PDA

Zobacz pełną wersję : Neon-biała plamka

Lama
07-06-2004, 21:45
Witam wszystkich

Wczoraj zaobserwowałem u 2 neonów inesa białą plamkę na ogonie z lewej strony na końcu niebieskiego paska. Myśle, że to dopiero początek 4 miesiace temu też u neona był w tym samym miejscu duzy babel ok 2 mm średnicy, a drugi powstawał juz po drugiej stronie ogona. Po radę poleciałem do sklepu, efekt akwarium odkazić MFC, a rybkę usmiercić (z bólem serca największy okaz w stadzie). Nie wiem co to jest szperałem w necie ale nic nie znalazłem. Rybcie są żywe jedzą i zachowują się tak jak pozostałe osobniki, koloru nie utraciły. Moze ktoś z Forumowiczów będzie mógł mi pomóc?
Akwarium:
112l od grudnia 2003, oświetlenie 2x18, bimbrownia, temp.26, pH7,5 dH9dGH kH4dKH NO3 ok3mg/l NO2 0,3mg/l podmiana wody 15l/14dni
filtracja Fluval 304 od tygodnia (biologiczny) oraz Aquael Fan1
podłoze żwir 1-3mm, nawożenie:SZ od 6 tygodni oraz tabletki JBL,
Karmienie
3xdziennie pokarm: grana(JBL), OvoVIT(Tropical) raz na tydzień, mrożony wodzeń 2xtydz., VegaTabinB.
Obsada:
17 neon inesa, 4 bystrzyk czarny, 2 bystrzyk barwny. 6 kirysów, 2 zbrojniki niebieskie, 3 kosiarki, 2 krewetki Amano.
To chyba już wszystko, jak bedę miał dostęp do aparatu postaram się zamieśćić foto.

Pozdrawiam Mariusz

Ps. obstawiam że te noeonki mają około 3 lat dostałem je razem z akwarium

BeRsErK
07-11-2004, 20:28
Mam podobny problem u swoich słonecznic - białe plamki po obu stronach tułowia tuż przy ogonie.

Sprzedawca pewnie obawiał się, że masz ICHTIOSPORIDIOZE
ale oprócz białych guzków nie ma tu pozostałych objawów(jak i plamki nie są na całym ciele a w konkretnym miejscu) jak chwiejne ruchy, brak apetytu, otwarte pokrywy skrzelowe czy postrzępione płetwy.
Ja podejrzewam pasożyty i zastosowałem costapur - o rezultatach powiadomię pod koniec tygodnia.

BeRsErK
07-16-2004, 20:40
OK, po 6 dniowej kuracji u moich słonecznic nie ma śladu po tych "plamkach" - a więc na 99% były to pasożyty - stosowałem dawkę dla "ostrych przypadków" czyli 36 kropel na 20 litrów wody.
Po pierwszych 2 dniach na ciele rybek widać było plamki po pasożytach a po 6 prawie już wwszystko sie zagoiło.
Spróbuj u Siebie - powinno pomóc.

Lama
07-18-2004, 09:15
Dzięki za podpowiedź sprawdzę jak nie pomoże to pozostanie wyprawa do weterynarza.

Pozdrawiam