PDA

Zobacz pełną wersję : Fotki z akwa z zywa skala (40 kg ) 240l (akwarium dojrzewa)

Siwy
01-23-2006, 16:45
http://img500.imageshack.us/img500/8971/akwarium0019sn.jpg (http://imageshack.us)

http://img205.imageshack.us/img205/7050/akwarium0088hv.jpg (http://imageshack.us)

BeRsErK
01-23-2006, 19:31
No, no - będzie fajny baniak jak się to zasiedli - z ciekawości spytam - skąd skałka??

Daj też cos o samym baniaku...no i co Ci ze skały wylazło bo to zawsze spora frajda(no chyba, że trafisz wyjątkowo wredną krewetkę modliszkową ;) )

paletka6
01-23-2006, 21:25
Fajne akwa sie szykuje -czy nie za szybko dałeś piasek,niezasyfi sie brudem który wyjdzie z skały??

Siwy
01-23-2006, 21:40
Skale mam z Aqua Medica .Akwa to 240 l 2 pompy Aqua Medica PF 1000
Bio star flotor wraz z Odpieniaczem 40 kg zywej skaly i jeszcze kubelek Fluval 204 do filtracji mechanicznej.
Narazie to wszystko jak bedzie cos to napewno napisze .

Ps.ze skalki wylazlo kilka krabow z 7 bylo czarnych i byly eksmitowane i jeden jest jakis taki przejrzysty ale wpada w taki bialawy kolor i tego zostawilem.Jakies robale ale kazali mi wszystko usowac.Jakies dziwne zyjatka co zyja sobie na skalce a jak sie je przestraszy to sie chowaja.Jakies glony i nawet mam jakiegos korala(chyba az tak sie jeszcze nie znam) ale czy sie uchowa to nie mam pojecia zobaczymy .Pozdrawiam

Siwy
01-23-2006, 21:43
Jutro wystawie jeszcze nowe fotki bo poprzestawialem troche te skalki .
I zapomnialem napisac o oswietleniu 5 x 39 W T5
3 - Ocean white Aqua Medic
2 -Aktyniki Aqua Medic

BeRsErK
01-23-2006, 21:46
Daj fotki to się spróbuje zidentyfikowac ;](no i ciekawość zżera :P)

Co do usuwania robali - jeśli mowa o wieloszczetach(wyglądają jak dżdżownice z włoskami po bokach) to jestem przeciwnikiem ich usuwania - to świetni sprzątacze - mam sporo i jedyne co jedza to resztki z rybiego stołu i jeśli się zdarzy to jakiś martwy ślimol.

Z krabami tez nic nie jest oczywiste - lepiej poobserwować zanim się wywali ;]

Siwy
01-23-2006, 22:03
Oki jutro porobie te foty i je wystawie i moze uda sie okreslic co to jest :)

Patryś
01-25-2006, 15:01
Świetnie trafiłeś w mój gust. Nie lubię wysokich konstrukcji ze skałek. Tylko jedno pytanie:
- Jak chcesz utrzymać akwa, jeśli nie umiesz rozpoznać koralowca?

paletka6
01-25-2006, 16:09
Patryś spoko, pokaż nam Swoje akwarium jeżeli wogóle masz że tak sie wymądrzasz (ale nie słodkowodne) :lol:
Chyba każdy początkujący ma takie pytania jak Siwy sam takie miałem a nawet jeszcze zadaje różne tego typu pytania a akwarium hula i ma sie dobrze jestem początkującym morszczakiem akwarium mam prawie 5 miesięcy a siedze w tym duzo dłużej

Siwy
01-25-2006, 20:01
No wlasnie Patrys jak ja nie lubie ludzi co sie wymadrzaja a nic nie maja ja mam juz 5 lat akwa z pysiami i bardzo dobrze sie trzymaja ale oprocz tegp wystartowalem na naprawde trudna dziedzine jaka jest akwarystyka morska i jako poczatkujacy udalo mi sie juz utrzymac parametry wody ,a to ze nie rozrozniam jeszcze poszczegolnych roslin czy korali to zapraszam do mnie i zobaczymy jak sie ty popiszesz wiedza na temat korali miekich, twardych glonow oraz innych stworzen ci tam zyja gwarantuje ze zamotasz sie i zakrecisz jak sloik na zime.Ciekawe czy ja ty zakladales (jezeli wogole posiadasz akwa morskie)to tak wszystko wiedziales bo nigdy w to nie uwierze no chyba ze jestes alfa i omego to wtedy poklony dla ciebie

Siwy
01-25-2006, 20:07
Aha i jeszcze jedno ciekawe jak Ty bys ulozyl 40 kg skaly w akwarium zeby tak wysoko nie stala :)

BeRsErK
01-25-2006, 20:35
Siwy upuść powietrza a Ty Patryś ugryź się w język ;]

Rozpoznawanie większość koralowców jakie do nas z żywą skałą przychodzą to loteria - nie znam akwarysty morskiego co to by na 100% każdego zwierza zidentyfikował...a kraby ostatnio robią detektywistyczną furorę na nano reef ;]
Wiele małych koralowców miękkich jest podobnych do siebie i to co np. u mnie miało być szczepką sinularii okazało się w końcu ślicznym lobophytonem a moja zielona sinularia na początku została obwołana farbowańcem zanim okazało się, że są takie żadkie okazy :)

Po to jest net i znajomości aby potem takiego gagatka zdekonspirować i umieścić w miejscu akwa gdzie warunki rozwoju będą najlepsze.

Złota zasada solniczki - "nie bać się pytać" i "nigdy nie będę wszystkiego wiedział" ;]

Im bardziej będziemy krytyczni co do swojej nieomylności tym lepiej dla naszych baniaków ;]
Zasada tyczy się zwłaszcza ludzi bardzo młodych, którzy mają olbrzymie przekonanie co do swoich racji.
Adi Zoanthus-killer jest tego bolesnym przykładem :wink:

Patryś
01-28-2006, 17:58
Nie mówię że znam wszystkie gatunki korali, ale rozpoznać co nim jest raczej umiem :D