Zobacz pełną wersję : Olsztyn
Sklepy zoologiczne które polecam:
Boa: Sikorskiego 2b
Kameleon: Staromiejska 12
Oba sklepy ma ten sam właściciel, ale różnią się od siebie zdecydowanie, w Kamelonie jest dużo więcej do zobaczenia i kupienia oraz obsługa zna się na rzeczy, a ceny nie są wgórowane
Tak, właściciel zna się na rzeczy. Na Staromiejskiej jest jeszcze jeden sklep, gdzie ostatnio widziałem pielęgnice zebry (po ok. 4cm) po - uwaga - 30zł!!!! Niezle, co? Ta sama firma prowadzi sklep w "Alfie" (olsztynianie wiedzą gdzie to jest). Sprzedawcy mało znają się na rzeczy, a podstawa to wcisnąć komuś rybki! Ostrzegam przed tymi miejscami!
Ja mam pytanie. Kiedyś był bardzo dobry sklep na wilczyńskiego. Wie ktoś czy jest dalej czy może gdzieś został przeniesiony?
tymek666
10-18-2006, 13:48
Sklep na Wilczyńskiego jest nadal, ale ceny tam maja z kosmosu.
Osobiście mogę polecić sklepy przy Tesco i Carrefour (ta sama firma) oraz stosunkowo nowy sklep przy Hanowskiego (Skalar).
teodor86
10-19-2006, 19:12
Ceny na Wilczyńskiego fakt że z kosmosu. Ale w zadnym innym sklepie ludzie nie znają sie tak na rzeczy ani nie ma rybek w takiej kondycji.
tymek666
10-20-2006, 20:59
Co do rybek to się zgodzę, są zadbane i w dobrej kondycji co do fachowości...nie można znać się na wszystkim, ale na roślinach to się tam za bardzo nie znają.
Plus dla nich, że mają także akwa morskie.
demolition
10-29-2006, 13:44
Tak, właściciel zna się na rzeczy. Na Staromiejskiej jest jeszcze jeden sklep, gdzie ostatnio widziałem pielęgnice zebry (po ok. 4cm) po - uwaga - 30zł!!!! Niezle, co? Ta sama firma prowadzi sklep w "Alfie" (olsztynianie wiedzą gdzie to jest). Sprzedawcy mało znają się na rzeczy, a podstawa to wcisnąć komuś rybki! Ostrzegam przed tymi miejscami!
Zgadzam się!! W alfie pracuje taka czarnowłosa młoda babka UWAGA NA NIĄ!! pieprzona oszustka! wciśnie wam każdy kit żeby sprzedać towar :/
tymek666
10-30-2006, 20:08
Krótkie porównanie cen Anubiasów:
Alfa - 16 PLN
Carrefour - 12 PLN (mają jakiegoś nowego gościa, który nie wie co sprzedaje)
Wilczyńskiego - 10 PLN
I trochę i innej beczki, Tropheusy Ikola na Hanowskiego, ładne 7-9 cm za 16 PLN :)
teodor86
10-31-2006, 22:15
Ostatnio potrzebowalem szybko Aqua PlantB Tropicala, normalnie kupowalem 30ml na starowce w tym sklepie dalej od Sphinxa (nie pamietam nazwy) za 3,40.
W Alfie zapłaciłem ponad 6 zl ;]
teodor86
12-07-2006, 10:13
Nie wiem jak tam z akwarystami z Olsztyna czy jest was duzo na forum ale i tak napisz :]
Na Kołobrzeskiej powstał nowy sklep zoologiczny.
Byłem tam jescze przed otwarciem ale zapowiada sie super.
Dobre wyposażenie ( JBL, Hikari itd )
Duże pomieszczenie ze spora ilością zbiorników.
Obsługa wydaje się znac na rzeczy i obiecali spory wybór roślin :D
tymek666
12-09-2006, 15:32
A w którym dokładnie miejscu jest ten sklep?
demolition
12-09-2006, 20:12
no wlasnie... chętnie bym wpadł :D
Marek Stempniak
12-10-2006, 12:25
Witam.
Mozna wiedziec o tym nowym sklepiku na Kołobrzeskiej,gdzie się znajduje konkretnie. 8)
Witam.
Nowy sklep zoologiczny na Kołobrzeskiej znajduje się prawie vis a vis Spóldzielni Mieszkaniowej w budynku tego dużego skłepu spoż. Zapewniam was, że obsługa zna się na rzeczy bo ich znam. :lol:
tropical1974
12-11-2006, 11:44
niniton jeśli to jest twój kolega to znaczy że go sobie chwalisz,bo jakby inaczej napisać o koledze,prawda?.pożyjemy,zobaczymy.ja zrobiłem mały wywiad z ludźmi i doszło do mnie,że jeden pracownik tego sklepu to,były pracownik z leclerka-z zoologicznego.także zobaczymy,bo w tym sklepie wiedzą nie zabłysnął.
tymek666
12-11-2006, 16:06
niniton jeśli to jest twój kolega to znaczy że go sobie chwalisz,bo jakby inaczej napisać o koledze,prawda?.pożyjemy,zobaczymy.ja zrobiłem mały wywiad z ludźmi i doszło do mnie,że jeden pracownik tego sklepu to,były pracownik z leclerka-z zoologicznego.także zobaczymy,bo w tym sklepie wiedzą nie zabłysnął.
Z tego co wiem to nie wylecial z Leclerka za kompetencje. Rozmawiał z nim kilkakrotnie i wydawał się spoko, jesli chodzi o wiedzę oczywiście. Szczególnie w porównaniu z pracującymi tam obecnie chłopakami.
tropical1974
12-12-2006, 08:59
wyleciał za coś innego.ale to mało ważne.tymek666 co bys powiedział żebyśmy się spotkali i pogadali.mam pewien pomysł.czekam na odpowiedzi od producentów i organizacji akwarystycznych w sprawie zorganizowania wystawy akwarystycznej w naszym mieście i ozałożeniu klubu akwarystów.co ty nato?
tymek666
12-12-2006, 09:54
wyleciał za coś innego.ale to mało ważne.tymek666 co bys powiedział żebyśmy się spotkali i pogadali.mam pewien pomysł.czekam na odpowiedzi od producentów i organizacji akwarystycznych w sprawie zorganizowania wystawy akwarystycznej w naszym mieście i ozałożeniu klubu akwarystów.co ty nato?
Klub akwarystów przydałby się. Warto pogadać o tym z chłopakami z Labeo, choć obecni członkowie tego klubu to już racze nie moje pokolenie. Wystawa to raczej duże impreza, bez sponsorów się nie obejdzie.
tropical1974
12-12-2006, 11:00
będę pisał do indykpolu,michelina,prezydenta miasta i gazety olsztyńskiej o zasponsorowanie może coś z tego wyjdzie
teodor86
12-12-2006, 11:34
Super pomysł chłopaki jestem z wami rękami i nogami :twisted:
tropical1974
12-12-2006, 14:13
może jakieś spotkanie?
tymek666
12-12-2006, 21:22
Jasne. Gdzie i kiedy? Kawa czy herbata?
tropical1974
12-13-2006, 07:51
proponuję u mnie na hodowli,ulica zamenhofa 7.wejście jest od szczytu budynku ogrodzone murkiem.jak ktoś ma ochotę to zapraszam dziś 13 na 19
tymek666
12-13-2006, 08:22
Dziś pracuję do 19.30, więc raczej nic tego.
Jutro od 16.30 oddaje komuś z forum molinezje i trochę mszaków, tak więc dla mnie czwartek też odpada. Może w piątek? Jeśli oczywiście teodorowi86 by pasowało...
tropical1974
12-13-2006, 09:13
piątek może być.teodor86 jak ci pasuje.odezwij się.
tymek666
12-14-2006, 21:36
Czy aktualne jest jutrzejsze spotkanie?
tropical1974
12-15-2006, 07:46
zapraszam dziś 15tego na 19:00.
tymek666
12-15-2006, 09:25
o 19-tej to ja dziś niestety nie mogę :( , może w przyszłym tygodniu się uda.
tropical1974
12-15-2006, 10:56
nie ma problemu.ja i tak tam jestem codziennie,to dzień wcześniej daj znać.jeśli masz kogoś zainteresowanego to przyjdźcie razem.
a jak oceniacie sklepik na mlecznym pod sambą? prowadzi gościu z wydz ochrony wód i rybactwa. zna sie ale ma troche "burdel" w akwariach, za to chyba jest tanio
tymek666
12-15-2006, 19:36
Ja tego sklepu nie znam.
Achil, a Ty jesteś po Ochronie? Nie pracowałeś kiedyś na K. Zoologii?
demolition
12-17-2006, 11:40
a jak oceniacie sklepik na mlecznym pod sambą? prowadzi gościu z wydz ochrony wód i rybactwa. zna sie ale ma troche "burdel" w akwariach, za to chyba jest tanio
rzeczywiście koleś burdel ma ale sklepik spoko i ceny chyba najniższe jakie spotkałem. Ma krewcie red cherry po 2 zł... :P kirys pstry po 2.50 zł i takie tam... ogolnie tanio :P a jeszcze raz odradzam wszystkim sklep w alfie!!! nie kupujcie u tych złodzei!
tymek666
12-17-2006, 13:45
jeszcze raz odradzam wszystkim sklep w alfie!!! nie kupujcie u tych złodzei!
Z tymi złodziejami to przeginasz. A że mają drogo i wciskają kit to już inna sprawa.
tropical1974
12-18-2006, 09:48
witam po odpoczynku.chciałbym przypomnieć o spotkaniu w sprawie założenia klubu akwarystów.czekam na termin
tymek666
12-18-2006, 10:54
witam po odpoczynku.chciałbym przypomnieć o spotkaniu w sprawie założenia klubu akwarystów.czekam na termin
Czy pasuje Ci każdy dzień między 13 a 19-tą?
A może zróbmy spotkanie w Alfie? ;)
tropical1974
12-18-2006, 12:36
pasuje każdy dzień od godziny18:00.po pracy lęcę na hodowlę "dzieci" nakarmić.w alfie może być tylko w którym miejscu
tymek666
12-18-2006, 14:42
pasuje każdy dzień od godziny18:00.po pracy lęcę na hodowlę "dzieci" nakarmić.w alfie może być tylko w którym miejscu
No jak to gdzie? W Rekinie! ;) Żartowałem...
Tak na serio, to może w bardziej 'przelotowym' (aczkolwiek na pewno mniej klimatycznym) miejscu niż Twoja hodowa, aby więcej osób mogłoby się zebrać.
tropical1974
12-19-2006, 07:31
to jest mój nr tel.667231025.kto jest zainteresowany spotkaniem proszę dzwonić.numerów ukrytych nie odbieram.od15:30 do 16:00 mam telefon wyłączony.także spodkanie ido roboty chłopaki może i dziewczyny się znajdą
tropical1974
12-21-2006, 13:55
co jest.entuzjazm z założeniem klubu ucichł?
tymek666
12-21-2006, 21:25
co jest.entuzjazm z założeniem klubu ucichł?
Entuzjazmu to ja tu nie widziałem. Jak pisałem jestem chętny, ale teraz zawalony jestem robotą.
mi najbardziej przypadł do gustu slep naprzeciwko tesco przyjemna obsłu ga zaopatrzenie też calkiem szkoda tylko ze w tropicala
najdroższy jest chyba sklep rekin w alfie ceny z kosmosu i kobbitka wciska kit dzieciakom sam widziałem jak stary żywy pokarm sprzedawała dzieciakowi twierdząc że to śwież wczorajszy
tymek666
12-27-2006, 09:52
mi najbardziej przypadł do gustu slep naprzeciwko tesco przyjemna obsłu ga zaopatrzenie też calkiem szkoda tylko ze w tropicala
Jest to na pewno jeden z najlepszych sklepów, ale trzeba sprawdzać tam daty ważności, bo już udało mi sią tam kupić przeterminowany nawóz. Ale jeśli chodzi o ryby i sprzęt to sklep jest ok. Podobnie jak ten na Wilczyńskiego. Na Kołobrzeskiej jszcze nie byłem, ale ciekaw jestem jak ten sklep wygląda.
tropical1974
12-28-2006, 08:48
z klubu chyba nici nikt się nie odzywa.
na klub bym sie pisał co proponujecie na czym mialby on polegać
tropical1974
12-28-2006, 11:24
na pogawędkę o klubie to trzeba się spotkać.tymek666 był zainteresowany ale zawalili go robotą,a teodor86 to się chyba wypalił. na tym forum znajdziesz nr telefonu do mnie"GOŚCIU".jeśli chcesz to dzwoń to sie umówimy na jakieś spotkanie
tymek666
12-28-2006, 11:42
na pogawędkę o klubie to trzeba się spotkać.tymek666 był zainteresowany ale zawalili go robotą,a teodor86 to się chyba wypalił. na tym forum znajdziesz nr telefonu do mnie"GOŚCIU".jeśli chcesz to dzwoń to sie umówimy na jakieś spotkanie
Jakbyście coś uzgodnili to dajcie znać. Może się urwę na chwilę.
tropical1974
12-28-2006, 13:12
tymek666 a gdzie pracujesz może ja podejdę do ciebie
tymek666
12-28-2006, 13:36
generalnie uwm, ale często jestem w terenie (jak np. jutro).
Byłem dzisiaj na rundce po sklepach, odwiedziłem ten nowy na Kołobrzeskiej i jestem bardzo mile zaskoczony. Kupiłem haremik A. macmasteri. Akwa bardzo zadbane spory jak na Olsztyn wybór. Nawet mszaki można było kupić. Sprzęt faktycznie z najwyższej półki, co nie zawsze jest zaletą. Przestrzeń jeszcze nie do końca rozplanowana, ale to końcu dość młody sklep. Ceny sprzętu na poziomie tropicala z leclerca i tesco, natomiast ceny ryb i roślin jak najbardziej ok.
Kornik_Nagórki
01-03-2007, 01:35
W życiu nie polecam sklepu w Alfie i tego samego (filii) znajdującej się w jednej kamienicy na starówce - tam są dwa sklepy zoologiczne obok siebie, nie znam nazw, ale w jednym sklepie mają ogromne, niskie, rogowe akwarium - ten sklep jest dość dobry.
Natomiast te dwa - w Alfie i filia obok tego, który został wyżej polecony, są tragiczne - ryby zdychaja, rośliny gnija, obsługa jest FATALNA!! Poza tym nic ciekawego w nich nie ma, oprócz wystawki kilku pająków i węży.
W tych dwóch tragicznych ceny są wysokie - w tym z rogowym akwarium ceny są dość przystępne. Porównanie:
Kupowałam rok temu w tych sklepach trzciniaki : o wiele większe za 15 zł !!! były w tym sklepie z rogowym akwarium
W Alfie o wiele mniejsze trzciniaki sprzedawano za 40 zł!! Potem cenę obniżono do 24 zł
Mało tego, trzeba dodać, że w Alfie przyjmują do pracy studentów, [wiem, bo kiedyś też chciałam tam pracować (10 lat akwarystycznego hobby, zoo w domu i studia pod kierunkiem Biologia na UWM to troche lepsze kwalifikacje do tej pracy)], owi studenci w ogóle nie znają się na rzeczy, faktycznie wciskaja te zwierzaki na siłę. Nie wiem jaki kretyn trzyma bojowniki syjamskie w słoikach z zamknietymi pokrywkami ( ubolewam już, że w 99% sklepów widzialam bojowniki trzymane w kubeczkach plastykowych wielkości połowy szklanki, które służą tylko do ich transportu, ALE ZAMKNĄĆ JAKIKOLWIEK DOPŁYW TLENU??), do tego trzymanie w sklepie rekina w akwarium 2 metry na 1 metr w ktorego szyby wszyscy pukaja, oraz welonek w plastykowych "akwariach" z plastykowymi kamieniami, plastykowymi roślinkami po prostu mnie rozczula. Chetnie bym te wszystkie ryby wykupila. W sklepie tym towar sprzedaje blondynka, która potrafi podać spleśniały żywy pokarm - chodzi mi o szklarki - myśląc chyba, że klient nie zauważy, do tego w ogóle nie wiedząc jakie ryby jakiego pokarmu wymagają. - OSZUSTWO!!
Pamietajcie, sklep założony tylko po to, by był i sobie stał - tak jak wiekszosc stoisk w tej Alfie. Wiadomo, że klientela będzie duża, wiec raz na jakis czas ktoś wpadnie "popatrzeć", moze na zabieg marketingowy sie nabierze.
Jedyne co można pochwalic, to duża ilość gadżetów dla futerkowych żyjątek począwszy od gryzoni na psach skończywszy.
Bardzo polecam sklep kolo Tesco- ten, w którym maja Arę. Najwiekszy wybór sprzętu specjalistycznego w Olsztynie, obsługa zna sie na rzeczy, potrafi doradzić. Raz facet sam (za darmo) przesypał mi jeden antybiotyk, który uratowal mi kolonie mieczy przed wymarciem, hodowalam przez 7 lat i popelnilam blad pozwalajac sie kocic nieustannie - ryby po jakims czasie byly slabe genetycznie i stad plaga choroby, jednak dochowalam sie mieczy z ogonami dlugimi na 7 do 8 cm!! co bylo niespotykane, byly to zielone mieczyki.
Uwaga!! - lepiej nie kupować z niego ( kolo Tesco) zwierząt!! Trzymane w złych warunkach gdy są wakacje - spocone, mokre wszystkie gryzonie. Mały wybór ryb, akwaria nie są zadbane.
Kupowałam szczury. Jednego zabrałam ze sklepu koło Tesco - miły, wszedzie za mną chodzi, w ogole nie gryzie, przywiazany, oswojony.
Kupiłam potem ( wielki błąd!!) szczura w Alfie - gryzie, nie daje sie brać na ręce, z nosa wycieka mu wydzielina podobna do krwi od czasu do czasu ( ze stresu, choroba nieuleczalna), agresywny.
Traktowane przeze mnie były tak samo. Natura szczurów może być różna, to tak jak z charakterem człowieka, ale zastanawiam sie co musiano robić szczurom w Alfie, że mój jest aż do tego stopnia płochliwy i nieufny.
Dobry sklep znajduje sie na Jarotach - niedaleko DH Śliwa - ten sklep został chyba przeniesiony z ulicy Kanta. Jest to najwiekszy sklep w Olsztynie, obsługa ujdzie, ciekawe okazy zwierząt, w sklepie też od czasu do czasu sprzedawane są rzadkiej rasy koty. Duży wybór sprzętu.
Osoboscie ten sklep koło Śliwy jest moim uulbionym, czasem zagladam na starówke i koło Tesco. Jest dużo małych sklepików w różnych częściach miasta. Znam około 20, ale innych racze nie warto opisywać. Albo same żarcie dla kotów i psów albo dwa akwaria na krzyż z gupikami i zdechłymi kiryskami.
NIE MA w Olsztynie żadnego sklepu, z dobrą obsługą, dobrze zadbanymi zwierzetami i możliwościami sprzętowymi naraz - trzeba kupować wybiórczo. W ŻADNYM sklepie nie spotkałam sie z idalnie czystymi akwariami i brakiem zdechłych ryb. Najbardziej zadbany pod tym względem jest ten na starówce z rogowym akwarium.
P.S.
Na prawde nie wiem dlaczego sprzedawcy pozwalają zgniłej rybie walać się tygodniami po akwarium - czysto marketingowy zabieg - odstrasza to przecież klientów. Głupota ludzka nie zna granic.
tymek666
01-04-2007, 07:05
Czy widzieliście gdzieś w Olsztynie pielęgniczki kakadu?
Przez jakiś czas były prawie wszędzie (jak to w Olsztynie, w każdym sklepie prawie to samo), teraz potrzebuję dokupić parę samiczek to nigdzie nie ma.
teodor86
01-06-2007, 16:06
Kakadu z 2 miesiące temu widziałem na Wilczyńskiego.
Myślę, że jak zapytasz o nie to bedzie możliwość sprowadzenia.
Tak było w moim przypadku z tym, że chodziło o ramirezy a te są ostatnio popularniejsze.
tymek666
01-06-2007, 16:56
Tam kupiłem samca orange, ale zamawiałem jeszcze przed świętami, miały być przed nowym rokiem, ale nie ma. W końcu dostałem od znajomego :)
na staromiejskiej w kameleonie jest nieżle w sumie znają sie na rzeczy i mozna z nimi pogadac na dany temat
a iwecie może w którym zoologiku moge kupic akare pomarańczowopłetwą????? dajcie znac bo musze znowu je zachodowac
teodor86
01-06-2007, 20:43
Kornik zarejestruj sie :D Bo nie ma jak sie z toba skontaktowac. A mial bym do ciebie biznes.
A gdzie w Olsztynie można kupić Pseudotropheus saulosi i po ile???
tymek666
01-10-2007, 09:34
Nie przypominam sobie abym go widział.
Byłem dzisiaj na rundce po sklepach, odwiedziłem ten nowy na Kołobrzeskiej i jestem bardzo mile zaskoczony. Kupiłem haremik A. macmasteri. Akwa bardzo zadbane spory jak na Olsztyn wybór. Nawet mszaki można było kupić. Sprzęt faktycznie z najwyższej półki, co nie zawsze jest zaletą. Przestrzeń jeszcze nie do końca rozplanowana, ale to końcu dość młody sklep. Ceny sprzętu na poziomie tropicala z leclerca i tesco, natomiast ceny ryb i roślin jak najbardziej ok.
Witam.
A czy haremik A. Macmasteri nie okazał się przypadkiem haremikiem Nannacara anomala ?
Ponieważ ja też kupiłem w tym sklepie haremik „A. Macmasteri”, ale niestety dopiero po wpuszczeniu ryb w akwarium w domu dokładnie im się przyjrzałem i okazało się, że jest to Akara Paskowana.
Pozdrawiam.
tymek666
01-11-2007, 19:56
Witam.
A czy haremik A. Macmasteri nie okazał się przypadkiem haremikiem Nannacara anomala ?
Ponieważ ja też kupiłem w tym sklepie haremik „A. Macmasteri”, ale niestety dopiero po wpuszczeniu ryb w akwarium w domu dokładnie im się przyjrzałem i okazało się, że jest to Akara Paskowana.
Pozdrawiam.
cinek77 a kiedy ten haremik kupiłeś?
Bo faktycznie jest N. anomala :)
Powiedziałem o tym w sklepie między świętami a sylwestrem, i jesli nadal sprzedawał to jako apisto to bardzo źle o nim świadczy...
Witam.
Pozdrawiam.
cinek77 a kiedy ten haremik kupiłeś?
Bo faktycznie jest N. anomala :)
Powiedziałem o tym w sklepie między świętami a sylwestrem, i jesli nadal sprzedawał to jako apisto to bardzo źle o nim świadczy...
Ryby kupiłem w piątek (5 stycznia 2007). No to niezbyt dobrze świadczy o sprzedawcy, bo wynika z tego, że świadomie wciska kit.
tymek666
01-11-2007, 20:09
Ryby kupiłem w piątek (5 stycznia 2007). No to niezbyt dobrze świadczy o sprzedawcy, bo wynika z tego, że świadomie wciska kit.
No to na pewno wiedział, że nie są to A. macmasteri :twisted:
Pięknie, oszust i tyle.
Dołączam się do pytania :)
tymek666
01-17-2007, 20:28
Ja dla odmiany zapytam, czy widzieliście gdzieś w Olsztynie duże, ładne pistie?
Witam
Wydaje mi się, że widziałem te pyszczaki w sklepie na Kołobrzeskiej.
Witam
Wydaje mi się, że widziałem te pyszczaki w sklepie na Kołobrzeskiej.
Chyba po 12 PLN (F1 lub F2)
sklep na starowce ten z naroznym akwa jest calkiem niezly,ale tez wciskaja kule itp oczywiscie :evil: ,ten obok...no coz roznie bywalo,zalezy kto sprzedawal,kiedys trafilam tam na totalnie zieloną w temacie sprzedawczynię(zaznaczam ze ja tez raczkuje w temacie akwarystyki) sprzedala mi welona-czerwonego kapturka za grosze (w porownaniu z cenami pozniej w tym samym sklepie) kiedy powiedziałam jej ze rybki w akwarium obok chyba maja grzybice jakas(na 100%) powiedziała tylko:taaaaaak???????? :shock: byla bardzo zdziwiona i nawet ja widzialam ze ona wogole pojecia nie ma o niczym
Jesli chodzi o sklep w alfie to porazka -wcisneli tam mojemu chłopakowi zbrojnika niebieskiego do 25l
sklep na starowce ten z naroznym akwa jest calkiem niezly,ale tez wciskaja kule itp oczywiscie :evil: ,ten obok...no coz roznie bywalo,zalezy kto sprzedawal,kiedys trafilam tam na totalnie zieloną w temacie sprzedawczynię(zaznaczam ze ja tez raczkuje w temacie akwarystyki) sprzedala mi welona-czerwonego kapturka za grosze (w porownaniu z cenami pozniej w tym samym sklepie) kiedy powiedziałam jej ze rybki w akwarium obok chyba maja grzybice jakas(na 100%) powiedziała tylko:taaaaaak???????? :shock: byla bardzo zdziwiona i nawet ja widzialam ze ona wogole pojecia nie ma o niczym
Jesli chodzi o sklep w alfie to porazka -wcisneli tam mojemu chłopakowi zbrojnika niebieskiego do 25l
tymek666
01-25-2007, 21:12
Byłem dzisiaj na Zatorzu a tam patrzę...kolejny skep Tropicala, nad sklepem spożywczym przy byłym rondzie, a teraz skrzyżowaniu.
Spory wybór fitrów na miejscu mają, głównie tetry i aquela, oraz spora liczba zbiorników na sprzedaż.
angelahexa
01-26-2007, 11:07
Moje opinie:
Kołobrzeska - piękny sklep, bardzo zadbane zbiorniki ale brak tańszego sprzętu. Rozumiem że Pan chce mieć wszystko najlepsze ale przydałyby się również tańsze pokarmy (tam jest tylko Hikari), świetlówki, grzałki. Generalnie pojechałabym tam tylko po rybki, ceny są normalne (jak w większości sklepów), wybór całkiem niezły a nie znalazłam żadnego zdechlaka w zbiornikach co mnie bardzo cieszy bo boję się takich sklepów gdzie pływają trupki w akwariach. Facet zna się na rybkach (napewno lepiej niż w większości sklepów) ale jest trochę zbyt pewny siebie i raczej nastawiony na klientów z grubym portfelem. Duży plus, jak ktoś ma kasę to taki że można zamówić założenie kompletnego zbiornika w domu.
Samba Gałczyńskiego w piwnicy - sklep nie zachęca wizualnie ani godzinami otwarcia ale za to ceny są niesamowite. Pan prowadzi sklep chyba dla przyjemności a nie dla zysku bo nie mogę uwierzyć w opłacalność tego interesu. Np. krewetki red cherry - 2 zł, neonki innesa - 2 zł, tanie podłoża itp. Zawsze jest tam mnóstwo ludzi. Warto odwiedzić. P.S. Rybki kupowałam, są zdrowe. P.S. Tam są dwa sklepy ale jeden z samą karmą. J apiszę o tym drugim.
Wilczyńskiego "Zwierzyniec" - czysto i przyjemnie, ceny również nie wygórowane ale facet trochę przemądrzały. Dosyć duży wybór rybek, można sprowadzić to czego nie ma na zamówienie.
Dworcowa "Zwierzyniec" - wszystko podobnie jak na Wilczyńskiego ale ostatnio opuścili się strasznie z czystością w zbiornikach. Obsługa do bani, nie znają się kompletnie na niczym. Takie mam wrażenie.
Alfa - nie polecam. Ceny z kosmosu, nieprzyjemna obsługa, wciskają wszystko jak leci, kompletnie nie znają się na tym co sprzedają.
Przy nowym skrzyżowaniu (dawnym rondzie) chyba Limanowskiego - przystępne ceny i duży wybór ale dziewczyna kompletnie nie zna się na rybach, można pojechać tylko jak się dokładnie wie po co się jedzie bo jak nie ma napisane na zbiorniku to nie wie jaka to ryba (nawet podstawowe, najbardziej popularne gatunki).
Obok Tesco - może być ale zależy na kogo się trafi (pracują na zmiany). Sklep stawia chyba raczej na sprzęt, zbiorniki itp bo jak tam byłam to nie mieli za wielkiego wyboru jeśli chodzi o rybki. Ten koleś co ma pojęcie o rybkch itd ma chyba na imię Jacek.
Stare miasto - w jednym jest bardzo duży wybór roślin w drugim było sporo rybek (rok temu). Ale bardzo trzeba uważać na ceny. To co w jednym sklepie kosztuje 30 zl w drugim moze kosztować 50 zl. Są obok siebie więc warto porównać zanim się dokona zakupu, różnice są kolosalne, przy czym nie ma zasady co jest w którym droższe.
Żeromskiego - nie sprzedają rybek ale sprzęt, pokarmy itp w są w całkiem przystępnych cenach. Dużo rzeczy dla psów i kotów. Sklep prowadzi małżeństwo (chyba). Pani nie zna się na akwarystycznych gadżetach ale jest bardzo miła, z akwarystyką trzeba zgłąszać się do Pana. Lubię ten sklep bo nie starają się nic wcisnąć za wszelką cene i zawsze mogę tam kupić świeże robaczki.
Partyzantów (na przeciwko zegara) - w sklepie ładnie i całkiem czysto ale kupowałam tam rybki 2 razy i niestety nie przeżyły. Może miałam po prostu pecha... Marny wybór.
Generalnie wnioski mam takie:
- w większości sklepów obsługa nie ma pojęcia o tym co sprzedaje
- w większości sklepów trupki pływające w zbiornikach nie robią na sprzedawcach żadnego wrażenia
Jak będę miała wyrobioną opinię o innych sklepach (przynajmniej 5 wizyt zanim stwierdzę czy mi się podoba czy nie) to dam wam znać.
tymek666
01-26-2007, 16:38
A gdzie jest ten sklep Samba?
Przy starym rondzie na Limonowskiego to (jeśli mam na myśli ten sam sklep) jest ta sama firma co w tesco i carrefourze.
angelahexa
01-26-2007, 22:17
Na Gałczyńskiego, na osiedlu mlecznym, taki mały dom towarowy. Trzeba zejść do piwnicy i dobrze poszukać :) Poważnie, tam jest istny labirynt. Ale nie ma co iść przed 14.00 bo Pan jest emerytem i prowadzi sklepik przy okazji. Najlepiej wpaść około 15.00 to może nie będzie aż tak dużo ludzi. Aha, i sklepy są tam dwa, ale jeden tylko z karmą, musisz dobrze poszukać - warto.
Marek Stempniak
01-29-2007, 19:38
Witam.
Byłem na Kołobrzeskiej jakieś dwa tygodnie temu,fakt że sprzęt z górnej półki SERA, TETRA,rybki zadbane i zdrowe.Gościu zna się :D na rzeczy.To są plusy.Minusem są ceny wysokie,zbytnia pewność sprzedawcy.Dużym minusem jest też to,żę szkaluje frimę Tropical.Od kilku lat korzystam z preparatów i pokarmu firmy Tropical i nie narzekam.Nie można szkalować firmy wychwalając produkty drugiej firmy i chełpić sie tym oficjalnie.To nie etyczne z punktu widzenia handlowca. :P
tymek666
01-30-2007, 02:39
Witam.
Byłem na Kołobrzeskiej jakieś dwa tygodnie temu,fakt że sprzęt z górnej półki SERA, TETRA,rybki zadbane i zdrowe.Gościu zna się :D na rzeczy.To są plusy.Minusem są ceny wysokie,zbytnia pewność sprzedawcy.Dużym minusem jest też to,żę szkaluje frimę Tropical.Od kilku lat korzystam z preparatów i pokarmu firmy Tropical i nie narzekam.Nie można szkalować firmy wychwalając produkty drugiej firmy i chełpić sie tym oficjalnie.To nie etyczne z punktu widzenia handlowca. :P
Ten gość w ogóle jest delikatnie mówiąć 'nieetyczny'.
monaliza1977
01-30-2007, 11:09
to prawda.tropical to troszkę przereklamowana firma.miałem okazję mieć opakowanie pokarmu z niemiec totalna różnica.zapach,ryby chętniej jadływersję niemiecką od polskiej.mało tego.preparaty tropicala są 6 krotnie rozcięczane od pierwotnej postaci(stwierdzone na art).osobiście na hodowli stosuję serę i tetrę-efekty bardzo zadowalające,a z preparatów polecam zoolka.
pozdrawiam.
salvelinus
02-04-2007, 14:12
Byłem w sklepie na Kołobrzeskiej sprzedawca wydaję się być uczciwy. Znam go zresztą bo hodował on ryby w Olsztynie już od dawna i czasem kupowałem od niego. Teraz umówiłem się wstępnie na założenie u mnie w domu akwa morskiego więc jak dojdzie do realizacji to dam znać co z tego wyjdzie
salvelinus
02-04-2007, 18:01
wlasnie wrucilem od pana z kolobrzeskiej ,bylem u niego w domu zeby zobaczyc jak wyglada jego akwarium jeeestem pod ogromnym wrazeniem ,myslalem ze sie przechwala ,ale to co zobaczylem to cuuuudo przepiekna rafa koralowa poprostu bajka.
moge powiedziec ze jestem pelen podziwu i uznania ,niema tam zadnych zkomplikowanych urzadzen .nie moge sie doczekac kiedy ja bede mial cos takiego w domu.szkoda ze nie w sklepie bo byscie zobaczyli czy sie zna czy nie?dla poruwnania te akwarium na wilczynskiego w niiczym nie przypomina akwa morskiego .jak zobaczylem jego solniczke
monaliza1977
02-05-2007, 07:33
a policzyłeś koszt utrzymania tego akwarium?jak dostaniesz rachunek za prąd to wtedy będziesz pod wrażeniem.to niejest akwa słodkowowdne-żwir,filtry,grzałka,światło,woda nawozy,witaminy.w morskim jest trochę więcej artykułów.
pozdrawiam
do monaliza1977- to nie te forum, tu wpisujemy opinie o sklepach na terenie naszego miasta. ale jesli juz temat się zaczął, to dla kogos kto powaznie mysli o akwarium morskim koszt zuzycia enerigii elektrycznej (która nie az tak znaczaco odbiega od akwarium słodkowodnego) nie jest najistotniejszy...
sklepy:
> "alfa" - szkoda komentować... trzeba by powielic wczesniejsze opinie, brak kompetencji, wciskanie wszystkiego jak leci (mnie np. powiedziano, ze w 40l akwarium moie trzymac dwie paletki i bedzie dobrze), padłe rybki "pływające" w akwaiach po 3,4 dni z rzędu (sprawdzone osobiscie)
> "real" - ja osobiście bardzo się zawiodłam na tym sklepie, a raczej na jego "zarządzajacym". cóz sprzedaje sie tam chore ryby (nie tylko mi) a co wiedzy na temat sprzętu i wymagań ryb, nie wspominając o doborze obsady do akwarium nawet nie chce mi sie juz nawet pisać. niekompetencja i niestety zła wola (świadome sprzedawanie ryb już chorych) .
> "kołobrzeska" wg. mnie duży plus. wiedza, fachowość sprzedającego jak i chęc pomocy robi wrażenie. polecam w szczególności takim "raczkujacym" fanom akwarystyki, bo ci "starzy wyjadacze" z pewnoscią sami ocenią to lepiej a myślę, że i docenią... a co do dobrych marek sprzetu i pokarmów a więc i wyższych cen-jest to osobisty wybór każdego klienta . ja mogę powiedziec tylko za siebie , jestem bardzo zadowolona.
> partyzantów, leclerc, limanowskiego - nie mam zdania, była tylko okazyjnie więc nie moge się wypowiedziec ani na plus ani na minus
Gdzie w Olsztynie mozna najtaniej kupic akwarium? szukam takiego112l panorama z pokrywa. Doradzicie?
tymek666
02-10-2007, 07:52
Gdzie w Olsztynie mozna najtaniej kupic akwarium? szukam takiego112l panorama z pokrywa. Doradzicie?
Jeśli chodzi o same zbiorniki to polecam sklep Skalar na Hanowskiego. Cena 1 PLN za litr.
Łoga, ja lada moment będę zmieniać akwarium na większe. mam 112l profilowane, do tego tło, grzełka , filtr, świetlówki marina i power-glo (plus dwie poprzednie białe philipsa). akwarium jest na gwarancji(ma 2 m-ce). odezwij się jesli jestes zainteresowany.
Łoga, ja lada moment będę zmieniać akwarium na większe. mam 112l profilowane, do tego tło, grzełka , filtr, świetlówki marina i power-glo (plus dwie poprzednie białe philipsa). akwarium jest na gwarancji(ma 2 m-ce). odezwij się jesli jestes zainteresowany.
przepraszam za dubel...
CZE
Ja jestem z Iławy a tu ni ma duzego wyboru. Zamierzam zalorzyc akwa z paletami odm(blue snake skin) jakby ktos mial okazje z checia poznam ceny na
-akwa 240L profil z pokrywa
-stolik pod takie akwa
-filtr tetra 700 ex lub unimax 250
-paleta blue snake skin :?:
tymek666
02-18-2007, 18:23
Najtaniej akwa 240 profil z pokrywą widziałem za 270 (akwa)+160(pokrywa) w Skalarze. Wszystko Wromaka. Filtr kup w internecie bo w Olsztynie przepłacisz przynajmniej stówkę. Palet nie pamiętam bo się nie interesuje :)
Witam,
Może trochę odbiega od akwarystyki ale czy widział ktoś może w Olsztynie spienione PCV?
Jeśli tak to gdzie i jaka była cena.
Pozdrawiam
witam jestem z ostródy. CHce założyć nowe akwa na miarę. Gdzie moge w olsztynie dostać akwa na miarę planuje mieć 110x30x60. prszę o odp
tymek666
02-25-2007, 08:55
Najtaniej wyjdzie u szklarza, zapytam kumpla co zamawiał sobie akwarium na wymiar ile go to kosztowało i gdzie dokładnie robił (zamawiał u szkalrza na Dajtkach, ale nie znam adresu).
O jak bedziesz miał adres to prosze jak najszybciej i ile bierze za 1L byłbym wdzięczny. Jutro już sprzedaje akwa i zależy mi bardzo na czasie bo rybek nie mam zbytnio gdzie chować :D
O jak bedziesz miał adres to prosze jak najszybciej i ile bierze za 1L byłbym wdzięczny. Jutro już sprzedaje akwa i zależy mi bardzo na czasie bo rybek nie mam zbytnio gdzie chować :D
poda mi ktoś adres szklarza na dajtkach przydał by sie numer tel. bo nie jestem z olsztyna :D
Witam,
przeczytałem sobie opinie na temat Olszyńskich sklepów i zbprakło mi jednego: nazwy nie pamiętam ale jest w galerii hipermarketu REAL i żeby nie było niejasności moja opinia jest NEGATYWNA, byłem świadkiem jak KIEROWNIK, wiem na pewno że kierownik ponieważ zostałem skierowany do kierownika, kiedy na niego czekałem opowiadał niesamowite idiotyzmy potencjalnym klientom. Historyjka dotyczyła Microgeophagus Ramirezi (pielęgnice ramireza). Po półlitrze po nowej cenie od jutra bym tego nie wymyślił :shock: do tego dołączę wcześniej szkalowane ceny i zdechlaki w akwariach.
Kolejny wniosek, także w akwarystyce należy pomijać hipery i duże centa handlowe. Ideału brak ale z każdego punktu poza tymi powyżej można coś wyciągnąć dla siebie :)
tymek666
03-01-2007, 09:40
Ten sklep w Realu kiedyś nazywał się BOA teraz chyba Aligator...
Osobiście znam dwa sklepy, w których nie wciskają kitu: Zwirzyniec na Wilczyńskiego i ten nowy na Kołobrzeskiej.
monaliza1977
03-01-2007, 09:42
i przez tak nieodpowiedzialnych sprzedawców akwarystyka w naszym regionie ginie
zna ktoś adres szklarza na dajtkach albo gdzie moge zakupić tanio akwarium pod wymiar ?
tymek666
03-19-2007, 11:47
zna ktoś adres szklarza na dajtkach albo gdzie moge zakupić tanio akwarium pod wymiar ?
Byłem dzisiaj u szklarza koło Etosu, Promyk czy Płomyk jakoś tak. Robią akwa na zamówienie, więc jak chcesz to tam sprawdź.
Ja w Realu kupiłem swoje pierwsze akwa(26l) i mam je przez 3 miesiące.
Przez ten czas zdechła mi tylko jedna rybka( Danio pręgowany)
Po zatem jestem zadowolony. Obsługa miła ale jak tam z ich wiedzą to nie wiem bo jestem dopiero początkującym.
naprawdę warto zostaw po sobie ślad
z tego co zdążyłem zauważyć to u dziadka w sambie ceny bezkonkurencyjne. roślin i rybek.
jest gdzieś taniej w Olsztynie? chyba nie...
tymek666
03-27-2007, 15:11
Tylko, że cena to nie wszystko.
a co jeszcze? oczywiście wiem że to nie wszystko ale chodzi mi o różnice między tym w sambie a np. carrefourowym, k/tesco.
tymek666
03-27-2007, 20:06
Ano np. cena ryb może świadczyć o warunkach ich hodowli ;)
Do porównywania cen między sklepami najlepiej używać cen sprzętu, a nie ryb i roslin.
Ja w Realu kupiłem swoje pierwsze akwa(26l) i mam je przez 3 miesiące.
Przez ten czas zdechła mi tylko jedna rybka( Danio pręgowany)
Po zatem jestem zadowolony. Obsługa miła ale jak tam z ich wiedzą to nie wiem bo jestem dopiero początkującym.
naprawdę warto zostaw po sobie ślad
Sorki ale jeden wniosek, NIE DLA IDIOTÓW!!! jest obok polecam
znam takich co jedli z constaru i używali komputerów acer
jednak życzę powodzenia, proponuję spróbować czegoś więcej
Pozdrowionka :)
Klub akwarystów przydałby się. Warto pogadać o tym z chłopakami z Labeo, choć obecni członkowie tego klubu to już racze nie moje pokolenie. Wystawa to raczej duże impreza, bez sponsorów się nie obejdzie.
Witam
Klub byl za moich czasow bardzo fajny na Świtezianki - prowadził go Pan Fenicz jak pamiętam.
kamyllo2
04-30-2007, 21:28
Nie wiecie, czy istnieje jeszcze sklep na mazurskiej? Tam to dopiero była zupa w akwariach, a pan skrajnie chytry, że się tak wyrażę. Jednak istniał tam odkąd pamiętam i nie powiem, że z braku laku tam też coś się kupowało od czasu do czasu. Można by powiedzieć, że taki olsztyński sklep legenda. Ale nie polecam, co najwyżej zajrzeć i zobaczyć, chociaż nie wiem jak jest tam teraz.xD
Robinson
05-01-2007, 21:35
Kiedyś bywałem często w Olsztynie, sklep na Mazurskiej pamiętam doskonale (wejście po schodkach, sklep z prawej strony) - wspomnienia.
Pamiętam jeszcze wystawę na Świtezianki, a z tyłu giełdę akwarystyczną - to były czasy.
Pozdrawiam Olsztyn.
Witam,
Może trochę odbiega od akwarystyki ale czy widział ktoś może w Olsztynie spienione PCV?
Jeśli tak to gdzie i jaka była cena.
Pozdrawiam
Witam
jeżeli jeszcze nie znalazłeś to bardzo polecam firmę "Plastics" ul. Piłsudskiego wjazd jak do firmy REAL (okna itp.. nie mylić z supermarketem) mają duży wybór i przycinają na wymiar mają też folię lustrzaną no i oczywiście klej do klejenia spienionego co do ceny to potrafią oddać z końcówek nawet za symboliczną złotówkę.
Co do sklepów to jeszcze chyba nikt nie wspomniał o tym co jest w Manhatanie ale chyba nie ma co o nim pisać bo jest bardzo ubogo
Pozdrawiam
WojtasW
kamyllo2
05-07-2007, 06:46
Co do sklepu w Manhatanie, mam mieszane uczucia. Sklepik jest nieduży, zbyt dużego wyboru nie ma, ale zdaża się, że można tam coś ciekawego i niespotykanego dostać. Warto tam zajrzeć raz na jakiś czas, ale bez specjalnych nadziei. Kupiłem tam kiedyś moje pierwsze red oscary i nie było ich nigdzie indziej w olsztynie, chyba, że coś przegapiełm. Jak się dobrze pogada z panią, to jest w stanie ściągnąć co nieco na zamówienie.
andreasko
05-10-2007, 14:09
Witam serdecznie wszystkich forumowiczów.
Mam pytanie w który sklep w Olsztynie (nazwa i ulica) ma w ciągłej sprzedaży paletki (najlepiej z polskich hodowli)?
tymek666
05-11-2007, 02:31
Widziałem je w kilku sklepach, najtańsze są w 'Skalarze' na Jarotach (okolice HB) i pochodzą od hodowcy z Jarot. Ale woda i tak jest zmiękczana. W Tropicalu przy Tesco też chyba były. Ładne sztuki widziałem także w sklepie na Kołobrzeskiej.
teodor86
05-17-2007, 07:20
kamyllo2 sklep na mazurskiej został zlikwidowany dosyc dawno.
PS. Może wiecie gdzie w Olsztynie dostane siatkę nylonową coś jak moskitiera bądź siatka przeciw owadom na okna?
Czy są na forum osoby z Olsztyna zajmujące się hodowlą i sprzedażą rybek takich jak :neonki, rozbory itp...
tropical1974
06-05-2007, 12:46
raczej nie ma.znam kilku paleciarzy i gupikarzy
Witam,
Czy Jest Ktos MoŻe Z Olsztyna Zainteresowany Pseudotropheus Crabo???
tymek666
06-07-2007, 03:03
Witam,
Czy Jest Ktos MoŻe Z Olsztyna Zainteresowany Pseudotropheus Crabo???
Daj ogłoszenie w dziale Giełda, tam zagląda więcej osób.
teodor86
06-08-2007, 20:24
Hm może po raz kolejny podniosę temat.
Proponuje jakieś działania w stronę stworzenia Olsztyńskiego Klubu Akwarystycznego.
Może tym razem wyjdzie. Jakiś odzielny temat na forum? Na początek jakieś piwko "integracyjne" i tzw burza mózgów?
Co prawda sesja mi sie zbliża ale co tam ;]
tymek666
06-11-2007, 02:12
@teodor, spotkanie było, był tropical1974 i ja :)
Generalnie bez konkterów większych, bo niestety jestem do jesieni za kałużą.
Ale nic nie stoi na przeszkodzie, abyście się spotkali ;)
tropical1974
06-11-2007, 08:21
teodor jak chcesz to możemy sie spotkać dopiero w sobotę lub niedzielę tj.16-17 czerwca
teodor86
06-11-2007, 08:41
Właśnie mi się sesja zaczyna więc ciężki okres aby ustalać konkretne terminy :(
tropical1974
06-11-2007, 11:19
jak będziesz miałchwilę czasu to daj znać. na forum jestem codziennie
Witam! Wie ktoś gdzie w naszym pięknym mieście można dostać pielęgniczki żółte(borellii) albo pielęgniczki kakadu ?
kamyllo2
06-15-2007, 13:46
Witam! Wie ktoś gdzie w naszym pięknym mieście można dostać pielęgniczki żółte(borellii) albo pielęgniczki kakadu ?
Kakadu prawie zawsze bywają w sklepie na wilczyńskiego (tym dwupoziomowym), wiem że maja tam chyba cały czas kakadu, agassizy i akarki kratkowane. Kakadu też bywały często w sklepie "ara" na partyzantów, ale ja bym szukał najpierw na wilczyńskiego. Co do A.borelli, to nie bardzo się orientuję.
Dzieki za info, w poniedzialek pojde sprawdzic
teodor86
06-15-2007, 19:21
A tak się wtrącę odnośnie Zwierzyńca na wilczyńskiego. Pierwszy raz trafiłem tam jakiś rok temu i od razu wydał mi się najlepszym sklepem w Olsztynie. Niestety ostatnio jakoś "podupadł" czy to tylko moje wrażenie bądź też kwestia doświadczenia?
loczek666
06-17-2007, 17:23
Widziałem je w kilku sklepach, najtańsze są w 'Skalarze' na Jarotach (okolice HB) i pochodzą od hodowcy z Jarot. Ale woda i tak jest zmiękczana. W Tropicalu przy Tesco też chyba były. Ładne sztuki widziałem także w sklepie na Kołobrzeskiej.
W zeszłym tygodniu kupiłem wszystkie paletki (11 szt.) ze sklepu na Kołobrzeskiej.Właściciel pomógł założyć mi akwarium i zrobił to na prawdę po przystępnej cenie. Całość, czyli akwarium z aluminiową pokrywą, szafką i dolną listwą, cały osprzęt, bakterie, uzdatniacze, korzeń (specjalnie sprowadzany-bardzo duży), rośliny, kamienie, podłoże i rybki wyszła dużo taniej niż w innych sklepach w Olsztynie.
Chłopak zna się na rzeczy i na prawdę potrafi doradzić każdemu.Nie wciska byle czego, co widać było po kondycji rybek.
Paletki wpuszczone do mojego akwarium zaczęły żerować po 4 godzinach a na drugi dzień czuły się jak u siebie (nie były wystraszone i nie siedziały w jednym kącie). Po tygodniu widać,że są zdrowe w dobrej kondycji, cały czas pływają i nabrały pięknych barw.
Ciut wcześniej kupiłem na Kołobrzeskiej i wpuściłem do akwarium gurami mozaikowe (3 szt.) i kiryśniki (2 szt.).Po dwóch dniach gurami zaczęły tworzyć bąble i myślę,że gdyby była samica to miałbym już małe guraminki.Tak więc nic dodać nic ująć na temat stanu rybek w tym skepie.
Jednym słowem nie ma w Olsztynie lepszego sklepu zoologicznego. Właściciel jest bardzo pomocny,do dziś dzwoni pytać się o rybki i zawsze służy swoją wiedzą oraz dobrą radą.
tymek666
06-17-2007, 23:06
@loczek to pochwal się co masz za akwa ;)
Filtr RO też kupiłeś?
loczek666
06-18-2007, 19:32
@loczek to pochwal się co masz za akwa ;)
Filtr RO też kupiłeś?
Nie kupowałem filtra RO.
Baniaczek ma 450l. Filtr zewnętrzny JBL500,grzałeczka Jagera 300, napowietrzacz Eheima,poza tym ozonator.Rybki kupione z wody kranowej i wpuszczone w takie samo środowisko (oczywiście woda odstana 10 dni i dodawane były bakterie i uzdatniacz).
Niedługo wrzuce fotoski to zobaczysz jak to wygląda.
Pozdrawiam.
tymek666
06-18-2007, 20:41
hmm, baniaczek pokaźny :)
Sprawdzaj często poziom azotanów, bo wg mnie masz trochę za słabą filtrację. Wiem, że w Olsztynie parametry wody różnią się w zależności od dzielnicy, u mnie jest tak twarda że o SA bez RO mogłem zapomnieć. Ryby oczywiście żyły, ale o rozmnażaniu mogłem zapomnieć...
kamyllo2
06-19-2007, 06:53
Witam
W której dzielnicy mieszkasz? U mnie na nagórkach agassizy często przystępowały do tarła, ale przy reszcie obsady długo ikra się nie utrzymywała. Akarki kratkowane wyprowadziły nawet młode kilka razy, ale mam tylko jedno odchowane do dorosłości. Woda oczywiście z kranu i bez dodatkowych zabiegów.
No, ale to nie palety.
loczek666
06-19-2007, 07:36
Witam
W której dzielnicy mieszkasz? U mnie na nagórkach agassizy często przystępowały do tarła, ale przy reszcie obsady długo ikra się nie utrzymywała. Akarki kratkowane wyprowadziły nawet młode kilka razy, ale mam tylko jedno odchowane do dorosłości. Woda oczywiście z kranu i bez dodatkowych zabiegów.
No, ale to nie palety.
MIESZKAM NA KOLOBRZESKIEJ
Z CZASEM CHCE KUPIC JESZCZE JEDEN FILTR A W CHWILI OBECNEJ DO WODY KRANOWEJ DOLEWAM ZYWE BAKTERIE FIRMY JBL -( BAKTERIE CZYSZCZACE ODTRUWAJA WODE POPRZEZ ROZKLAD AMONIAKU I AZOTYNU.SPECJALNE ENZYMY I BAKTERIE CZYSZCZACE LIKWIDUJA ODCHODY RYB ORAZ INNE ZANIECZYSZCZENIA). UZDATNIACZ TROPOL ( KONCENTRAT Z TORFU WYSOKIEGO, AKTYWNY JOD, WITAMINY Z GRUPY B, MIKROELEMENTY ORAZ WYCIAG Z KAKTUSA ALOE-VERA, WIAZE METALE CIEZKIE, NEUTRALIZUJE CHLOR, ZAPEWNIA EFEKT CZARNEJ WODY,SPRZYJA SKLADANIU IKRY ORAZ WZMACNIA RYBYPO PRZEBYTYCH CHOROBACHI SILNYCH STRESACH, AKTYWIZUJE BIOLOGICZNIE SWIEZA WODE I DOBRZE CHRONI SKRZELA I BLONE SLUZOWA RYB).
KIEDY RYBY DOBIORA SIE W PARY ZAMONTUJE FILTR RO W BANIAKU TARLISKOWYM 120 L.
tymek666
06-19-2007, 11:40
Mieszkam na Jarotach i mam w kranie prawie naturalną Tanganiką lub Malawi :)
teodor86
06-20-2007, 17:51
tymek w śródmieściu też mam tangańską wode ;]. A tak swoją drogą powoli przymierzam się do zakupu RO nie wiecie czy są przeciwwskazania przy niskim ciśnieniu wody? Bo u mnie w bloku koszmarnie leci...
loczek666
06-21-2007, 06:46
tymek w śródmieściu też mam tangańską wode ;]. A tak swoją drogą powoli przymierzam się do zakupu RO nie wiecie czy są przeciwwskazania przy niskim ciśnieniu wody? Bo u mnie w bloku koszmarnie leci...
CZE
JESLI CHODZI O RO I CISNIENIE WODY TO ZAPYTAM SPECA
I COS NAPISZE WIECZOREM
loczek666
06-21-2007, 18:59
CZE
JESLI CHODZI O RO I CISNIENIE WODY TO ZAPYTAM SPECA
I COS NAPISZE WIECZOREM
Nie ma przeciwskazań do zamontowania RO przy niskim ciśnieniu wody,ale wtedy praca filtra jest mniej wydajna i trochę dłużej to trwa.
chesterek
06-21-2007, 19:40
Loczek jak chcesz się pochwalić akwa to najlepiej załóż wątek w Galerii ;)
I jak Wam się podobają??
Dorzucam jeszcze kilka zdjęć.
Sami oceńcie.
Mile widziane posty. Ładne DyskixD nawet bardzo:-D
tymek666
06-21-2007, 22:11
Odnośnie ciśnienia i filtra RO, to zależy w jaką membranę będzie wyposażony Twój filtr. Jedne wymagają niższe, drugie wyższego ciśnienia. Przy każdym fitrze jest opis i warto sprawdzić zanim kupisz. Oczywiście są systemy z własną pompą, ale za mniej niż 10 000 pln raczej ich nie kupisz.
Akwa...takie sobie, raz że nie lubię profili, dwa, że aranżacja bardzo przeciętna. Fauna za to bardzo ładna :)
loczek666
06-22-2007, 09:42
Odnośnie ciśnienia i filtra RO, to zależy w jaką membranę będzie wyposażony Twój filtr. Jedne wymagają niższe, drugie wyższego ciśnienia. Przy każdym fitrze jest opis i warto sprawdzić zanim kupisz. Oczywiście są systemy z własną pompą, ale za mniej niż 10 000 pln raczej ich nie kupisz.
Akwa...takie sobie, raz że nie lubię profili, dwa, że aranżacja bardzo przeciętna. Fauna za to bardzo ładna :)
No cóż są gusta i guściki.
W ramach wyjaśnienia uścuślam,że to nie jest profil,bo też nie lubię.
loczek666
06-22-2007, 09:45
Loczek jak chcesz się pochwalić akwa to najlepiej załóż wątek w Galerii ;)
Dzięki za pomoc,ale początkującym na forum nie jest łatwo.Zero tolerancji ze strony senior members.Cóż może zapomnieli,że oni też się uczyli.Jednakowoż zniechęca i to bardzo.
tymek666
06-22-2007, 11:45
Tak mi jakość na zdjęciu zakrzywiało front akwa, pomyślałem, że to profil ;)
teodor86
06-23-2007, 21:18
kwestia ułożenia żwiru :D. Wiem jedno palety są piękne obserwowałem je dłuższy czas w sklepie. Teraz są nowe ale obrazu widać ze to nie to samo. No i cena mówi sama za siebie.
Dzieki za info odnosnie Ro. Dowiem się jakie mniej wiecej mam ciśnienie i bede szukać filtra. zresztą pod moje akwa starczy najmniej wydajny :D
Ja ze swojej strony polecam sklep "Zwierzyniec" na ul. Wilczyńskiego. Sprzedawca zna się na rzeczy, ceny może nie za niskie ale tez nie specjalnie wygórowane. Zwierzaki zadbane. Sprzedawca nie wciska kitu, czy chorych zwierząt.
Z całego serca natomiast odradzam sklepu "Zwierzyniec" na ul. Dworcowej oraz "Rekina" w Alfie.
W pierwszym na niczym się nie znają. Pojechałam kupić tam żółwia- na początku koleś chciał go włożyć do worka dla ryb z wodą - chyba nie muszę mówić że nie przeżyłby podróży ? Ekspedientka kazała mu wziąć coś innego. No to już był zapakowany w miarę do zaakceptowania. Moja mama zapytała się co to za gatunek (ja oczywiście już to wiedziałam wcześniej bo kota w worku bym nie kupowała). No to wzięli pierwszy lepszy poradniczek (z serii hobby) i zobaczyli, że istnieje coś takiego jak czerwonilicy- i taki kit mi wcisnęli, oczywiście na pierwszy rzut oka widać, że za cholerę to do czerwonolicego nie podobne (był to heroglifowy). Tu się troszkę wkurzyłam ale ok. poprosiłam o wapno dla żółwia- tutaj zdziwieni widać było, że pierwszy raz słyszą. No to mówię jeszcze raz, a oni na to że nie mają. Tymczasem na wyciągniecie ręki mieli tego mnóstwo ;) No to im wskazałam i buraka strzelili i wyszłam. Żółw oczywiście był chory, bo gdzieżby tam inaczej, nie miał nawet UVB w terrarium. Kupiłam go bo myślałam, że da się jeszcze odratować, ale jest to wrażliwy gatunek a w dodatku młodzik, wiec się nie udało. Reszta zwierząt, także nie była w świetnym stanie. Wyrośnięta świnka morska w maleńkiej klateczce.
Sklep w Alfie to w ogóle jakaś paranoja. W niemal każdym baniaku choć jedna zdechła ryba. Ceny takie, że można stolca oddać ze śmiechu. Byłam tam raz przypadkiem to postanowiłam sobie jedną platkę kupić, facet ja wyławiał z 15min z przerybionego akwa. W końcu przyszło do płacenia i okazuje się że zwykły zmienniaczek plamisty kosztuje ... 15zł :D Hahaha no ale już mi było żal tej ryby, tyle ja łapał, że kupiłam. Następnym razem przy okazji zapytałam się ile kosztuje karma dla psa...i tak uwaga - karma którą normalnie kupuje za 40-43zł kosztowała tam 78 :D hehe Skoro tyle zapłaciłabym za 2kg karmy dla małej rasy to żeby wykarmić doga musiałabym być milionerem ! Ostatnio gdy zajrzałam do neonów inessa to prawie każdy nie miał jednego lub obu oczu. Jeszcze tylko brakuje, żeby były na wózku inwalidzkim ! Kurde, kto im kupi taką rybę ? No i chyba nie muszę dodawać, że temu rekinkowi to wcale za dobrze w tym małym akwa nie jest. Kiedyś mieli krokodyla... pewnie wciskali klientom że rośnie do 50cm i zjada banany, żeby ktoś kupił. Bo kto z nas ma warunki do trzymania tego sporego gada? Jedyny plus to to że mają czasem ładne okazy (nie mówię zdrowe) np. oryginalnie ubarwione bojowniki, czy rzadki gatunek żółwia. Ale co z tego ... :/
heheh racja...
a tak jeszcze dodam ze jesli chodzi o jakosc towarow i rybek to bezkonkurencyjny jest sklep na kolobrzeskiej ale oczywiscie nie jest bez wad a glowna to wysokie ceny, wszystkiego. I sprzedawca ktory np chcial mi wcisnac 16 ksiezniczek do 60l akwa. Kto sie zna ten rozumie.
Według mojej opinii, od dobrych kilku miesięcy najlepszym i chyba pierwszym profesjonalnym sklepem akwarystycznym jest właśnie sklep na kołobrzeskiej. Jak wyżej… w żadnym olsztyńskim sklepie nie ma tak dużego wyboru ryb, nigdzie tez nie widziałam tak zadbanych zbiorników. Rybki w świetnej kondycji aż przyjemnie popatrzeć, nie mówiąc już o kupowaniu. Po za tym, co najważniejsze wreszcie kompetentny sprzedawca. Jest zaangażowany w to co robi, potrafi świetnie doradzić wybór obsady zbiornika jak i wystrój.
cytuję stfur'a:
"....sprzedawca ktory np chcial mi wcisnac 16 ksiezniczek do 60l akwa..."
Nie do końca zgodzę się z tym stwierdzeniem… fakt nie byłam świadkiem zdarzenia opisywanego przez stfur’a natomiast zdarzyło się że sprzedawca nie sprzedał ryb klientowi , upartemu na dany gatunek, choć akwarium nie spełniało ogólnie przyjętego dla danego gatunku minimum. Dla przykładu w alfie pani zapewniała mnie że dwie paletki świetnie będą czuły się w 45litrach …
cytuję stfur'a:
"...ale oczywiscie nie jest bez wad a glowna to wysokie ceny, wszystkiego..."
Tez nie do końca się zgodzę , owszem sprzęt, pokarmy czy preparaty droższych firm są droższe… i tyle… za markę i jakość po prostu się płaci. Nie można natomiast powiedzieć, ze sklep jest drogi, bo są tam również oprócz produktów JBL np. produkty (od pokarmów, poprzez preparaty na lekach kończąc) np. SERY czy sprzęt AQELA i ich ceny nie odbiegają od pozostałych sklepów w Olsztynie. No chyba, że w alfie gdzie marża wynosi 100% .
Myślę, że osób, które odwiedziły już sklep na kołobrzeskiej przekonywać nie muszę a pozostałych zachęcam by tam zajrzały, bo naprawdę warto.
a jak nazywa się ten sklep i gdzie dokładnie się znajduje ?
Sklep Pirania, Ul. KoŁobrzeska 18. Jest To DokŁadnie Na Przeciwko Sm Pojezierze.
tymek666
07-07-2007, 03:19
Sklep na Kołobrzeskiej jest ok, ale ceny nawet jak na produkty markowe są wysokie. Co to fauny to faktycznie jeden z lepszych sklepów.
teodor86
07-08-2007, 09:15
Jezeli chodzi o sprzet to wiadomo ze bezkonkurencyjny jest internet :D. I nie ma co kombinować
jasne! tylko czasami, w razie awarii sprzętu reklamacja może się przedłużyć ;-) no ale, coś za coś...
Wiecie gdzie są w Olsztynie piskorki i w jakich cenach? Były w realu ale ostatnio i tam nie widzialam.
ja dziś widziałam sporo na kołobrzeskiej, ale nie orientuję się w jakiej cenie.
teodor86
07-10-2007, 20:35
Ja sobie właśnie postanowiłem podsumować mój rok przygody ze sklepami zoologicznymi.
I takie moje wnioski:
- sprzęt kupujemy przez net :D
- rośliy również przez net
- ryby tylko i wyłącznie na Wilczyńskiego w Zwierzyńcu oraz na Kołobrzeskiej w Pirani.
I taka moja uwaga.
Chcesz coś kupić poczytaj o tym i dowiedz się jak najwięcej z obiektywnych źródeł.
Witam.
Dorzucę swoje 5 groszy do opinii.
Podobnie jak większość tutaj zgodzę się, że jeżeli kupować ryby to na Kołobrzeskiej.
Jeżeli ktoś kupuje towar z najwyższej półki to tutaj również będzie zadowolony.
Co jednak najbardziej mnie ujęło w tym sklepie to największa różnorodność gatunków jak na jeden sklep akwarystyczny.
Nie wiem jak wy ale ja jeszcze nie widziałem w Olsztynie sklepu który by miał np. 5 odmian neonów...
Co do cen to oczywiści sprawa względna. Jednak jak popsuła mi się pompka napowietrzająca po miesiącu użytkowania, Pan nie robił najmniejszego problemu z wymianą.
A kupione tam ryby bez problemu znoszą transport i pobyt w moim akwarium.
Podobnie jak większość, osobiście nie polecam sklepu w ALFie - wciskają kit i to jeszcze po zabójczych cenach.
Witam.
Może koledzy mi doradzą gdzie mogę kupić filtry JBL? 250 lub 500?
Mieszkam na Brzezinach i najbliżej mam do reala ale tam niestety nie ma.
Po pierwsze 250 czy 500??
To oczywiście zależy o pojemności akwa...
Oba są ok ale pojemność ma znaczenie :)
PO DRUGIE nie w Olsztynie :)
W sieci będzie DUUUŻO TANIEJ sam używam cp500 i czekam na cp250 ogółem wydałem tysiące(więcej niż 1000, to objaw chorobowy :) ) na sprzęt w necie i jest ok, służę pomocą :)
różnice w cenach są na tyle duże że warto poczekać kilka dni
pozdrawiam
JBL 500.
Właśnie dowiedziałem że lepiej przez sieć kupić :)
Pojemność 200l.
i słusznie 375zł to maks za sam filterek z przesyłką
Pozrowionka
Polecali mi Aquael UNIMAX Professional FZKN 250 do akwarium 200l z roślinami i trzema większymi rybami ale chyba jednak wole JBL 500 będzie bardziej wydajny.
A co Ty o tym sądzisz?
Aquael to padaczka, turbinowe są naprawdę świetne do wspomagania, (polecam nawt Aquael 650 jako filtr mechaniczny) ale kubełki to TRAGEDIA
3 miejse ale od końca :)
w mojej ocenie najlepsze są filtry EHEIM ale kosztują kosmicznie
więc stosunek cena/jakość/wydajność/cisza wygrywa JBL, jakość/dopracowanie tylko EHEIM ale to kosztuje jak masz tyle to polecam jak nie to JBL.
W następnej kolejności TETRATEC Fluval dłuuuuugo inne i dopiero Aquael :)
Pozdrawiam
Dzięki za radę.
Może jeszcze mi powiesz jakie ryby mogę dobrać do trzcinników?
Takie żeby nie zostały zjedzone a przy okazji żeby dało się przy nich hodować rośliny czyli nie płaskoboki czy pielęgnice.
to już zdecydowanie nie w temacie tej części forum
zapraszam do lektury i pytań na forum ogólnym
http://www.akwarystyka.com.pl/forumdisplay.php?f=9
Do 200 Literkow Jbl 500 Do Srodka Filtra Jbl Micromec Mikroglinka Na Dno I Zbiorniczek Jak Marzenie I Dla Ryb I Dla Roslin :-d
Do Napisania Sklonila Mnie Wizyta W Sklepie Na Kolobrzeskiej W Koncu Naprawde Jest Milo Popatrzec . Miejmy Nadzieje Ze Ten Sklep Zmusi Konkurencje Do Podniesienia Standardu Swiadczonych Uslug. tyczy Sie To Wszech Obecnego Syfu W Zbiornikach
Pozdrawiam I Polecam
Nie dość że miło popatrzeć to jeszcze jest na co - będąc dzisiaj, pierwszy raz na na żywo zobaczyłem razbora galaxis.
O 8-iu rodzajach krewetek nie wspomne...
Także popieram przedmówcę w nadziei na poprawę jakości w innych olsztyńskich sklepach.
Bylem Przed 18ta I Tez Widzialem Ta Razbore. Wlasnie Probuje Cokolwiek Znalezc Na Jej Temat Ale Jak Dotad Bezowocnie. A Co Do Ilosci Gatunkow Jak I Kondycji Ryb Nie Widzialem Jeszcze Takiego Sklepu. Rozmawiac Ze Sprzedajacym W Tym Sklepie Stwierdzam Ze On Tym Zyje.
Z tego co się dowiedziałem w sklepie to rośnie max 2,5 cm i ma charakter stadny.
I samczyki mają bardziej płomieniste kolory płetw.
Piekne rybki szkoda ze takie male . Zeby byl efekt potrzeba przynajmniej z 50 sztuk. Chyba ze ktos ma malutki baniaczek to naprawde polecam. Do tego morska swietlowka i malenstwa jak malowane CUDO.
tymek666
08-09-2007, 03:29
Bylem Przed 18ta I Tez Widzialem Ta Razbore. Wlasnie Probuje Cokolwiek Znalezc Na Jej Temat Ale Jak Dotad Bezowocnie. A Co Do Ilosci Gatunkow Jak I Kondycji Ryb Nie Widzialem Jeszcze Takiego Sklepu. Rozmawiac Ze Sprzedajacym W Tym Sklepie Stwierdzam Ze On Tym Zyje.
Czytałem o tej rybie w Magazynie Akwarium, ale numeru już nie pamiętam.
teodor86
08-09-2007, 05:59
Dla chętnych http://www.practicalfishkeeping.co.uk/pfk/pages/item.php?news=1060
A moje pytanie brzmi w jakiej cenie były rybki?
Bodajze 24 zl. na 90 procent tak mi sie wydaje sprzedawca mowil ze sa to dzikie po kwarantannie plywaja na twardej wodzie.
Witam,
znam sklep, wydałem tam TROCHĘ kasy ze względu na różnorodność, czystość , zaangażowanie ale wątpię żeby były "dzike", ja miałem obiecane dzikie ramirezki, a znajomy dzikie pyszczki z tą dzikością trochę przesadził. Koledze zasuwał teksty, ten mi sprzedał, a następnie tego samego dnia słyszałem jak to samo zasuwał jakiemuś klientowi, choć ja wiem swoje i wiem że ściema :)
Cenię sklep za czystość, różnorodność i zaangażowanie właściciela który sprzedaje, ale z tą wiedzą i dostępem do "DZIKICH" ryb to nie przesadzajmy.
Drogo -
Ściema -
Ale czysto+ zdrowo + bez łaski + wybór+
rzadko tam bywam ale + więcej niż - i jestem rozpoznawany a to lubię :)
nie zmienia to jednak faktu że wypowiedzi tego pana to tak () trzeba traktować :)
Pozdrawiam
loczek666
08-23-2007, 19:25
Witam wszystkich serdecznie po długiej przerwie.
W tym tygodniu, po dwumiesięcznej nieobecności, zajrzałem do sklepu na Kołobrzeskiej i muszę powiedzieć,że byłem bardzo zaskoczony. Myślałem,że sklep ten tylko na początku będzie wyglądał tak fajnie i czysto (jak to zazwyczaj bywa wraz z otwarciem), a tu proszę nic się nie zmieniło jeśli chodzi o czystość i dbanie o rybki.
Co więcej jestem mile zaskoczony ilością gatunków ryb. W żadnym innym sklepie (a widziałem ich paredziesiąt w Polsce) nie widziałem takiej różnorodności rybek. Poza tym widać,że ryby są zadbane i zdrowe,co dobrze świadczy o ich opiekunie,który jest fachurą.
Właściciel "sprzedał" parę cennych rad co do hodowli moich paletek (miałem z nimi ostatnio mały problem, gdyż jakieś dziadostwo z wody się do nich przyczepiło i pochorowały się).
Odnosząc się do wypowiedzi "buma" to akurat ten chłopak ma pojęcie o czym mówi i jeszcze nigdy nie zawiodłem się na jego radach. Posiada szeroką wiedzę na temat hodowli ryb co można sprawdzić będąc u niego w sklepie. Sam fakt,że nie pływają w akwariach zdechlaki, zbiorniki są czyste a ryby zdrowe świadczy na korzyść włąściciela, który jakby nie patrzył musi mieć szeroką wiedzę podpartą praktyką.
Spoko:)
dzięki za pozytywny gest w moim kierunku ale chciałbym przypomnieć że
nie twierdziłem iż właściciel wie o co chodzi!!!
Napisałem że facet ma sporą faunę i jest czysto co ma spore znaczenie.
Pisałem też że ceny nie są niskie... i w każdym sklepie znajdziemy coś dla siebie
jak na razie je mam sklepu akwa i nikt z moich zanjomych, więc nie popieram żadnego sklepu jakoś specjalnie :)
za to mam kilku znajomych z tą samą chorobą co ja i proszę mnie w takie tematy nie mieszać
wypowiedziałem jedynie swoje zdanie
bum, sorry ale wydaje mi się, że loczek666 pisał o tym, że sprzedawca z kołobrzeskiej ma racje i zna się na tym co robi.
cytuję: "...Właściciel "sprzedał" parę cennych rad co do hodowli moich paletek..."
cytuję: "...ten chłopak ma pojęcie o czym mówi i jeszcze nigdy nie zawiodłem się na jego radach. Posiada szeroką wiedzę na temat hodowli ryb co można sprawdzić będąc u niego w sklepie..."
Zrozumiałam to jako komentarz do twojego wcześniejszego postu.
natomiast, nie bardzo pojmuję ostatni twój wpis... a w zasadzie ostatni akapit.
cytuję: "...jak na razie je mam sklepu akwa i nikt z moich zanjomych, więc nie popieram żadnego sklepu jakoś specjalnie :smile:
za to mam kilku znajomych z tą samą chorobą co ja i proszę mnie w takie tematy nie mieszać..."
nie mieszać cię w co? w wyrazanie opinii o olsztyńskich sklepach akwarystycznych? do wyrażenia własnego zdania? chyba po to własnie jest to forum.
co do sklepów w naszym miescie zgadzam się z loczek666.
Witam,
tak na początek :)
Wiec proponuję się trzymać opcji z wypowiadaniem swoich ocen a nie ocenianiu ich:)
Otóż oboje nie czytaliście moich wcześniejszych postów, co w przypadku NIKA76 wpłynęło na wystosowanie takich wniosków.
W takim razie wypowiem się jaśniej.
Loczek666 podparł się moim postem w ocenie Pana z Kołobrzeskiej.
Nie życzę sobie żeby było jasne i więcej nie zamierzam tego komentować.
Pochwaliłem za coś... , a za ściemę nie zamierzam chwalić.
natomiast, nie bardzo pojmuję ostatni twój wpis... a w zasadzie ostatni akapit.
cytuję: "...jak na razie je mam sklepu akwa i nikt z moich zanjomych, więc nie popieram żadnego sklepu jakoś specjalnie :smile:
za to mam kilku znajomych z tą samą chorobą co ja i proszę mnie w takie tematy nie mieszać..."
nie mieszać cię w co? w wyrazanie opinii o olsztyńskich sklepach akwarystycznych? do wyrażenia własnego zdania? chyba po to własnie jest to forum.
co do sklepów w naszym miescie zgadzam się z loczek666.
Napisałem tak dlatego że po prześledzeniu tego wątku forum można mieć wrażenie że część postów pisze jedna osoba, dziwnym trafem pochwalne posty we właściwym kierunku są zamieszczane przez userów o dość małej aktywności. Nie twierdzę że to wałek ale rozumiem łatwość z jaką ten Pan zmanipulował te osoby.
Jeżeli ktoś lubi zakupy w "NIE DLA IDIOTÓW" to spoko może czuć się rozgrzeszony.
Ja miałem problem i kilkakrotnie byłem zwodzony przez tego pana.
Łykasz teksty i jesteś happy :) ale jak będziesz mieć problem to życzę powodzenia, jest ładnie w sklepie ale bajka to nie wszystko...
To że wyławia trupy to nie wszystko...
Nie znacie prawdziwych hodowców i i ten pan też nie bo gdy miałem problem i prosiłem o pomoc (jestem fanatykiem wiec cena miała średnie znaczenie)
jednak byłem zbywany.
Gdy jednak zyskałem kontakt do prawdziwego hodowcy wiem że
- dzikie ryby to ściema
- doktorzy z kortowa co to się zaopatrują u niego i służą wiedzą to ściema
- ozonowanie wody lepsze od UV(kiedy zakomunikowałem że mam ozonator to stwierdził że to skrzela wypala ?? ciekawa zmiana zdania :)
Nie kumatych informuję że info o braku sklepu itp. dotyczyło zaangażowania w akwarystykę a nie w reklamę jakiegoś sklepu.
Jak sądzę rzetelnie oceniłem, jak czytam PODOBNO DO TEGO SŁUŻY TO FORUM więc proponuję zacząć robicz to co trzeba I ODPOWIADAĆ NA PYTANIA
ZAMIAST KOMENTOWAĆ WYPOWIEDZI do jakich MAM PRAWO!!!
:)
tymek666
08-25-2007, 03:57
- doktorzy z kortowa co to się zaopatrują u niego i służą wiedzą to ściema
Nie ściema, kupiłem tam kilka rzeczy i dwie ryby ;)
dziekuję bum za wyczerpujace wyjaśnienia... zgodnie z prośbą bez komentarza.
moja opinia jet odmienna, wyraziłam ją wcześniej i nie bedę co post tego powtarzać.
nie zamierzam szutcznie nabijac licznika wpisów, prowadząc dyskusje nie do końca merytoryczne.
poza tym, jest to tylko moje odczucie, żeby kontynuować jakiś temat, zawsze trzeba odniescsię/skomentować daną wypowiedź. chyba ze bedziemy pisac tylko w trybie oznajmujacym bez podejmowania dyskusji.
dla jasności, podkreslam jest to tylko moje odczucie (może błędne) - bum !nie jest to komentowanie twojego posta.
i jeszcze jedno, jak na osobę która raczej nie jest przekonana do jakiego kolwiek sklepu, cytuję buma:
"... jak na razie je mam sklepu akwa i nikt z moich zanjomych, więc nie popieram żadnego sklepu jakoś specjalnie :smile:..." nie rozumiem czemu obrazamy ludzi z odmiennymi opiniami, cytuję buma: "...Jeżeli ktoś lubi zakupy w "NIE DLA IDIOTÓW" to spoko może czuć się rozgrzeszony..." , no ale moze jestem wyjątkowo tępa...
kamyllo2
08-25-2007, 22:14
Dziwię się, że się spieracie nie wiadomo o co. Przyznać należy, mimo tego kto co myśli, że to najlepszy sklep zoologiczny w Olsztynie. Byłem tam dzisiaj po raz pierwszy, byłem już o 10:00. W akwariach dopiero co zapalone światła, a tam ani padłej rybki, ani syfu, niczego co by trzeba było przed okiem klienta ukryć. Rybki zdrowe, aż miło popatrzeć, no i wybór gatunków................ Kosmos. Pan sprawia wrażenie bardzo zorientowanego w temacie. Dla mnie jest wiarygodny. Ceny też kosmiczne, ale może warto płacić w takich sklepach takie ceny i przychodzić do nich z przyjemnością, bez obaw że się zawlecze jakieś cholerstwo do siebie. Rzecz gustu.
Marek Stempniak
08-26-2007, 10:08
Witam.
W sklepie zoologicznym na kołobrzeskiej jest fachowa osługa i towar łącznie z rybkami prima sort z wyższej półki.
salvelinus
08-26-2007, 10:42
odnosnie sklepu na kolobrzeskiej;ceny moze sa troche wyzsze ale jakosc towaru a wszczegulnosci ryb jest bezkonkurencyjna na tle innych olsztynskich sklepow.polecam ten sklep wszystkim poczatkujacym jak i zawansowanym akwarystom.
salvelinus
08-26-2007, 11:05
odnosnie dzikich ryb; w sobote bylem swiadkiem jak pan na kolobrzeskiej sprzedal muszlowce (dzikie z odlowu) nie pamietam co za gatunek ,i na potwierdzenie dzikosci tych ryb wreczyl certyfikat pochodzenia wystawiony przez kogos o nazwisku "mierzenscy z krakowa".i chyba to prawda bo chlopak ktory je kupowal przyjechal po nie az z gdanska i byl bardzo zadowolony.tak wiec nie sciema co do dzikich ryb sprzedawanych w olsztynie i chya tylko w tym sklepie bo poraz pierwszy zobaczyle wystawiony certyfikat potwierdzajacy pochodzenie ryb
loczek666
08-27-2007, 19:53
Bum chciałbym się odnieść po raz pierwszy i mam nadzieję ostatni do twojej wypowiedzi cytuję "Napisałem tak dlatego że po prześledzeniu tego wątku forum można mieć wrażenie że część postów pisze jedna osoba, dziwnym trafem pochwalne posty we właściwym kierunku są zamieszczane przez userów o dość małej aktywności. Nie twierdzę że to wałek ale rozumiem łatwość z jaką ten Pan zmanipulował te osoby." Zatem rozumiem,że według Ciebie osoby, które wyrażają swoją pozytywną opinię na temat sklepu na Kołobrzeskiej i jego właściciela (i Ci wcześniejsi i Ci późniejsi) są manipulowane przez niego, czyli są niezbyt inteligentne i ograniczone.Dziwi mnie,że tak nas oceniasz.Nie znam się z żadną osobą, która wystawiła pozytywny komentarz na temat tego sklepu,ale Ty nas wszystkich oceniłeś i wrzuciłeś do jednego wora. Według Ciebie właściciel sklepu na Kołobrzeskiej każdemu kto wchodzi do niego z wejścia proponuje umieszczenie pozytywnego postu na forum??A to dopiero historie!!Nie wiem czy zauważyłeś,że senior members również chwalą ten sklep.Przyszło Ci do głowy,że po prostu w całym Olsztynie i okolicach nie ma lepszego??!!Poza tym dzięki właścicielowi mam jeszcze rybki w swoim akwarium, gdyż to on mi pomógł je uratować jak zachorowały, więc chyba nie ma co dalej dewagować na temat zaangażowania tego Pana w akwarystykę i chęć pomocy innym.
Tak de facto w żadnym innym sklepie akwarystycznym nie widziałem tak zaangażowanej osoby w to co robi. Dlatego tak a nie inaczej piszę.
teodor86
08-27-2007, 20:09
Co do cen to nie warto porównywać cen ryb tylko sprzętu. I wtedy można powiedzieć czy sklep drogi czy nie. Bo na cenę ryby wpływają warunki włożone środki i praca sprzedawcy.
Bum mówisz że dzikość ryb to ściema? Na Muszlowce i Cyprochromisy są certyfikaty które można zweryfikować u Państwa Mierzeńskich (chyba że oni też są nie wiarygodni). Poza tym pora zakończyć tą kłótnie bo jak ktoś był w sklepach akwarystycznych w Niemczech to żaden im nie podpasuje
W kwestii cen i sklepu na Kołobrzeskiej.
Mrożony Wodzień.
W sklepie na Kołobrzeskiej jest za 6 PLN.
Po sugestii że ten sam jest w Real`u po 4 PLN, kupuję w "Piranii" po tej samej cenie.
Także polecam negocjacje oraz plus dla Kołobrzeskiej za otwartość na klienta, również w tej materii.
W kwestii cen i sklepu na Kołobrzeskiej.
Mrożony Wodzień.
W sklepie na Kołobrzeskiej jest za 6 PLN.
Po sugestii że ten sam jest w Real`u po 4 PLN, kupuję w "Piranii" po tej samej cenie.
Także polecam negocjacje oraz plus dla Kołobrzeskiej za otwartość na klienta, również w tej materii.
gdybyś był jak JA klientem tego sklepu to wiedział byś co mówił właściciel na temat mrożonek w maju 2007.
Reasumując :) wszystkie choroby tego świata dot. ryb pochodzą z mrożonek ;)
otóż sklep nie posiadał zamrażarki i dlatego mrożonki były beeee...
zapytałem kiedy będą mrożonki i odpowiedź brzmiała że brak zamrażarki...
krytykom mojej mojej osoby polecam spotkanie fanów akwarystyki olsztyńskiej,
klubu itp jak na razie brak choć temat był poruszany przez np. tymka
będzie okazja weryfikować czy wielbiciele FACHOWOŚCI sklepu na kołobrzeskiej nie są wirtualni:)
TU CZYTAĆ (polecam wielbicielom ściemy)
pisałem i kilka osób dalej nie kuma...
lubię ten sklep za zaangażowanie właściciela, wzorcową czystość i różnorodność
ALE TO JUŻ PISAŁEM!!! (czytać proszę!!!!!!!!!)
nie jestem totalnie na nie :)
nie lubię jak facet coś obiecuje i nie dotrzymuję słowa...
zapraszam do dalszych komentarzy nie czytających wątku
każdy kto czyta nie wypowiada się i tyle :)
p.s.
na nie zdecydowanie przeważają komentarze userów poniżej 10 postów :) :)\ymka
i życzenia dla tymka niezłomie szerzącego akwa wiarę wsród opornch Olsztniaków :)
tym większe im większa moja wiedza na temat oporności Olszyniskich niewiernych
i ich jednokierunkowego zapatrzenia na sklepy nie dla idiotów:) choć wiele innych
tańszych np. jest
Jeżeli nie zauważyłeś - jestem klientem tego sklepu...
Wiem że nie było tam zamrażarki, dlatego do tej pory kupowałem mrożonki w sklepie w REALu.
Kiedy zamrażarka pojawiła się w "Pirani" - patrz mój powyższy post.
P.S. Jak na razie nie zauważyłem aby wraz z mrożonką dostarczono jakiś badziew gratis.
P.S.S. Jakoś opornie podchodzę do tego Twojego kryterium "10 postów".
Jestem z tego typu użytkowników, którzy nie mają się z znawców, dlatego nie piszą byle gdzie.
Lepiej czerpać z wiedzy innych...
Jednakże ten temat jest jednym z niewielu, gdzie śmiało mogę zawrzeć swoje zdanie na temat.
Co do spotkania "klubu akwarystów" - bardzo chętnie przyjdę.
tymek666
08-31-2007, 04:31
Ja osobiście mam tylko nadzieję, że sklep na Kołobrzeskiej wymusi polepszenie jakości ryb oferowanych w Olsztynie. Pod względem bogactwa gatunkowego ryb jest z pewnością liderem, albo raczej pod względem 'odmienności' fauny. Cechą wspólną większości pozostałych sklepów, jest podobna pod względem gatunkowym oferta, co związane jest chyba z zaopatrywaniem się u tych samych hurtowników.
Pamiętajmy, że sprzedawca z 'Piranii' jest również jej właścicielem, więc trudno wymagać od sprzedawców z 'Tropicala', 'Zwierzyńca' i innych podobne zaangażowania. Podobnie jest z wiedzą sprzedających - zależy na którego akurat trafimy.
Resztę nudnego wywodu, argumentacji, za i przeciw dopiszę jutro, obecna pora dnia/nocy nie wpływa dobrze logiczne myślenie ;)
To co charakteryzuje sprzedawcę z Kołobrzeskiej, to brak bezwzględnej pogoni za zyskiem (czytaj: nie wciska ryb na siłę).
Co do jego wiedzy...powiem tak, na początkujących robi wrażenie, nie uważam jednak, że posiada jakąś wybitną wiedzę.
Sprzedawca z Zwierzyńca na Jarotach, też potrafi DOBRZE doradzić i mimo, że go czasami 'podpuszczałem' zawsze wyprowadzał mnie z błędu. I to się chwali, bo w większości sklepów powiedzą ci że 5 trofeusów to już stado, a trzymanie 3 par pielęgniczek w 60 L jest jak najbardziej odpowiednie, pod warunkiem, że właśnie kupujemy dane ryby u nich.
Nie biegam notorycznie po sklepach, nie mogę się wypowiadać o wszystkich sklepach w Olsztynie. Z tych z których korzystam częściej najlepsze wrażenie zrobiły na mnie sklepy Zwierzyniec na Jarotach (ten na Dworcowej jest raczej na minus) oraz, głównie ze względu na 'atmosferę' oraz 'inność' fauny sklep na Kołobrzeskiej.
Cen zwierząt, roślin, czy ozdób nie warto porównywać, bo ich wartości jest zależna od wielu składników. Nie bardzo wierzę w skuteczność 'kwarantanny' w olsztyńskiej wodzie, który podobno przechodzą ryby sprzedawane na Kołobrzeskiej. Dwa-trzy tygodnie spędzone w 'naszej' wodzie nie gwarantują sukcesu w hodowli naszych podopiecznych, zgadzam się tutaj z Bumem - "ściema".
Co innego ze sprzętem i zbiornikami. Najtańsze akwaria znajdowałem w sklepie Skalar na Jarotach, w niektórych przypadkach nawet dwukrotnie tańsze niż w sklepach Tropicala czy na Kołobrzeskiej. Pamiętajmy jednak, że w wielu sklepach ceny można i należy negocjować.
tymek666
10-07-2007, 16:51
Po dłuższej nieobecności w Olsztynie zrobiłem mały tour po tutejszych sklepach.
Niewiele w sumie się zmieniło, w Piranii nadal największy wybór i najwyższe ceny. Pod względem wyboru korzeni i skał ten sklep zdecydowanie się wyróżnia. No i ten nowy zbiornik z Frontosami :). Ktoś kiedyś napisał na tym forum, że właściciel ze względu na wysokie ceny szybko zwinie interes....
W Zwierzyńcu na Jarotach chyba coś się z rybami stało, bo kilka większych zbiorników stało pustych, roślin jak na lekarstwo. W Skalarze również ja Jarotach doszło nowe akwarium z pyszczakami, poprawił się nieco wybór ryb i roślin, było kilka ciekawych okazów. Tropical przy Tesco, jest jaki był podobnie ten przy Lecl...sorki Carrefourze. W sklepie przy realu widziałem chyba nawet słodkowodną płaszczkę, ale poza tym jest jak było.
Zastanawia mnie tylko jedna rzecz, a mianowicie pływające pojedyncze osobniki ryb stadnych. W kilku sklepach bujały się samotne trofeusy, pojedyncze apisto itp. Czy nie lepiej sprzedawcy oddać takie okazy w ramach promocji dla ostatniego klienta kupującego większe stado? Apisto jeszcze może zejdzie, ale trofcie...
To jak olsztyńscy akwaryści, robimy jakiś meeting?
Bardzo chętnie. Jestem otwarty na spotkanie akwarystów, tym bardziej że jeszcze na takowym nie byłem.
Odnośnie Twojego posta, to faktycznie jest jak jest w tych sklepach.
Z płaszczką słodkowodną w REALu - mają ją od 2 miesięcy.
tymek666
10-15-2007, 14:09
Może najpierw spotkamy się na forumowym chatcie? Np w czwartek o 20?
Czy widział ktoś z Was w olsztyńskim sklepie jakieś tropheusy w ilości większej niż kilka sztuk?
futrzasta
10-16-2007, 15:51
yhm... jestem studentką i chciałam się zatrudnić w jakimś zoologicznym (jesli to mozliwe) ale czytając wasze posty aż się przeraziłam...przecież nie kazdy od razu musi znać wszytkie ryby i mieć duzą wiedzę o kazdej z nich. musi minąc troche czasu aż kazdy nowy sprzedawca nauczy się co i jak.
pozdro
teodor86
10-16-2007, 17:00
Hm jako że w tym konkretnym przypadku handluje się zwierzętami to nowy sprzedawca już na początku powinien mieć przynajmniej podstawową wiedzę na temat gatunków które sprzedaje. A z czasem ja poszerzać. To nie supermarket
Ja sie nie znam na elektronice wiec nie będę tworzyć instalacji. Natomiast już pomalować ściany to i owszem mogę
Chodź w tym przypadku bardziej pasuje apteka, w niej nie każdy może sprzedawać a w sklepie zoologicznym który oferuje zwierzęta nie każdy powinien :D
hm tymek666 na jakim czacie forumowym? gdzie taki jest? =]
futrzasta
10-16-2007, 18:05
no widzisz tylko, że w sklepie nie ma tylko ryby a wiele innych zwierząt. poza tym czy zanim dostaniesz pracę idziesz i spisujesz jakie gatunki sprzedają żeby móc się przygotować/nauczyć? oczywiście nawet początkujący kierowca umie prowadzić pojazd ale czy umie jeździć? no ja również na instalacji się nie znam ale za to zwierzęta to moje życie ale czy znam się na wszystkich? no oczywiście że nie ale dajcie szansę
tymek666
10-16-2007, 19:42
Wątek o forumowym czacie jest tutaj:
http://www.akwarystyka.com.pl/showthread.php?t=46270
Oczywiście każdy kiedyś zaczynał i nawet najlepszy sprzedawca nie wie wszystkiego o zwierzętach, które sprzedaje. Jak się danej ryby nie zna to zawsze można o niej coś 'wygooglać'. I nie bać się mówić 'nie wiem', bo to chyba największy problem z początkującymi sprzedawcami w sklepach zoologicznych.
Witam .Nawiazujac do plaszczki w Realu to jest stworzenie cale zagrzybiale dla porownania sa takie dwie na Kolobrzeskiej i wygladaja nieco inaczej warto porownac. W koncu na Kolobrzeskiej sa ladne paletki w nizszej cenie niz dotychczas poza tym byla dostawa skał jest w czym wybierac. Moze tam kolezanko zapytaj sie o prace to moze wlasciciel by troche odpoczal (jest tam zawsze) .
tymek666
10-17-2007, 21:14
Skały w Piranii są naprawdę fajne, ale cena to z księżyca - 24 pln za kg wapienia filipińskiego? 'Normalna' cena to 8-10 pln...
tirota21
10-17-2007, 23:15
Dzisiaj byłam w Alfie w zoologicznym, szukałam dojrzałej samiczki bojownika i cena 2x wyższa niż normalnie 10 zł za samiczkę szok. Ceny mają duże. I te bojki w kubeczkach :(((
Wracajac do skal w Pirani to moze komus ceny wydaja sie jak z ksiezyca ale nikt inny takiego towaru nie ma gdyby mieli np. w Alfie to ceny pewnie byly by jak z marsa. Przynajmniej jest mozliwosc zrobienia sobie akwa inaczej od "standardow".
tymek666
10-18-2007, 08:00
Dokładnie, 'bo nikt inny takiego towaru nie ma'. I to jest jedna niepodważalna zaleta tego sklepu. Z drugiej strony rozumiem, że ryby mogą być droższe, rośliny i inne organizmy żywe, ale kamienie sprzedawać z 200% marżą to lekkie przegięcie.
Z tego co ja sie orjentuje to muszlowy jest drozszy i zalezy od selekcji . Jezeli wiesz gdzie jest duzo tanszy to napisz.
tymek666
10-18-2007, 08:36
Kupowałem skały w internecie, na kilogramy i powiem szczerze, że obawiałem się czy nie dostanę jakiegoś gruzu. Na szczęście było milo zaskoczony, dostałem 6 bardzo ładnych skałek.
Ale w jakims konkretnym sklepie lub od kogos kto handluje?
Oto moje skalki.Pierwszy raz probuje zamiescic zdjecie .
NA kolobrzeskiej masa mowysh pyszczakow oraz w koncu tropheusy.
tymek666
10-20-2007, 08:15
NA kolobrzeskiej masa mowysh pyszczakow oraz w koncu tropheusy.
A wiesz może jakie odmiany trofci i w jakiej cenie?
Niestety niewiem akurat facet przy mnie przywiozl i wpuszczli. Widzialem wszystko jeszcze w workach .Bylo tego sporo.W kazdym badz razie sa one z hodowli od tego faceta.Chwile posluchalem i odnioslem pozytywne wrazenie na jego temat.
tymek666
10-20-2007, 12:32
Ale w jakims konkretnym sklepie lub od kogos kto handluje?
Kupiłem w sklepie Malawi, bardzo miła i szybka obsługa, następnego dnia już kurier przywiózł paczkę.
Trofcie już zamówiłem, zdecydowałem się jednak na F0.
salvelinus
10-20-2007, 18:59
witam.dzisiaj zrobilem runde po sklepach zwierzyniec -poraszka pusto zadnych ciekawych ryb,puste baniaki i brak fachowej osoby sprzedajacej zadalem pytanie czemu tak jest ...i wyszedlem.skalar to juz calkiem bez kometarza w leclerku brudne szyby zdechlaki ...,w realu troche lepiej czystrze akwaria ale i tak nic sie nie zmienilo brak ryb i te zdechlaki czy ci sprzedawcy tego nie widza
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! i dotarlem tuz przed zamknieciem na kolobrzeska i wreszcie zrobilo sie milej akwaria czysciutkie ryb ogromne ilosci i jaka jakosc rybki tryskaja zdrowiem .akwarium z tanganika robi wrazenie piekne ryby nie mialem pojecia ze sa takie ryby z jeziora tanganika .sprzedawca jak zwykle zapracowany on to musi kochac .i jak zwykle sa nowosci.a jakie skaly cos pieknego.moja opinia jest tylko jeden sklep w ktorym mozna kopic ladne zdrowe ryby i wiele innych ciekawych zeczy do wystroju akwari.co do cen moze sa wyzsze ale warto czasami przeplacic .bo to jest sklep do ktorego warto zachodzic chociazby popatrzec na ladne akwaria
Kolego ja tez lubie ten sklep bo to jedyny w Olsztynie gdzie mozna kupic ryby i porozmawiac madrze ze sprzedajacym ale Ty to sie chyba zakochales? xD
tymek666
10-20-2007, 19:24
Gdzie zamowiles trofcie?
Bezpośrednio u importera.
U kogos konkretnego i sprawdzonego?
tymek666
10-20-2007, 20:47
U kogos konkretnego i sprawdzonego?
W firmie z Katowic, czytałem dość pozytywne komentarze na ich temat.
Nie mozesz napisac konkretniej?
Czy to tajemnica handlowa?
tymek666
10-21-2007, 06:28
Nie mozesz napisac konkretniej?
Czy to tajemnica handlowa?
Żadna tajemnica, firma Aqua-Tech. Właśnie mieli świeżą dostawę.
Musze powiedziec ze wybor maja spory ale ceny tez mnij wiecej 60-100 sztuka tak to sie ksztaltuje.
tymek666
10-23-2007, 18:24
Musze powiedziec ze wybor maja spory ale ceny tez mnij wiecej 60-100 sztuka tak to sie ksztaltuje.
Uważasz, że to drogo? W Piranii za taką kwotę mógłbym kupić F1, bo te trofcie co przyjechały to właśnie były kachese.
Nie chodzi mi ze drogo. Tylko sporo biorac pod uwage ryzyko.Nigdy nie wiadomo co przysla i w jakiej kondycji. A jezeli mowimy o Trofciach z Piranii musisz przyznac ze ladne i w bardzo dobrej kondycji. Cena tez niezbyt wygorowana 45 zl sztuka.
tymek666
10-23-2007, 21:08
Zgadzam się, ze trofcie w Piranii są bardzo ładne, podobnie jak inne ryby z Tanganiki które tam są. Tylko, że w przypadku 'młodzieży' musiałbym zakupić ok 20 sztuk alby potem oddać nadmiarowe samce lub samice. Kupując ryby z odłowu możemy dobrać sobie układ płci odpowiedni do wymagań gatunku. Jeśli ktoś ma czas i ochotę może przecież osobiście pojechać po ryby i zobaczyć w jakiej są kondycji.
Po asortymencie widać, że właściciel Piranii postawił też półki z tańszym asortymentem niż JBL i Eheim.
Widac pomalu tansze rzeczy, chwali sie to. Mozna osobiscie oczywiscie tylko akurat do nich cholernie daleko.Zamierzasz kupic dorosle ryby i je mnozyc?
tymek666
10-24-2007, 09:02
Na 'komercyjne' mnożenie się nie nastawiam, ale oczywiście byłbym bardzo happy jakby miały udane tarła.
Przemo92_
10-24-2007, 17:55
Chłopaki wiecie może w jakim sklepie zoologicznym w Olsztynie dostane krewetki amano?
tymek666
10-24-2007, 18:01
Kiedyś widziałem kilka w Skalarze na Jarotach w zbiorniku z roślinami, ale nie wiem czy są nadal.
Chłopaki wiecie może w jakim sklepie zoologicznym(bądz akwarystę) w Olsztynie dostane krewetki amano?
Na Kolobrzeskiej sa amano bodajze po 7 zl.
Moge wrzucic telefon do sklepu jak bys chcial.
kamyllo2
10-25-2007, 12:31
Chłopaki wiecie może w jakim sklepie zoologicznym(bądz akwarystę) w Olsztynie dostane krewetki amano?
Zajrzyj do sklepu w Sambie? chyba. Chodzi mi o sklep na podgrodziu, w takim większym budynku na dole po schodach. Tam kiedyś mieli krewetki i to w baaaaardzo przystępnej cenie. Nie wiem jak jest teraz, bo dawno tam nie byłem.
Zajrzyj do sklepu w Sambie? chyba. Chodzi mi o sklep na podgrodziu, w takim większym budynku na dole po schodach. Tam kiedyś mieli krewetki i to w baaaaardzo przystępnej cenie. Nie wiem jak jest teraz, bo dawno tam nie byłem.
To chyba kolego naprawde dawno tam nie byles?
Za nic w swiecie bym nic nie wpuscil z tamtego sklepu do swojego akwa.
Przemo92_
10-25-2007, 13:51
Na Kolobrzeskiej sa amano bodajze po 7 zl.
Moge wrzucic telefon do sklepu jak bys chcial.
Byłbym bardzo wdzięczny jak byś go podał...:wink:
kamyllo2
10-25-2007, 14:18
To chyba kolego naprawde dawno tam nie byles?
Za nic w swiecie bym nic nie wpuscil z tamtego sklepu do swojego akwa.
No nie byłem chyba z pół roku. Kiedyś zajmował sie nim gość. który pracował na UWM, teraz chyba jego żona przejęła pałeczkę. Pamiętam, że ceny miał konkurencyjne, ale ogólne wrażenie sklepu było kiepskie. No cóż.
Byłbym bardzo wdzięczny jak byś go podał...:wink:
Jest to Pan Mariusz oto numer 696-928-938 mozna dzwonic kiedy sie chce numer ogolnie dostepny dla klientow sklepu nawet wisi tablkiczka na drzwiach.
tymek666
10-27-2007, 09:03
Czy widział ktoś z Was w olsztyńskich sklepach (nie tylko akwarystycznych) sól niejodowaną? Szukam takiej od kilku dni bezskutecznie :(
http://g.imageshack.us/g.php?h=514&i=s5001611wc0.jpg%5D%5BIMG%5Dhttp://img514.iCzy widział ktoś z Was w olsztyńskich sklepach (nie tylko akwarystycznych) sól niejodowaną? Szukam takiej od kilku dni bezskutecznie :(
Posiadam chyba cos takiego,kupilem kiedys nawet niepamietam w jakim celu ,opakownie orginalnie zamkniete ,termin przydatnosci 10.2009 waga 650 gram.
Moge sprezentowac mi i tak nie bedzie potrzebne.
tymek666
10-27-2007, 15:26
http://g.imageshack.us/g.php?h=514&i=s5001611wc0.jpg%5D%5BIMG%5Dhttp://img514.i
Posiadam chyba cos takiego,kupilem kiedys nawet niepamietam w jakim celu ,opakownie orginalnie zamkniete ,termin przydatnosci 10.2009 waga 650 gram.
Moge sprezentowac mi i tak nie bedzie potrzebne.
Dzięki, chętnie od Ciebie odkupię :) Szczegóły poszły na PM.
Dzięki, chętnie od Ciebie odkupię :) Szczegóły poszły na PM.
Co to oznacza "Szczegóły poszły na PM"?
tymek666
10-27-2007, 16:13
Co to oznacza "Szczegóły poszły na PM"?
tzn 'sprawdź skrzynkę' :)
Witam
Jakbyś jeszcze potrzebował tą sól to jest niejodowana przeznaczona do celów spożywczych w supermakiecie RAST na Żelaznej torebka kosztuje 0,79zł
Pozdrawiam
WojtasW
tymek666
10-29-2007, 19:41
Witam
Jakbyś jeszcze potrzebował tą sól to jest niejodowana przeznaczona do celów spożywczych w supermakiecie RAST na Żelaznej torebka kosztuje 0,79zł
Pozdrawiam
WojtasW
Dzięki za info, zrobię zapasy.
Cos w Olsztynie cicho.Jezeli ktos jest zainteresowany to w PIRANII sa nowe cztery ziemiojady naprawde pieknie wybarwione okolo 15 cm.I zapomnialem dodac jest samotny blazenek w ALFIE za 200 pln.
tymek666
11-04-2007, 12:31
No to już wiemy gdzie był Nemo ;)
Jutro wybieram się do Piranii więc zobaczę je, kiedyś hodowałem te ryby (chyba 15 lat temu).
Ma naprawde bardzo ladne nie pamietam jaka odmiana choc mi mowil ale zapomnialem ale naprawde tak kolorowych nie widzialem .Probowalem znalezc zdjecie w necie ale sa same brzydkie w porownaniu z tamtymi.I rzecz druga niewiadomo czy nie kupi gosc plaszczek i arowany .Troche szkoda fajna wizytowka.
tymek666
11-04-2007, 13:42
Akurat ja nie uważam aby zbiornik z arowaną czy płaszczkami był wizytówką tego sklepu. Za taką chyba robi obecnie Tanganika.
Masz racje .Zbiornik nie jest ladny ale okolo dwudziestocentymetrowe plaszczki uwazam ze sa ladne.Niedlugo ma powstac jeszcze jeden zbiornik dekoracyjny i prawdopodobnie tez z tanganika.
tymek666
11-04-2007, 20:27
Tak na wszelki wypadek, aby komuś z nas nie przyszło do głowy robić podmianę wody w te dni:
"Od poniedziałku Przedsiębiorstwo Wodociągów i Kanalizacji w Olsztynie rozpoczyna w całym mieście jesienne płukanie sieci wodociągowej. - Płukanie potrwa do 16 listopada - informuje Anita Chudzińska z PWiK. - W jego trakcie w mieszkaniach mogą się pojawiać wahania ciśnienia wody, która może być mętna i zmienić nieco kolor. Estetycznie nie będzie to wyglądało, ale woda po zagotowaniu będzie się nadawać do spożycia.
Przez pierwsze dwa dni wodociągowcy będą płukać sieć na Zatorzu, Zielonej Górce i Osiedlu Mazurskim. 7 i 8 listopada wodnych niespodzianek mogą się spodziewać mieszkańcy osiedli Mleczna, Grunwaldzkiego, Podgrodzia, Kościuszki i Nagórek. 10 i 11 listopada wodociągowcy pojawią się na osiedlu Generałów, Jarotach i Pieczewie, kolejne dwa dni to płukanie na Likusach, Starym Mieście, Śródmieściu i Pojezierzu. 13 i 14 listopada - Dajtki, Brzeziny, Kortowo i Słoneczny Stok, a 15 i 16 - Gutkowo, Redykajny i Łupstych. "
Źródło- 'elokwentna Gazeta Olsztyńska'
dzięki za informację! a jak tam tropheuski??? już zadomowiły się???
tymek666
11-04-2007, 21:07
dzięki za informację! a jak tam tropheuski??? już zadomowiły się???
Myślę, że tak :) Apetyt mają wielki, żadnych niepokojących objawów nie zaobserwowałem póki co. Niesamowite ryby, całkiem inne niż SA. Teraz czekam na nowe pokarmy dla nich.
Pozdrawiam
kuba
:) no to super! trzymam kciuki i tylko patrzeć przychówku :-) czego szczerze życzę!:-D
tymek666
11-05-2007, 14:02
@Nika76 Dzięki :)
Widziałem dzsiaj te ziemniojady w Piranii, faktycznie wyglądają super, tylko czym prędzej trzeba im zmienić wystrój akwarium, szczególnie podłoże.
Tymek wrzuc fotke trofci .Widze ze zadowolony jestes z zakupu .To dobrze.
Sam odbierales rybki czy wysylka?
tymek666
11-06-2007, 06:03
Tymek wrzuc fotke trofci .Widze ze zadowolony jestes z zakupu .To dobrze.
Sam odbierales rybki czy wysylka?
Obrobię fotki i dzisiaj coś wrzucę. Tak, jestem póki co zadowolony, zarówno z trofci jak i Tanganicodusków. Ryby przyjechały pociągiem, 10 godzin. Martwiłem się tą podróżą strasznie, a jak widać niepotrzebnie.
Jak dobrze spakowane to sie nie ma czego bac .Najgozej jak w worki pakuja dzien wczesniej i za duzo do rybek do jednego worka.Widzialem jak to wyglada,a z rybek przytrutych amonia raczej nic nie ma.Wiec fajnie jak jestes zadowolony a ja podjade do cerrfura i zobacze co tam maja i wieczorkiem napisze.
tymek666
11-06-2007, 11:58
Rybki były dobrze zapakowane, mniejsze sztuki były pakowane po 3, większe po dwie w worku. Z jednego worka był mały wyciek (kilkanaście ml), ale ryby chyba nie ucierpiały. Muszę jeszcze poszukać w Olsztynie cichego, dobrego napowietrzacza.
tymek666
11-06-2007, 16:02
@urek, umiemy czytać i nie musisz pisać tego samego dwa razy ;)