Zobacz pełną wersję : Zachowanie barwniaków czerwonobrzuchych
Mam w akwarium 5 barwniaków czerwonobrzuchych w układzie 2 samce i 3 samice, mam je od miesiąca. Nie jestem do końca pewny płci moich rybek poza jednym samcem i samiczką które wyraźnie przystają do opisów i zdjęć które znalazłem w internecie. Sytuacja w akwarium wygląda tak że największy samiec dominuje w akwarium i przegania pozostałe barwniaki, od kilku dni dwa z pozostałych barwniaków co jakiś czas się wadzą tzn. stroszą na siebie płetwy, przybierają ciemne kolory (dużo ładniej wyglądają niż normalnie z przygaszonymi kolorami), podpływają do siebie na wprost i cofaja się cały czas zwrócone przodem do siebie. Po jakimś czasie podpływa dominujący samiec i je rozgania.I tutaj moje pytanie ponieważ z tych dwóch rybek nie jestem pewien czy są to dwie samiczki czy samiec z samicą co może znaczyć takie zachowanie i czy powinienem się pozbyć części barwniakow? (większość osób na forum zaleca jedną parę b. w akwarium)
Grzegorz Pietranek
03-06-2006, 23:39
Ciężko jednoznacznie stwierdzić, ale prawdopodobnie są to osobniki jednej płci.. Jednak zarówno samce, jak i samice mogą mieć takie zachowania..
Jeżeli ryby te nie są "gnębione" przez samca, prawdopodobnie są to samice.. Z drugiej strony zdominowane samce upodabniają się do samic.. Jak pisałem - nie można jednoznacznie stwierdzić..
Ilość zależy od pojemności akwarium, ale zdecydowanie układ z 2 samcami jest nie do przyjęcia.. 1 albo więcej niż 2.. Polecałbym 1..
dziaradd
04-11-2006, 12:59
Z drugiej strony zdominowane samce upodabniają się do samic.. 1..
barwniaki to nie pawiookie :|
Grzegorz Pietranek
04-11-2006, 23:31
barwniaki to nie pawiookie :|Się odezwał mój faworycik.. :-) Ti ti ti.. :-)
dziaradd
04-18-2006, 17:02
barwniaki to nie pawiookie :|Się odezwał mój faworycik.. :-) Ti ti ti.. :-)
nie zrob se czego MODZIE