PDA

Zobacz pełną wersję : Tęczanki

rainbow
07-23-2004, 22:46
Witam wszystkich fascynatów !

Od dłuższego czasu tułam się po rozmaitych forach akwarystycznych poszukując hodowców tęczanek.

Czy są tu takowi ? Rybki te, chociaż tak piękne ciągle nie mają w Polsce zbyt wielu zwolenników.

ps

Forum robi b.dobre wrażenie - chyba jakiś czas tu zabawię...
200L Tęczanki
15000L Oczko wodne

Stefan5
07-23-2004, 22:52
Po co dajesz dwa takie same tematy ?? Może tu nie ma chodowców teczanek.

rainbow
07-23-2004, 23:06
Faktycznie - może nie ma.

Tak czy inaczej dzięki za ciepłe przyjęcie.

Marta Podraza
07-26-2004, 08:43
Ja mam w akwarium sporo tęczanek i chętnie służę pomocą w miarę możliwości oczywiście. Nie wiem czy można mnie nazwać chodowcą bo nie udało mi się rozmnożyć tęczanek, ale to dlatego że są w akwarium towarzyskim, a tęczanki jak wiadomo rozrzucają swoją ikrę i nie interesują się nią zbytnio.

rainbow
07-27-2004, 18:04
Jakie masz gatunki ?

Interesuje mnie coś poza m.lacutris, m. boeshmani, m.trifasciata,m.praecox,m.macullochi i g.incisus

gdzie i jakie odmiany można jeszcze spotkać?

ps

udało mi się rozmnożyć tójpręgą i niebieską, miałem też hybrydę boeshmani z łososiową ale zgodnie z zasadą nie zaśmiecania gatunków zdecydowałem nie dopuścić do dalszego ich rozmnażania.

Marta Podraza
07-27-2004, 20:14
Rainbow - widzę że jesteś prawdziwym pasjonatem tego gatunku. no cóż nie bardzo Ci pomogę ja mam stadko g.incisus, 2 szt m.boesemani i 2 szt m.trifascjata. Ja z kolei trzymam tylko te ryby które czują się dobrze w wodzie jaką mam więc zostanę przy tęczankach czerwonych bo one u mnie czują się najlepiej. Najgorzej było z boesemani kilka mi padło więc już ich nie dokupuję.

Unnamed
08-02-2004, 22:48
ja zamierzam chodować... wybór padł na trójpręgom... Czy stadko 10 sztuk w akwa 240l towarzyskim ożywi środkową strefę?

Ps Dlaczego podforum afryka? Czy ryby te nie są z australi?

XAC
08-03-2004, 07:10
Nie tylko z Oceanii w Afryce też się sporo znajdzie. Stadko 10 sztuk (do hodowli 3 samce + 7 samic) na pewno bardzo ożywi zbiornik (raczej górną strefę niż środkową) I uwaga na palce przy karmieniu.

Unnamed
08-04-2004, 10:50
I bardzo dobrze - właśnie środnowo-powierzchniową część chcę ożywić :D A o tym że z afryki nie wiedziałem :oops:

XAC
08-04-2004, 10:54
Madagaskar!

Unnamed
08-07-2004, 14:14
No to się pojawiły - 8 sztuk trójpręgich, ilość samców i samic nieznana, pływają w pięknej ławicy :D 8)

TooOld
08-07-2004, 16:31
Madagaskar!

tylko w zasadzie przedstawiciele rodzaji: Bedotia i nieznanego u nas Rheocles - rodzina Bedotiidae, czasem nazywa się je tęcznkami madagaskarskimi ( Madagassische-Ahrenfische ; Madagassian rainbowfishes)

Ale zwyczjowo nie zalicza się ich do tęczanek - tak nazywa się ryby z rodziny Melanotaeniidae (Regenbogenfische; Rainbow fishes)

MichałW
11-02-2004, 00:41
Ciekaw jestem jakie macie wrażenia z hodowli M.Trifasciata.
U mnie samce bardzo ostro walczą ze sobą o samice i tu nasówa się pytanie jak optymalnie dobierać je w stada?
Posiadam 5 takich Tęczanek. Są to dwa samce i trzy samice, kupiłem siedem bardzo młodych ryb i po pewnym czasie okazało się że były to 4 samce i 3 samice.
W okresie dorastania samce toczyły agresywne bitwy z fatalnym skutkiem dla dwóch z nich.
Jak powinny wyglądać proporcje samców do samic tak aby gromadka była stabilna i nie wybijała się wzajemnie?
Natarczywość samców w okresie tarła jest męcząca dla samic i mam wrażenie że powinienem umieścić w zbiorniku dwie lub trzy dodatkowe samice by rozładować sytuacje ;)
Czy ten pomysł ma sens i będzie z tego jakiś pozytywny efekt?
Obecnie ryby mają po około 12cm długości.
Akwarium 200l.

ps.: czym karmicie swoje Tęczanki?

NOVINA
11-02-2004, 06:22
Nie wiem czy do teczanek mozna zaliczyc Pseudomugile furcatusy ale one sa suuuper. Mam w swoim zbiorniku 8 sztuk i plywaja sobie po calym akwarium. Wszystkim polecam te przecudowne stworzonka.

Marta Podraza
11-02-2004, 08:32
Najspokojniejsze są chyba tęczanki czerwone (moje ulubione). Jaskrawoczerwone samce bez przerwy się stroszą i przepychają między sobą ale nigdy nie robią sobie krzywdy.

Unnamed
11-02-2004, 14:16
Ja mam M.Trifasciata i moje wrażenia:
Są to ryby typowo przypowierzchniowe, pobierają pokarm z samej powierzchni chlapiąc okrótnie, rosną straszliwie szybko, u mnie nie tłuką się wcale. Zauważyłem jednak interesującą rzecz. W związku ze zmianą czasu przestawiałem wyłącznik czasowy w akwarium - robiłem to niestety za późno (dlaczeg niestety czytajcie dalej) - kiedy zgasło już światło. Tak więc przestawiając zapaliłem ponownie (było już ok 15 min ciemno w akwa). Wszystkie ryby zachowują się normalnie choć rozespane (bądź jak sumiki szkliste pobudzone) lecz tęczanki - jak nie zaczęły rzucać się po całym akwarium i walić na oślep we wszystko. Dopiero po minucie czy dwuch się uspokoiły. Wnioskuje z tego iż są to ryby wrażliwe na cykl dobowy i świetlny.

MichałW
11-02-2004, 22:22
Jak jeszcze miałem w akwarium oświetlenie żarówkowe miałem zrobiony sztuczny zmrok. Od maksymalnej jasności do 90% wygaszenia oświetlenie przechodziło płynnie przez godzine. Rano w drugą strone. Światła nie miałem nigdy całkowicie wyłączanego, żarówki tliły się bardzo lekko w nocy. Ryby były do tego bardzo przywyczajone i przy przejściu na świetlówki musiałem zastosować diody do doświetlania zbiornika w nocy by ryby nie reagowałmy zbyt chaotycznie na wyłączanie światła i nie uciekały na oślep. Nadal nie wyłączam na raz wszystkiego tylko po kolei jedną świetlówkę za drugą. Nadal to nie jest to ale zawsze jakaś namiastka sztucznego zmroku. Reakcje zależą jednak od gatunku bo M.Trifasciata reagowały burzliwie za to Tęczanki Neonowe nigdy nie miały z tym problemu.
U mnie wszystkie M.Trifasciata i Neonowe pływają w toni wodnej i za nic nie uznał bym ich za ryby przypowierzchniowe. M.Trifasciata walczą tylko ze sobą i są totalnie obojętne w stosunku do innych ryb w akwarium.
Unnamed jak duże są Twoje Tęczanki?
Szybki wzrost to norma u M.Trifasciata. Lubią pojeść, ale są wybredne i nie bardzo chcą jeść pokarmy roślinne, musze stosować jednodniową głodówke by zjadły szpinak.
Ile masz samców a ile samic?

Unnamed
11-03-2004, 18:14
Z ogonem troche ponad 7cm. Niestety jestem beztaleńciem w odróżnianiu samic od samców u wszelkich gatunków ryb :wink: Ale wydaje mi się że 5 ryb jest smuklejszych...