Zobacz pełną wersję : CO2 - jak uzywac
Witam.
Na allegro znalazlem Butle CO2 1000ml
http://allegro.pl/show_item.php?item=28402308
http://allegro.pl/show_item.php?item=28027244
Chcialbym sie dowiedziec jak sie uzywa cos takiego (sam nei mam zielonego pojecia).
Z gory thx za pomoc
PS. Teraz powinno byc dobrze. Link nie dzialal poniewaz przez przypadek dodalem na konco "."
szymond15
07-18-2004, 10:11
Normalnie bieżesz mocojesz dzwon w akwa dopinasz go to do tej butli i potem tylko napełniasz dzwon i czekasz aż ci się opróżni i dopełniasz jescze raz!
Jaki dzwon?? Czy do tej butli cos potrzebuje jeszcze poza tym co jest w komplecie??
tez jestem bardzo ciekawey w jaki sposób sie to robi. O co chodzi z tym dzwonem ?? Jeslli można prosić jakiegos doswiaczonego akwaryste to chcialbym aby wytłumaczył od A-Z na czym to polega i jak sie to robi :wink:
wpiszcie w wyszukiwarce forum co2 lub bimbrownia i będziecie mieli super nawożenie za friko a nie te butle z allegro ;)
siemka mam te gowno ja dawalem za ta butle 30ziko.....no to tak ten dzwon czy tam dyfuzor to nakretka od tej butli z Co2 i tyle na ten temat..
Pozdr Tomek
siemka mam te gowno ja dawalem za ta butle 30ziko.....no to tak ten dzwon czy tam dyfuzor to nakretka od tej butli z Co2 i tyle na ten temat..
Czyli mam rozumiec ze ta butla jest slaba.
Moze pobawie sie z bimbronia :)
butla nie jest słaba, tylko to jest strata kasy, bimbrownie robisz sam i płacisz tylko za składniki, i działa ci bez ruszania z 3 tyg. a dzwon z tej butli musisz napełniać co jakis czas a potem kupywać nową butlę itp.....
Rozumiem ze bimbrownia chodzialaby 24h.
Czy w tym czasie mozna (nalezy) napowietrzac akwarium brzeczykiem oraz dodatkowo filtr tez ma dzialac 24h?
tak bimbrownia chodzi 24h, wszelkie napowietrzanie powyżej potrzeb wytrąca co2 z wody wiec brzęczyk jest nie wskazany chyba ze ryby ci sie w akwa duszą...a filtr ma ZAWSZE chodzić 24H!!!
liquid sound
07-19-2004, 20:26
no wlasnie mam pytanie, mam bimbrownie i drabinke dozujaca. Pykaja sobie banieczki ale ida po drabince nie zmniejszaja sie wcale :/ czy jest to wynikiem ze jest za duzo tlenu rozpuszczonego w wodzie czy co??
no wlasnie mam pytanie, mam bimbrownie i drabinke dozujaca. Pykaja sobie banieczki ale ida po drabince nie zmniejszaja sie wcale :/ czy jest to wynikiem ze jest za duzo tlenu rozpuszczonego w wodzie czy co??
może za dużo co2 jest już rozpuszczone w wodzie ;) a co2 napewno sie ropuszcza, można to sprawdzić chocby sprawdzając PH wody, napewno sie obniżyło bo tak działa co2 ;)
Sebastian
07-20-2004, 14:30
może za dużo co2 jest już rozpuszczone w wodzie ;) a co2 napewno sie ropuszcza, można to sprawdzić chocby sprawdzając PH wody, napewno sie obniżyło bo tak działa co2 ;)
Żadna ryba nie przeżyłaby granic rozpuszczalności CO2.W takim dyfuzorze jw. powinno być widać róznice w wielkości.Na ostatnim poziomie babel powinien byc duzo mniejszy.
liquid sound
07-20-2004, 19:35
no juz tak jest, bamble sie zmniejszaja ale na poczatku jakos nie chcialy :/
Sebastian
07-21-2004, 01:13
Jeśli to było na poczatku to nie ma czemu sie dziwic, w butelkach znajdowało się powietrze a teraz CO2.