PDA

Zobacz pełną wersję : diody do nocnego

radeq
07-14-2004, 22:29
jest jakis sposob zeby zrobic diodki tak, zeby nie dawaly tak punktowego swiatla, tylko bardziej "roztrzelone" ??

Los_Sandalos
07-15-2004, 08:57
Można zeszlifować je na mat papierkiem ściernym lub np. zrobić coś takiego jak plexidas( http://www.plexidas.livenet.pl/?d=produkt&id=99 ) czyli umieszczenie w jakimś kawałku plexi. Można też spróbować zmienić krzywiznę tego zaokrąglenia które jest soczewką i zmienić w ten sposób ogniskową ww. soczewki w wyniku czego diody miałyby np rozsył 90 stopni :)

zeus60
07-15-2004, 09:14
Do tego jeszcze spróbuj umieścić diody by świeciły na odblask, w ten sposób światło sie jeszcze troche rozproszy. Możesz też spróbować zrobić oświetlenie zlampek nocnych, są w rożnych kolorach omocy 0,2W i 1W. W markecie można je kupić po około 8zl.

Los_Sandalos
07-15-2004, 09:48
Tysz prowda. W Castoramie i innych marketach można dostać takie małe lamki w różnych kolorach. Pobierają poniżej 1W(sprawdzałem osobiście). W środku mają malutką 4 -5 centymetrową świetlówkę. Zamiast statecznika jest kondensator. Całkiem fajne i powinno poświecić ze dwa lata, chociaż nigdzie nic o tym nie piszą. Ja mam(akurat teraz chwilowo nie- w związku ze zmianą pokrywy) niebieską załączoną 24h. :)

Unicorn
07-15-2004, 17:04
a tak z ciekawości - ad. diod niebieskich - jakie mają napięcie "zapłonu" - bo z tego co się orientuję to podwyższone względem typowej doidy LED - czyżby 7 V.
i podpytanie : jaki pobór prądu (np. wp przypadku doidy 5mm) ?

(zależy to pewnie poniekąd od producenta ;) - ale musi być jakiś "Standard" ?
[ myślę na oświetyleniem nocnym - stąd moja pytania :) ]

Los_Sandalos
07-15-2004, 17:35
Diody niebieskie świecą przy prądzie 20mA(typowe), spadek napięcia wynosi wtedy ok 3V. Należy uważać przy zasilaniu gdyż dioda to dioda więc ma charakterystykę nieliniową i napięcie jest parametrem drugorzędnym. Jeżeli zasilamy z zasilacza który daje np 7V to w szereg z diodą dajemy rezystor ograniczający prąd. Jego rezystancę wyznaczamy ze wzoru (Uzailacza-Udiody)/Idiody Jeżeli podstawimy napięcie w V a prąd w mA to dostaniemy rezystancję w kiloomach. Np. zasilacz daje 7V na diodzie jest ok 3V więc liczymy (7-3)/20=0,2k ohm Jeżeli wyjdzie am "dziwna" wartość to dobieramy następną wyższą z typoposzeregu rezystorów. Należy dobrać też moc rezystorka wg.wzoru P=U*J gdzie U to napięcie na rezystorze czyli te nasze 7-3=4V Najczęściej wystarcza rezystor 0,25W.
Należy tylko zwrócić uwagę na zasilacz jakim chcemy zasilać diody-napięcie jakie tam jest podane to napiecie pod pełnym obciążeniem, jeżeli dość "mocnym" zasilaczem będziemy zasilać 2 -3 diody napięcie będzie znacznie wyższe! Najlepiej zmierzyć jakie napiecie daje zasilacz bez obciążenia i do takiego dobrać rezystor. Minimalny spadek napięcia po podłączeniu diód będzie nieznaczący na ich prąd zasilania i wyjdzie im tylko na dobre. Jeżeli mamy zasilacz który daje np. 8V to możemy dać w szereg dwie diody i jeden rezystorek o wartości (8-2*3)/20=0,1k ohm. Unikamy wtedy niepotrzebnych strat mocy i upraszczamy układ.
Diody elektroluminescencyjne mają jedną cechę na którą musimy zwrócić uwagę - jeżeli np przy zasilaczu 8V podłączymy diodę odwrotnie to mamy dużą "szansę" zniszczyć diodę! Gdy kupimy diody dłuższa nóżka jest + a krótsza -. Zwracajmy na to uwagę bo poco sie wkurzać i latać za nowymi.

Wyszedł mi trochę taki wykład z podstaw elektroniki ale może komuś się przyda :)

Unicorn
07-17-2004, 10:15
przyda sie - przyda - dzięki bardzo :D

drapieznik
07-17-2004, 16:56
i ja się czegoś nauczę :) dobre i przydatne informacje.

drapieznik
07-17-2004, 17:50
Podzielę się moim pomysłem na oświetlenie nocne: kupiłem kawałek niebieskiego kabla oświetleniowego dekoracyjnego (takiego, jak na święta budynki dekorują) i upchnąłem go w pokrywie. Prostota i skuteczność to coś, co lubię :)
Swiatło jest delikatne i rozproszone, a kompozycja niebieskiej poświaty i nieco zółtawej wody (korzenie) daje piękny, zielonkawy efekt świecenia :) Szukam dobrego cyfraka, jak bedzie mozliwość, podeślę zdjęcia.

pzdr

kadar
08-18-2004, 08:52
Ile kosztuje taki wąż?

dziadekk
08-18-2004, 14:37
Wyszedł mi trochę taki wykład z podstaw elektroniki ale może komuś się przyda :)

Wykład może być :wink:
Ale mam pytanie pomocnicze:
Facet w sklepie sprzedał mi diody i doradził podłączenie bezpośrednio na 220V, po założeniu rezystorów bodajże 1 kilowych. Nie chciałbym latać z powrotem do sklepu więc chciałbym się upewnić czy ma to prawo działać. Acha i czy będzie miało znaczenie przy prądzie zmiennym na której stopce dam opór??

anja178
08-18-2004, 16:01
Tysz prowda. W Castoramie i innych marketach można dostać takie małe lamki w różnych kolorach. Pobierają poniżej 1W(sprawdzałem osobiście). W środku mają malutką 4 -5 centymetrową świetlówkę. Zamiast statecznika jest kondensator. Całkiem fajne i powinno poświecić ze dwa lata, chociaż nigdzie nic o tym nie piszą. Ja mam(akurat teraz chwilowo nie- w związku ze zmianą pokrywy) niebieską załączoną 24h. :)

Taka lampka świeci ok. pół roku.

Los_Sandalos
08-18-2004, 16:04
W żadnym razie! :evil:

Dla zasilania z sieci rezystor musiałby mieć wartość około 12k i moc 5W.
Przede wszystkim taki układ jest bardzo niebezbieczny i z tego powodu nie polecam!!!.W warunkach kontaktu z wodą wszelkie samoróbki muszą być zasilane poprzez transformator(grzałki i filtry zasilane z sieci są tak zbudowane, że nie ma możliwości porażenia; w samoróbkach trudno to osiagnąć) Jak widać straty mocy też są względnie duże i chociaż jest sposób aby to ominąć to z poprzedniego powodu nie bedę go podawał.

dziadekk
08-18-2004, 17:06
Dobrze, że spytałem! :evil:

diody i rezystory kupiłem prawie dwa miechy temu, ale urlop i wakacyjne lenistwo nie pozwoliły mi zacząć pracy....na całe szczęście.
Co do Twojego sposobu na ominięcie chyba domyślam się o co chodzi, ale masz rację bezpieczniej będzie na niskim napięciu. :wink:

W takim razie zmieniam projekt i szukam trafo..... :wink: :lol: