PDA

Zobacz pełną wersję : trawniczek

markus
06-30-2004, 11:25
Panie i Panowie - jak roślina na trawniczek w słabo doświetlonych miejscach zbiornika ???
Markus

Duch
06-30-2004, 11:46
Raczej nic takiego nie znajdziesz. Wszystkie "rośliny trawnikowe" potrzebują sporo światła(przynajmniej 0.5W/l aby utrzymać je w dobrej kondycji). Jedyne rozwiązanie to Cryptocoryne parva(ale ona strasznie wolno rośnie) lub mech jawajski na małych kamieniach.

Na poniższym zdjęciu w rogach masz mech umieszczony na małych elementach (prawkopodobnie kamieniach umiesczonych blisko siebie)
http://www.aqua-shopping.com/cnt/gallery/img/gallery013.jpg
To samo tutaj lecz w mniejszych kępkach
http://www.aqua-shopping.com/cnt/gallery/img/gallery007.jpg

markus
07-02-2004, 06:41
Dzięki za odpowiedź!!
Fakt -- cryptocoryne parva ciągle testuje moją cierpliwość :)
Chyba skupię się na mchu - rośnie szybko i wygląda bardzo atrakcyjnie.
Markus

lukasm2
07-02-2004, 08:34
A ja mam mech jawajski i ostatnio dosc duzo, ale za piernika nie chce mi sie trzymac zadnych kamieni. Jak zmusic go zeby "objal" sie na kamieniach? Jakies pomysly?

Ps. Duch'u co to za roslinka w tle przypominajaca sztywna trawe?

Duch
07-02-2004, 10:32
A ja mam mech jawajski i ostatnio dosc duzo, ale za piernika nie chce mi sie trzymac zadnych kamieni.
Bo nie ma szans aby się samodzielnie trzymał kamieni :D . Trzeba go przywiązać nitką (wystarczy 3-4razy obwiązać "na okrętkę"). Większe szanse są z korzeniem..po pewnym czasie może "chwycić" się korzenia i rosnąć bez mocowania.

Mech jest trudny w utrzymaniu. Trzeba dbać o jego czystość (odkurzać go) oraz umieszczać w miejscu o minimalnym ruchu wody. Jeżeli wejdą na niego glony(zielenice/krasnorosty) to praktycznie po nim....pozostaje pozbycie się zainfekowanych fragmentów.

Ps. Duch'u co to za roslinka w tle przypominajaca sztywna trawe?
Jeżeli mówisz o pierwszym zdjęciu to jest to najprawdopodobniej jakaś odmiana eleocharisu. Co do zdjęcia drugiego to również wydaje mi się że to eleocharis....ale wiadomo co oni tam mają w Japoni? :lol: W Polsce stety niestety jest dostępny głównie eleocharis acicularis, czasami można trafić eleocharis vivipara (wysoki) i eleocharis parvulus (niski)

AdamAGP
07-02-2004, 10:34
Przywiaż go żyłką

markus
07-02-2004, 13:43
Zauważyłem, że mech "lubi" przycinanie - normalnie strzygę go nożyczkami jak szczypiorek i pięknie rośnie. Zacząłem tak robić w czasie gdy krasnorost zaatakował kokosa, który obrośnięty był mchem. A może krasnorost zaatakował mech a nie kokosa???
Markus

zzzz
07-02-2004, 18:43
trzeba uwazać na oświetlenie ja zwiekszyłem nagle no i miałem po mchu."spalil sie"