PDA

Zobacz pełną wersję : Propozycje i pytania o obsadę zbiorników Azjatyckich!

Maciek.
02-11-2006, 10:34
Może się taki temat przydać :lol:

Ja mam 112l Azję a w nim:
- 6 Kosiarek
- harem Bojownika ( 1+2)
- 6 Danio

Nie wiem co jeszcze dołożyć? Na pewno dam krewetki, ale się zastanawiam czy kupić piskorki, czy prętniki, lub wielkopłetwy? A może dołożyć jeszcze danio? :wink:

jaca996
04-10-2006, 19:36
narazie jest:
- 12 brzanek sumatrzańskich
- 1 mułojad
- 1 gibbiceps (prezent do pierwszego akwa :lol:)

planuje jeszcze:
- 3-4 piskorki
- 3-5 bocji - poczatkowo chcialem 2 wspaniale, ale troche poczytalem i nie bylby to chyba dobry pomysl w moim przypadku, wiec raczej bedzie to stadko bocji siatkowanej

:arrow: jakies uwagi co do planowanej obsady :?: pozdro

Maxxxo
04-13-2006, 17:58
ja już bym nic nie dodawał :) -napwno w pierwszym przypadku --ale możesz dokupić krewetki

jaca996
04-14-2006, 11:10
odpuscilbym sobie te bocje, ale czy akwa nie bedzie wtedy sprawialo wrazenia 'pustego'? w koncu wiekszosc z nich to ryby przydenne, a brzankom przydaloby sie tez jakies inne towarzystwo.

hoomik
04-14-2006, 14:51
ja mam 160 l a w nim:

-3 gurami dwuplame
-3 kosiarki falszywe
-4 kosiarki prawdziwe
-8-9 danio pregowanych

cos dodac :?: (napewno nie danio jakos nie chca zyc w moim akwa :? mysle czy nie zmienic ich na 3 gurmi mozajkowe albo raspory jakies...)

Kasiamysia
05-01-2006, 12:20
ja mam też akwarium ok.160 l a w nim chyba trochę za dużo ryb:brzanki rożowe chyba 4 szt(ciągle się ruszają),6 odeskich,parkę purpurowych,4 brokatowe,3 gurami dwuplamiste i 4 mozaikowe,1 gibiceps,3 kiryśniki,2 bocje,parkę bojowników,11 rasbor klinowych i teść mi jeszcze wrzucił pielęgnicę zebrę.Musze z tym zrobić porządek ,może ktoś by mógł mi doradzić?Wodę oczyszcza filtr zewn.Tetra 700.

mover
05-07-2006, 19:42
ja mam też akwarium ok.160 l a w nim chyba trochę za dużo ryb:brzanki rożowe chyba 4 szt(ciągle się ruszają),6 odeskich,parkę purpurowych,4 brokatowe,3 gurami dwuplamiste i 4 mozaikowe,1 gibiceps,3 kiryśniki,2 bocje,parkę bojowników,11 rasbor klinowych i teść mi jeszcze wrzucił pielęgnicę zebrę.Musze z tym zrobić porządek ,może ktoś by mógł mi doradzić?Wodę oczyszcza filtr zewn.Tetra 700.
Za duży mix gatunkowy brzanek.Lepiej wizualnie jeden gatunek a w wiekszej ilości.Pozbądz się ryb z innego biotopu.A ta pielegnica to przegięcie :D

Kasiamysia
05-14-2006, 11:55
Pielęgnica wzięta z pseudohodowli gdzie była "bita" przez inne.
Z brzankami to moja żonka przesadziła niestety. Już jej biłem do głowy ale wiecie że kobity są nieraz bardziej uparte niż chopy.
Na razie zamieniamy roślinki największe 2 okazy pojadą do kolegi z Kędzierzyna w zamian za mniejsze a potem oświetlenie i porządek z rybkami :)

Andersen
05-22-2006, 22:46
Witam mam pytanko. Aktualnie mam 52L a w nim 6 brzanek sumatrzańskich, 3 bojowniki(1+2), 4 kosiarki, 1 zbrojnik i 2 mieczyki. Wiem że jest tego za dużo. Niestety postarali sie o to moi rodzice którzy pod moją nieobecność zakupili sobie owe mieczyki i bojowniki "zeby było kolorowo". Niestety narazie musi tak być. W planie mam zamiane brzanek na parke prętników Colisa lalia albo Colisa sota. Stąd moje pytanie czy nie bedą sie one żarły z bojownikami?? czy mógłbym wziąc w takim wypadku 1 samca i 2 samiczki prętnika??? czy warto zmienic kosiarki na małe bocje albo kiryski jesli tak to jakie chodziłoby mi o stworzenie typowo azjatyckiej grupki wszystkich rybek;) pomijam tu zbrojnika. Pomóżcie żółtodziobowi tu cos dobrac żeby było ładnie;)

Errr
05-23-2006, 16:11
Może się taki temat przydać :lol:

Ja mam 112l Azję a w nim:
- 6 Kosiarek
- harem Bojownika ( 1+2)
- 6 Danio

Nie wiem co jeszcze dołożyć? Na pewno dam krewetki, ale się zastanawiam czy kupić piskorki, czy prętniki, lub wielkopłetwy? A może dołożyć jeszcze danio? :wink:

nie dodawaj wielkopłetwów, bo będą one staczać walki między bojownikami, obie ryby będą mysłały że są z jednego gatunku

szymonw
05-29-2006, 22:51
Witam mam pytanko. Aktualnie mam 52L a w nim 6 brzanek sumatrzańskich, 3 bojowniki(1+2), 4 kosiarki, 1 zbrojnik i 2 mieczyki. Wiem że jest tego za dużo. Niestety postarali sie o to moi rodzice którzy pod moją nieobecność zakupili sobie owe mieczyki i bojowniki "zeby było kolorowo". Niestety narazie musi tak być. W planie mam zamiane brzanek na parke prętników Colisa lalia albo Colisa sota. Stąd moje pytanie czy nie bedą sie one żarły z bojownikami?? czy mógłbym wziąc w takim wypadku 1 samca i 2 samiczki prętnika??? czy warto zmienic kosiarki na małe bocje albo kiryski jesli tak to jakie chodziłoby mi o stworzenie typowo azjatyckiej grupki wszystkich rybek;) pomijam tu zbrojnika. Pomóżcie żółtodziobowi tu cos dobrac żeby było ładnie;)

ja bym oddał mieczyki, bo nie z tej części globusa, bojowniki bo za agresywne i kosiarki chyba też za duże do takiego baniaka, a prętniki jak najbardziej.

Karolina&Zblochu
06-15-2006, 11:04
Witam!

Ja tylko z krótkim pytaniem - mam kardynałki chińskie i bojownika. I tak chcę się upewnić - to na pewno ten sam biotop? :oops: Kolega mi się ostatnio wymądrzał, żę bojownik to nie te rejony, a ja jestem tak cienka z geografii, że mimo, że po opisach w atlasach jestem pewna swego na 90%, to wolę się jednak mimo wszystko zapytać :wink: Co do różnic w żywotności - nie ma żadnej, od razu mówię - mój bojownik jest gwardzistą przedniej szyby i kręci się po swoich rewirach w niezłym tempie :wink: Tylko możecie mi powiedzieć, co z nim jest? Wczoraj był przyniesiony i tak po kilku godzinach zaczął się obcierać o różne korzenie, roślinki, żwirek - tylko to nie wyglądało na chorobowe, a bardziej na jakieś znaczenie terenu - robił to w opracowanej kolejności i pocierał tylko wybrane elementy w lewej części akwarium. Czy one znaczą teren? :oops: bo wiem, co to opcja "szukaj", ale nic nie mogę od wczoraj znaleźć... No, to moje krótkie pytanie trochę się wydłużyło :P czekam na odpowiedzi :)

szymonw
06-15-2006, 22:43
kardynałek jak sama nazwa wskazuje to azja wschodnia, a bojowniki to azja płd.- wsch. (płw. malajski), ale to nie problem terytorium tylko bardziej temp. wody

kardynałki potrzebuja temp do max 22 C, a bojowniki min 25 C do 28 C i to dośc trudno pogodzić

w zbyt ciepłej wodzie kardynałki będa ospałe i "wyblakłe", a w zbyt zimnej bojownik "padnie"

jeśli chodzi o zachowanie bojownika może to być objaw wstrąsu po przeniesieniu z malego zbiornika - wiadomo w jakich warunkach trzymane sa bojowniki w sklepach. moim zdaniem przeczekaj kilka dni, czasami bojownik przeniesiony z kubka do duzego zbiornika najpierw "wariuje", potem sie chowa po kątach i w końcu zdycha - ale bądźmy dobrej mysli - i ta temperatura wody!!!

Karolina&Zblochu
06-16-2006, 08:36
To nie był bojownik ze sklepu, tyko z przerybionego akwarium dziewczyny kolegi :wink: już się zachowuje normalnie - trzyma wartę przy przedniej szybie :wink: dzięki za informacje