PDA

Zobacz pełną wersję : Dlaczego w roślinkach są dziurki????

schris
07-15-2004, 20:52
Mam pytanie odnośnie roślinek. Zauważyłem u moich roślin żółte plamy oraz czasem usuwam z akwarium wybladłe liście.Dotyczy to niektórych roślin. Chciałbym prosić o poradę co im jest lub ewentualnie co im dodać aby uniknąć niszczenia roślin.
Kolejnym problemem są podziurawione młode lub małe liście.
Dane dortyczące zbiornika to:
GH=15,
KH=15
Reszta parametrów zgodnie z zalecanymi wartościami .
Aha niedawno zakładałem akwa od początku (około miesiąca)
Stosowałem przez ostatnie 2 tygodnie nawożenie CO2.Dodatkowo dodaję ferro activ więc wykluczam niedobór żelaza w wodzie(chyba że się myle i podaję go za mało z obawy przed plagą glonów). Oświetlenie pracuje przez 14 godzin.Obsada ryb to:
Neon 7,gupik 3, sumik 2, glonojad 1, kosiarka 2, krewetka amano 2.Problem przedstawiam na zdjęciach (szczegóły ujęto w kółeczko).
Proszę o radę
:?:

Q
07-15-2004, 21:16
Hmm, z ta trawka mialem podobny problem. Zmarniala mi doszczetnie tak, ze musialem uciac. Teraz powoli odbija ale tak jakby chciala a nie mogla.
Co do dziur to prawdopodobna przyczyna jest niedobor zelaza. Polecam ci FerroAktiv albo cos podobnego. Nie jestem pewien dlatego poczekaj a opinie innych.

schris
07-16-2004, 07:40
A co zrobiłeś aby trawka wróciła na swoje tory i normalnie rosła???
ps.
Cały czas stosuje ferro activ
Dzisiaj zakupię inny nawóz

Q
07-16-2004, 08:11
Wiesz nie polecam tej metody bo na razie efekty nie sa oszalamiajace. Trawka zmarniala mi tak, ze nie pozostalo nic tylko ja uciac w polowie. Do miejsca gdzie jeszcze wygladala dobrze. Innego wykscia nie widzialem.

Hammer
07-16-2004, 08:30
piszesz że używasz ferroActiv ale IMO to napewno brak żelaza, lej wiecej!!!! a poza tym piszesz że nawozisz TYLKO Co2 i ferroActiv a to duży błąd, zakup jak najszybciej jakis podstawowy nawóz tamte to tylko dodatki do nawożenia!, choćby AquaPlant Tropicala i zobaczysz jak ci roślinki odżyją!!

Q
07-16-2004, 13:08
Ferro Aktivu nie dawaj wiecej niz w instrukcji. Sromotna dawka nie pomoze a zaszkodzi. Nawoz by sie owszem przydal. zastanawia mnie dlaczego wogole nie nawozisz. To podstawqa.

Yeti
07-16-2004, 13:15
Ostrożnie z tym FerroActivem. Gwałtowne zwiększenie dawki może spowodować wysyp glonów. Najpierw zacznij nawozić nawozem, potem, jeśli nadal będą takie objawy zwiększaj powoli dakowanie żelaza.

schris
07-16-2004, 18:02
A jaki nawóz polecasz ????????
Dzisiaj zakupiłem Planta Min wiec zobaczę co się poprawi.
Dziki za posty:)

Yeti
07-16-2004, 22:50
Wg opinii na forum Plantamin do typowych baniaków jest OK

monetka
07-17-2004, 09:16
Wg opinii na forum Plantamin do typowych baniaków jest OK
Mam typowy baniak z roslinami raczej malo wymagajacymi (to cholerne oswietlenie :evil: ) i przy stosowaniu Plantamin tez mialam dziurki w lisciach Hygropilii, zmienilam nawozy na Dennerle i dziurki zniknely.
Pozniej stosowalam TMG dziurki sie znow pojawily, teraz testuje nowy nawoz i zobaczymy co bedzie.
A tak przy okazji mam pytanie do holendrow czy 3.042 mg / l
(17,91 mmol / l ; koncentracja w roztworze 1.000 ppm Fe) zelaza w nawozie to wystarczajaca dawka dla "normalnego" akwarium czy powinnam podawac jeszcze dodatkowo Fe? Mam troche tych "nielubianych" zabienic, a one ponoc ciagna Fe?

P.S. Jak ktos chce mi poradzic "szukaj na holenderskim" to lepiej niech nic nie pisze! :wink:

schris
07-17-2004, 14:48
Nie wiem czemu narzekasz na oświetlenie skoro masz podobny baniak.Ja dołożyłem 2 żarówki energooszczędne (bo tyle tam jest miejsca) i jest super (polecam też tak zrobić).
ps. Wkrótce postaram sie zamieścić zdjęcie na forum jak mi sie tego udało dokonać.

drapieznik
07-23-2004, 19:11
Jak ktos chce mi poradzic "szukaj na holenderskim" to lepiej niech nic nie pisze! :wink:

Wiesz co, Monetka? na holenderskim poszukaj ;-)