Zobacz pełną wersję : jak to jest z karmieniem kirysowatych.
witam
no wlasnie jak w temacie. chodzi mi o to ze nie powinno sie przekarmiac rybek, jak resztki jedzenia opadaja na dno tzn ze sie przekarmia, czym sie zywia kiryski i inne podobne jezeli oszczednie karmi sie rybki? nie zgina z glodu ? dokarmiac je pokarmami dla kiryskow czy wiecej sypac podstawowego pokarmu zeby opadal i zostal zjedzony pozniej przez kiryski? jak to jest z tymi przydennymi i kirysowatymi ?
Resztki według mnie powinny wystarczyć, ale jak sie tak bardzo martwisz to mozesz im kupić tableteczki. Pozdrawiam.
Koleszek
07-22-2004, 03:12
Moje przepadają za tabletkami roślinnymi. Dobry jest też dedykowany Kirysek Tropicala.
Kiryski powinno się dokarmiać, najlepiej tabletkami. Kiryski faktycznie zjedzą to co opadnie na dno i inne ryby zostawią, ale to chyba raczej kiepska dieta :wink:
Ja moim też karmię tabletkami i ... własnie granulatami i płatkami ale juz moczonymi a tak robię :
1 biorę naczynko i wodę leje do naczynka z wody akwariowej
2 wsypam tam platki i granulaty
3 mieszam na pół min
4 czekam chwuile az płatki i granulki opadną na dno
5 zbieram pokarm strzykawką
6 wystrzykuje pokarm na dno i kiryski szybko zjadają
ale własnie w tym czasie karmienia kirysków też karmie inne ryby bo inaczej te inne ryby zjedza pokarm dla kirysów
kirysków tez dokarmiajmy mrożonkami (ja daje : larwy komarów, ikry, ochotki, wodzienie, dafnie, oczlik itd) najpierw rozmrazam, troche mrozonek zbieram zastrzykiem, reszta w naczynku wlewam dla innych rybek i jak najszybciej wystrzykuje w dno mrozonki dla kiryskow.
proste, nie? ;)
Ja też daję namoczony pokarm, ale moje głodomory nie dopuszczają żey coś spadło na dno :P
Dlatego kiryskom podaję dodatkowo tabletki w nocy, kiedy reszta idzie lulu. Niestety tabletki podane w dzień zżerają krewetki :lol: