Zobacz pełną wersję : Problem z wodą ..POMOCY ! ! !
mam ciągle problem z moim akwa niemoge dać sobie już rady z wodą ,mętnieje mi już po dwóch dniach od zalania i po tygodniu zielenieje mam akwa 240 L i mam filtr FLUWAL 304 (wklady z ceramiką ) i AQUA SZUT TYP 600. choduje tropheusy "bemba" prosze o pomoc co mam robić ażeby była krystaliczna woda !!! bo ja już :4:
Ile czasu ma baniak? Czy dojrzewał?
baniak ma około miesiąca i niedojżewał a o co chodzi z tym dojżewaniem :shock: ?
acha gość ze sklepu zoologicznego kazał ażebym dał 3 tabletki bakterii i tak zrobiłem ale może za mało na taki litraż :(
Popełniłeś błąd na samym początku - poszukaj na forum o zakładaniu akwarium. Sprzedawca dobrze ci doradził ale ja bym proponował jednak kultury bakterii w płynie i miej nadzieję, że to podziała o to tylko próba naprawienia błędu. A dojrzewanie to nic innego jak zawiązywanie wstępnego środowiska w akwarium. Dodatkowo poczytaj posty o pielęgnacji zbiornika niedojrzałego.
ja miałem identyczny problem przez 2 miechy. Podmieniłem wodę (jeśli masz też pierwotniaka to nie podmieniaj),a potem zaciemnij akwa na kilka dni 3 lub 4 dodawj biostarter powinno pomóc :D . Zobacz w ogólnym trochę tam jest o tym pozdrawiam