Zobacz pełną wersję : halogeny do akwa
darkweeder
07-11-2004, 16:47
czy do ośiwetlenia akwa moge użyć zarówek halogenowych philipsa takich 12voltowych stosowanych np w żyrandolach??
Los_Sandalos
07-11-2004, 18:57
Możesz, ale nie polecam przede wszystkim z powodu "prądożerności" takiego oświetlenia. Lepiej już zainstalować świetlówki kompaktowe zwane też niesłusznie "żarówkami energooszczędnymi".
drapieznik
07-12-2004, 23:27
Ehhhh...tam. Oczywiście, ze możesz!
Wszystko zależy od tego, jaki masz zbiornik. Jeżeli do - powiedzmy - 100 litrów, to spokojnie oświetlaj go halogenami. Moim zdaniem 3-4 halogeny o mocy 20 W każdy to lepszy wariant, niż 3-4 świetlówki o podobnej mocy. (uwaga! teraz znajdą sie przeciwnicy halogenów). Dobra, teraz poważnie - uważam, że świetlówki to sztuczne napędzanie kasy ich producentom. Być może dają odpowiednią barwę światła, są tanie w eksploatacji i są wspaniałe.....
Być może. Ale tylko wybrańcom uda się zobaczyć cienie rybci na dnie zbiorniczka, fale i błyski wody... :->
Widzę drapieżnik że z uporem maniaka zachwalasz halogeny ale jakoś nigdzie nie przedstawiasz jakichś specjalnych "za". Nie mierzysz ile prądu zużywają, ile ciepła wydzielają, nie podajesz ile taki halogen ma lm i jaką ma temperaturę barwową..... To napędzanie kasy producentom to ...hmm....jeżeli dobrze pamiętam to halogeny jak i świetlówki są produkowane zarówno przez Philipsa jak i Osrama więc o czym mowa. Nikt nie każe ludziom kupować firmowych świetlówek akwarystycznych, które IMO nie są wcale lepsze od powiedzmy TLD 8xx, 9xx a kosztują 3razy więcej. Cena instalacji jednego halogenu 20W jest niewiele mniejsza niż jednej świetlówki 20W. Do tego halogen daje światło punktowe i aby oświetlić akwarium długości 60cm musisz zainstalować dwa halogeny a nie jedną świetlówkę. IMO bardziej opłaca się inwestować w HQI bo mają większą moc oraz można dostać żarniki o praktycznie każdej temperaturze barwowej. Niestety "wadą" tego rozwiązania jest cena jednego punkty świetlnego (około 400-500pln), którym możemy prawidłowo doświetlić około 50-60cm długości akwa. Nie twierdzę że halogeny są złe i nie mam nic przeciwko ich stosowaniu ale wydaje mi się że jest to przerost formy nad treścią. Tak na serio to powiem tak (modyfikując podpis Bartka Lipczyńskiego): pokaż mi swoje akwarium a powiem Ci co sądze o Twoim oświetleniu :wink: .
Los_Sandalos
07-13-2004, 08:56
Też się z tym zgadzam, jeśli chciałbym np oświetlić swój zbiornik 200l halogenami to musiałbym zainstalować w sumie około 500W, a wtedy nawet zimą nie musiałbym ogrzewać pokoju, no chyba, że wcześniej moje rybki odleciałyby do krainy "wiecznych łowów" z powodu ugotowania!!! :evil:
Żarówki halogenowe dzieki temu że pobór liniowy złóżywają tyle samo energi co jest nanich napisane w odróżnieniu od świetlówek kompaktowych które przez przesuniecie fazy mogą pobrać nawet o 100% wiecej mocy niż jest to nanich napisane. Tu są dane żarówki halogenowej:
Osram 64432 IRC 35W 12V GY6,35 40X1
Moc znamionowa [ W ] 35 W
Napięcie znamionowe [ V ] 12 V
Strumień świetlny [ lm ] 900 lm
Temperatura barwowa [ K ] 3000 K
Średnia trwałość [h] 4000 h
Żarówka ta ma jedną wade jest zasilan z 12V, a do jej zasilania potrzebny jest zasilacz. Żarówki sieciowe mają już mniejszą sprawność:
Osram 64690 100W 230V R7S-15 20X1
Moc znamionowa [ W ] 100 W
Napięcie znamionowe [ V ] 230 V
Strumień świetlny [ lm ] 1600 lm
Średnia trwałość [h] 2000 h
Los_Sandalos
07-13-2004, 11:39
Co ma przesunięcie fazowe do mocy czynnej(tę za którą pośrednio płacimy). P=U*I*cos(fi). Do zasilania świetlówek stosuje się już chyba w większości "stateczniki elektroniczne"(poprawna nazwa to urządzenie stabilizacyjno - zapłonowe). które mają bardzo wysoką sprawność i straty w nich wynoszą 3-4W. Halogen niskonapięciowy też musi przecież posiadać transformator lub przetwornicę! Dla przykładu u mnie dwie świetlówki po 21W i statecznik dają 4200lm pobierając 46W, to ok 4-5-krotnie mniej niż halogeny o tym samym strumieniu świetlnym. Halogen przy tym ma taką wadę, że temperatura barwowa jest mniej więcej stała i wynosi ok 3000K więc nie możemy dobrać jej sobie do wystroju naszego zbiornika!
Przesunięcie fazowe spowodowane jest tym że w świetlówkach kompaktowych jest przetwornica impulsowa która w żaczywistości pobiera tyle samo ile jest na niej zapisane. Ale niestety liczniki w naszych domach nie pokazują tego co się złużywa, ponieważ pobur jest przesuniety w fazie. Jeżeli przesunięcie osiągnie 90 stopni to pobór pokazywany przez licznik jest 100% wyższy od żeczywistego. Podobnie jest z popularnymi zasilaczami komputerowymi. Dopiero drogie zasilacz ok 250zł dają uklady PFC kture zmiejszają te przesuniecie, są też UPS które też potrafią likwidować te przesunięcie ale są bardzo drogie ok 500zł.
Los_Sandalos
07-13-2004, 12:30
Kto ci nagadał takich głupot, licznik ferrodynamiczny(taki jaki jest używany do rozliczeniowych pomiarów energii elektrycznej) reaguje na moc czynną!!! Moment napędowy tarczy licznika jest zależny od iloczynu wektorowego a nie skalarnego strumieni magnetycznych cewek prądowej i napięciowej!!!!!!!!!!!!!!!
dane żarówki halogenowej:
Osram 64432 IRC 35W 12V GY6,35 40X1
Moc znamionowa [ W ] 35 W
Strumień świetlny [ lm ] 900 lm
I to mi wystarczy. Mój kompakt Osrama 21W ma 1200lm a moja świetlówka TLD 30W 2400lm. Rachunek jest prosty.....
drapieznik
07-14-2004, 22:12
Nareszcie twórcza polemika :) Właśnie dla takich wypowiedzi warto przeglądać grupę. A moje prowokacje o halogenach....cóż w nich złego? :) Niektórzy traktują je za bardzo serio ;-)
Dzisia kupiłem Philpsa 18W/827 1350 lm za 11zł. Świtlówki kompaktowe i halogeny wymiękają. :lol:
Musze przyznać nieźle świeci.
A co do pomiarów energi przez liczniki indukcyje, to informacje tamte były z forum o tematyce komputerowej :( , zasięgnełem trocho informacji od elektroników i dowiedziałem się że pomiary przy podłonczonej przetwornicy impulsowej mogą się różnić o około +,- 10%, co jest związane za specyficznym poborem energi przez nie. Więc niejest źle, wzłaszcza ża przy bardzo małych poborach energi jak np. pompka od filtra ok.3W tarcza licznika może się nie ruszyć :roll: , ale jest to indywidłalna sprawai występuje zazwyczaj w licznikach przystosowanych do mieżenia dużych poborów energi.
Los_Sandalos
07-15-2004, 08:50
Takie odchylena mogą wystąpić z powodu wyższych harmonicznych prądu, które są generowane przez urządzenia które odkształcają prąd a więc i przez zasilacze komputerów. Jakie różnice w pomiarze to są tego dokładnie nie wiem ale ponieważ licznik jest zbudowany na 50Hz a nie na 100,150,200 Hz to wydaje mi się że "myli" się na naszą kożyść :)