Zobacz pełną wersję : Tanie swietlowki
Czy moglibyscie mi doradzic jakies tanie swietlowki do 10-15 zlotych.Wiem ze to malo.Ale wlasnie wykosztowalem sie na odblysniki juwela i nie mam kasy:)A mam obecnie jakies kiepskie swietlowki z wegier:)Czy da sie cos kupic za ta cene czy nie???Czy powinnienem zbierac na cos drozszego???
Los_Sandalos
07-04-2004, 21:31
Wszystko zależy jaki masz wystrój baniaczka, możesz wybierać od "cieplejszych" z oznaczeniem xxxxx830, średnich xxxxx840 do tzw daylightów czyli o oznaczeniu z końcówką 865. Ja gustuje w ciepłym swietle, ale to wszystko kwestia gustu oraz kolorów rybek i roslinek. Kupowanie specjalnych akwarystycznych za tą cenę raczej nie wchodzi w grę(a nawet jeśli to ja nie jestem ich zwolennikiem). Warto poszukać po hurtowniach, można tam dostać "solidne" rury za ok 9-11zł. Polecam Osramowskie, bo mają dobry wkaźnik cena/jakość np. świetlówka 18W Lumilux plus eco L18W/11-860 daje 1300lm i bardzo dobre oddawanie barw na poziomie Ra>80 lub wg. innego oznaczenia 1B.
Juz kupilem.Rodzice sie dolozyli i za 26 zeta kupilem OSRAM owska swietlowke Fluora 77(czy jakos ta)przeznaczona specjalnie dla roslin i roslin akwariowych.Pali takim fioletowym zabarwieniem,ale jestem zadowolony.Wszystko dla roslinek!!!
:-( też mam taka, tylko ja ją w Obi za 19 zł w Krakowie kupiłem...
Chialem sie spytac finiu czy jestes zadowolony z tej swietlowki???Jak rosna roslinki???
Świetlówka całkiem dobra, jeśliby patrzeć na stosunek wydajności do ceny.
Roślinki ?? U mnie ?? :-( nie bardzo. coś tam rosnie, ale ja walcze z wysokim ph wody. a roslinki ph nie lubią :-) Dziś dodaję 3 świetlówke, zobaczymy czy to coś pomoże zielsku.
a z ph już siły nie mam - woda ma ok. 3,5 TwW, w akwa nic podwyższającego ph nie mam, a ono cały czas wraca do magicznej liczby 8 :-(
Reasumując - świetlówka ok, ale chyba Philipsy lepsze.
Finiu, a jak obniżasz to pH?
różnie:
CO2 nic nie wskórałem...
znajomy akwarysta pasjonat, który prowadzi sklep, polecił mi Acidon od Rataja, zawsze wraca do 8
nie próbowałem torfu
do podmian stosuję wodę przepuszczoną przez filtrax k, dzięki temu doszedłem do TwW na poziomie 3,5.
To masz ten sam problem co ja. Zapowiada się, że poza wysokociśnieniową butlą z CO2 nic nie pomoże :(
Spróbujcie destylki u mnie scieła(razem z mega korzeniem) ph do 6,8 i miałem problem z powrotem. Na dzień dobry wyskoczyło ph poniżej 5 i rybki wesoło skakały nad wodę ale podmianki co 2 godziny załatwiły problem - teraz ph o 0,5 niższe niż w kranie i stabilne bez względu na podmiany. A co do Osramów to fakt fajne i tanie ale słabo żywotne.
skoro mowa o świetlówkach to kupiłem 2szt firmy Navarra, opis typowo do akwarium szczegółów nie widziałem albo nie umiałem znaleźć, co o nich sądzicie? w 200l mam 2x30w założę jeszcze jedną tylko może inną?Palnuję też czwartą zainstalować tyłko mi dławików zabrakło.
polecam wszystkim kombinacje Philips Aquarell + OSRAM Biolux 965 najtansze swietlowki a najlepszy efekt; Aquarel wybarwia OSRAM daje piekne sloneczne swiatlo bez zazolcen po prostu SUPER
CMyK