PDA

Zobacz pełną wersję : Jeszcze o nocnym oświetleniu

Sacrebleu
08-01-2004, 21:55
Tak czytam o budowie oświetlenia nocnego i zastanawia mnie jedno : każdy stosuje zasilacze od telefonów albo inne ustroistwa, a tym czasem pamiętam że kiedyś pozakładałem w domu "u mamy: :) we wszystkich przełącznikach światła diody z rezystorkiem, które zaczynały świecić w chwili wyłączenia światła . Z tego co wiem diody te działają już od 15 lat !!!
Pozdrawiam

zeus60
08-01-2004, 22:18
Zgadza się dioda będzie świecić, tylko musi być dobrana wartość rezystora. Niestety dioda też będzie migać z cześtotliwością 50 Hz.

Sacrebleu
08-02-2004, 19:00
a czy możesz podpowiedzieć jak to podłączyć ? coś mi sie przypomina że na samym przełączniku , przewód wchodzący do plusa na diodach a wyjście z diody na wychodzące złącze z przełącznika ? hm ...... dawno to było i nie pamiętam , mam kilka diód , może się pobawię :)

zeus60
08-02-2004, 22:17
Ta zabawa jest niebezbieczna bo nadiodzie bedziesz miał chwilami 230V. Przy napięciu sieciowym niema znaczenia jak podłonczysz diode poniewasz jest tam napięcie zmienne. Niewiem też czy dioda się niespali, ale nie powinna. Diode musisz połonczyć szeregowo z rezystorem 50-100kOm 1W. Czyli do jednej nuszki diody podłanczasz sieć a do drugiej rezystor. Drógą noge rezystora podłanczasz do sieci. Taki układ pobiera ok 1W więc niewiem czy nielepiej jak byś kupił sobie lampke nocną w markecie za 8zł. Świci dość jasno, dobże rozprasza światło, są różne kolory i dotego pobiera 1W.

jegrus
08-05-2004, 18:45
A ja mam włożone do wyłącznika : diodę prostowniczą np. BYP 401-400, diodę świecącą (elektroluminescencyjną) i rezystor 62 kom 0.125W. Działa mi to od lat, rezystor się troszkę grzeje ale mi to nie przeszkadza :)

zeus60
08-05-2004, 21:55
No i bardzo dobrze, dioda prostownicza zabezpiecza diode świeconcą przed prondem płynącym w drógą strone, dięki takiemu rozwiązaniu na diodzie świeconcej nie pojawi się nigdy pełne napięcie. Dioda BYP 401-400 jest na 400V więc będzie chodić wiecznie, jedynie dał bym troche mocniejszy rezystor ponieważ na tym wydziela się troche wiecej niż 125mW.

adru
09-14-2004, 17:54
Po pierwsze dioda świecąca świeci przy odpowiednim prądzie a nie napięciu (jak niektórzy podają 2-3V).Prąd ten powinien wynosić rzędu 10-15mA -uzyskuje się go przez odpowiednie dobranie rezystora (prawo Ohma) Podłączając diodę św. do prądu przemiennego musimy zastosować prostownik 2 połówkowy ,a nie tylko 1 diodę prostowniczą; przy napięciu 220VAC konieczny jest układ z szeregowym kondensatorem który ograniczy napięcie następnie rezystor i dioda prostownicza. Tylko nasuwa się jedno pytanie po co komu oświetlenie nocne-bo rybkom do niczego się ono nie przydaje.

Salvator
09-14-2004, 18:20
ja mam diody z rezystorem podłączone do napięcia w obwodzie równoległym 12v

Unicorn
09-16-2004, 17:39
podczepię się do tematu choć chodzi mi o coś nieco innego ;)

akwa 120cm długości - 4 diody niebieskie 5mm
i problem : oświetlenie punktowe ( 4 wiązki swiatła, a nie rozproszony błękit )
ktoś coś pisał, że diody trzeba spiłować - i właśnie zastanawiam się jak.
czy na płąsko, czy tylko trochę, czy zmatowić tylko powierzchnie diód - nie wiem.
chcę to zrobić od razu dobrze, bo wolałbym 4x 3,9złnie płącić ponownie ;)
wie ktoś co i jak z tymi diodai zrobić :>

z góry dziękuję za help'a ;)

Koleszek
09-16-2004, 18:40
Jeśli nie chcesz mieć rozproszonego światła, a punktowe to właśnie nie szlifuj obudów. Bardziej skupione światło dają diody LED o średnicy 5 mm niż te o średnicy 10 mm. Jeśli to nie pomoże, to tylko jakiś układ miniaturowych soczewek, lub coś na kształt końcówek światłowodu. Sam jestem ciekaw...

Unicorn
09-16-2004, 20:27
chyba niejasno napisałem o co mi chodzi :oops:
właśnie diody LED z powodu swego kształtu mają jakby "wbudowaną soczewkę". i światło jakie dają jest punktowe.
ja właśnie chce rozproszone - powiedzmy bardziej naturalnie wyglądajace - bo takie 4 snopy światła jak teraz mam to nieciekawie wyglądają.
dlatego szuakm sposobu na rosproszenie światła. coś trzeba zrobić z diodami - jakoś je obrobić, ale pytanie jak ?
pozdr00

Salvator
09-16-2004, 20:47
jesli chcesz rozproszyć przetrzyj pilnikiem do paznokci czubek niemocno potrzyj poprostu

Koleszek
09-17-2004, 21:19
Teraz już wiem o co chodzi. W tej sytuacji najlepiej LED o średnicy 10 mm i delikatnie je zmatuj albo drobnym papierem ściernym, albo proszkiem do szorowania garnków. Efekt murowany.

Unicorn
09-17-2004, 21:24
już zrobiłem to pilniczkiem ( diody [5mm] kupiłem wcześniej i zmontowałem oświetlenie ) i teraz jest już dobrze :]