PDA

Zobacz pełną wersję : Propozycja obsady do 200l

Patryś
02-02-2006, 13:44
Po raz kolejny mam zamiar zmierzyć się z zakładaniem morskiego. Najpierw muszę jednak uzbierać troochę kasy. Na razie chciałbym zaproponować obsadę i urządzenia:
Urządzenia:
- Akwarium 200l (serio!?) 100x50x40)
-Filtr biostar flottor (odpieniacz jest wbudowany)
- Grzałka 150 lub 200 Watt
Oświetlenie T5 ale... jakie? Poradźcie gdzie w Warszawie kupić (lub skąd mogą wysłać)
Obsada:
1x Stenopus hispidus/L. Ambonensis
4x A. Ocellaris/Apogon Piżamka
1x Mandaryn
2x H. Magnifica
25-30 kg ż. skały
jedna lub kilka Acropora sp.
Czy obsada jest dobra? (pewnie nie) jaka jest minimalna wielkość zbiornika dla tych rybek?

ocelocik
02-02-2006, 18:18
Coz chociaz sam dopiero zalozylem morskie to moze doradze kilka rzeczy:
1. Nie jestem do konca pewien czy Biostarflotor udzwignie 200l. Jescze jak je obciazymy biologicznie....Moze zamiast niego Beast 400p? Do rozwarzenia.
2. Oswietlenie http://www.aqva-light.pl/ polecam ten sklep. Dla Twojego zbiorniczka potrzebowalbys 5 rurek 39W. Ale w sumie im wiecej tym lepiej :wink:
3. Co do obsady to L. Ambonensis jak chcesz miec to minumum 2 ( staja sie wtedy "odwazniejsze") a na Twoim miejscu pomyslal bym nad 3 moze nawet 4 ( ale ja jestem po prostu fanem krewetek 8) )
4. Niestety z rybkami Ci nie pomoge - brak wiedzy i doswiadczenia. Dla mnie rybki to bedzie dodatek do krewetek.
5. Hmm Acropory to bardzo wymagajace korale. Na poczatek lepiej byloby jednak "potrenowac" na miekasach :wink:
Mam nadzieje ze nie palnolem nic glupiego :wink: i ze cos te moje brednie pomoga. Pozdrawiam,
M.K

Edytka: ogolnie to www.nano-reef.pl - niewyczerpama kopalnia wiedzy :wink: :lol:

Patryś
02-02-2006, 18:21
Wielkie dzięki. Może do Flottora dorzucę jeszcze coś mniejszego. A czy ilość skały jest wystarczająca?

paletka6
02-02-2006, 18:28
30kg bedzie w sam raz zostanie troche miejsca na korale na skałkach (tanio wychodzi) ostatnio w jednym z sklepów była skałka 3kg z grzybkami za 60-80zł!!!

Patryś
02-02-2006, 18:41
Jakim? A co sądzis o obsadzie?

BeRsErK
02-02-2006, 20:08
- Akwarium 200l (serio!?) 100x50x40) - gooood - sam zamieniam niedługo na coś koło tego ;]
-Filtr biostar flottor (odpieniacz jest wbudowany) - kolega mówił mi, że dwusetki BF nie dżwignie ale sam nie sprawdzałem...- Grzałka 150 lub 200 Watt - 200
Oświetlenie T5 ale... jakie? Poradźcie gdzie w Warszawie kupić (lub skąd mogą wysłać) - jak dł 100 to dał bym 4/5x39w - 4 - 50x50 albo 5 - 2xaktynika + 3xbiałe
Obsada:
1x Stenopus hispidus/L. Ambonensis
4x A. Ocellaris/Apogon Piżamka - ja bym brał zwykłe apogony - błazenki są jednak nudne a pidżamki jakoś mnie nie bawią kolorystycznie.
1x Mandaryn - będzie sporo skały więc się powinien wykarmić ;]
2x H. Magnifica
25-30 kg ż. skały - przelicz wielkość zbiornika brutto i daj 25-30%objętości
jedna lub kilka Acropora sp.
Czy obsada jest dobra? (pewnie nie) jaka jest minimalna wielkość zbiornika dla tych rybek?

PS - co do rybek - nie wyobrażam sobie solniczki bez Salariasa albo innego ślizga - toż to sama rozkosz :lol:
PS2 - zanim wybierzesz ryby do baniaczka dużo poczytaj o nich na necie co by potem nie było niespodzianek 8)

Siwy
02-02-2006, 20:42
Ja mam w moim 200 l Biostara i jakos daje rade oprocz tego mam 50 kg zywej skaly i narazie jest wszystko Ok mam juz 2 twarde korale ktore same wyrosly ze skaly i Zooantus narazie 2 male kapelusze oraz lazi jakis ukwial ale narazie nie wiem co to jest .Od dzisiaj mam w akwa jednego jezowca oraz slizga i czuja sie bardzo dobrze .Jezowiec zwiedza akwa a Slizg zeruje juz na skalkach
1.zdjecie jezowca
http://img141.imageshack.us/my.php?image=jezowiec4ql.jpg
2.zdjecie ślizga
http://img86.imageshack.us/my.php?image=lizg2pa.jpg

wiec mysle ze BF da smialo rade tylko daj wiecej skaly tak jak ja

Patryś
02-02-2006, 20:52
Dzięki za rady !!! Mam jeszcze trzy pytania:
- W jakim sklepie mogę kupić wszystko na raz,
żeby jakiś rabacik dostać 8) ?
- Słyszałem, żeStenopus Hispidus i L. Ambonensis są agresywne wobec swego gatunku?
- Ile to może razem wyjść?

paletka6
02-02-2006, 21:07
Berserk 30% skały?? a gdzie miejsce na korale i ryby ?? moim zdaniem na początek to optimum 15-20% ,trzeba zostawic miejsce na korale które są na skałkach.
jeżeli kupisz dobraną pare boksujących to nie będą walczyły między sobą, jeżeli kupisz dwie z innych akwari to będą walczyc aż do śmierci jednej w parze są odważniejsze i wychodzą nawet w dzień podobno.
L.Ambonensis w grupce czują sie raźniej ale pojedyńczo też można trzymać.

BeRsErK
02-02-2006, 21:36
Berserk 30% skały?? a gdzie miejsce na korale i ryby ?? moim zdaniem na początek to optimum 15-20% ,trzeba zostawic miejsce na korale które są na skałkach.

Spokojnie - przecież nie dajesz klocka zbitego w jedna twardą bryłę ;]
Porobisz jaskinie, przejścia i będzie spokojnie miejsce na życie.
Co do korali na skałkach - trzeba wtedy szukać szczepek na mniejszych a nie polować na 3 kilo skałki z grzybkiem za 70zł ;]

paletka6
02-03-2006, 12:58
z grzybkami ;P aż gęsto

ocelocik
02-03-2006, 18:38
- Słyszałem, żeStenopus Hispidus i L. Ambonensis są agresywne wobec swego gatunku?

Co do Stenopus Hispidus czytalem to samo. Ale L. Ambonensis sa baaaardzo pokojowe i zaleca sie je trzymac wlasnie powyzej 1 sztuki. W sklepie akwarystycznym kolo mnie maja fajny zbiorniczek z mniej wiecej 10 L. Ambonensis i L.Wundermani. Dlatego polecam np. 1 Stenopusa i 2 Ambonensis lub same Ambonensis.

Co do sklepu - www.erybka.pl ale poki co strona im nie dziala. Jakos niedlugo ruszy.

harnas
02-10-2006, 13:40
paletka: widzialem, ze licytujesz lampe 250w. jakbys chcial zarnik to mam prawie nowy BVL 20kK E40.

paletka6
02-10-2006, 14:40
heh dałem 100zł :D a za tyle nie sprzeda jak pujdzie jakoś tanio to ją wezme;) (jak myślisz do ilu można dać za używaną lampe 250w HQI)??

harnas
02-11-2006, 07:25
Mysle, ze cena jest ok...wszystko zalezy od obudowy. niektore obudowy kosztuja 200zl. ja bym bral za stowe. a nawet 150-170.
jakby chcial tanio nowy zarnik to daj znac tu, albo na nano.