PDA

Zobacz pełną wersję : Testowanie wody morskiej

DAWIDEK
02-16-2006, 12:31
Witam
1
podajcie mi jaka powinna byc wlasciwea zawartosc magnezu w wodzie morskiej przy ph 8,0 - 8,2 o ile ma to znaczenie
ja obecnie posiadam 260 i jaki polecicie srodek do zwiekrzenia zawartosci?

2
jakia podniesc zawartosc wapnnia -Ca obecnie posiadam 360 a powinno byc o kolo 400-450 czy sa jakies proste srodki i skuteczne?
to na tyle na dzien dzisiejszy pozdrawaim

kandrek
02-16-2006, 13:07
witam
Magnezu nigdy nie mierzyłem więc się nie wypowiadam. Jeśli chodzi o wapń to najskuteczniejszym jest reaktor wapienny. Początkowo może się wydawać skomplikowany, ale zapewnia stabilność i właściwy poziom wapnia. Jeśli masz smykałkę elektroniczno-techniczną koszt wykonania reaktora nie jest duży. Są jeszcze preparaty do dolewania, ale jest to kłopotliwe i powoduje rozchwianie parametrów. Dodatkowo są dość drogie. Dodatkowym urządzeniem jest mixer wapienny, ale raczej bardzie jest przydatny do utrzymania ph szczególnie przy większych zbiornikach. Poza tym mikser można załączać tylko w nocy po wyłączeniu lamp w przeciwnym razie podniesie ph do niebezpiecznej wartości.
Kandrek

BeRsErK
02-16-2006, 14:37
Witam
1
podajcie mi jaka powinna byc wlasciwea zawartosc magnezu w wodzie morskiej przy ph 8,0 - 8,2 o ile ma to znaczenie
ja obecnie posiadam 260 i jaki polecicie srodek do zwiekrzenia zawartosci?

2
jakia podniesc zawartosc wapnnia -Ca obecnie posiadam 360 a powinno byc o kolo 400-450 czy sa jakies proste srodki i skuteczne?
to na tyle na dzien dzisiejszy pozdrawaim

Primo podaj wielkość baniaka - takie dane ułatwiły by podpowiedzenie Ci czego używać do podbijania Ca - jeśli mała nana to kalkwasser spokojnie styknie.

Magnez w wodzie morskiej powinien być w przedziale 1200/1300 a więc masz albo strasznie mało albo wywal test. Podbijać można np preparatami kenta.

PS Ca na 360 nie jest złe - no chyba, że masz koralowce twarde...ale znów wyłazi brak opisu Twojej obsady w solniczce.