Zobacz pełną wersję : Rozmieszczenie świetlówek
Mam mały problem: do mojej pokrywy chciałbym dodać trzecią świetlówkę. Zastanawiam sie, która opcja będzie lepsza, czy dodanie świetlówki na środku obudowy, ale przy tym blisko lustra wody, czy też dodanie tej świetlówki z przodu, ale wtedy byłaby blisko drugiej świetłowki, w odległości oki 10 cm. Czy nie będzie im wtedy razem za ciepło i czy takie rozmieszczenie światła (raczej nierównomierne - jedna świetłowka z tyłu, dwie z przodu) spełni swoją rolę, czyli da odpowiednią ilość światła.
Liczę na pomoc, za którą z góry dziękuję.
drapieznik
07-03-2004, 10:59
Umieszczenie świetlówki z przodu da Ci efekt ogólnego "doświetlenia" zbiornika. Uważam, że nie ma przy tym znaczenia w jakiej odległości znajdują się inne świetlówki. Światło emitowane przez rury jest mocno rozproszone i mierzenie z centymetrem miejsca instalowania świetlówki nie jest konieczne. Bardziej bym się skupił na barwie.
Umieszczenie świetlówki z tyłu baniaczka da Ci niezapomniane wrazenia głębi i zaakcentuje tło zbiornika. Sam stosuję 3 świetlówki i włączam je w odpowiedniej kolejności w zależności od pory dnia(środkowa-przednia-tylna)
Wybór należy do Ciebie :)
P.S. A gdzie umieścisz halogeny? ;-)
I na halogeny miejsce się znajdzie, najpierw muszę uwerzyć w siebie i wsadzić tą świetlówke, a gdy to już mi się uda, zacznę kombinować z halogenami :lol:
Los_Sandalos
07-03-2004, 18:08
Dobry efekt można uzyskać stosując jako oświetlenie główne świetlówki, przez 12h/dzień a w południe na kilka godzin doświetlać metalohalogenem umieszczonym nad samą wodą(u mnie 2-3 cm). Bardzo dobry efekt. Ja stosuję żarnik o niskiej temperaturze barwowej 3000K
drapieznik
07-03-2004, 23:24
Brawo! Moim zdaniem HQI to najlepsze rozwiązanie z możliwych. Ale czy przy 3000K nie uzyskujesz zbyt żółtej barwy światła? A swoją drogą - ktoś wie, jaką temperaturę barwową mają "zwykłe" żarówki halogenowe? Jest w ogóle jakaś gradacja?
Los_Sandalos
07-04-2004, 08:32
"Zwykłe" halogeny mają ok 3000K, ja jestem zadowolony z barwy światła 3000K z mojego metalohalogena, mam też lampę HQI 150W z 5500K, ale w tej chwili doświetlenie jest 3000K, bo głównym lokatorem byłą złota rybka(20cm), niestety zakończyła w zeszłym tygodniu swój dość długi żywot :( . Teraz zamirzam zmienić obsadę i "przejść" na zbiornik holenderski, tyle że muszę się pozbyć jeszcze kilkudziesięciu pielęgnic zebr, które zbyt ohoczo przesadzają roślinki :evil: