PDA

Zobacz pełną wersję : Oswietlenie do duzego morskiego akwarium

Grzegorzy
07-17-2004, 12:51
Mam pytanie, zminiam akwarium na cos okolo 1000 L.Wysokosc okolo 70cm (jeszcze do ustalenia), chcialbym sie poradzic,posluchac propozycji co do osietlenia takiego akwarium.Ma ktos ciekawe pomysly?

drapieznik
07-17-2004, 15:01
Nie piszesz co miałeś wcześniej, nie podajesz wymiarów zbiornika, nie ujawniasz, co chciałbyś w tym akwa hodować...trudno będzie Ci pomóc, ale spróbuję:

Na pewno metalhalogeny (HQI) Wybór na rynku jest bardzo duży - od samoróbek po profesjonalne obudowy z wiatrakami chłodzącymi i dodatkowo świetlówkami superaktynicznymi. Zarniki do wybory, do koloru, ale, o ile pamiętam retorykę Maćka Kosteckiego, pod uwage mozna wziąć 10000 lub 7000 stopni Kelvina.
Domyślam się, że zbiornik będzie miał ok 2 metrów długości - będziesz musiał zaopatrzyć się w kilka lamp...zresztą, co ja tu improwizuję. Jest kilka sklepów internetowych sprzedających oswietlenie do morszczaka, poza tym temat był poruszany wielokrotnie.(poszukaj też po innych forach).
Jakby to powiedział TooOld - "wejdź na google, tam wpisz hasło i będziesz miał kilkaset odpowiedzi" ;-)

pzdr

Los_Sandalos
07-17-2004, 21:11
Przy tej głębokości akwarium żarniki HQI powinny być 250W, ile to zależy od szerokości (2-3). Osobiście dałbym tzw. "cywilne" żarniki o temp. barwowej ok 5500-6500K, akwarystyczne maja wyższą temperaturę ale są niestety kilkakrotnie droższe, zwłaszcza że w morskim wymienia się żarniki bardzo często(nawet co pół roku). Nie chcę się rozpisywać bo dużo jest tego w necie i na forum.

drapieznik
07-18-2004, 00:16
Nie jestem ekspertem, ale widziałem różnicę w zbiornikach rafowych oświetlonych żarnikami 10000, 7000 i 5000 K. Moim zdaniem najlepiej prezentował się zbiornik z oświetleniem 10000K.

Los_Sandalos
07-18-2004, 08:22
żarnik 5500K kosztuje jakiś 130-140zł, akwarystyczne o wysokiej temperaturze barwowej kilkukrotnie drożej, a trzeba często wyminiać. Ale wszystko zależy od kieszeni, ja nikomu nie zabraniam.

Grzegorzy
07-18-2004, 13:58
Dzieki za rady.Co do niekotrych pytan, do tej pory mailem akw 250L, przez dwa lata.Taki wstep do czegos wiekszego.
Ogolnie, dalo to troche doswiadczenia, oprocz wlasnie oswietlania - w tamtym akwrium z powodzeniem moglem stosowac swietlowki.
Pytajac o oswietlenie do nowego akwarium, mailem na mysli nie tylko lampy HQI,ale takze ewentualne dodatkowe swietlowki,tak aby akwarium moglo byc oswietlone przez wiecej niz 6 godzin dziennie.
Co do ewentualnej obsady, to pozostaje jeszcze do obmyslenia, jeszcze przez jakis czas nie bedzie mnie w kraju, wiec mam czas do myslenia.
I druga sprawa, mowiac o "cywlinych" zarniki, macie na mysli takze "cywilne" obudowy do nich?
Jaka powinna byc odleglosc lamp od lustra wody?
Wiem,ze jest sporo na ten temat w necie,ale wole sie poprostu upenic u kogos kto sie na tym zna, niz cos spaprac.dziki za wyrozumialosc.
Jesli nasuwaja sie wam jakies dodatkowe ogolne sugestie, bardzo chetnie poslucham.

Los_Sandalos
07-18-2004, 15:12
Żarniki i lampy "cywilne" nie są dużo gorsze(jeśli wogóle) od specjalistycznych akwarystycznych, są zato kilkukrotnie tańsze, markowe żarniki takie jak osram czy philips są typu "uvstop" więc nie ma się chyba co martwić o zły wpływ uv. Co do wysokosci zawieszenia to chyba tyle zdań ile osób, generalnie w literaturze podają zdaje się 30-40cm, ale ja w słodkim stosowałem kiedyś lampę HQI 70W położoną bezpośrenio na akwarium. Odległość od wody była rzędu 2cm. Oczywiście zapewniłem szybki ruch wody tuż pod lampą aby woda nie nagrzewała się zbytnio.

Matrix
07-18-2004, 19:35
no coz jesli planuesz zywa skale a na pewno tak to w gre wchodza zarniki od 10000 w gore czyli 15000 i 20000 (barwa swiatla w oceanie na glebokosci okolo 5-6 metrow to wlasnie 10000). takie jest moje subiektywne zdanie a interesuje sie akwa morskim od okolo 6 miesiecy a odwagi to moze nabiore za jakies nastepne 12 zeby sobie zalozyc solniczke.

polecam http://www.minirafa.neostrada.pl/interest.htm bardzo mily gosc i duzo juz wie. jak moje slodkie akwa bedzie wygladalo tak jak jego to wtedy MOZE zaczne sie zastanawiac nad zmiana na morskie.

Patryś
02-09-2005, 19:24
A ja ci polecam: Wydluż, lub poszerz akwa o 20 cm: litraż będzie ten sam, a na oświetleniu zaoszczędzisz znacznie, gdyż wysokość akwa, tak naprawdę nie powinno być wyższe niż 50 cm. Mnie to w ogóle takie dlugie zbiorniki się nie podobają (szczególnie jeśli są niskie, ale wtedy mamy problem z oświetleniem) Mój tata, na przyklad chcial też zrobić akwa 1000l,ale mu uświadomilem że to nieproporcjonalne itp. więc pewnie będzie 240l (120x40x50) dobre proporcje dlugości do wysokości, nie?

Matrix
02-09-2005, 19:36
dlaczego ??

1000 jest baaardzo proporcjonalny
210x70x70 idelane proporcje 1/3 :lol:
bedzie mial piekna glebie :)

oswietlnei w akwarium morskim musie miec barwe swiatla minimum 1000K jesli chcemy miec rafe jesli nie to mozemy miec zwykla zarowke

Patryś
02-11-2005, 17:22
Dla mnie żeby bylo proporcjonalnie, to by musialo być 210x120x100 - ja widocznie mam inne poczucie proporcji :D

Matrix
02-11-2005, 19:54
ciezko cie zadowolic Patryś masz to swoje proporcjonalne

http://www.akwarystyka.com.pl/forum/viewtopic.php?t=7451&highlight=amano

a nawet wiecej 8) tylko ze to nie ma 1000 tylko 4000l

Patryś
02-12-2005, 08:47
I takie właśnie jest dla mnie proporcjonalne... a co ja poradzę, że jestem taki wybredny? :cry:

Matrix
06-25-2005, 02:56
i co ruszylo sie cos ??