Zobacz pełną wersję : Opole
Witam
Opole to malutkie misto ale pare sklepów jest.
Aqua Boro, ul. "Grota" Roweckiego 17, tel. 077 458 21 10
Największy sklep w Opolu
Ryby różnie, dużo ale czasem chore, głównie ospa. Roślin bardzo marnie.
Za to sprzęt najtańszy w całym Opolu i dużo.
Polecam
Euro-Zoo w Realu, ul. Sosnowskiego 16, tel. 077 458 11 48
Rośliny ekstra, bardzo dużo i nawed ciekawe gatunki.
Ryby wyglądają na zdrowe ale to dlatego że dobrze nie przyjadą a już są sprzedane. Ogulnie drogo ale jak sie podyskutuje o cenie to spuszczają.
Skalar, ul. Ozimska 46, tel. 0501651674
Źadko bywam ale z tego co widziałem ryby zdrowe.
Mały sklepik i drogi.
"Zoomix" S.C.
Tragedia, ryby chore, rośliny nie ma, drog jak cholera.
"Tropical" Sklep Zoologiczny Janusz Biliczak
Opole, ul. Reymonta 19, tel. 077 454 26 12
Tylko tam kupuje ryby. Są zdrowe i zadbane. Właściciel jest akwarystą z prawdziwego zdażenia choć wciska kit jak wlezie.
Ale jak sie z nim normalnie porozmawia to zawsze podzieli się wiedzą.
Polecam.
To chyba wszystko na Opole.
Pozdrawiam
W którym z nich kupie krewetki amano i mech jawajski (najlepiej eby to byl jeden skelp.
Mech jawajski to dostaniesz napewno w Realu w Euo zoo a krewetki mieli jak bylem wczoraj to tylko szkliste i filtrujące. Ale miewją red cherry i amano. Najlepiej u nich być tak w piątek lub sobote.
Co to na forum można być gościem? Napisałem posta o tu jakiś gość???
tez polecam tropicala.
i takie pytanko male ile kosztuja w tropicalu krewetki red chery, swiderki i otocinclusy :?:
Nie wiem ale będe w tamtych rejonach w najblirzszym czasie więc powiem.
A można terz zadzwonić. Ja jestem strasznie leniwy i czasami jak mi sie nie chce isć to dzwonie.
Ale jak sie już wybiore to sprawdze.
Pozdrawiam
A nie wiecie kiedy będzie dostawa Amano :?: Wczoraj byłem to tylko 2 amano i 2 szkliste :/
dwa dni temu dzwonilem to miala byc dostawa krewetek fire red wiec przy okazji pewnie innych...
Nie wiecie czy jutro będą jakieś krewetki :?: Głownie Amano :?:
zadzwon napewno ci powieda
Podacie telefon do reala(tego sklepu zoologicznego) :?:
wodniczek nowy
03-11-2006, 17:51
moze oni nie majątelefonu? mysle tak poniewaz autor tematu nie napisał nr. tylko w tym przypadku wiec albo zapomniAŁ albo owego nie ma
Zapomnaiłem podać bo w żadnej panoramie firm nie pisze ale dzwoniłem do Reala i oto numer:077 458 11 48
Przepraszam że nie podałem wcześniej.
To moze i ja dodam swoje trzy grosze:
Aquaboro - wybór spory, ceny konkurencyjne, obsługa do bani.
Czesto trzeba czekać długo nim ktoś podejdzie, nie wspominając o tym jak sie zapyta o charakterystyke jakiegoś produktu. Wyglada na to że sklepem "rządzi" niejaki Piotrek (2 metry wzrostu) i cała załoga nim odpowie na najprostsze pytanie to sie z nim konsultuje. Z Piotrka to niezły ściemniacz więc jesli jest sie niedoświadczonym akwarystą to wciśnie co tylko bedzie chciał. Zresztą z rozmowy z nim wynika że i tak on wie wszystko lepiej.
Wybór roślin poniżej przecietnej - jakies niedobitki i jeszcze słabo oswietlone.
Tropical - chyba najdroższy sklep w Opolu. Na stan ryb rzeczywiście nie można narzekać ale ceny raczej zaporowe.
Roślin mało i głownie małe kryptokoryny i duże żabienice.
Obsługa nie najgorsza aczkolwiek z właścicielem lepiej nie wchodzić w dyskusję na temat świetlówek (szczególnie Hagena którego bardzo promuje).
Euro-zoo w realu - rośliny zwykle na poziomie ale cudów nie mają. Zwykle są to anubiasy, duże żabienice, moczarki, kabomby, althernanthere, ostatnio widziałem jakąs limnophile (chyba bezszypólkową) do tego kilka drobnych roślin.
Można powiedzieć że flora jest rożnorodna także zwykle można znaleźc coś odpowiedniego na każdą partie akwarium.
Niestety sprzedają też rośliny doniczkowe jako wodne (zdaje sie że dracene).
Rybki tez mają ok. Ostatnio nawet proporczykowce widziałem ;)
Obsługa nie najgorsza choć mogłoby być lepiej (nie żebym był malkontentem; )
Sklep na Reymonta obok sportowego (adidas, nike), nazwy nie pamietam.
Z roślin raczej nie ma co wybierać, kiepska kondycja i niewielka ilość.
Nie zauwazyłem żadnych problemow z rybkami, spory wybór. Zwykle mają też krewetki (amano kupowałem u nich 2 lata temu - jeszcze żyją: )
Ostatnio zmieniła sie obsługa i teraz jest dwóch młodych facetów.
Można pogadać, wymienić sie doświadczeniami, także oceniam to na plus.
Ceny produktów oczywiście jak to w centrum, najmniejsze nie są. Cenom ryb sie nie przyglądalem ale zdaje sie że zbyt wygórowanych nie mają.
Ostatnio mieli przeterminowany pokarm dla papug i bez skrupułów go sprzedawali
Skalar - sklep niewielki ale mozna trafić na ciekawe rośliny. Obsługa miła, ryby w porządku - z ciekawszych zwykle mają jakieś duże palety. Ceny też standardowe ale troche mniejszcze niż na reymonta.
Mają żywy pokarm na wage (w innych sklepach tego nie widziałem).
wiec i ja wtrące swoje trzy!
Piotrek nie wiem kim jest, ale ostatnio go nie widziałem i odbija sie to na ich morskim baniaczku. rosliny faktycznie mało rewelacyjne.
Reymonta kolo sportowych, od kiedy nie ma Jacka jest tragedia, smrod brod i ubustwo. gdy tam ostatnio byłem ryby w trzech baniakach miały puchline wodna. Ci nowi mają blade pojęcie!
reymonta na dole, nie wciskajcie mi ze ten młody się cos zna! Kto poleci pawiook do 100 l akwa.
real-ceny roslin tragedia za jeden szczyt ze scinki 8zeta! sprzedawcy nie odrozniaja komarow od mochowek i miałem opkazje posłuchać jaki to ze mnie laik. i ze komary sa i to w roznych kolorach. najdziwniejszy jest szef jak widzi ze ktos ma jakies pojecie nie podchodzi, widzi laika skacze az milo.
byl jaszcze jeden na sienkiewicza ale chyli sie ku upadkowi.
no i ten na ozimskiej, rosliny ma ciekawe bo najczesciej nie z giełdy tylko od akwarysty, ostatnio troche zawyza. ogolnie mozna sie potargowac ja nie narzekam.
tak wogole to dziwie się kolegą akwarysta, bo jest nas kilku w opolu i nic. czego się boicie? juz kiedys proponowałem się zebrac, wymienic doswiadczeniami, wiedzą i osiagnieciami. Kazdy ma jakies w tej dziedzinie, czasem nawet nie zdaje sobie z tego sprawy. Mamy tez flore i faune. decyzja nalezy do Was.
sławekmróz
05-02-2006, 22:27
Witam, jestem z Kluczborka. Akwarium mam dopiero od miesiąca. W Opolu nie jestem zbyt często i dlatego w zasadzie znam tylko sklep z REALA. Po tym co widzę w Kluczborku to ten sklep wygląda na wzorzec, ale zaznaczam, że nie widziałem innych wymienionych sklepów. Na mnie mimo wszystko największe wrażenie robią rośliny. Ryby też wyglądają na zdrowe. Co do kompetencji osób tam pracujących to chyba można mieć zastrzeżenia. W chwili gdy moje akwarium bylo gotowe na przyjęcie rybek pojechałem do Opola do Reala z zamiarem zakupienia rybek. Ponieważ nie mieli rybki którą sobie w domu wybrałem (do sprzątania dna akwarium) w oko wpadł i kirysek pstry. Kiedy zapytałem panią czy ta rybka nadaje sie do mojego akwa i jaką ilość minimalnie muszę kupić to otrzymałem odpowiedź, że wystarczy nawet jedna rybka. Zaznaczam, że wypytywałem dość szczegołowo bo nie przygotowałem się w domu i miałem zamiar kupić inną rybkę. W końcu kupiłem dwa kiryski pstre. Nie żałuję są to bardzo wesołe rybki ale w domu wyczytałem, że są to rybki stadne i tak samo zareagowali forumowicze kiedy przedstawiłem obsadę swojego akwa. Podtrzymuję jednak opinię, że w porównaniu do tego co widzę w Kluczborku to jest to dobry sklep. Szkoda, że zlikwidowali akwarium morskie (zbyt mało wiedzy??? :? )
takie male pytanko... czy w opolskich sklepach jest dostepna zywa skala no i ile zycza sobie za kg :?:
Krzysiek BB1
06-06-2006, 20:30
W Opolu jak zawsze lipa ze wszystkim, facet na Reymonta wciska kit jak szalony, chodze tam tylko porównywać ceny, w aqua boro cieniarze jakich mało! Ale planuje na dniach kupić tam baniak, ten asortyment mają dobry, ale ryby jak pisali wyżej często mają ospe.Ogólnie nie pamiętam kiedy kupiłem coś w sklepie akwarystycznym w Opolu, wszystko zdobyczne , pozatym w necie osprzęt tańszy:) Pozdro dla Opolanów! ps.strasznie droga wiocha!!! :x
praca dla miłosnika akwarium w sklepie zoologicznym od zaraz kontakt 0514943966
gupikajzer
06-24-2006, 20:11
na Reymonta zmiany ryby nie chorują i nawet czysto jest i ptaki ładniej mają ryby nawet w niskiej cenie możliwość negcjacji tylko gupiki chore :cry: coś się zmieniło
Byłem przez przypadek na Reymonta w Zoocentrum i mają ładne krewetki w dobrych cenach.To w nawiazaniu o wczesniejsze psty bo ktos pytal,wiem ze ren nose red cherry amano i cristal
moge polecic ZOOCENTRUM jesli chodzi o fachowa obsluge. jest tam taki gosc ktory zna sie na rzeczy.
mają tanie cristal redy w zoocentrum wogóle mają tanie ryby i nie sprzedają chorych człowiek ma pojęcie ale troszkę niedouczony polecam
Witam
jeśli ZOO centrum to ten sklep na wysokości US, to rzeczywiście zmieniło się tam sporo od czasu jak zaczął tam pracować taki młody długowłosy zapaleniec. Ile tam wytrwa tego nie wie nikt, ale warunki poprawiły się. I naprawdę nieźle się uwijali by zapewnić normalne warunki zwierzętom podczas ostatnich upałów.
A i krewetki, od niedawna raki - mają bardzo ładne.
Witam!
Moim skromnym zdaniem, na dzień dzisiejszy jest to jedyny w Opolu sklep akwarysyczny do którego naprawde warto zajzec.
Ryby są nabieżąco leczone, trafiaja sie czasami ciekawe okazy.
Ogulnie zecz biorac polecam! Maciek to równy gość, tylko ciekawe jak długo.....
Pozdrawiam
Co do sklepu w kluczborku to nie mam zby dobrej opini. Są trzy w każdym malo towaru. W każdym rośliny nie akwariowe sprzedawane jako akwariowe. Brak wielu leków, dostępne tylko firmy Tropical. Co do stanu rybek w żadnym niespotkałem chorej czy martwej. Może jest to związane z tym że nie ma ich tam wielu. Jedynie jeden sklep(nazwy nie znam, ten gdzie sprzedajątanie papierosy) ma dość sporo gatunków lecz w żadnym ze sklepó nie kupimy roślin.
Witam!
Z racji, że założyłem ten wątek to bede go na bierząc w miare możliwości uzupełniał.
Na początek chciał bym grono zainteresowanych poinformować, że sklep na reymonta( ten u góry koło żermośkiego) rozrasat się w nie samowitym tępie dzięki Maćkowi( ściemniacz w długoch włosach :D ).
Poszeżył On oferete skleu o wiele roślin( mni. duzo gatunkow microzorii, hemiantus mały jak i duży, różne gatunki backop i inne ciekawe roślinki zadziej spotykane w inny sklepach).
Jesli chodzi o rybki to dawno nie widziałem tak zadbanego sklepu, wszyto wyleczone, na akwariach sa krótkie opisy skad pochodzi dany gatunek i jakie ma wymagania. Dzisiaj mnie bardzo zaskoczył ponieważ przywiózl dwie płaszczki, których cena jest bardzo atrakcyjna jak na Opole.
Polecam ten sklep !
Pozdrawiam!
A ja może pytanie może nie odnośnie sklepu akwarystycznego, ale bardzo zbliżone. Jestem na etapie zakładania nowego akwa, tym razem będzie to Malawi. I tu moje pytanie: Gdzie w Opolu dostać jakieś fajne kamienie które nadadzą się do malwi, chodzi mi o miejsce gdzie dostane je w miare tanio, może jakiś ogrodniczy, skład kamieni czy budowlany? Gdzie czegoś takiego szukać? Jak bym jeszcze tam dostał piasek kwarcowy to by już było super. Bo jeśli chodzi o piasek i kamienie to w zoologicznych ceny są zaporowe.
tomekmagic
09-15-2006, 18:01
Witam,
Potrzebuje porady na temat akwarium, jestem z Opola. Jesli ktos mialby czas spotkac sie, poswiecic chwile bylbym dozgonnie wdzieczny.
Pozdrawiam
kolejny raz bylem w zoocentrum i znowu chce pochwalic obsluge i warunki jakie tam panuja dla ryb, akwaria czyste, rybki wmiare zdrowe (te chore sa leczone), rybka ktora jest chora czy w trakcie leczenia ale nie doileczona do konca nie jest sprzedawana. fakt plywa kilka martwych okazow ale to chyba zdaza sie wkazdym sklepie zoo ( :? ).
hmmm... dzisaj odwiedzilem tropicala i powiem ze nie jestem zadowolony z obslugi. rybek tez maja mniej i wydaje sie ze ogolnie sa tam gorsze warunki... (moge sie mylic)
Spoceniec
12-17-2006, 00:29
Sklep zoologiczny w Opolu Zebra - mały wybór, bardzo amatorski slep. Facet powinnien sie zająć czymś innym.
Nieco lepszy jest ten obok Instytutu Ekonomii gdzie często taka gościówka sprzedaje, a oprócz niej taki facet (chyba jej ojciec) Mają tanie neonki -2 zł sztuka, ale ostatnio sprzedała mi jednego bez oka (częsciowo moja wina bo nie sprawdziłem) i ogólnie widac, że chodzi tylko o to aby sprzedac towar.
Nienajgorszy aczkolwiek daleki od ideału jest ten na Reymonta 19. Sprzedaje 2 gości jeden wyglada na obeznanego - mozna z nim pogadać, ale wciska tez duzo kitów, drugi grubszy zachowuje sie jakoś dziwnie - trudno z nim porozmawiac bo odpowiada zawsze jednym słowem. Wybór ryb mały roślin nieco wiekszy. Niestety ceny dość wysokie.
Dobry jest na Żeromskiego. Sprzedaje 2 kolesi młodych. Kiedys tam byłem to wszystkie ryby chorowały ale obecnie chyba sytuacja jest ustabilizowana. Tanie krewetki red cherry (4zł za sztuke) ładne gupiki zielono zółte ale drogie 5zł. Wybór ryb duzy, roślin ostatnio mały zazwyczaj dużo chorych roslinek. Jeden koles zna sie na rzeczy (najlepszy sprzedawca w Opolu, jeśli chodzi o sklep zoo) gorzej z drugim ale nie mozna powiedźieć żeby chcieli oszukac tak jak sprzedawcy w innych sklepach.
Niezły jest zoolog w realu. Fajny wystrój, chyba najnizsze ceny, wybór ryb sredni, ale raczej zawsze ryby zdrowe, wybór roślin przeważnie duzy. Sprzedawcy rózni. Stary facet raz mnie wkurzył, bo stwierdził, że wszystkie rośliny potrzebują dużo światła, co jest oczywiście nieprawdą, ale kitu raczej nie wciska raz poradził babie zeby kupiła otoski a nie glonojada bo miała małe akwa a wiec ok. Młodszy koleś jest całkiem wporzo, widac, ze jakies pojecie ma choć mógłby miec większe... Sprzedaje tez gościówka.
Wiecej sklepow nie znam w Opolu.
Strażak-Opole
12-23-2006, 18:51
sklep na Reymonta na przeciw szpitala ginekologicznego - dwóch gości, starszy jak nie ma klientów a trafi młodego akwarystę to się mu nagada :D , drugi taki grubszy rozmawia monosylabami co mu się palcem pokaże to poda i na tym koniec :? , roślin nie mają za dużo i rybki drogie :evil:
sklep na Duboisa - malutki, ciasno jak jest 3 klientów :? cen nie porównywałem bo szukałem otoski nie mieli więc poleciałem dalej, ale mają żywy pokarm na wagę.
sklep ne Reymonta na wysokości US - duży wybór rybek, obsługa OK, ceny OK.
sklep w Realu - duży wybór roślinek, wizualnie zdrowe, rybki słyszałem że tam chorują ja mam od nich piskorka i żyje choć dwie krewetki po 3 dniach mi padły, obsługa taka sobie.
sklep AquaBoro na ZWM-ie duży, rybek sporo, roślinki bynajmniej te które u nich kupiłem w kiepskim stanie :? , obsługa pod psem długo się czeka aż ktoś się zainteresuje klientem.
sklep BigKarp czy jakoś tak na Niemodlińskiej na górce - zainteresowanie klientem dobre sklep młody i rozwija się, ceny umiarkowane.
Witek-17
12-29-2006, 19:02
Gdzie jest ten big karp możesz podać dokładniejszą lokalizacje ?
Strażak-Opole
12-29-2006, 23:40
Proszę bardzo :)
jadąc od centrum, niemodlińską w kierunku dambonia, mijasz światła na skrzyżowaniu z wojska polskiego, jedziesz pod górkę, mijasz po prawej ul. domańskiego i jakieś 100 m dalej jest wjazd na podwórko (z lewej strony) i zaraz za tym wjazdem jest sklep - nie ma witryny tylko oszklone drzwi.
powodzenia
Zoocentrum - sklep stał się o wiele lepszy odkąd prowadzi go chłopak z długimi włosami. Zna się na rzeczy a przy większych zakupach i bonusik jakiś dorzuci, lub z ceny spuści. Po ostatnich zakupach byłem bardzo zadowolony:) Pozdrawiam:)
Strażak-Opole
02-13-2007, 18:41
ostatni kupowałem w zoocentrum Rozbore hengeli to dorzucił porządną gałązkę mchu Weeping Moss i na moją prośbę całe stadko ślimaków :lol:
Normalnie Polecam ten sklepik ale pod warunkiem że jest tam chłopak z długimi piórami :twisted:
szczypiorr
03-15-2007, 15:12
A gdzie mógłbym kupić naskalniki i muszlowce?/
kolejny raz odwiedzielm zoocentrum i kolejny raz jestem zadowolony :) tam sprzedawca zna sie na rzeczy :)
Słuchajcie mam wielką prośbę, jestem z Głogowa wiec do opola mam jakieś 230km w jedną stronę. Wiem, że koleś z ZOOCENTRUM sprowadza wszystko co trzeba jak się zamówi.
Poszukuje "Rozbore hengeli", kiedyś wiem, że mieli i dlatego chciał bym tym razem wybrać się po tą rybe do opola ale najpierw chciał bym mieć pewność, że ją dostanę żebym nie leciał 500km na darmo więc mam WIELKĄ prośbę jak możecie podskoczcie do ZOOCENTRUM na Reymonta i zapytajcie o numer telefonu. Zadzwonie zamówie ugadam się z gościem i dopiero wtedy na pewniaka pojade po ryby.
Dzieki wielkie
zoocentrum to jest ten sklep niedaleko kinoplexu? tam koło nike/adidas?
Tak to jest na ulicy Reymonta, koło dużego skrzyżowania.
Topielec
12-07-2008, 19:22
Witam Opolan,
Muszę powiedzieć, że sytuacja w Opolskich sklepach zoologicznych jest obecnie wyjątkowo nieciekawa.
Jakiś czas temu zrobiłeś sobie obchód po znanych mi sklepach, przy okazji chciałem kupić krewetki. Wynik był tragiczny. Krewetek nie znalazłem nigdzie (no, może oprócz jakiś nieciekawych niedobitków, których jednak nie zaryzykowałbym nabyć).
Ale może kolejno:
ZOOcentrum na Reymonta - zdecydowanie pogorszył się wybór ryb, który był jeszcze niedawno świetny. Prawdopodobnie ma to związek z odejściem jednego z pracowników, który utrzymywał część z rybami w świetnej kondycji. Również stan akwariów się pogorszył - dużo w nich niewyławianych trupków i rybek w kiepskim stanie. Szkoda.
Skalar mniej więcej naprzeciwko Tesco - przeniesiony do sklepu zoologicznego na rogu. Nie ma już ryb. Choć wybór sprzętu jest niezły, mimo że sklepik niewielki i to w świetnych cenach. Filtr kaskadowy kupiłem dla przykładu o ponad 20zł (!) taniej niż proponowano mi w sklepie w Realu.
Tropical na Reymonta - niestety nie dostałem się do części z rybkami - była zatarasowana krzesłami. Nie wiem z jakiego powodu, bo była duża kolejka do kasy więc nie pytałem. Jednak z pobieżnej oceny z daleka nie było widać nic ciekawego.
Real - Mimo, że oferta rybek bardzo wąska i praktycznie niezmieniająca się przez miesiące, to czystość akwariów i rybki w niezłej kondycji. Mimo to, trafiały mi się już chore ryby z tego sklepu. Ceny bardzo wysokie. Prawdopodobni właściciele sklepu sprawiają wrażenie znających się na rzeczy.
Aqua Boro, stary ZWM - sklep z dużym asortymentem i umiarkowanymi cenami. Wybór i stan ryb obecnie jednak nieciekawy, choć kiedyś było znacznie lepiej.
Czy są jeszcze jakieś inne sklepy akwarystyczne w naszym mieście?