Zobacz pełną wersję : Pomocy- gupik zdycha...
mój najpiękniejszy młody( 3-4 m-ce) gupik pływał pionowo a teraz siedzi pionowo w kącie i zdycha
co to może być ??? pomocy
Jesli napiszesz cos wiecej, jak wyglada rybka co zmienilas w akwarium, jakie to akwarium, jaka woda, czy u innych rybek tez wystepuja te objawy, jakie masz inne rybki bedzie nam zdecydowanie latwiej pomoc. Poki co odpowiedz brzmi NIE WIEM i innej raczej od nikogo nie uzyskasz.
PS .. napisz wszystko co wiesz o akwarium, lacznie jakie podmiany wody byly i kiedy. Temperatura tez sie przyda a niezbedne beda testy na azotany, azotyny, amoniak i fosforany oraz pH.
wiec tak
u innych ryb nie ma takich objawów, akwa 45 l, woda zmieniana 10 dnie temu( podmieniana), żadnych nowych zmian w akwa
parametrów nie znam, temp. 24*C
Wstępnie stawiam na zanieczyszczenie wody lub efekt agresji innych ryb ale napisz jeszcze ile podmieniasz wody i jakie i ile masz ryb.
Niestety, brak wyraznych objawow i jakiejkowliek choroby wiec boje sie cokolwiek na ten temat napisac. Bez znajomosci parametrow wody bedzie to jeszcze trudniejsze. Moze czym karmilas je? Moze tu bedzie przyczyna. Dobrze natleniaj wode i obserwuj go. Nic wiecej raczej nie da sie zrobic. Jesli ma problemy z plywalnoscia mozliwe jest zapalenie pecherza plawnego i bedzie wielki problem z uratowaniem rybki. Przykro mi - czasami rybki juz tak maja.
wojtass_maniak
07-15-2004, 12:43
JEsli masz tego gupika z rok gora dwa to moze nadszedl na niego juz czas gupiki nie maja dlugiej zywotnosci.
JEsli masz tego gupika z rok gora dwa to moze nadszedl na niego juz czas gupiki nie maja dlugiej zywotnosci.
Zobacz pierwszego posta Emki, przeczytaj uwaznie i bedziesz wiedzial ile liczy sobie ten gupiczek latek a raczej miesiecy.
Niestety spekulacje sa bardzo trudne bez podania parametrow wody. Balbym sie cokolwiek powiedziec procz prawdopodobnego zatrucia azatynami lub amoniakiem. Obserwuj. Moze czas szybko podmienic wode? Proponuje czestrze podmiany po ok 10-15% na tydzien. To jeszcze zalezy jakie i ile rybek masz w akwarium. Napisz to a bedzie nam latwiej cos powiedziec w temacie potencjalnej choroby.
wojtass_maniak
07-15-2004, 13:03
Sorki Klayman moja wina:( ale podmiana by sie wieksza przydala cos kolo 25% i MFC wlac by sie przydalo najlepiej zapobiegawczo w ogolnym i tego gupca do szpitalika przelozyc i mu leczniczo wlac MFC Sadze IMHO ze rozsadnie byloby dac do spzitalika 85%wody z ogolnego i 15% swiezej a w ogolnym podmianka cos 25%
Sorki Klayman moja wina:( ale podmiana by sie wieksza przydala cos kolo 25% i MFC wlac by sie przydalo najlepiej zapobiegawczo w ogolnym i tego gupca do szpitalika przelozyc i mu leczniczo wlac MFC Sadze IMHO ze rozsadnie byloby dac do spzitalika 85%wody z ogolnego i 15% swiezej a w ogolnym podmianka cos 25%
Nie jestem za MFC w szczegolnosci, ze nie ma zadnego objawu plesniawki. Niestety przelowienie rybki w dosc krytycznym momencie dla niej moze sie zle skonczyc. Mozna ja jedynie dodatkowo zestresowac i pogorszyc stan. Dla gupiczkow radzilbym lekko osolic wode /powiedzmy ok 1 lyzeczki soli akwarystycznej na kazde 20 litrow wody/. Zasolenie radze wykonac w stopniowo odstepach 2-3 dniowych po 1/3 max 1/2 dawki plus do tego nie zapominac o dosypywaniu soli przy podmianach. Jesli nie jest duzo rybek to podmiany 10-15% wystarcza. Im wieksze przerybienie w akwarium tym wieksze powinny byc podmiany.
wojtass_maniak
07-15-2004, 14:15
Ale w wodzie moze bycjakissyf co spowodowal chorobe gupika to podmianka 25% nie ma prawa zaszkodzic a pomuc moze. A MFC mozna dac odkazajaco
no właśnie nie ma żadnych zewnętrznych objawów, myślałam nad tym żeby wodę podmienić( zaraz to zrobię)
zwykle podmieniam co tydz. alebo 2 gdzieś niecałe 10 l
kilka dn temu wlałam do wody zapobiegawczo trochę akryflawiny
akwa mam 45 l, w nim: 2 prętniki karłowate, 3 glonojady młode, 4 razbory klinowe i gdieś 5 gupików
podmienię gdzieś 10 l wody starczy?
i jesszcze pytanie to mam zastosować tą sól xczy nie? a gupiki nie są słodkowodne? i czy by to nie przeszkadzało innym ybom w moim akwa
wojtass_maniak
07-15-2004, 22:31
Po co sól:-/ nie wsypuj jej przypadkiem jesli to nie jest ospa a to pewnie niejest bo bys zauwazyla biale kropeczki na rybach daj MFC wg. dawki na opakowaniu i mozesz podniesc temperature troszke o jakies 2-4st.C i obserwuj caly czas.
na nic to wszystko bo już mi zdechł w nocy :cry:
Jeśli jego zgon był spowodowany warunkami albo chorobą to nie na nic tylko na przyszłość.
wojtass_maniak
07-16-2004, 11:16
Przychylam sie do opinii XAC i skoro zgon byl w nocy to jego trupek wydzielil troszke syfy "trupi jad" :) to sie przychylam do gruntownej podmiany wody cos kolo 40% jak nie wiecej niech sie jeszcze wypowiedza experci:)
Wojtass spokojnie w 45l mały gupik mógłby się spokojnie rozłożyć ze szczętem i filtr to przemieli. Ale ten gupol padł z jakiegoś powodu i nie ma żadnej gwarancji na brak kolejnych zgonów.
Po co sól:-/ nie wsypuj jej przypadkiem jesli to nie jest ospa a to pewnie niejest bo bys zauwazyla biale kropeczki na rybach daj MFC wg. dawki na opakowaniu i mozesz podniesc temperature troszke o jakies 2-4st.C i obserwuj caly czas.
Sol chocby po to, ze w srodowisku naturalnym gupiki zyja w lekko slonawej wodzie i takie warunki dla nich sa najlepsze. Dzieki temu nie choruja i nie maja problemu ze sluzem. To nie byla ospa wiec stosowanie MFC czy Ichtiosanu bedzie poki co zbedne. Proponowalbym czeste podmiany wody i obserwacje. Nic nie mozna poki co wiecej powiedziec.
Klayman MFC ma szersze działanie przeciwpasożytnicze to tak na marginesie a co do lania bez powodu to się zgadzan - nie.
wojtass_maniak
07-20-2004, 23:33
Ale wiekszosc jakies 99% gupikow nie jest z odlowu i sie przyzwyczaily do warunkow kranowych (sory za ta nazwe :D ) rozmnazajac sie od lat w akwariach a mcf mozna dac IMHO chociaz profilaktycznie zeby jak cos zatrzymac proces zgonow nie powinno zaszkodzic z pomuc moze.