PDA

Zobacz pełną wersję : Zielone glony

VoCo
07-15-2004, 00:02
Czy pojawiające się zielone glony sugerują zbyt dużą ilość światła słonecznego w akwa? Czy mogą być też inne powody. Głupio wyglądają białe kamienie porośnięte zielonym dywanikiem - przynajmniej w malawi.

marking
07-15-2004, 09:30
Znam wiele osób posiadających zbiornik z biotopem jeziora Malawi. Żadnej z nich nie udało się uchronić przed inwazją takich glonów.

krtek
07-15-2004, 11:02
Ja zastosowalem nastepującą metode oczyszczania kamieni z glonow:
- wyciagnalem obrosniete kamienie z akwarium
- wlozylem je do wiadra z preparatem Algin (2 buteleczki)
- postawilem w ciemnym miejscu na 2 dni
- po dwoch dniach oczyscilem resztki glonow szczoteczka
- wrzucilem kamienie na 3 dni na slonce
- po wyschnieciu wlozylem znow do akwawium.

Zastosowałem to jakiś tydzien temu. Glonow od tamtego czasu nie ma :)

pyszczak0
07-15-2004, 20:17
TYM sposobem to oczyściłeś kamienie z glonow czy zarazem zabezpieczyleś przed obrastaniem glonami
PA PA

VoCo
07-16-2004, 08:38
A czy zamontowanie lampy UV w filtrze zewnętrznym mogłoby pomóc ??

proton
07-16-2004, 16:27
VoCo to jest zmora i to jest zalezne od czasu oswietlania akwa ja mam piaseczek bialutki a teraz jest jasno zielony :) trawnik sie zrobil :) trzeba czyscic co tydzien piasek i kamienie

Inka
07-20-2004, 12:18
mam ten sam problem :(. Moj bialutki pisaseczek jest zielony i cała reszta też. Ostatnio wyjęłam wszystkie kamienie z mojego akwa i szorowałam szczoteczką :(.

krtek
07-20-2004, 12:23
u mnie szorowanie szczoteczka nie dalo nic, wiec zastosowalem wyzej opisana terapie :)

Inka
07-20-2004, 12:25
i zupełnie nic nie odrasta????

krtek
07-20-2004, 12:27
odrasta, ale nie w takim tempie, jak wtedy.

krecik
07-20-2004, 15:22
To moze napisze co u mnie:
- sinice - skończyło się na terapi erytromycyną, odpukać, od tamtej pory nie ma nawrotu
- lampa UV - podłączona mniej więcej w tym samym czasie kiedy skończyłem zwalczac sinice
- po sinicach przyszły okrzemki, po tygodniu zniknęły, za to pojawiły się zielenice w postaci zielonych kropek - najpierw na szybie, potem na kamieniach, i trochę na zwirku

Ograniczyłem oswietlenie (było 2 x 30W, zmniejszyłem do 1 x 30W), troche wolniej sie rozprzestrzeniały, ale mimo wszystko rosły, teraz cztery dni trwa zaciemnienie - tzn wyłączyłem oswietlenie całkowicie, wygląda na to ze glony znikają, zobaczymy dzis wieczorem, ale wczoraj podczas ogladania było ich mniej na żwirku i kamieniu...