PDA

Zobacz pełną wersję : Choroby skrzeli - jak to wyleczyć?

Domel
07-13-2004, 10:02
Witam,
Mam problem moje paletki ocierają sie o rośliny skrzelami, niektóre bardzo szybko oddychają, większość oddycha tylko jednym skrzelem, niektóre nie chcą jeść i są chude. Czasem ciemnieją. Nie wydzielają śluzu ani ze skrzeli ani na skórze. Skrzela sa zaczerwienione. Nie wiem czy to jakieś pasożyty typu dactylogyroza czy może jakiś rodzaj oodinozy :?:
Chorba trwa już jakiś czas i nic sie nie poprawia mimo że zastosowałem flubenol.
Czy ktoś wie co to moze być i jak to wyleczyć?

Pozdrawiam
Domel

TooOld
07-16-2004, 06:35
ponieważ nikt nie odpowiedizła to podpowiem Ci tak:
wejdź w google>wyszukiwanie w grupach dyskusyjnych> zaawansowane>teraz wpisz słowa kluczowe: paletka ; capifos ; flubenol i znajdź wypowiedzi AndrzejaR - będziesz miał sporo informacji które dopasujesz do swoich rybek

Klayman
07-16-2004, 14:22
Co do choroby, ktora opisujesz najbardziej mi pasuja nadal nicienie /jak z nimi sie uporales?/ a raczej wycienczenia organizmu nimi. Mialem to samo u siebie u gupikow i pomogl jedynie Capifos. Leczenie nicieni jest zmudne i dosc trudne, szczegolnie w zaawansowanych stadiach choroby. Nicienie uszkadzaja sluzowke jelit, przez co ryby takie jak dyskowce, skalary czy gupiki /one najczesciej padaja ich ofiarami/ dosc dlugo po tym dochodza do siebie. Poza tym kuracje trzeba powtarzac i nie ma sie 100% pewnosci, ze pomoze. Czesto sa nawroty Kapilariozy co prowadzi do coraz gorszego stanu ryb i czestego zapadania na inne choroby. Tu moze byc to wlasnie Twoj przypadek.

Zostaje chyba juz tylko zyczyc powodzenia ...