PDA

Zobacz pełną wersję : Tychy

rob1979
02-08-2006, 17:29
HOBBYSTA osiedle K, ul. Konecznego tel. 032 329-44-29

Mieszkam w pobliżu więc odwiedzam ten sklep najczęściej. Ceny umiarkowane - jak w każdym Hobbyście, wybór sprzętu - średni, króluje AquaEl.
Wybór gatunków ryb - mizerny. Najpopularniejsze gatunki rybek - żadnych pielęgniczek, pielęgnic Malawi, Tanganika. Można spróbować negocjować ze sprzedawczynią sprowadzenie okreslonego gatunku (zwłaszcza zbrojniki)
Wybór roślinek - taka sama mizeria jak w przypadku ryb - zawsze są moczarki, lotosy, zwartki, bacopy i rosliny doniczkowe :)
Obsługa - bez rewelacji - bez problemu zakupisz tam kule 5l z 4 skalarami :) a bojowniki są maltretowane w kubeczkach.
Muszę jeszcze dodać, że obsługa nie trudzi się niepotrzebnie wyciąganiem martwych rybek, których niestety tam nie brakuje...
OCENA 3/6

HOBBYSTA ul. Zapolskiej (Ryneczek osiedla "Z") tel. 032 219-75-73

Ładna obsługa :) Kompetencje - średnie. Brakuje pasjonatów z dziedziny akwarystyki... Sprzęt akwarystyczny jest - troche większy wybór niż na Konecznego co jest spowodowane większą powierzchnią użytkową sklepu :)
Wybór gatunków rybek - całkiem spory! Są przedstawiciele MALAWI, czasem nawet bywają OTOSKI :) Rybcie są zasadniczo zdrowe, nie zauważyłem zalegających trupków - jednak obsługa bardziej się przykłada
Wybór roślinek - tradycyjnie niewielki.
Ogólnie jeden z lepszych sklepów w Tychach.
OCENA 4/6

HOBBYSTA ul. Kardynała Hlonda 1 (budynek Teatru Małego) tel. 032 323-92-33

Wybór gatunków rybek - prawie jak na Zapolskiej (os.Z) czyli jest nieźle ale zatrważająca jest liczba martych stworzeń zalegająca w zbiornikach. Niestety sprzedawcy to panienki nadające się najwyżej do pracy w solarium! (bez urazy) Zero akwarystycznej wiedzy i czysta złośliwość w stosunku do klientów. Zwrócenie uwagi takiej paniusi grozi niewybredną uwagą i głupimi minami. NIE POLECAM z tego tylko względu zakupów w tym sklepie! (Aha! na pytanie "czy są otoski" prawdopodobnie uzyskasz odpowiedź "lotosy są w zbiorniku obok")
Wybór roślinek - jest nieźle! Całkiem spory baniak roślinny ale gatunki raczej najpopularniejsze!
Ceny w tym sklepie są chyba najwyższe (w porównaniu z pozostałymi sklepami HOBBYSTA) Jest to chyba spowodowane całkiem niezłą lokalizacją. Wybór sprzętu całkiem spory - są nawet filtry kubełkowe :)
OCENA 2/6 (bardzo subiektywna)

KORMORAN Al. Niepodległości (koło TĘCZY), tel. 032 227 73 38

Wybór gatunków rybek - jest dobrze! Czasem bywają pielęgniczki inne niż Ramirezy, bojowniki czasem pływają z innymi rybami!Rybki sa raczej zdrowe.
Wybór roślinek - średnio na jeża. Czasem można spotkać ciekawą roślinkę ale często ich kondycja jest nienajlepsza.
Obsługa zabiegana więc o rzetelne informacje nie ma co liczyć :) Ceny średnie z tendencją do podwyższania :) Wybór sprzętu raczej niewielki a ceny wyższe niż w hobbyście.
OCENA 3,5/6

ZOO AFRYKA w pasażu handlowym TESCO

Wybór gatunków rybek - najlepiej zaopatrzony sklep w mieście ale ceny są, jak na warunki tyskie, POWALAJĄCE! w porównaniu z innymi sklepami - 2 x drożej... Za duży wybór trzeba płacić!
Wybór gatunków roślin - podobnie jak z rybami - wybór duży tak samo jak ceny :) Najtańsze zwartki od 5pln - wszystko inne relatywnie droższe...

Sprzętu jest baaaardzo dużo, wielki wybór testów akwarystycznych, nawozów i sprzętu o którym w innych tyskich zoologach nie słyszeli (np. dyfuzory CO2). Jak się domyślacie - ceny są zabójcze :)

Obsługa niekompetentna ale to standart! Liczy się sprzedaż wieć na każde pytanie dotyczące obsady usłyszymy: "mogą pływać razem! to dobry wybór!"
OCENA 4/6 (jeśli ktoś ma pieniądze to 5/6)

Kolejne sklepy będę dopisywał jak któryś odwiedzę...
Generalnie Tychy to akwarystyczna pustynia :)

EDIT.
Pamietacie sklep zoologiczny, który miał kiedyś siedzibę za halami targowymi? (przy ul. Piłsudskiego) Przenieśli go na ulice Budowlanych - zaraz obok restauracji orientalnej Thanh Binh, na przecie Powiatowego Urzędu Pracy. Teraz kilka uwag - obsługa nadal kompetentna (koleś w okularkach zna się na rzeczy) ale niestety wybór gatunków rybek czy roślin jest ŻADEN!!! Zbiorników niby jest sporo ale to co w nich pływa to zupełna mizeria! Nie mieli nawet bojowników ani karlików szponiastych! Same gupiki, (chore) neonki plus danio i żałobniczki... ehhh... oczywiście nie ma co marzayć o jakichś krewetkach czy np. proporczykowcach... Roślin ostatnio nie było żadnych!
Póki co nie warto tam jechać...
pozdrawiam

COCOLINO
02-08-2006, 19:22
CAŁKOWICICIE SIĘ ZGADZAM CO NIE OZNACZA ZE NIE JEST MI PRZYKRO

Tom-Cruz
02-10-2006, 18:19
ZOO Afryka no chyba najlepszy sklep w Tychach.
Rybki, Rośliny, Sprzęt no fajowy wybór ale niestety troszkę ceny za wysokie ale dla chcącego nic trudnego, jak ktoś chce coś kupić no to kupi.
KORMORAN niskie ceny. Nie znam adresów bo nie miszkam w Tychach. :D

Pyszczok
02-10-2006, 18:39
A czy gdzieś w Tychach można aktualnie znlaeść krewetki?

Tom-Cruz
02-12-2006, 14:38
Ja mam pytanie gdzie obecnie znajduje się sklep akwarystyczny w Tychach , kiedyś był obok targu miał transparent "TETRA" proszę o dokładne wytłumaczenie miejsca. :(

rob1979
02-12-2006, 15:18
Sklep tan znajduje się koło restaturacji wietnamskiej - na przeciw marketu LEKLERK :) i urzędu pracy... (boczna uliczka od ul. Budowalnych) - nadal ta sama obsługa - czyli najbardziej kompetentni sprzedawcy w Tychach... :)

Sieka
02-13-2006, 19:57
ZOOAfryka
Chciałem dodać że ocena jest zbyt wysoka, faktycznie zaopatrzenie niezłe ale ceny są zaporowe i niczym nie usprawiedliwione, „za zaliczeniem pocztowym” często wychodzi o wiele taniej, obsługa uprzejma na pozór, jest bezwzględna. Ryby koniecznie poddać kwarantannie.

HOBBYSTA ul. Zapolskiej oś Z
Trzeba trafić na szefową przeważnie jest w sklepie, zapewniam że posiada bardzo dużą wiedzę i chętnie pomoże zwłaszcza w doborze ryb ich zachowaniu i leczeniu.
Niestety nie może pracować na okrągło, pomoce niestety niewiele wiedzą.

Sieka
ps Krewetki zaglądnij do działu Krewetki i inne
temat: Gdzie w Tychach można kupić Red cherry

02-16-2006, 15:41
:arrow: sieka masz rację KWARANTANNA dla ryb kupionych w ZOOAFRYKA - -3 razy przyniosłam choróbsko do aqua kupując u nich! nie polecam kupować niczego co żywe u nich, choć wiem, wybór kusi!!!ale można bardzo żałować
:arrow: zgadzam się w 99% z opinią robi1979 co do sklepów (obsługa hobbystów na os.K i Z jest dobra!
KREWETKI widziałam parę dni temu na Z (było kilka malutkich), no i ocywiście w Tesco - ale ostrzegam! (patrz:wyżej)

adma
02-16-2006, 15:46
co z tym forum - -ten post powyżej to ja , a nie jakiś "gość" :evil:

rob1979
03-22-2006, 19:39
Panowie i Panie! Gdzie w Tychach (lub w najbliższej okolicy) nabić butlę CO2 ? Zamierzam kupić butlę ale do przesyłki będzie ona opróżniona - gdzie i za ile moge ją nabić cennym CO2??

pozdrawiam

Pyszczok
03-29-2006, 14:41
Witam.
Mam pytanie gdzie w tychach można znaleść największy wybur pyszczaków z malawi?

Koneser
05-06-2006, 18:17
jeszcze jest taki ZOOLAND znajduje się on na stoisku chyba D (Tyskie Chale Targowe)
Ryby: 1\6 same żyworódki, w jednym zbiorniku pływają plastikowe ryby :?
Rośliny:1\6 wybór praktycznie żaden, a większość roślin nadaje się do kosza (zgnite)

zdenek
09-01-2006, 22:48
Byłem na kilku sklepsch Hobbysty i przeraziła mnie obsługa a konkretnie ich podejście do klienta. Na pytanie czy rybki są żywo- czy jajo- rodne pani na oś Z odpowiedziała że poprostu się rozmnażają a jak one to robią to ona nie widziała. gratuluję fachowego podejścia do sprawy!!!

11-21-2006, 07:29
,,zdenek" pewnie rozmawiałes z ta młoda :D ja tam kupuje jak jest szefowa ona wie co robi :P ten sklep na Zcie mi sie najbardziej podoba rybki nawet fajne - i zdrowe czasem kupuje tez na teczy wczoraj tam widziałem 5-8 CM zbrojniki niebieskie 8) juz mam 2 one i 1 onego ;) a co so krewtek to widuje prawie zawsze jak jestem na Zcie krewetki molukanskie - filtrujace sam posiadam juz 3, 2 duze z 12 CM i 1 z 5 cm :)

*Mistrz*
01-11-2007, 12:49
Kormoran uważam za bardzo dobry sklep niskie ceny i dośc duży wybór w tym w Tesco to troche przesadzaja z cenami :!: a w tym sklepie z Zetu to mi dwa bojowniki nie pzretrwaly tygodnia:!:

01-22-2007, 20:11
co do Hobbysty na ul. Hlonda nie moge sie z Wami zgodzic ponieważ zawsze bardzo milo jestem obsłużony. Nigdy nie mialem tam zadnych problemow a co do czystosci to nie jeden zoologiczny moze im pozazdroscic ( nie widziaLem tam zadnych martwych ryb ani brudnej wody).
co do asortymentu to taki sobie ale nie jest to winna Pań ktore tam pracuja a hurtowni ktora wiecznie ze wszystkim zwleka

Kemot
08-09-2007, 20:41
nie no ta obsługa w hobbyście w budynku teatru małego to do bani.
Czasami w rok szkolny gdy miałem czas na autobus to chodziłem tam zobaczyć roślinki ( polowałem na mech jawajski ), wchodziłem tam co tydzień zobaczyć czy jest ten mech, ale nie było i wychodziłem, za trzecim razem gdy babki widziały mnie w szybie drzwi to się już śmiały a mnie było wstyd tam chodzić :/

silent22
08-16-2007, 09:30
Idę dzisiaj kupić rybki kiryski powiedzcie gdzie najlepiej

grisza76
08-16-2007, 15:18
w Hobbyście na os. K jest kobieta, która nie sprzeda niepewnych rybek. Pod tym względem polecam, co do roślin - nie bardzo, choć ostatnio się polepszyło