Zobacz pełną wersję : Pytanie o ph
mAM NASTEPUJACE PARAMETRY WODY
tWW=6
TWO=11
PH =8
I teraz w jaki sposób mozna zbić ph do wartosci 6,5 - 7. Mam torf Sery czy filtracja przez niego bedzie dobrym sposobem jezeli umieszcze go w komoze fluvala 304, czy moze jakis inny sposob bo twardosci mam raczej poprawne i ich nie chce za bardzo ruszac, a jeszcze jedno co moze powodowac tak wysokie ph ??Czy np skaliaczek zrobiony z takich oszlifowanych kamieni(własna robota) moze to powodowac???bo tak to juz raczej nic innego nie mam co moze powodowac takie ph. Wode filtruje przez ceramike i wlukna sery, temperature mam 27
A jakie parametry ma woda którą dajesz do akwa?
Tww=7
two=13
ph=7
i tylko ph mi rosnie a twardosc maleje o jeden do podmienianej wody dolewam Sera Aquatan i Sera Morena wedłóg wskazań na opakowaniu i do ogolnego zbiornika tez wedłg wkazan na opakowaniu i twardosc spada zawsze o 1 a ph kurka rosnie, probowalem nie dolewac i twardosc byla bez zmian po dolaniu a ph znowu 8, a czy jak dam wiecej korzeni lub skorup od kokosa to moze to obnizyc ph??
Przy tym kh raczej nie spadnie, a jaki masz żwir i kamienie w akwa i co siedzi w filtrze(wkłady).
Jeśli już podajesz Sera Morena to torf nic Ci nie pomoże Możesz spróbować dawać do podmiany wodę puszczoną przez Filtrax K, będziesz mógł obniżyć pH. Ale IMHO najskuteczniejsza ale i najkosztowniejsza metoda to podawanie CO2.
Sebastian
07-14-2004, 19:32
Dodawanie wody przepuszczonej przez Filtrax K niewiele tu pomoże, pH spadnie ale na krótko, a po wytrąceniu CO2 znowu wzrośnie.
W filtrze mam w pierwszym koszyczku ceramike sery pozniej w drugim wlukna sery (taka siateczka) i w trzecim Siporax sery (tez ceramika tylko ma zwiekszona mozliwosc chlonienia), mam jedna skałke ale nie wapienna tylko jakas pochodna granitu, i ten skalnik co zrobilem z tych kupionych kamyczków ale jaki to rodzaj kamienia to nie mam zielonego pojecia do tego kokosa i korzen i teraz wlasnie zakupilem drugi i wasnie go mocze zeby poscil kolor.
Czy zwiekszenie liczzby orzeni lub kokosów albo np bambus moze tez zakwasic troche wode??? Bo gdzies czytalem ze jest taka mozliwosc?
Wszystko zależy od składu chemicznego wody. Ale wnosząc z Twojego postu raczej nie sądzę żeby się udało.
Sebastian, u mnie udało się obniżyć głównie Filtraxem pH wody z 7,8 (w kranie) do ok. 7,1. Wszystko zależy od wielkości i regularności podmian.
Ale, jak napisałem, IMHO najskuteczniejsza metoda to ciągłe podawanie CO2.
Sebastian
07-15-2004, 02:02
W zależności od tempa uwalniania CO2 mogłoby być tak że musiałby dolewać wody co pare godzin.Nie sadze aby było to praktyczne rozwiązanie, równowaga biologiczna również mogłaby zostać zachwiana.. Obniżyć można jak najbardziej, ale potem trzeba utrzymac na stałym poziomie, tak jak wcześniej napisałeś CO2 jest najlepsze.