PDA

Zobacz pełną wersję : Dziwne plamy.

jactra
07-13-2004, 13:03
Zauważyłem u molinezji żagłopłetwych białe plamy (jakby narośla) w okolicach oczu i pyska. Dodatkowo ryby te pływają "chwiejnie", mają podkurczone płetwy grzbietowe.
Czasami "to" pojawia się także u innych (ale jak narazie TYLKO molinezji)
w postaci jakby nalotu na płetwach. Nie zauważyłem tego u immych ryb (mam skalary, gupiki, mieczycki, danio i bojowniki).
Czy to wskazuje na pleśniawkę, czy też może być przyczyną innej choroby ?

W ogóle zauważyłe, że szczególnie molinezje podpływają do powierzchni akwarium i bardzo często pobierają (i dość długo) powietrze.
Czy to coś z warunkami panującymi w akwariu, czy też zmiany chorobowe ?

Q
07-13-2004, 13:12
Jesli to plesniawka to zapodaj Ichtiosan albo cos podobnego. Jesli plamki nie sa wypukle, nie jak glowka od szpilki to raczej sie nie ma czego bac, ale ostroznosc nalezy zachowac. Poobserwuj. Zlozone pletwy - to mnie niepokoi. Dzien obserwacji i decyzja - leczyc albo nie

jactra
07-13-2004, 13:59
Dzięki za odpowiedź.

Jednak zauważyłem to tylko u molinezji żaglopłetwych.
Reszta ryb nie wykazuje tych objawów (jak na razie). Wcześniej co prawda padł mi gurami marmurkowy. Tyle, że wtym przypadku nie było oznak zewnętrznych, a jedynie "chwiejne" pływanie, trzymał się raczej dolnej części zbiornika, no i płetwę grzbietową miał "zwiniętą" a nie rozpostartą.

marking
07-13-2004, 14:07
Nigdy nie stosowałem ichtiosanu na plesniawkę i nie wiem czy to pomoże. Opisana przez Ciebie choroba mozę być wywołana przez grzyby, co nie jest konieczne. Mogą to być także różnego rodzaju infekcje mieszane. Proponowałbym spróbować z mycpurem i costapurem. Ichtiosan za to jest bardzo skuteczny na ospę rybią.

XAC
07-13-2004, 14:08
Daj nie ichtiosan tylko MFC!

marking
07-13-2004, 14:10
MFC tak zgodzę się, to moze już pomóc. Ichtiosan to typowy lek na wspomianą w poprzednim pocie przeze mnie ospę.

jactra
07-13-2004, 14:43
Stokrotne dzięki za wszystkie odpowiedzi !!!!!!!!