PDA

Zobacz pełną wersję : Jakie pielęgnice to tego zestawu?

earthcin
03-01-2006, 15:14
Czy do tego zestawu można dołaczyć jakieś pielęgnice?
Gurami dwuplamisty -4szt
Bojownik wsp-3szt
prętnik-3szt

mam kawa112l 80*35*40h

To jest dopiero planowane akwarium i żadnych ryb jeszcze nie mam. Chciałbym pielęgnice małej wielkości i takie które żyją w podobych warunkach jak wyżej wymienine rybki. Proszę o poradę.
Bardzo dawno temu jakieś 10 lat, miałem akwa z gurami i bojownikami ale nie mam żadnego doświadczenia z pielęgnicami.
Przeczytałem gdzieś w necie, że stosunkowo łatwe w hodowli są Barwniaki czerwonobrzuche i Pielęgnica zebra. Natomiast bardzo podoba mi się Pielęgnica Kakadu. No ale czekam na wasze sugestie.

r.
03-02-2006, 11:11
W Samej Azji masz niewielki wybór pielęgnicowatych, jedynym nadającym się do akwarium jest żółtaczek indyjski (niewiem zbyt wiele o tej rybce więc gdzieś doczytaj). Pielęgnica zebra jest rybą bardzo agresywną i zdecydowanie odradzam wpuszczanie ich do takiego jak Twój zbiornika. Barwniaki i kakadu nie są rybkami problemowymi i jakoś szczególnie agresywnymi i powinny zdać egzamin.

earthcin
03-02-2006, 11:36
Własnie o taką odpowiedź mi chodziło, zaraz poczytam o "żółtaczek indyjski".
Chętnie przeczytam jeszcze opini innych hodowców.

Szymeksm
03-02-2006, 20:39
W azji nie ma prawie wogole pielegnic oprocz zoltaczkow sprawdz jeszcze tylko jego 1 odmiane zoltaczek cejloński

earthcin
03-03-2006, 10:35
Przepraszam, ale zmieniam moje pytanie i przenosze się z nim do "Ameryka", źle postwiłem pytanie bo chcę chodować pielęgnice i do nich dostosować akwarium, a rybki które wymieniłem mają być jedynie dodatkiem ( a ja napisałem na odwrót). Jeszcze raz przepraszam.