Zobacz pełną wersję : EHEIM 2011
Nabyłem za śmieszną cenę kubełek eheima 2011 z zapasową głowicą, i dostałem jeszcze za friko wewnętrznego eheima 2008. :lol: :lol: :wink:
2008 chciałem dać do 40L ale jest za silny ale nie o tym chcę napisać, chodzi o ten kubełek 2011, 6W. 270l/h. Kierująć si ejego wydajnością w litrach stwierdzam że jest w sam raz do mojego akwa 54L, w końcu mam tam wewnętrzny o mocy 300l/h, tyle że jak zrobniłem próbę wodną głowicy w wiadrze to aż mnie zatkało, ona ma takiego kopa że szok, ona ma chyba z 500l/h!!! albo dane na innych filtrach są bardzo ale to bardzo mocno przekłamane i to jest prawdziwe 270l/h!!! I jak narazie stweierdzam ze jest trochę za mocny! I właściwym zagadnieniem w jakim szukam pomocy to jak go trochę przygasić....wiadomo ze w miare pracy sie zatka i przygaśnie, deszczownica by trochę go ostudziła, czy może założyć jakiś zawór?? a może jak go wypcham tymi wszystkimi wkładami (planuje najpierw gruboziarnista gąbka+ceramika+jakaś wata) to dużo zwolni??? jak to jest z waszymi kubełkami...?
dane na filtrach nie sa przeklamane sa podawane dla filtra ktory dziala bez wkladow.... mysle ze jak wuypenisz filtr to go zwolni i wtedy dopiero bedziesz sie zastanawac czy jeszcze chcesz go przygasic czy Ci wystarczy narazie go wypchaj czym tam chcesz i zobacz jak bedzie chodzil .....
PS
Czy ty sie na mnie obraziles?? :oops:
No cała noc myślałem jak go trochę "zwolnić" nie podoba mi się też to że woda pobierana jest na dole a wypluwana górą, IMO powinno być na odwrót, wtedy kiedy zaszła by potrzeba wyczyszczenia najbardziej zabrudzonego wkładu był by do niego łatwy dostęp, a tu niestety trzeba będzie wywalić wszystko, rozwalająć przy okazji wkład biologiczny żeby przeczyścić choć trochę gąbkę....Jak narazie muszę wykombinować uszczelkę pomiędzy kubeł a głowicę bo cieknie jak głupi, myślę nad dętką od motoru ;)
p.s - D_omin , A co ja baba jestem?? ;) spoko jest ! :lol:
Moim zdaniem kup oryginalną uszczelkę to parenaścię złociszy a za to spokojny sen. a co do przepływu wody to uwierz że coś za coś - gorszy dostęp ale mniej się zapycha. Daj gąbkę na wlot to i go trochę spowolni i zapomnisz, że go masz.
zastosuj prefiltr nawet jak Cie stac mozesz kupic eheima i podaruj sobie gabke w kuble a jako pierwszy material daj ceramike do filtracji mechanicznej :) Czy w tym akwa bedzie dzialal 2 filtr czy tylko kubel ??
Z tego co widze jaką on ma moc, wystarczy mi jako jedyny fltr, mechaniczną cześcią będzie prefiltr, a biologiczną całe jego wypełnienie, tylko nie bardzo wiem jak i czym g wypełnię, tak żeby było tanio i skutecznie, mam jeszcze prawie pół litra ceramiki BIO MHK i napewno ją tam władujem prawie napewno jakaś wata, a c dalej to nie wiem tam jest sporo miejsca...
Domin sorry ale podaj jeden powód wwalania ceramiki gładkiej do filtra przy gąbce na wlocie. IMHO można dać ceramikę porowatą ale przy rozmiarach filtra i akwa chyba zbędny koszt.
z uszczelką z dętki to raczej kiepski pomysł, oryginalna uszczelka ma przekrój okragły, a wycięta z dętki bedzie prostokątna, możesz spróbować dopasować uszczelkę do rur pcv, do 2011 powinna pasować od rur fi 100, ceramikę wsadź do pończochy to będzie mniejszy kłopot z wyjmowaniem do czyszczenia, a pozostałe miejsce w filtrze możesz wypełnić keramzytem, tylko go dobrze wypłucz, powodzenia
mapan[/quote]
Domin sorry ale podaj jeden powód wwalania ceramiki gładkiej do filtra przy gąbce na wlocie.
zgadzam sie aczkolwiek nie jestem do konca przekonany co do 100% filtracji mechanicznej przez sam prefiltr .... ja osobiscie jednak dalbym jako 1 warstwe wlasnie ta ceramike :) ale to tylko moje zdanie po prostu nie mam do konca zauchania tylko do prefiltra :)
CO do wypelnienia to zalezy ja slyszalem ze niektorzy wala do filtra perlit ogrodowy .... tani jak barsz a porowaty ,....
A co myślicie o tym prefiltrze? http://www.allegro.pl/show_item.php?item=27453440&msg=Aukcja+zosta%C5%82a+dodana+do+obserwowanych a moze jest jakiś inny, innej firmy, w miarę tani i dobry?? I proszę o jakieś konkretne rady co do ułożenia wkładów w filtrze, pierwszy raz w życiu mam doczynienia z kubełkiem i kompletnie nie wiem jak go wypchac tak abym długo długo nie musiał go otwierać??
to jest ten prefiltr o ktorym Ci mowielm :)w sklepie 45 zl wiec jesli bedzie tanie (pamietaj o koszcie wysylki to kupuj ) a co do wkladu to naprawde sprawa dowolna zalezy od tego ile chcesz wydac i jakie stawiasz zadanie przed filtrem ja slyszalem wiele dobrego o wkladach HMK i wejdz i poczytaj sobie o nich
http://www.um-um.pl/shop/index.php?cPath=22_54_684
aha tylko sprawdz u siebie ile ten prefiltr kosztuje bo moj sklep jest dziwnie tani wiec nie wiem .... teraz spojrzalem na colise i tam prefiltr kosztuje 60 zl
Przy tej wielkości zbiornika wystarczy jakiś litr - półtora ceramiki porowatej. Jak nie wepchniesz wkładów zużywalnych(zeolit,torf,węgiel) albo zapychających się (wata) to nie wiem - mój Fluval 204 w 126l. chodzi od początku września i ma się bardzo dobrze - nie ma żadnego spadku wydajności więc narazie nie mam zamiaru w nim grzebać (załadowałem, zalałem i jeszcze nigdy nie otwierałem).
Przy tej wielkości zbiornika wystarczy jakiś litr - półtora ceramiki porowatej. Jak nie wepchniesz wkładów zużywalnych(zeolit,torf,węgiel) albo zapychających się (wata) to nie wiem - mój Fluval 204 w 126l. chodzi od początku września i ma się bardzo dobrze - nie ma żadnego spadku wydajności więc narazie nie mam zamiaru w nim grzebać (załadowałem, zalałem i jeszcze nigdy nie otwierałem).
Cholera ani usuwania ani modyfikacji fajny dział. A co do prefiltra to gąbka kosztuje 8-10zł a jak żarcie osiądzie to zbrojniki i kiryski obrabiają aż miło. Firmowych nie testowałem ale może się mylę - nie przekonuje mnie to - jakiś tandetnie plastikowy.
Juz wiem jak wypełnię filtr, znalazłem mechaniczną ceramikę SERA BIOPUR za 18zł 0,75L i do tego koło 0,5L Ceram BIO MHK, i powinno być OK, ale sprawa znowu jest inna, wysłałem maila do serwisu Eheima (www.eheim.pl) z zapytaniem o orginalna uszczelkę, dostałem dwie odpowiedzi Uszczelka widnieje w katalogu ale importer nie przyznaje się czy są w
Polsce - z rana podam Panu informację o cenie (ok15-20zł może taniej) i czy
jest dostępna, bo jest to na chwilę obecną "nietypowa" część w Polsce, filtr
nie jest w sprzedaży.
NIetypowa część, a co jest bardziej typowe?? może trzpień wirnika...
Uszczelka jest w Polsce - może wydać się śmieszne ale 1szt na całą Polskę u Importera. Uszczelka za parę dni będzie u nas, więc jeżeli jest zainteresowany możemy ją dla Pana zostawić. Cena aktualna 20,50zł - nowy typ, kolor czerwony, samokonserwująca.
Ładne jaja albo w ciula lecą, sprawdzałem na grupie dyskusyjnej i pełno ludzi ma ten filtr i tez szukali uszczelek i łatwo zdobywali więc bez jaj, a cena?? niech sie w dupe pocałuje jkuż sobie sam złożyłem z uszczelki ryr PCV i trzyma nic nie leje się bokami! a kupiłem za 50gr....
Ja jakiś czas od nich brałem też taką uszczelkę dla kupmla i nie narzeka - ale przyznam jedno :? że w Polsce nie widziałem 2211 tylko Klasiki 2213 po sklepach, a szkoda bo jak się zapytałem w Gliwicach o taki filtr w centrum handlowym to zrobili oczy :roll: i myśleli że coś sobie wymyślam, a filtr jest przecież już dawno robiony czy 2011 czy ten nowy 2211 bo by mi do akwa rodziców pasował :(. Może dlatego jest to nietypowe, kto wie... :idea: Zbadam sprawę 8)
corydoras
07-03-2004, 10:21
Ja jakiś czas od nich brałem też taką uszczelkę dla kupmla i nie narzeka - ale przyznam jedno :? że w Polsce nie widziałem 2211 tylko Klasiki 2213 po sklepach, a szkoda bo jak się zapytałem w Gliwicach o taki filtr w centrum handlowym to zrobili oczy :roll: i myśleli że coś sobie wymyślam, a filtr jest przecież już dawno robiony czy 2011 czy ten nowy 2211 bo by mi do akwa rodziców pasował :(. Może dlatego jest to nietypowe, kto wie... :idea: Zbadam sprawę 8)
bo te sklepy w gliwicach sa zalosne jednym slowem :?
jak juz cos to mozna pogadac z kolesiem na nowym swiecie ze sklepu malawi
Ładne jaja albo w ciula lecą, sprawdzałem na grupie dyskusyjnej i pełno ludzi ma ten filtr i tez szukali uszczelek i łatwo zdobywali więc bez jaj, a cena?? niech sie w dupe pocałuje jkuż sobie sam złożyłem z uszczelki ryr PCV i trzyma nic nie leje się bokami! a kupiłem za 50gr....[/quote]
Mnie nie robili w jajo jak kupiłem mojego EHEIMA, ale zaraz powiem coś bardziej śmiesznego.
Miałem dzisiaj wizytę kuzyna, który chciał kupić w Warszawie gdzieś w Jankach w Realu filtr 2213 i sprzedawca za wszelką cenę mu odradzał jego zakup - że stary, że za chwilę EHEIM przestaje go produkować, że nie ma do niego części zamiennych - ogólnie do d*** filtr - przepraszam za wyrażenie tylko cytuję wypowiedź, za to wszystkie inne są o wiele lepsze od niego i nie ma co zawracać sobie nim głowy :? :roll:
Dla mnie to już lekka przesada - EHEIMY są produkowane dziesiątki lat i nawet do tych super starch są części a tu taki tekst do potencjalnego klienta - po rozmowie ze mną zdecydował się że kupi go w internecie w miarę bezstresowo.
corydoras
07-04-2004, 13:42
te wszytskie zalosne sklepy z"takimi" sprzedawcami powinny upasc 8)
Jestem jutro w Katowicach na giełdzie to się zapytam o co chodziło z tą uszczelką do 2011 i dam znać jak czegoś się dowiem...
no po prostu potrzebowałem tej uszczelki, ale już sam sobie dorobiłem, bo każda cena powyżej 10zł mnie nie satysfakcjonuje, za to co dorobiłem zapłaciłem 50gr!! i nie cieknie. No chyba że znalazł byś takie coś za grosze (czyt. do 10zł) to może byśmy sie dogadali) w końcu co orginał to orginał..!