PDA

Zobacz pełną wersję : EHEIM 2011

Hammer
06-30-2004, 19:44
Nabyłem za śmieszną cenę kubełek eheima 2011 z zapasową głowicą, i dostałem jeszcze za friko wewnętrznego eheima 2008. :lol: :lol: :wink:
2008 chciałem dać do 40L ale jest za silny ale nie o tym chcę napisać, chodzi o ten kubełek 2011, 6W. 270l/h. Kierująć si ejego wydajnością w litrach stwierdzam że jest w sam raz do mojego akwa 54L, w końcu mam tam wewnętrzny o mocy 300l/h, tyle że jak zrobniłem próbę wodną głowicy w wiadrze to aż mnie zatkało, ona ma takiego kopa że szok, ona ma chyba z 500l/h!!! albo dane na innych filtrach są bardzo ale to bardzo mocno przekłamane i to jest prawdziwe 270l/h!!! I jak narazie stweierdzam ze jest trochę za mocny! I właściwym zagadnieniem w jakim szukam pomocy to jak go trochę przygasić....wiadomo ze w miare pracy sie zatka i przygaśnie, deszczownica by trochę go ostudziła, czy może założyć jakiś zawór?? a może jak go wypcham tymi wszystkimi wkładami (planuje najpierw gruboziarnista gąbka+ceramika+jakaś wata) to dużo zwolni??? jak to jest z waszymi kubełkami...?

d_omin
06-30-2004, 19:55
dane na filtrach nie sa przeklamane sa podawane dla filtra ktory dziala bez wkladow.... mysle ze jak wuypenisz filtr to go zwolni i wtedy dopiero bedziesz sie zastanawac czy jeszcze chcesz go przygasic czy Ci wystarczy narazie go wypchaj czym tam chcesz i zobacz jak bedzie chodzil .....

PS
Czy ty sie na mnie obraziles?? :oops:

Hammer
07-01-2004, 07:13
No cała noc myślałem jak go trochę "zwolnić" nie podoba mi się też to że woda pobierana jest na dole a wypluwana górą, IMO powinno być na odwrót, wtedy kiedy zaszła by potrzeba wyczyszczenia najbardziej zabrudzonego wkładu był by do niego łatwy dostęp, a tu niestety trzeba będzie wywalić wszystko, rozwalająć przy okazji wkład biologiczny żeby przeczyścić choć trochę gąbkę....Jak narazie muszę wykombinować uszczelkę pomiędzy kubeł a głowicę bo cieknie jak głupi, myślę nad dętką od motoru ;)

p.s - D_omin , A co ja baba jestem?? ;) spoko jest ! :lol:

XAC
07-01-2004, 08:03
Moim zdaniem kup oryginalną uszczelkę to parenaścię złociszy a za to spokojny sen. a co do przepływu wody to uwierz że coś za coś - gorszy dostęp ale mniej się zapycha. Daj gąbkę na wlot to i go trochę spowolni i zapomnisz, że go masz.

d_omin
07-01-2004, 08:26
zastosuj prefiltr nawet jak Cie stac mozesz kupic eheima i podaruj sobie gabke w kuble a jako pierwszy material daj ceramike do filtracji mechanicznej :) Czy w tym akwa bedzie dzialal 2 filtr czy tylko kubel ??

Hammer
07-01-2004, 08:40
Z tego co widze jaką on ma moc, wystarczy mi jako jedyny fltr, mechaniczną cześcią będzie prefiltr, a biologiczną całe jego wypełnienie, tylko nie bardzo wiem jak i czym g wypełnię, tak żeby było tanio i skutecznie, mam jeszcze prawie pół litra ceramiki BIO MHK i napewno ją tam władujem prawie napewno jakaś wata, a c dalej to nie wiem tam jest sporo miejsca...

XAC
07-01-2004, 08:42
Domin sorry ale podaj jeden powód wwalania ceramiki gładkiej do filtra przy gąbce na wlocie. IMHO można dać ceramikę porowatą ale przy rozmiarach filtra i akwa chyba zbędny koszt.

mapan
07-01-2004, 09:29
z uszczelką z dętki to raczej kiepski pomysł, oryginalna uszczelka ma przekrój okragły, a wycięta z dętki bedzie prostokątna, możesz spróbować dopasować uszczelkę do rur pcv, do 2011 powinna pasować od rur fi 100, ceramikę wsadź do pończochy to będzie mniejszy kłopot z wyjmowaniem do czyszczenia, a pozostałe miejsce w filtrze możesz wypełnić keramzytem, tylko go dobrze wypłucz, powodzenia
mapan[/quote]

d_omin
07-01-2004, 17:40
Domin sorry ale podaj jeden powód wwalania ceramiki gładkiej do filtra przy gąbce na wlocie.

zgadzam sie aczkolwiek nie jestem do konca przekonany co do 100% filtracji mechanicznej przez sam prefiltr .... ja osobiscie jednak dalbym jako 1 warstwe wlasnie ta ceramike :) ale to tylko moje zdanie po prostu nie mam do konca zauchania tylko do prefiltra :)

CO do wypelnienia to zalezy ja slyszalem ze niektorzy wala do filtra perlit ogrodowy .... tani jak barsz a porowaty ,....

Hammer
07-01-2004, 20:26
A co myślicie o tym prefiltrze? http://www.allegro.pl/show_item.php?item=27453440&msg=Aukcja+zosta%C5%82a+dodana+do+obserwowanych a moze jest jakiś inny, innej firmy, w miarę tani i dobry?? I proszę o jakieś konkretne rady co do ułożenia wkładów w filtrze, pierwszy raz w życiu mam doczynienia z kubełkiem i kompletnie nie wiem jak go wypchac tak abym długo długo nie musiał go otwierać??

d_omin
07-01-2004, 20:37
to jest ten prefiltr o ktorym Ci mowielm :)w sklepie 45 zl wiec jesli bedzie tanie (pamietaj o koszcie wysylki to kupuj ) a co do wkladu to naprawde sprawa dowolna zalezy od tego ile chcesz wydac i jakie stawiasz zadanie przed filtrem ja slyszalem wiele dobrego o wkladach HMK i wejdz i poczytaj sobie o nich
http://www.um-um.pl/shop/index.php?cPath=22_54_684

d_omin
07-01-2004, 20:45
aha tylko sprawdz u siebie ile ten prefiltr kosztuje bo moj sklep jest dziwnie tani wiec nie wiem .... teraz spojrzalem na colise i tam prefiltr kosztuje 60 zl

XAC
07-02-2004, 07:07
Przy tej wielkości zbiornika wystarczy jakiś litr - półtora ceramiki porowatej. Jak nie wepchniesz wkładów zużywalnych(zeolit,torf,węgiel) albo zapychających się (wata) to nie wiem - mój Fluval 204 w 126l. chodzi od początku września i ma się bardzo dobrze - nie ma żadnego spadku wydajności więc narazie nie mam zamiaru w nim grzebać (załadowałem, zalałem i jeszcze nigdy nie otwierałem).

XAC
07-02-2004, 07:10
Przy tej wielkości zbiornika wystarczy jakiś litr - półtora ceramiki porowatej. Jak nie wepchniesz wkładów zużywalnych(zeolit,torf,węgiel) albo zapychających się (wata) to nie wiem - mój Fluval 204 w 126l. chodzi od początku września i ma się bardzo dobrze - nie ma żadnego spadku wydajności więc narazie nie mam zamiaru w nim grzebać (załadowałem, zalałem i jeszcze nigdy nie otwierałem).

XAC
07-02-2004, 07:15
Cholera ani usuwania ani modyfikacji fajny dział. A co do prefiltra to gąbka kosztuje 8-10zł a jak żarcie osiądzie to zbrojniki i kiryski obrabiają aż miło. Firmowych nie testowałem ale może się mylę - nie przekonuje mnie to - jakiś tandetnie plastikowy.

Hammer
07-02-2004, 20:29
Juz wiem jak wypełnię filtr, znalazłem mechaniczną ceramikę SERA BIOPUR za 18zł 0,75L i do tego koło 0,5L Ceram BIO MHK, i powinno być OK, ale sprawa znowu jest inna, wysłałem maila do serwisu Eheima (www.eheim.pl) z zapytaniem o orginalna uszczelkę, dostałem dwie odpowiedzi Uszczelka widnieje w katalogu ale importer nie przyznaje się czy są w
Polsce - z rana podam Panu informację o cenie (ok15-20zł może taniej) i czy
jest dostępna, bo jest to na chwilę obecną "nietypowa" część w Polsce, filtr
nie jest w sprzedaży.
NIetypowa część, a co jest bardziej typowe?? może trzpień wirnika...
Uszczelka jest w Polsce - może wydać się śmieszne ale 1szt na całą Polskę u Importera. Uszczelka za parę dni będzie u nas, więc jeżeli jest zainteresowany możemy ją dla Pana zostawić. Cena aktualna 20,50zł - nowy typ, kolor czerwony, samokonserwująca.
Ładne jaja albo w ciula lecą, sprawdzałem na grupie dyskusyjnej i pełno ludzi ma ten filtr i tez szukali uszczelek i łatwo zdobywali więc bez jaj, a cena?? niech sie w dupe pocałuje jkuż sobie sam złożyłem z uszczelki ryr PCV i trzyma nic nie leje się bokami! a kupiłem za 50gr....

Feniks
07-03-2004, 09:56
Ja jakiś czas od nich brałem też taką uszczelkę dla kupmla i nie narzeka - ale przyznam jedno :? że w Polsce nie widziałem 2211 tylko Klasiki 2213 po sklepach, a szkoda bo jak się zapytałem w Gliwicach o taki filtr w centrum handlowym to zrobili oczy :roll: i myśleli że coś sobie wymyślam, a filtr jest przecież już dawno robiony czy 2011 czy ten nowy 2211 bo by mi do akwa rodziców pasował :(. Może dlatego jest to nietypowe, kto wie... :idea: Zbadam sprawę 8)

corydoras
07-03-2004, 10:21
Ja jakiś czas od nich brałem też taką uszczelkę dla kupmla i nie narzeka - ale przyznam jedno :? że w Polsce nie widziałem 2211 tylko Klasiki 2213 po sklepach, a szkoda bo jak się zapytałem w Gliwicach o taki filtr w centrum handlowym to zrobili oczy :roll: i myśleli że coś sobie wymyślam, a filtr jest przecież już dawno robiony czy 2011 czy ten nowy 2211 bo by mi do akwa rodziców pasował :(. Może dlatego jest to nietypowe, kto wie... :idea: Zbadam sprawę 8)
bo te sklepy w gliwicach sa zalosne jednym slowem :?
jak juz cos to mozna pogadac z kolesiem na nowym swiecie ze sklepu malawi

Feniks
07-04-2004, 00:12
Ładne jaja albo w ciula lecą, sprawdzałem na grupie dyskusyjnej i pełno ludzi ma ten filtr i tez szukali uszczelek i łatwo zdobywali więc bez jaj, a cena?? niech sie w dupe pocałuje jkuż sobie sam złożyłem z uszczelki ryr PCV i trzyma nic nie leje się bokami! a kupiłem za 50gr....[/quote]

Mnie nie robili w jajo jak kupiłem mojego EHEIMA, ale zaraz powiem coś bardziej śmiesznego.

Miałem dzisiaj wizytę kuzyna, który chciał kupić w Warszawie gdzieś w Jankach w Realu filtr 2213 i sprzedawca za wszelką cenę mu odradzał jego zakup - że stary, że za chwilę EHEIM przestaje go produkować, że nie ma do niego części zamiennych - ogólnie do d*** filtr - przepraszam za wyrażenie tylko cytuję wypowiedź, za to wszystkie inne są o wiele lepsze od niego i nie ma co zawracać sobie nim głowy :? :roll:

Dla mnie to już lekka przesada - EHEIMY są produkowane dziesiątki lat i nawet do tych super starch są części a tu taki tekst do potencjalnego klienta - po rozmowie ze mną zdecydował się że kupi go w internecie w miarę bezstresowo.

corydoras
07-04-2004, 13:42
te wszytskie zalosne sklepy z"takimi" sprzedawcami powinny upasc 8)

Feniks
07-04-2004, 20:48
Jestem jutro w Katowicach na giełdzie to się zapytam o co chodziło z tą uszczelką do 2011 i dam znać jak czegoś się dowiem...

Hammer
07-05-2004, 07:20
no po prostu potrzebowałem tej uszczelki, ale już sam sobie dorobiłem, bo każda cena powyżej 10zł mnie nie satysfakcjonuje, za to co dorobiłem zapłaciłem 50gr!! i nie cieknie. No chyba że znalazł byś takie coś za grosze (czyt. do 10zł) to może byśmy sie dogadali) w końcu co orginał to orginał..!