Zobacz pełną wersję : jaka najkrotsza swietlowka??
guruking
07-12-2004, 17:02
Witam
mam zamiar zrobic akwarium male ok 15-20 litrow i chcialbym wiedziec jakie sa najkrutsze dostepne swietlowki??
ksztalt nie gra roli moga byc | U O , bo nie chce dawac zwyklej zarowki :D
Pozdrawiam :wink:
ostatnio znalazłem przy robieniu porządków świetlówkę 6w jest kruciutka ale ile ma cm to nie wiem. krótszej nie znajdziesz chyba że energooszczędną :):):)
Najkrutsza świetlówka jaką znalazłem to Osram T2 6W 218.5 mm X 7mm
i T5 8W 288 mm X 16mm
guruking
07-12-2004, 22:50
Najkrutsza świetlówka jaką znalazłem to Osram T2 6W 218.5 mm X 7mm
i T5 8W 288 mm X 16mm
Zeus a wiesz moze lie by kosztowala cała "elektronika" do takiej swietlowki??
i co lepsze T2 czy t5??
Pozdrawiam
Świetlówki T5 akwarystyczne dostanie, ale niestety T2 akwarystycznej jeszcze nie widziałem. Ja do świetlówek stosuje elekronike od świetlówek kompaktowych. Za oprawki bryzoszczelne do świetlówki T5 trzeba zapłacić ok 10zł za sztuke. Czyli elektronika plus oprawki to koszt ok 30zł, a dotego trzeba kupić świetlówke. Można tesz spróbować wszystko skompletować w sklepie firmowym np. firmy Osram powinno być taniej. A tu masz adres do spisu sklepów http://pl.osram.com/adresy.php.
Koleszek
07-13-2004, 00:17
Najmniejsze są świetlówki 4 W. Szczegóły znajdziesz chyba na stronie Philipsa.
Los_Sandalos
07-13-2004, 08:50
Do tak małego akwa dałbym żwykłe świetlówki kompaktowe(zwane niesłusznie żarówkami energooszczędnymi), byle markowe. Małe świetlówki 16 mm nie wszystkie są T5 - zaczynają się one od 14W, inne są słabiusieńkie pod względem ilości światła i oddawania barw!
Do takiego akwa wystarczy zrobić jeden punkt świetlny z kompaktem 15-21W(Osrama albo Philipsa). Koszt takiego oświetlenia to żarówka (około 15-18pln), oprawka na żarówkę(4pln), kabel zasilający (4pln), i coś do zamocowania oświetlenia nad akwarium (można wykorzystać kawałek sklejki i zrobić coś na kształt słupa od szubienicy :lol: z zamontowanym na końcu kompaktem...jak uda mi się dorwać cyfrówkę to zamieszczę zdjęcia mojej oprawy). Można bawić się w świetlówki ale przy tak małym akwarium to IMO bez sensu. Ja w akwa 25l (około 18l wody) zastosowałem dwa kompakty 21W (Osram 827) i 15W (Philips Genie).
Świetlówka kompaktowa ma jedną wade, nie może być zamontowa zbyt nisko nad wodą. U mnie w akwarium przejściowym używam świetlówki kompaktowej, ale kiedy ją zmieniałem to zuważyłem że pomimo tego że świetlówke i oprawke zabezpieczyłem silikonem woda do środka oprawki się dostała, był widoczny slad utleniania się metalu. Tym razem troche grubiej nalałem silikonu, a świetlówke rozłożyłem i zabespieczyłem od środka, może teras wytrzyma. Z zwykłoł świetlówką jest łatwiej poniewasz do jej zasilanie nie używa sie 230V tylko z tego co pomiętam ok. 50V, i jej styki nie muszą być aż tak dobrze zabezpieczone.
Los_Sandalos
07-13-2004, 11:52
Każda świetlówka niezależnie od mocy potrzebuje wysokiego napięcia do zapłonu(700-800V), później oczywiście spadek napięcia wynosi na niej zależnie od mocy ok 80V/m świetlówki(dla T8, co T5 to inna sprawa). Izolacja musi więc wytrzymać dość wysokie napięcie. Teoretycznie należałoby umieścić kompakta w obudowie hermetycznej, ale z wiadomych względów to odpada. Może warto zainstalować świetlówki miniaturowe w kształcie litery "U" a statecznik dać na zewnątrz. Widzę tu możliwość przerobienia lamp biurkowych które posiadają właśnie takie świetlówki a statecznik jest w formie "wtyczkowego".
przykład pod linkiem: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=27688409 lub http://www.allegro.pl/show_item.php?item=27892963
Istnieje też inna możliwość. Rozebrać świetlówke kompaktową i elektrnike umieścić w miejscu oddzielonym od akwarium z kturego będą wychodzić kable do samej świetlówki wiszącej nad akwarium. Odległość miedzy stykami świetlówki czy kompaktowej czy zwykłej jest dość duża ale odległości miedzy ścieszkami w przetwornicy są nieraz mniejsze od 1mm, a pozatym jeżeli na płytce pojawi się wilgoć to nastąpi utlenianie miedzi i cyny. :shock:
Los_Sandalos
07-13-2004, 12:35
Można i tak, choć to niezbyt "eleganckie" rozwiązanie. Czasem przy nieodpowiedniej długości przewodu między świetlówką a elektroniką może pojawic się fala odbita i elektronikę trafi szlag. Nie próbowałem więc nie chcę się więcej wypowiadać. Każdy robi na własne ryzyko.
guruking
07-13-2004, 14:51
a czy na akwarium 20l wystarczy 8W tak zeby roslinki rosly??
Pozdrawiam
Los_Sandalos
07-13-2004, 15:01
tak na styk, dżungla to nie będzie