Zobacz pełną wersję : kanibalizm?
izabelcia
01-23-2006, 11:25
Jestem nowa więc przede wszystkim witam wszystkich :) Od niedawna dopiero mam akwarium. Poj. 25 l, mieszkał sobie w nim haremik bojownika (2+1) parametry wody w normie, w akwa jest dużo kryjówek i rybki się świetnie w nim czuły. Jednak wczoraj nie było nikogo cały dzień w domciu a po powrocie zauważyłam, że jednej samiczki brakuje :cry: Przeszukałam całe akwa w poszukiwaniu jej zwłok,ale nic nie znalazłam...i się tak zastanawiam czy pozostałe bojowniki mogły ją zaatakować i sie nią posilić? :? Dodam, że wczoraj wieczorem rybki normalnie jadły. Z góry dziękuję za odp
nemo1981
01-23-2006, 14:23
poszukaj w okolicy akwa, bojowniki czasem wyskakują z wody. Jeżeli akwarium było nie przykryte to szukaj nawet w promieniu 2-3 m
izabelcia
01-23-2006, 17:23
zapomniałam dopisać, że mam przykryte akwa :roll: więc taka możliwość nie istnieje
A masz muszle lub kryjówki, w których mogłaby utknąć? Kiedyś też znikła mi samiczka i znalazłam ją w muszli wpłynęła i już została :(
Inne rybki to raczej jej nie zjadły, zostały by jakieś części. Sprawdza między filtrem, a szybą.
nemo1981
01-23-2006, 21:34
Aha! Jeszcze jedno? Jaki masz filtr? Bo jeżeli kaskadę albo kubełek to radzę poszukać w filtrze.
izabelcia
01-24-2006, 18:27
filtr mam wewnętrzny Aquael Fan Mini...ale dziękuję za wszelkie podpowiedzi,przy podmianie wody przeszukam dokłądnie akwarium i wszystkie zakamarki :wink:
zobacz w mocowaniu filtra (te cos z przyssawkami) raz mi sie w takie cos otosek wplatal i znalazlem dopiero po 2 dniach :p