PDA

Zobacz pełną wersję : 96l -> Malawi

wojtass_maniak
07-05-2004, 16:35
Mam pytko czy w 96L mozna zrobic Malawi?? wymiary baniaka 80x30x40. I trzeba dac jeszcze w srodku akwa na dno jakis styropian??? szyba 6mm napiszcie jak moglbym to jakie i ile dac tych pyszczakow osobiscie bym chcial jakies 2 gatunki, ale to wy sie znacie na Malawi:) czekam na pomoc

marking
07-05-2004, 17:43
To jest bardzo mały zbiornik jak na stworzenie w nim biotopu jeziora Malawi. Możesz się jednak pokusić o niewielką ilość łagodniejszych pyszczaków.

wojtass_maniak
07-05-2004, 17:45
wiem ze bardzo maly i ze pokusic o lagodne bym mogl ale chodzi o to jakie gatunki i czy moge 2 rozne trzymac?? i w jakiej ilsoci samcow do samic

Przemek
07-05-2004, 18:42
mozesz trzymac z powodzeniem male stadko yellowow! Jeżeli koniecznie chcesz 2 gatunki mozesz dorzucic do tego rdzawe idotropheusy! na jednego samca powinny przypadac 3 samice lecz ty mozesz zaryzykowac proporcje 1+2! Powodzenia! ja tez zaczynalem od malego akwa i mysle ze nie bedziesz mial problemow z hodowla tych gat.!! Co do styropianu to nie jest on konieczny, chyba ze bardzo boisz sie ze dno zostanie zbite przez obsuniety kamien. Recepta jest budowanie stabilnych konstrukcji i uzywanie niezbyt ciezkich kamieni (np.lawy wulk.) :D

wojtass_maniak
07-05-2004, 18:53
dzieki przemek:) na taka wlasnie odpowiedz czekalem zostalo tylko ustukac troszke pieniazkow i biore sie za to:) No to juz jestem zachecony:)

Przemek
07-05-2004, 20:53
radze ci sie jednak zastanowic nad wyborem obsady jednogatunkowej! podobno mozna wtedy lepiej obserwowac zwyczaje ryb! Sam jestem w trakcie urzadzania akwa85x35x45 dla ps. saulosi!(Wg mnie rozwiazanie lepsze od yellowow i rdzawych ze wzgledu na ladne, kontrastowe ubarwienie przedstawicieli obu plc i ciekawe zachowanie) Nie moge cie jednak zapewnic ze w twoim zbiorniku bedzie im dobrze! Gdybys jednak zdecydowal sie na yellowy i rdzawe to pamietaj zeby miec tylko 1 samca kazdego gat. i podawac im wiecej pokarmu zwierzecego niz dla innych mbuna!

wojtass_maniak
07-05-2004, 21:58
Nono postaram sie tego trzymac teraz tylko kamole skombinowac i potem reszta roboty, w sumie to prawie tylko roslinny bede im dawal. Aha a mozna z nimi plekostomusa trzymac i jeden korzen?

Unicorn
07-06-2004, 04:54
no radziłbym jednak pstawić bardziej na kamienie niż na rośliny. to kamienie przeważają w natralnym miejscu ich życia (litorał).
co do plekostomusa - to jak najbardziej tak :)
ale co do korzenia to jak najbardziej nie. ogólnie to w malawi/tanganice nie stosuje się korzeni. dlatego że zawsze (choć z czasem niby w miejszym stopniu) upuszczają do wody garbniki które w tego typu akwariach są nieporządane. poza tym ściągają pH w kierunku owd obojętnej - a wręcz miekkiej. i poza tym farbuą wodę (w/w garbniki).
w akwariach z pyszczakami raczej zależy nam na tym by wodą pozostała możliwie długo (biała tj.) klarowna i przejrzysta.
podusmwując - IMHO korzeń zdecydowanie odpada - nadałby się do Azji/Ameryki - ale do Afryki - odradzam. zamiast niego np. ładne wapienie i będzie okey :).

wojtass_maniak
07-06-2004, 10:49
A skad plekostomus bedzie sobie jadl celuloze :(???????

Unicorn
07-06-2004, 14:28
zasadniczo gloncie nie pasują do malawi - ale przeżyją i będą się mieć raczej nie źle. nie jest to dla nich życie w luksusie.
fakt- przy braku korzenia możę być problem - ale u mnie od 1,5 roku w akwa niema korzenia (bo malawi/tanga) i gloncie rosną i zachowją się prawidłowo - są troche płochliwe - ale nie jakoś bardzo - wg. mnie normalnie.
dlatego nie odradzam i nie uważam tego za jakiś karygodny pomysł ( bo sam tak robie :P )

albe
07-09-2004, 17:20
hej
Mam pytko czy w 96L mozna zrobic Malawi?? wymiary baniaka 80x30x40. I trzeba dac jeszcze w srodku akwa na dno jakis styropian??? szyba 6mm napiszcie jak moglbym to jakie i ile dac tych pyszczakow osobiscie bym chcial jakies 2 gatunki, ale to wy sie znacie na Malawi:) czekam na pomoc
Jak juz pisalem na pl.rec... ten zbiornik jest za maly dla malawi. Oczywsicie mozna tam wrzucic nawet 10 gatunkow ale gdzie tu radosc z posiadania ryb ktore sie mecza? Tym bardziej w zbiorniku, w ktorym maja byc rosliny i zbrojnik, ktory dorasta do 50-60 cm? Taki zbiornik bedzie bardzo niestabily, gnijace rosliny, duze pielegnice i wwielgasny zbrojnik! Chcesz miec pielgnice afrykanskie? swiat na malawi sie nie konczy:) Wywal rosliny, oddaj/sprzedaj obecna obdade lacznie z liposarcusem. Wpusc muszlowce, czy naskalniki, czyy ksiezniczki, czy szczelinowce... Imho to znaczenie lepszy pomysl.
pozdrawiam
jacek
www.sklepmalawi.prv.pl

slawek
07-09-2004, 20:48
hej
Jak juz pisalem na pl.rec...

To mi pisałeś, dwie osoby w Polsce w jednym czasie sie zastanawiają nad 96 l Malawi, normalnie jak zaćmienie słońca :1: :1: :1: :1: :1:

wojtass_maniak
07-09-2004, 21:41
No a czemu nie 100L to jest dolna granica dla Malawi, a zamierzam kupic jakies 300L za jakis czas (jakies kilka m-cy) to przez ten czas multiradiatus moglby sobie poplywac tam z nimi potem wszytsko przerzut do 300:) 7 nieduzych pyszczakow w 100L to jest ok

albe
07-14-2004, 16:52
hej
No a czemu nie 100L to jest dolna granica dla Malawi, a zamierzam kupic jakies 300L za jakis czas (jakies kilka m-cy) to przez ten czas multiradiatus moglby sobie poplywac tam z nimi potem wszytsko przerzut do 300:) 7 nieduzych pyszczakow w 100L to jest ok
Jak zaczynalem przygode z malawi, to nie tylko byla to dolna granica, a nawet zalecana do wiekszosci malawi:) Ale im wiecej wiemy o tych rybach, tym lepiej potrafimy stworzyc odpowiednie warunki. Taki zbiornik nadaje sie na mlode ryby i to tez nie na duza ilosc. Ryby w nim zapewene skarlowacieja, beda sie czuc zle, czasem zapadajac na rozne choroby. Nawet jesli zacczyansz przygode z malawi i wiesz ze bedziesz w przyszlosci mial wiekszy zbiornik - to poczekaj. Czasem lepiej poczekac i zacczac w odpowiedni sposob, niz ponosic konsekwencje wlasnyych bledow.
pozdrawiam
Jacek
www.sklepmalawi.prv.pl

slawek
07-15-2004, 13:48
No dobra, to ja jeszcze się wtrące z jednym pytaniem, nawet jeden haremik yellowków odradzacie?? taki 1+3 lub 1+4?