeszcze wielu zmian w nawożeniu,a może i nie tylko w nawożeniu, ponieważ rośliny nie były w stanie wykorzystać dostarczonego im Fe a glony dały sobie radę. Ja u siebie mam zazwyczaj 1ppm Fe a z glonów to kilka miesięcy temu widziałem kilka krasnorostów i to po fakcie wyrugowania ze zbiornika kosiarek, gdy znów są w zbiorniku to nie wiem co to glony :)
Sebastian
08-17-2004, 22:21
Miałem podobna sytuacje jak Avio, niedobór potasu wykluczyłem ponieważ podawałem systematycznie, zaczałem dodatkowo podawać Fe (używałem filtra uvc, myslalem ze to jego zasluga) do 0.3ppm, no i wysyp glonów, albo chealt był kiepski, albo Fe za dużo, potem trafiłem na post Marcina (holenderskie) o stosunku K-Mg zwłaszcza w wodzie miekkiej, i jak sie okazało tu tkwił niedobór, po dadaniu Mg problem zniknął.Obecnie zawartość Fe utrzymuje na poziomie 0.3 ppm i wszystko ok.
Tak na marginesie czym uzupełniacie Fe ?
Arkadiusz77
08-18-2004, 11:16
potem trafiłem na post Marcina (holenderskie) o stosunku K-Mg zwłaszcza w wodzie miekkiej, i jak sie okazało tu tkwił niedobór, po dadaniu Mg problem zniknął.
Odnośnie tego tematu to dość ciężko tak jednoznacznie cokolwiek powiedzieć, rózne źródła różnie ten stosunek podają K:Mg jako 2:1, inne zas dokładnie odwrotnie, ja do tej pory miałem ten drugi stosunek i w sumie wszytko było ok choć np liście R.Macandra były tak jakoś podwinietę odrobinę na brzegach, teraz jak będę robił nową porcję nawozu to zmienię ten stosunek i bedę obserwował zmiany, a Fe miałem cały czas pow 0,5 i obywam się raczej bez żadnych glonów ...odpukać ..puk...puk