Zobacz pełną wersję : Filtracja w 112l
Mam zamiar sobie kupić kaskade, oglądałem na http://www.aquael.pl/, tylko zastanawiam sie jaki model bedzie odpowiedni do mojego akwa 112l ?? Moze coś pomozecie, a i jeszcze jedno czy za te ceny co oni podają czy sie oplaca kupić ta kaskade ??
guruking
07-10-2004, 14:53
Jesli kaskede to AquaClear :)
Pozdrawiam
Jesli kaskede to AquaClear :)
Dlaczego?
Może napiszesz coś więcej poza tym krótkim zdaniem?
No i oczywiście napisz, który model AC.
Stefan5, korzystaj z opcji Szukaj, o kaskadach było już troszkę na forum.
guruking
07-10-2004, 19:54
do 112 prawdopodobnie model 200 ( ale nie jestem pewnien nie pamietam jaki ma przeplyw), a czemu aquaclear, bo to chyba najlepsze kaskady na rynku wielu zadowolonych akwarystow i sprawdzone urzadzenia.
Pozdrawiam
A ja chyba kupie sobie kaskade aquaele fzn3, ale sie zastanawiam czy bedzie wydajna tak samo jak kaskada aquaclera. Jak sądzicie ??
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=27799164 - powiedzcie czy sie oplaca to kupić ??
zawsze jest miec lepiej kubelek niz kaskade, po pierwsze wygodniej a po drugie nie trzeba robic dziury w pokrywie jak w przypadku kaskady
zawsze jest miec lepiej kubelek niz kaskade, po pierwsze wygodniej a po drugie nie trzeba robic dziury w pokrywie jak w przypadku kaskady
No to chyba normalne ze jest lepiej mieć, ale cena jest wieksza :/, a czy tek kubelek nadaje sie do mojego akwa ??
Ostatnie chyba pytanie czy ten http://www.allegro.pl/show_item.php?item=28031910 nadaj sie do mojego akwa 112l ?? Prosze o szybką odpowiedź.
do 112 prawdopodobnie model 200 ( ale nie jestem pewnien nie pamietam jaki ma przeplyw), a czemu aquaclear, bo to chyba najlepsze kaskady na rynku wielu zadowolonych akwarystow i sprawdzone urzadzenia.
To dlaczego radzisz skoro nie pamiętasz jaki ma przepływ? :evil:
WOW! wielu zadowolonych, najlepsze na rynku. Super. Serio, serio.
Co do AquaMax to nie mam zdania. Niewiele słyszałem o tym kubełku a sam nie miałem z nim do czynienia. Sądzę jednak, że kubeł do takiego baniaka to za dużo (proszę nie kopać :wink: )
Zastanów się czy chcesz mieć jeden filtr do filtracji mechaniczno-biologicznej, czy też wewnętrzny do mechanicznej i kaskadę do biologicznej.
W pierwszym przypadku radziłbym faktycznie AC200. Zalety to cena i łatwy dostęp do wkładów. Jeśli zdecydujesz się na dwa filtry (szczerze polecam) do wrzuć do środka FAN2 z deszczownią a na zewnątrz daj FZN2. Dzięki temu filtr mechaniczny będziesz mógł czyścić często a złoże biologiczne będzie sobie spokojnie rosło w kaskadzie.
Niezależnie od decyzji pamiętaj, że na rurę ssącą kaskady warto założyć gąbkę (tanio wychodzi ta od FAN2) jako prefiltr.
Cholera, nadal nie ma edycji postów :evil:
Co do AquaMax to było trochę na ten temat na forum. Nawet jakiś test znajdziesz jak poszukasz.
guruking
07-11-2004, 09:03
To dlaczego radzisz skoro nie pamiętasz jaki ma przepływ?
WOW! wielu zadowolonych, najlepsze na rynku. Super. Serio, serio.
cos Cie ugryzlo, ze sie tak czepiasz :?:
cos Cie ugryzlo, ze sie tak czepiasz :?:
Nie, tylko mam trochę dość postów, które zaciemniają sprawę. Rozumiem, że niektórych roznosi żeby coś napisać, ale jeśli za postem nie stoi wiedza, to więcej można sprawić kłopotu niż pomóc.
Jeśli nie wiesz, to nie pisz - proste. Zgadywanki w niczym nie pomogą.
Popatrz na forum. Są ludzie, którzy znają zakres swojej wiedzy. Udzielają się na roślinach, na chorobach czy na filtracji. Nie piszą wszędzie i o niczym.
To forum jest dla wszystkich, ale trzymajmy jakiś poziom, bo zamieniamy je powoli w śmietnik!
Już teraz odnalezienie potrzebnej informacji, czy objęcie co bardziej "popularnych" wątków, żeby zorientować się o co w nich chodzi jest katorgą.
A wszystko dzięki postom typu: nie wiem, ale słyszałem, kolega mi mówił, słyszałem jak dwie panie rozmawiały w autobusie.
guruking
07-11-2004, 09:33
równie dobrze mogłem napisac autorowi tego tematu zeby skorzystal z opcji SZUKAJ bo temat filtracji do 112byl juz przerabiany X razy, ale tego nie zrobilem, a model filtra musi sam wybrac bo niektorzy lubia duzy zapas przeplywu a inni nie. Ja do swojego akwarium 72l kupilem model 150. zawsze mozna przykręcic ak bedzie za mocno szalal.
Pozdrawiami zycze milej niedzieli :wink:
równie dobrze mogłem napisac autorowi tego tematu zeby skorzystal z opcji SZUKAJ bo temat filtracji do 112byl juz przerabiany X razy
Mogłeś i tak byłoy najrozsądniej
A model filtra musi sam wybrac bo niektorzy lubia duzy zapas przeplywu a inni nie. Ja do swojego akwarium 72l kupilem model 150. zawsze mozna przykręcic ak bedzie za mocno szalal.
A jak z Twojego posta miał wywnioskować przepływ, skoro nie wiedziałeś ile wynosi?
Panowie lepiej sobie chyba podyskutować na priva.
@ Yeti do ciebie pytanie.
Który według ciebie filtr kubelkowy byl by najlepszy do mojego akwa ??
Bo ja na temat filterkow to ciemnota :roll: .
Panowie lepiej sobie chyba podyskutować na priva.
Ja nie dyskutowałem z gurukingiem tylko ze zjawiskiem jako takim. Ale masz rację, dla mnie EOT
Co do kubełka, to nie brałbym żadnego :mrgreen: IMHO niepotrzebny wydatek. Jak pisałem zastosowałbym połączenie kaskady z filtrem wewn.
Ale jeśli koniecznie kusi Cię kubełek, to wszystko zależy ile masz kasy.
IMHO najlepszym wyborem będzie Eheim Classic 2213 lub Fluval 204 MSF ewentualnie (jeśli przewidziałeś mniej kasy) Fluval 104 MSF. Dobre opinie słyszałem też o filtrach Penn-Plax (do 112l model CASCADE 500), ale nie widziałem ich w działaniu więc ciężko mi się wypowiadać.
Ja to mialem na mysli kubelki Aquaela, są tansze, tylko nie wiem jaki model ??
Z Aquaela w tej chwili w sprzedaży jest tradycyjny kubełek FZK-1.
Ale nie widzałem go w działaniu i nie słyszałem peanów na jego cześć. Pamiętaj, że od jakości kubełka zależy spokój ducha (witam Duchu :wink:) i suche mieszkanie. Nieszczelność czy niska jakość mogą doprowadzić do wyjścia wody z baniaka. Dlatego na kubełku nie warto oszczędzać. Nie twierdzę, że Aquael produkuje buble (już widzę uśmiechy moich dawnych adwersarzy) tylko, że tu postawiłbym jednak na porządną markę.
Warto też pamiętać o kwestiach związanych z głośnością urządzenia. Tu prym wiedzie Eheim. Fluvale to już jak trafisz, Aquael jest ponoć dość głośny (ich pompy zewnętrzne są głośne, co miałem okazję sprawdzić), a w kwestii Penn-Plax brak mi danych.
To ja już sobie lepiej kupie kaskade, tansza jest. A na kubelek lepszej jakosci bym musial troszke wydać :/. Pozatym i tak mam maly baniaczek i wystarczy mi kaskada. Ale nie wiem jaka :/. Ale ze mnie jest ... :/.
Moja rada w tym temacie była dosłownie kilka postów temu:
Zastanów się czy chcesz mieć jeden filtr do filtracji mechaniczno-biologicznej, czy też wewnętrzny do mechanicznej i kaskadę do biologicznej.
W pierwszym przypadku radziłbym faktycznie AC200. Zalety to cena i łatwy dostęp do wkładów. Jeśli zdecydujesz się na dwa filtry (szczerze polecam) do wrzuć do środka FAN2 z deszczownią a na zewnątrz daj FZN2. Dzięki temu filtr mechaniczny będziesz mógł czyścić często a złoże biologiczne będzie sobie spokojnie rosło w kaskadzie.
Niezależnie od decyzji pamiętaj, że na rurę ssącą kaskady warto założyć gąbkę (tanio wychodzi ta od FAN2) jako prefiltr.
@ Yeti
Dzieki za rade :D
Wezme Aquaclera 200, bez filtra wewnetrznego, i tak mi nie jest potrzebny dodatkowy filtr wewnetrzny.
To będzie zależało od obsady :mrgreen:
Obsada moja to 3 yellowki, ale mam zamiar dokpić jeszcze 2 wiec w sumie bede mial 5 yellowków, wiec chyba taki filterek wystarczy kaskadowy jeden ??
Formawialem ze sprzedawcą tego filtra http://www.allegro.pl/show_item.php?item=28031910 , powiedzial mi ze sie nadaje do mojego akwa, i powiedzial też ze filtr jest cichy, ale czy to prawda ??
Sprzedawca w życiu ci nie powie, "ten filtr jest głośny i słaby, ni ekupuj go" hehe ;) on chce po prostu zarobić, ja nic o tym filtrze nie wiem ale lepiej informacji szukać i ludzi którzy takowy posiadają a nie u sprzedawcy!, poszukaj w archiwum forum, lub na grupie dyskusyjnej http://www.google.pl/grphp?hl=pl&tab=wg&q=
A w kwestii nadawania się pod względem parametrów to tak bardzo się nadaje.
Znalazlem pen-plaxa 200 za 80 zł i 300 za 130 zł. Który lepoiej kupić do akwa 112l ??
a co do filtr aquaela, to sprzedawaca pokazal mi go i sam powiedzial ze to jest najgorszy syf.
a co do filtr aquaela, to sprzedawaca pokazal mi go i sam powiedzial ze to jest najgorszy syf.
To po cholerę go sprzedaje? Ja mam dwa takie syfy w ogólnym i jednego w przejściowym, które przerabiam na testowe roślinne :wink: i nie narzekam.
Co do penn-plaxa, to do Twojego baniaka polecałbym jednak model 500.
Yeti nie gotuj się tak - masz aquaele ze starszych serii - a ja bawiłem się i starszymi i nowszymi produktami i uwierz na słowo (albo pooglądaj np. w sklepie) nie ma porównania!
XAC, jestem granitowo spokojny. :P
IMHO jednak 90% wypowiedzi sprzedawców wynikają z tego co im w danym momencie zalega w magazynie.
A co do porównania nowszych i starszych serii to przybliż trochę temat, bo właśnie pomagam sąsiadowi dobrać sprzęt do baniaka inie chcę go wpuścić w kanał.
Po prostu jakość wykończenia, materiały, sam wygląd, jak również wygoda użytkowania jest wyraźnie niższa. Oczywiście nowe produkty mają lepsze parametry, są dość zmyślne ale muszą jeszcze je dopracować. Pozatym dołączone wkłady tzn. zeocarbon itp. są fatalne - to same wykruchy. Ale coś za coś - cena nadal jest niższa od większości konkurencji ale różnice powoli się zacierają.
Ja polecam Eheim ECCO 2231 lub 2232 mam taki i IMO jest dobry.
A czy moge mieć dwa filtry wewnetrzne ?? Pierwszy TertaTec IN600 z wkladem ceramicznym i drugi AquaEl FAN1 ??Prosze o szybką odpowiedź. Pozdrawiam :D
Los_Sandalos
07-16-2004, 21:48
Im więcej fitrów tym lepiej, byle bez przesady.
Im więcej fitrów tym lepiej, byle bez przesady.
No ja mam zamiar zamontować dwa wewnetrzne, według mnie to powinn wystarczyć :D.
A czy moge mieć dwa filtry wewnetrzne ?? Pierwszy TertaTec IN600 z wkladem ceramicznym i drugi AquaEl FAN1 ??Prosze o szybką odpowiedź. Pozdrawiam :D
IMHO bez sensu. Za dużo techniki w baniaku. Korzystniej kaskada + wewnętrzny.
Yeti moze mi poradzisz. Dlugo sie zastanawiałem nad tym i wymysliłem :D. Dam dwa filtry:
1. TetraTec IN 600 ( jeden wklad gąbowy, w drugim ceramika)
2. I kubełek AquaEl-a FZK-1, który jest chyba dorry jak na tą cene :D
Yeti i inni wyppowiedcie sie. Prosze :P.
Pozdrawiam :D.
Yeti moze mi poradzisz. Dlugo sie zastanawiałem nad tym i wymysliłem :D. Dam dwa filtry:
1. TetraTec IN 600 ( jeden wklad gąbowy, w drugim ceramika)
2. I kubełek AquaEl-a FZK-1, który jest chyba dorry jak na tą cene :D
IMHO to nie jest zły zestaw, chociaż ja jako wewnętrzny dałbym filtr z samą gąbką.
Ja zamiast FZK aquaela wziałbym eheima 2213 z second handu, np:
http://allegro.pl/show_item.php?item=28288638, sam mam takiego i jestem zadowolony :D
A co jesli dal bym kubelek aquael-a ten troszke lepszy bo mozel 150 i do srodka aquael FAN 1 ??
A co jesli dal bym kubelek aquael-a ten troszke lepszy bo mozel 150 i do srodka aquael FAN 1 ??
zacząłeś pytać w sobote 10 lipca prosząc kilkakrotnie o szybką odpoweidź - a odpowiedź jest taka, że musisz wreszcie podjąc jakąś decyzję zamiast bić pianę i zmieniac co chwilę koncepcje
meritum: akwa 112 litrów i pyszczaki - filtracja powinna być bardzo dobra, bo akwarium malutkie jak na Malawi - lepiej mieć nadfiltrację niż oszczędzając 2 złote jej niedobór
ja w takim zbiorniczku mam AC 150 + AC 200 + wewnętrzny Eheim 2012 - nie uważam aby była zbyt wielka filtracja, nie widze strasznych prądów wody - dalbymjednak moze nawet AC 300 - skok w wielkości-pojemności filtra jest ogromny w stosunku do AC 200
Chyba musze sie zastanowić dobrze zanim coś kupie, ty chyba tez sie zastanawiasz przed zakupem.
Chyba musze sie zastanowić dobrze zanim coś kupie, ty chyba tez sie zastanawiasz przed zakupem.
owszem, ale nigdy nie będziesz wiedział dopóki sam czegoś nie wypróbujesz ;-) - każda opinia będzie inna, a masz już ich kilka i kilka wariantów, teraz kolej na Ciebie i Twoje działanie ;-)
Właśnie sie tym martwie jesli kupie ten kubelek czy on bedzie dobry, a rozne sa o nim opinnie, ale zaletą jego jest cena.
Stefan ty daj nam szansę ty przyjmij jakieś kryterium np. finansowe.
Kupiłem sobie wlasnie filterek Fluvala 204, po okazyjnej cenie. i mam pytanko czy dodawać do niego filtr wewnetrzny TetraTec IN 600, jesli nie czy mam dokupywać brzeczyk ??
Mam 4 komory do zasypania w tym flubalu, i nie wiem co dać, narazie mam, zwirek amonowy, 2 rodzaje ceramiki, wegiel, co dać i w jakiej kolejnosci ?? I czy mam coś jeszcze dokupować, jak sądzicie ??
A po co chcesz walić węgiel?
daj gąbke, ceramikę i jakiś dobry wkład biologiczny
Zgadzam się z Yetim ale: gąbka i tak siedzi i dobrze, a co do komór to ja daję ceramikę porowatą na maxa i działa. Węgiel był opisywany na forum i możesz poczytać a narazie odpuść. Co do amonu to też bym odpuścił ewentualnie jak przerybisz albo zrobisz chlew w zbiorniku to trzeba będzie dołożyć. Obydwa te wkłady szybko się zużywają i trzeba je często wymieniać a to nie służy złożu biologicznemu. Tetry nie dokładaj bo to jeden wielki bezsens to filtr bilogiczny dokładnie tak jak fluval tylko żałośnie mniej skuteczny a brzęczyk albo dyfuzor na fluvala kup.