Zobacz pełną wersję : Kwarantanna-potrzebuję szybkiej odpowiedzi
gruber13
07-04-2004, 18:09
We wtorek wieczorem gość przywiezie mi 20 Neonów czerwonych. Czy jeśli teraz naleję wody do akwarium[kwarantanny] i dodam AquaSafe to będę mógł we wtorek wpuścić ryby ? Jakiś mały filter zorganizuję, grzałki nie mam ale w mieszkaniu jest 25 stopni więc chyba nie trzeba. Bardzo prosze o szybką odpowiedź.
Sebastian
07-04-2004, 18:36
A nie lepiej nalać część wody z akwarium a do niej dolać czystej.
gruber13
07-04-2004, 19:09
Właśnie zrobiłem podmianę wody. Nie wiem czy od razu dzisiaj mam odlewać znowu wodę aby dolać do kawarantanny ?
Sebastian
07-04-2004, 19:18
Wystarczy że zrobisz to w dniu w którym dostaniesz ryby, mozesz wtedy wlać trochę wiecej wody akwariowej np 3/4 a reszte uzupełnić wodociągową.
gruber13
07-04-2004, 19:25
Dziękuje Ci Sebastian tak zrobię.
drapieznik
07-04-2004, 21:43
Czy dobrze zrozumiałem? 3/4 wody zlać ze zbiornika głównego? Nie ryzykowałbym.
BTW
Ja włałbym wodę z transportu i stopniowo dolewał świeżej odstanej z Aqua Safe, a następnie podmieniałbym wodą ze zbiornika. Mając na uwadze, że kwarantanna potrwa jakiś miesiąc, to powinno dać 4 podmiany wody. Jest szansa, że rybcie po wpuszczeniu do głownego zbiornika poczują się jak w domu :) (o ile oczywiście trafią do zbiornika głównego)
pzdr
Sebastian
07-04-2004, 22:14
Czy dobrze zrozumiałem? 3/4 wody zlać ze zbiornika głównego? Nie ryzykowałbym.
Zależy jaka jest poj. zbiornika głównego.Miałem na myśli napełnenie zbiornika do kwarantanny w 3/4 wodą z akwarium a reszte uzupełnienie wodą wodociągowową.Gdzie tu ryzyko ?
Ja włałbym wodę z transportu i stopniowo dolewał świeżej odstanej z Aqua Safe
A ile tej wody z transportu bedzie ?Chyba nie wiecej jak 1 l, po za tym z tego co wiem to nie wpuszcza się ryb z w/w wodą, nigdy nie wiadomo co zawiera.Po co odrazu stoswać uzdatniacze, woda z akwarium po 2 dwóch dniach nie jest przecież stara i bedzie lepsza niż czysta z Aqua Safe.Pomyślałeś o cyklu azotowym w kwarantanie zwłaszcza jeśli jest to zbiornik sterylny?Czy na dzień dobry chcesz zafundować nowym rybą zatrucie amoniakiem?
Sebastian
07-04-2004, 22:14
dwa razy wysłało mi ten sam post, tym niech zajmie się moderator
drapieznik
07-04-2004, 22:54
Sebastian, po co się wzburzyłeś? należało na chłodno przeanalizować moje wypowiedzi i wtedy byś dowiedział się, że:
- "Zależy jaka jest poj. zbiornika głównego.Miałem na myśli napełnenie zbiornika do kwarantanny w 3/4 wodą z akwarium a reszte uzupełnienie wodą wodociągowową.Gdzie tu ryzyko ?"
Skąd mam kurna wiedzieć, co miałeś na myśli? Ryzyko jest właśnie w pojemności zbiornika.
Dalej:
20 neonek w 1 litrze? żartujesz? Podaj mi adres sklepu, a pojadę tam i wrzucę granat ;-)
Dalej:
Sebastianku...jaki zbiornik sterylny? kwarantanna to zbiornik sterylny? A o jakim cyklu azotowym mówisz? W miesięcznej kwarantannie(bo tego nie kwestionujesz, czyli zaakceptowałeś moją teorię) cykl azotowy?
Dalej:
"Na dzień dobry" chciałbym, aby gruber13 zachował większość ze swoich neonów, a także nie wprowadził choróbska do zbiornika głównego - tyle chcę
Sebastian
07-04-2004, 23:36
Nie wzburzyłem się, sorry jeśli to tak odebrałeś, IMHO twój sposób jest troche ryzykowny i do tego jeszcze uzdatnianie, po co to komu, woda jest wystarczająco uzdatniona nie ma potrzeby tracić dodatkowo pieniędzy.Nigdy takich wynalazków nie stosowałem i nie zamierzam stosować.Ryby są zdrowe i rosną jak należy.
20 neonek w 1 litrze? żartujesz? Podaj mi adres sklepu, a pojadę tam i wrzucę granat ;-)
Zdziwił byś się gdybyś zobaczył w jakich warunkach transportowane są ryby do sklepów zoologicznych, tak więc ten litr na 20 neonków to luksus :wink: W większości wypadków jak kupuje ryby to do sklepu z wiadrem nie ide, i sprzedwca też ci do wiadra nie pakuje tylko do woreczka.Jeśli czas dowozu jest w miare krótki to nie ma problemu.Ostatnio kupowałem 40 neonów były dostarczane do sklepu przez hodowcę, i właśnie w woreczku około 1,5 l.
...jaki zbiornik sterylny? kwarantanna to zbiornik sterylny?
Zbiornik sterylny to taki w którym nie ma podłoża i roślin, w takim akwarium najłatwiej przeprowadzić kwarantanne czy leczenie.Kwarantanna to nie zbiornik sterylny,możesz ją jedynie przeprowadzić w takim zbiorniku
A o jakim cyklu azotowym mówisz? W miesięcznej kwarantannie(bo tego nie kwestionujesz, czyli zaakceptowałeś moją teorię) cykl azotowy?
Właśnie przez pierwsze tygodnie woda (świeża) w akwarium ma najbardziej niestabilne parametry, po m-cu to nie ma już czym się martwić (jeśli akwa było właściwie wystartowane),dlatego najłatwiejsze i najbezpieczniejsze jest użycie wody z dojrzałego akwarium.Dobrym rozwiązaniem byłoby również gdyby filtr zastosowany w zbiorniku kwarantannowym był dojarzły np. z akwarium głównego (ewentualnie użyć tylko wkładów).O cyklu azotowym dużo by pisać, na poniższych stronach znajdziesz niezbedne informacje:
http://www.akwarium.org.pl/ksiazki/krib/begin-cycling.html
http://www.akwarystyka.pl/chemiawody_art.php?id=0001
http://www.pmp.p-net.pl/biologia/cykl_azotowy.htm
gruber13
07-05-2004, 14:15
Tak się składa że zbiornik ''głowny '' ma tyle co akwarium do kwarantanny - 54 l. Zrobie chyba tak 10 litrów wody Z Aqua Safe + 15 litrów z akwarium i co dzień będę dolewał po kilka litrów.
Co do czasu kwarantanny to miałem nadzieję że 14 dni wystarczy.
gruber13
07-06-2004, 19:23
Gość przywiózł mi tylko 10 Neonów więc dobrałem u niego 4 Mieczyki. Następną dziesiątkę kupię jak skończy się kwarantanna pierwszej grupy. Ale jak miałem je już odłowione to gość zasugerował że lepiej nie trzymać Neonów razem z Mieczykami w kwarantannie. Niestety zostało mi tylko akwarium 7 litrowe. Nie mam tez do niego filtra. Czy mogę wpuścic do niego na kwarantannę Mieczyki ? Moglbym podmieniać codziennie trochę wody. Bardzo prosze o Wasze opinie, nie chcę zrobić rybom krzywdy.