Zobacz pełną wersję : Dlaczego w roślinkach są dziurki????
Mam pytanie odnośnie roślinek. Zauważyłem u moich roślin żółte plamy oraz czasem usuwam z akwarium wybladłe liście.Dotyczy to niektórych roślin. Chciałbym prosić o poradę co im jest lub ewentualnie co im dodać aby uniknąć niszczenia roślin.
Kolejnym problemem są podziurawione młode lub małe liście.
Dane dortyczące zbiornika to:
GH=15,
KH=15
Reszta parametrów zgodnie z zalecanymi wartościami .
Aha niedawno zakładałem akwa od początku (około miesiąca)
Stosowałem przez ostatnie 2 tygodnie nawożenie CO2.Dodatkowo dodaję ferro activ więc wykluczam niedobór żelaza w wodzie(chyba że się myle i podaję go za mało z obawy przed plagą glonów). Oświetlenie pracuje przez 14 godzin.Obsada ryb to:
Neon 7,gupik 3, sumik 2, glonojad 1, kosiarka 2, krewetka amano 2.Problem przedstawiam na zdjęciach (szczegóły ujęto w kółeczko).
Proszę o radę
:?:
Hmm, z ta trawka mialem podobny problem. Zmarniala mi doszczetnie tak, ze musialem uciac. Teraz powoli odbija ale tak jakby chciala a nie mogla.
Co do dziur to prawdopodobna przyczyna jest niedobor zelaza. Polecam ci FerroAktiv albo cos podobnego. Nie jestem pewien dlatego poczekaj a opinie innych.
A co zrobiłeś aby trawka wróciła na swoje tory i normalnie rosła???
ps.
Cały czas stosuje ferro activ
Dzisiaj zakupię inny nawóz
Wiesz nie polecam tej metody bo na razie efekty nie sa oszalamiajace. Trawka zmarniala mi tak, ze nie pozostalo nic tylko ja uciac w polowie. Do miejsca gdzie jeszcze wygladala dobrze. Innego wykscia nie widzialem.
piszesz że używasz ferroActiv ale IMO to napewno brak żelaza, lej wiecej!!!! a poza tym piszesz że nawozisz TYLKO Co2 i ferroActiv a to duży błąd, zakup jak najszybciej jakis podstawowy nawóz tamte to tylko dodatki do nawożenia!, choćby AquaPlant Tropicala i zobaczysz jak ci roślinki odżyją!!
Ferro Aktivu nie dawaj wiecej niz w instrukcji. Sromotna dawka nie pomoze a zaszkodzi. Nawoz by sie owszem przydal. zastanawia mnie dlaczego wogole nie nawozisz. To podstawqa.
Ostrożnie z tym FerroActivem. Gwałtowne zwiększenie dawki może spowodować wysyp glonów. Najpierw zacznij nawozić nawozem, potem, jeśli nadal będą takie objawy zwiększaj powoli dakowanie żelaza.
A jaki nawóz polecasz ????????
Dzisiaj zakupiłem Planta Min wiec zobaczę co się poprawi.
Dziki za posty:)
Wg opinii na forum Plantamin do typowych baniaków jest OK
Wg opinii na forum Plantamin do typowych baniaków jest OK
Mam typowy baniak z roslinami raczej malo wymagajacymi (to cholerne oswietlenie :evil: ) i przy stosowaniu Plantamin tez mialam dziurki w lisciach Hygropilii, zmienilam nawozy na Dennerle i dziurki zniknely.
Pozniej stosowalam TMG dziurki sie znow pojawily, teraz testuje nowy nawoz i zobaczymy co bedzie.
A tak przy okazji mam pytanie do holendrow czy 3.042 mg / l
(17,91 mmol / l ; koncentracja w roztworze 1.000 ppm Fe) zelaza w nawozie to wystarczajaca dawka dla "normalnego" akwarium czy powinnam podawac jeszcze dodatkowo Fe? Mam troche tych "nielubianych" zabienic, a one ponoc ciagna Fe?
P.S. Jak ktos chce mi poradzic "szukaj na holenderskim" to lepiej niech nic nie pisze! :wink:
Nie wiem czemu narzekasz na oświetlenie skoro masz podobny baniak.Ja dołożyłem 2 żarówki energooszczędne (bo tyle tam jest miejsca) i jest super (polecam też tak zrobić).
ps. Wkrótce postaram sie zamieścić zdjęcie na forum jak mi sie tego udało dokonać.
drapieznik
07-23-2004, 19:11
Jak ktos chce mi poradzic "szukaj na holenderskim" to lepiej niech nic nie pisze! :wink:
Wiesz co, Monetka? na holenderskim poszukaj ;-)