Zobacz pełną wersję : Podmiana wody przez węzyk
FoKuSonik
07-24-2004, 17:42
Ostatnio bawie sie w podmienianie wody wysysajac ja przez wezyk... oczywiscie jezeli akwa stoi na regale a wiadro na podlodze nie ma problemu przelac wode z akwa do wiadra, ale w odwrotna strone jest juz ciezko bo woda nie podejdzie do gory. Jak zrobic jakas pompke zeby ona tloczyla wode do akwa pod góre?? Da sie cos takiego wogole zrobic?? Prosze o pomoc i jezeli ktos cos takiego mial to o jakis schemacik lub cos podobnego.. Z góry dzieki!!!
ja ustawiam wiadro z woda na pokrywie od akwa( solidne DIY ) i spuszczam wezykiem w dol do akwarium dokladnie w ten sam sposob jak przy spuszczaniu wody z baniaka do wiadra.
FoKuSonik
07-24-2004, 18:34
u mnie to nie przejdzie bo mam malo miejca nad akwa a na szafie zadnej nie postawie bo za blisko sufitu wiec potrzebna mi taka pompka jak pisalem wczesniej...
Przy akwa jakie posiadasz (25l), raczej nie bedziesz podmieniał więcej jak 10l jednorazowo, najprościej to załatwić wg mnie lejąc z kanistra posiadającego króciec i odpowietrzenie.
FoKuSonik
07-24-2004, 19:26
Narazie 25l... Ja mysle przyszlosciowo bo u mnie akwa szybko rosna i sie rozmnazaja... Przymiezam sie do 80l i to bedzie potrzebne...
Ale jak ktos umnie takie cos zrobic to prosze o pomysl...
dziadekk
07-24-2004, 19:52
Przy tym litrażu nie warto inwestować w żadne pompki czy tego rodzaju urządzenia. Ja kiedyś używałem dwóch krzeseł postawionych jedno na drugim.
Przy większej pojemności baniaka warto pomyśleć o takim urządzeniu.
Zaadaptowałem pompkę wodną montowaną na wiertarce. Koszt ca. 70PLN
Pompuję bezpośrednio z wanny w łazience.
Wydajność niesamowita i odchodzi kursowanie z wiadrami z łazienki do baniaka.
No i o bieganinie przy większej ilości baniaków nie muszę chyba wspominać :wink:
FoKuSonik
07-24-2004, 19:57
inwestowac duzo nie mam zamiaru dlatego chce sam cos takiego zrobic ale zabardzo nie wiem jak
Los_Sandalos
07-24-2004, 19:58
W takich dość małych akwariach chyba wlanie 1 wiadra na tydzień nie jest problemem, gorzej jest gdy zbiornik jest np. 300l, ja mam zwykłą 200`ke i podmieniam w sumie dwa razy w tygodniu po dwa wiadra i powiem, że też już o tym myślałem.
Generalnie problem polega na tym, że dla wygody pompa powinna być umocowana na stałe gdzieś w szafce, a zasysać powinna przez wąż. Pompa musiałaby być samozasysająca.
Pamiętam, że gdzieś czytałem, że jakis gość zrobił tak, że koło akwarium(albo np. w szafce) postawił beczke na wodę, przy dnie, na zewnątrz zamocował pompę od pralki(~50zł). Gość donosi wodę do beczki wiadrem a pompa wyrzuca ją do akwarium. Jeśli ktoś ma miejsce pod akwarium to chyba niezłe rozwiązanie.
Osobiście nie zamierzam rozwijać tego tematu a myślę nad systemem ciągłej podmiany. :)
FoKuSonik
07-24-2004, 20:00
niestety teraz musze podmieniac wode codziennie na chlodniejsza bo mam 30 stopni i nie chce spasc... a jak podmieniam na zimna to spada czasem o 2 stopnie dlatego mi to potrzebne
gruber13
07-24-2004, 21:36
Ja tez mam problem z wysoką temperaturą. Posłuchałem rady z forum i kupiłem programator dobowy do oświetlenia. Zaczynam świecić od 6.00 do 11.00 potem przerwa do 16.00 i znowu jazda do 23.00. Przed zakupem programatora temperatura dochodziła do 31st. Teraz mam koło 28 st. Sciągnąłem też klapkę z otworu do karmienia. Zastanawiałem sie też nad wyrzuceniem dławika z pokrywy. Ale włożyłem rękę przez otwór do karmienia i dotknąłem pokrywę pod dławikiem. Temperatura pokrywy w tym miejscu była dużo niższa niż temperatura świetlówek. Uznałem więc że to nie ma sensu.
mhmm .. sam kiedyś miałem poniższy pomysł, a ostatnio widziałem go w Tropheus s.c. w Krakowie.
IMHO - najprostsze i prawie najtańsze co może być :]
do kranu przymocowana jest końcówka - i jest wąż ze specjalną nasadką. całość współpracuje ze sobą rewelacyjnie.
## chcąć nalać wody do akwa - mocujemy całość na kranie i odkręcamy kurek - z drugiej strony węża leje się woda 8)
złącze zastosowane w tym przypadku jest jakbym to nazwał "typu ogrodowego" - będąć w OBI widziałem taki zestaw : jedno do kranu i dwa do weża za 7zł - takżę wydatek minimalny.
## chcąc wylać wodę z akwa - mocujemy do kranu - piszczamy wodę - po czym jak zaczyna lecieć z drugiej strony - odczepiamy z kranu i zakręcamy go - a woda sama leci :D - oczywście jak akwa stoi na podłodze to nie przejdzie - ale jak akwa np. jest na wysokości 70zm - to spokojnie wodę można spuszczać do wanny i powwinno być oki :)
http://idg.allegro.pl/show_item.php?item=28750461 - tutaj to widać. chodzi o elementy :
będące po bokach - nie ten w środku - bo to końcówka spryskiwacza :P
mianowicie :
to po prawej - to częśc mocowana do węża.
to po lewej - to częśc mocowana do węża i częśc mocowana do kranu.
częśc mocowana do węża w tm przypadku czarna - posiada pomarańczową nasadkę która jest ruchoma. jeśli chcemy odczepić od części mocowanej do kranu - to wystarczy przesunąć to "w dół" i niemal samoczynnie odczepia się od kranu.
zalety rozwiązania : prostota, praktycznie bezawaryjnośc przy odpowiednim stosowaniu, oraz cena.
wady - przydałby się osobny kranik do tego :?
pozdrawiam i przepraszam za rozwięzłość - popracuję nad tym i się zacznę skupiać ;)
FoKuSonik
07-24-2004, 22:17
Niezle... pomysle.. dzieki za pomysl :)
cz
ja do mojej 112 kupiłem za 27 zł pompke aquaela "circulator 650" ma takie fajne ustrojstwo do odwracania przepływu wody zakładam w węzyk i do wiadra najpierw wypompowywuje wodę potem węzyk do wiadra z odstaną wode, przesówam wajchę i woda leci do akwa :D a jak wody niepodmieniam to zakładam komore z watą filtracyjną i mam dodatkowy filterek.
pozdrowionka
FoKuSonik
07-25-2004, 22:07
o takie cos mi chodzilo, kolega zadeklarowal sie ze sam mi cos takiego zrobi ale watpie w to wiec juz zbieram kase na circulator 650
Na jaką wysokość może pompować wode pompka aquaela "circulator 650". Jeżeli okazało się by się że dało by się podnieść wode 120cm to i ja zbieram na to kase. :)
ja kupilem 10 m węza i wypuszczam wode bezposrednio do WC, a w druga strone podlaczam do kranu i uzupelniam ubytek. na szczescie woda u mnie ma dobre parametry, wiec nie ma problemu.
650 aquaela podnosi na 90 cm ale jeśli masz jednorazowo niedużą podmianę u mnie ok 18 literków to wiadro można zawsze postawić na krześli albo czymśpodobnym , jak tak robie i jest ok. :)
Niestety wymieniam jednorazowo 30l wody w akwarium 112l, a do tego niedłógo zamieżam zakupić akwrium 63l. Więc trzeba będzie zmieniać 50l.
zeus60 to może rozlej to n a 2 wiadra :) i po kłopocie
Zamieżam kupić pojemnik na wode o pojemności 50l, w którym będe przygotowywał wode do podmiany. Do tego szukam pomki która bedzie wstanie podnosić wode na wysokość 130cm. Na bazaże elektronicznym wolumen chandlóją różnymi żeczami, tam właśnie próbuje znaleść pompke do wody. Jak będe miał szczęście to znajde jakąś za 20zł. :)