PDA

Zobacz pełną wersję : Jasna barwa roślin

Avio
08-03-2004, 14:22
Witam. Mam mały problem z moimi roślinkami, ponieważ rosną one prawidłowo i bardzo szybko, nie są atakowane przez żadne glony ani nie żółkną ale są bardzo delikatne, wręcz przezroczyste a ich barwa jest bardzo jasno zielona, dużo jaśniejsza niż powinna być. Co jest przyczyną takiej sytuacji?
Dodam tylko że mam akwa 25 litrów, oświetlenie 18W, wodę podmieniam raz w tygodniu 20%, do wody dodaję środki aqua plant, algin i multimineral firmy Tropical.
Obsada: 4 neony Innesa, 3 miedziki, 1 kirysek, 1 zbrojnik(niebieski prawdopodobnie)
Rośliny: Żabienica amazońska, kryptokoryna, bacopa
Nie mam danych dotyczących twardości wody i poziomu ph ale z moich obserwacji wynika, że rybom żyje się dobrze, więc chyba parametry wody są dobre..
Dodam jeszcze, że nie nawożę akwarium CO2 ale zastanawiam sie nad przygotowaniem bimbrowni.

Hammer
08-03-2004, 14:45
ja miałem takie coś z jedna kryptokoryną, była po prostu delikatna i bardziej żółtawa niż zielona, to była wina oświetlenia.....

Sacrebleu
08-03-2004, 17:01
proponuję zerknąć na : http://www.triamond.prv.pl/ , pod zakładką niedobory. Tylko uważaj , bo gdy pierwszy raz czytałem to byłem skłonny dodać do baniaka całą tablicę mendelejewa ;)
Pozdrawiam

Arkadiusz77
08-16-2004, 09:50
Z tego co piszesz to wskazuje na brak Fe, ale może być to też brak P. Spróbuj tak na poczatek podnieść poziom Fe do 0,5 powinno pomóc. I mozesz zwiększyć podmiany wody do 50% ze dwa razy w tygodniu.

dziadekk
08-16-2004, 19:58
Z tego co piszesz to wskazuje na brak Fe, ale może być to też brak P.

Od jakiegoś czasu zacząłem mieć spore niedobory i poczytałem troszkę na holenderskim.
Nie jestem do końca pewny ale wydaje mi się że może to być jednak brak Mg.
Mam właśnie podobny problem a jestem pewny właściwego stanu Fe, więc od wczoraj dawkuję SZ ze względu na Mg. Za jakiś czas dam znać czy pomogło. :lol:

Sebastian
08-16-2004, 21:17
Spróbuj tak na poczatek podnieść poziom Fe do 0,5 powinno pomóc.

Aby napewno 0.5 ppm ? To jest ponad dwukrotnie wieksza dawka niż zalecana. Jeśli tak zrobi na 100% ma plage glonów (u mnie przy 0.25 trudno było opanować sytuacje).

Tyman
08-17-2004, 00:46
Aby napewno 0.5 ppm ? To jest ponad dwukrotnie wieksza dawka niż zalecana. Jeśli tak zrobi na 100% ma plage glonów (u mnie przy 0.25 trudno było opanować sytuacje).

Witam

Nie sadze zeby to byl zbyt duzy poziop Fe ja w akwa trzymam non stop 0,5-0,7 a nawet jakis czas trzymalem ponad 1ppm i nie widzialem zadnego dziwnego wykwitu spowodowanego nadwyzka Fe.
Mysle jednak ze do 1ppm tygodniowo Fe wystarczy.

Pozdrawiam
Tyman

Arkadiusz77
08-17-2004, 07:22
Jeśli poziom Fe będzie 0,5 a powstanie "plaga glonów" to będzie to tylko sygnał że zbiornik wymaga jeszcze wielu zmian w nawożeniu,a może i nie tylko w nawożeniu, ponieważ rośliny nie były w stanie wykorzystać dostarczonego im Fe a glony dały sobie radę. Ja u siebie mam zazwyczaj 1ppm Fe a z glonów to kilka miesięcy temu widziałem kilka krasnorostów i to po fakcie wyrugowania ze zbiornika kosiarek, gdy znów są w zbiorniku to nie wiem co to glony :)

Sebastian
08-17-2004, 22:21
Miałem podobna sytuacje jak Avio, niedobór potasu wykluczyłem ponieważ podawałem systematycznie, zaczałem dodatkowo podawać Fe (używałem filtra uvc, myslalem ze to jego zasluga) do 0.3ppm, no i wysyp glonów, albo chealt był kiepski, albo Fe za dużo, potem trafiłem na post Marcina (holenderskie) o stosunku K-Mg zwłaszcza w wodzie miekkiej, i jak sie okazało tu tkwił niedobór, po dadaniu Mg problem zniknął.Obecnie zawartość Fe utrzymuje na poziomie 0.3 ppm i wszystko ok.
Tak na marginesie czym uzupełniacie Fe ?

Arkadiusz77
08-18-2004, 11:16
potem trafiłem na post Marcina (holenderskie) o stosunku K-Mg zwłaszcza w wodzie miekkiej, i jak sie okazało tu tkwił niedobór, po dadaniu Mg problem zniknął.
Odnośnie tego tematu to dość ciężko tak jednoznacznie cokolwiek powiedzieć, rózne źródła różnie ten stosunek podają K:Mg jako 2:1, inne zas dokładnie odwrotnie, ja do tej pory miałem ten drugi stosunek i w sumie wszytko było ok choć np liście R.Macandra były tak jakoś podwinietę odrobinę na brzegach, teraz jak będę robił nową porcję nawozu to zmienię ten stosunek i bedę obserwował zmiany, a Fe miałem cały czas pow 0,5 i obywam się raczej bez żadnych glonów ...odpukać ..puk...puk