PDA

Zobacz pełną wersję : Jestem wójkiem :-) male kakadu

liquid sound
07-12-2004, 16:53
Dzis jak karmilem rybki ,zauwazylem ze brakuje jednej samiczki kakadu...szukalem dlugo i jak sie okazalo siedziala ona sobie kolo korzenia miedzy roslinami i...wachlowala ikre :-) strasznie mnie to zdziwilo bo akwa cale zdemolowane ,czekajace na zmiane wystroju a tu kurcze takie jaja. Bede teraz musial poczekac z wystrojem az rozwiaze sie sprawa z malymi. Teraz mam pytanie do was, co zrobic aby wychowac male?? przeniesienie ikry raczej nie wchodzi w gre bo jest na korzeniu i ciezko by bylo. Sa szanse ze sie rybki odchowaja w ogolnym?? Matka goni nawet 2 razy wieksze kiryski, a samiec ma w dupie wszystko i juz sie ugania za pozostalymi samiczkami :-) ph ok7,5, TwO ok 12, pozdrawiam all :wink:

azet
07-12-2004, 21:18
co by ci tu doradzić :?: jeżeli upilnuje przed innymi będzie ok,można by było przenieść do kotnika w akwarium ogólnym ,taki siatkowy,ale czy dasz radę?a duże to akwarium ?? jeżeli gęsto obsadzone to może ochroni,musisz czekać,a potem i tak przenieść bo mogą młode wyjeść inne rybki tak było z czerwieniakami u mnie ,odchowały ale z małej grupki zostało się tyllko jedno

liquid sound
07-12-2004, 23:04
juz mi kiryski podzarly cala prawie ikre :/ przynajmniej pozbylem sie dylematu czy zostawic kiryski czy sprzedac...chce ktos kupic?? :evil:

pynia
07-13-2004, 06:50
Odchowanie młodych pielęgniczek w akwarium ogólnym graniczy z cudem, ale ja wciąż na niego liczę :). Moje ramirezy wycierają się regularnie (ostatnio co 10 dni) i udało im się upilnować młode aż do stanu larw. Może następnym razem będzie lepiej. Jednak przy kiryskach lub zbrojnikach (z wyjątkiem otosków :)) praktycznie nie ma szans...
Ja mam nadzieję, że uchowa mi się choć jedna...
A że akwa zdemolowane, to chyba im się podoba ;). U mnie najchętniej składają ikrę podczas porządków w akwarium ;) :D.

liquid sound
07-13-2004, 16:43
hehe pyniu a ja sie wkurzylem i juz kiryski ida do zyda, kosiarki zamieniam na otoski i zesram sie a wychowam mlode kakadu ;-) pozdrawiam i czekama na newsy od Ciebie jak postepy w hodowli :wink:

pynia
07-16-2004, 06:14
Moje ramirezki idą na całość! Trą się z częstotliwościo 10 dni! Znowu wczoraj zauważyłam, ze ikra ma "przecinki" w środku. Dziś pewnie już będą maluszki... Może choć jeden się uchowa? I jak teraz robić porządki w akwarium?

Liqid sound, o wiele łatwiej by było kakadu odłowić do innego akwarium, wtedy duża szansa na odchowanie młodych. Ja niestety nie mam drugiego akwarium...

sulej
07-16-2004, 08:00
witam ja wczoraj też zauważyłem że samiczka kakadu jest żółta i goni inne ryby, ale ma taką norę że kirysy się nie dostaną gorzej jak młode się urodzą, na razie nie prubuję nic przenosić bo się boję że coś popsuję.

Lucilla
07-16-2004, 21:04
Czy pielęgniczki kakadu są trudne w hodowli porównując z Ramirezami?Przepraszam ze sie wtrącam i nie mam nic do napisania o odchowanym narybku itp ale jestem ciekawa jak to jest z tymi pieknymi pielęgniczkami:)

liquid sound
07-16-2004, 22:33
mam 2 parki i kakadu i ramirezki a wytarly sie kakadu wiec chyba sa latwiejsze ;-). Pynia ja sie wkurzylem i do nowego akwa wrzucam tylko neonki czerwone i kakadu :arrow: odchowam mlode chocby nie wiem co :D

monetka
07-17-2004, 08:57
Czy pielęgniczki kakadu są trudne w hodowli porównując z Ramirezami?Przepraszam ze sie wtrącam i nie mam nic do napisania o odchowanym narybku itp ale jestem ciekawa jak to jest z tymi pieknymi pielęgniczkami:)

Kakadu sa latwiejsze, maja mniejsze wymagania jesli idzie o parametry wody.

@liquid sound
teraz ja przepraszam, ze sie wtrace, ale neony tez stanowia zagrozenie, nie dla ikry, ale pozniej dla malego narybku. :wink:

liquid sound
07-17-2004, 14:47
no to jak juz podrosna i zaczna plywac same bez opieki rodzicow to je przeniose, albo neony.

Ropek
07-19-2004, 17:27
U mnie jak sie wytarły kakadu to poczekałem aż larwy sie wyklują i dopiero wtedy przeniosłem je do innego akwa.

sulej
07-20-2004, 10:23
witam ile czasu trzeba czekać na pojawienie się małych rybek?bo ja już czekam kilka, ok 5 dni a samica non stop jest w kokosie, tylko czasem wypływa, a samiec wszystkich przegania z rewiru.Oczywiście piszę o kakadu.

sulej
07-20-2004, 10:26
witam cię Ropek, powiedz młode przeniosłeś z samicą czy same i czego użwałeś do przeniesienia jakiejś pończochy :D ?

liquid sound
08-08-2004, 14:53
dobra ja juz mam mlode w akwa, juz bez woreczka zolciowego. Pytanie jest takie: czym je karmic??

Olo
08-08-2004, 15:04
artemia chyba jest najlepsza