PDA

Zobacz pełną wersję : Kaskada -potrzebna pomoc !

gruber13
06-29-2004, 22:33
Mam w 60 litrowym akwarium filtr kaskadowy i jestem z niego bardzo zadowolony. Za kilka dni [mam nadzieje] kupie akwarium 100x40x50. Na której ściance akwarium zawiesić filtr aby działał optymalnie. Jeśli kupię orginalną pokrywe będę musiał wyciąć w niej otwór na kaskadę. I już nie bardzo będę mógł zmienić jej położenie.
Druga rzecz to czy kaskada wystarczy na akwarium o tych wymiarach ?

Yeti
06-29-2004, 22:50
Do baniaczka 200l dołożyłbym jeszcze filtr wewnętrzny o wydajności 600l/h (np. TetraIN-600, albo coś z Aquaszuta czy Aquaela). Co do optymalnego umieszczenia to trochę zależy od aranżacji.

gruber13
06-29-2004, 23:09
Kwestia aranżacji jest drugorzędna. Chodzi mi o to, że teraz kaskadę mam umieszczoną na tylniej szybie z boku. Powoduje to że na powierzchni powstaje mini wir.

XAC
06-30-2004, 07:19
Yeti 600 do 200l? Bez przesady po co? 200l bez kubełka to słaby układ. Jaka to kaskada? Jeśli coś do małych baniaczków to podaruj sobie bo naprawdę szkoda pokrywy. Jeśli już wewnętrzna Tetra to tylko In-1000 ale lepiej już jakiś kubełek Pegasso Atmana czy Penplax bo cena niewiele wyższa a pojemność bez porównania. Do tego Fan3 do mechanicznej i styka.

gruber13
06-30-2004, 08:14
Myślałem o Aqaelu FZN -3. W 60 litrowym mam FZN - 2 , chodzi na minimalnych obrotach i to wystarcza. Jak bym dał na maksa to ryby miały by karuzelę. Na tej trójce jest napisane że do 300litrów. Kosztuje koło 80 zł a kubełkowy jest napewno droższy. Natomiast wewnętrzne filtry nie wiem czemu ale mi nie pasują.

XAC
06-30-2004, 08:48
Tak są droższe ale bez porównania lepsze a pokrywę potniesz nieodwracalnie. Pegasso widziałem za niecałe 2 setki, Aquael i Atman trochę ponad, Penplax pod 3, Fluval 304 za 3,5, a Eheimy chyba jeszcze więcej ale to zakup na długie lata i na pewno warto. Na początek kup może Aquaela Fan3 i niedorybiaj akwa no i zbieraj na kubeł.

gruber13
06-30-2004, 10:56
Narazie mam kasę na akwarium, pokrywę i szafkę. Kupie to i niech stoi bo żona może sie rozmyślić i zostane z niczym. Filtr. żwir,rośliny, grzałkę i ryby bede kupował jak wpadnie mi jakas kasa. Nie moge pozwolić sobie na filtr za 200 zł bo akwarium odpalił bym za rok. Nie jestem kawalerem i pieniądze na moje wydatki zadko mi sie trafiają. Ewentualnie moge zrobic belke oświetleniową sam ale efekt wizualny gorszy[pisze o tym w dziale oświetlenie]. Nie znam sie na filtrach ale na czym polega przewaga filtrów kubełkowych oprócz tego ze mozna je schować ?

XAC
06-30-2004, 11:12
Główną przewagą kubełków jest ich objętość a co za tym idzie wielkość złoża dla bakterii nitryfikacyjnych. Pozatym wszystkie zalety kaskady tj. możliwość stosowania prefiltra, różne media filtracyjne itd. Ja osobiście cenię sobie żadką potrzebę czyszczenia(raz na 6-9 miesięcy a nawet żadziej) w tym czasie nie otwieram filtra więc jego środowisko rozwija się wspaniale.

gruber13
06-30-2004, 11:43
Właśnie przeczytałem że role filtra mechaniczna i biologiczna są ze soba sprzeczne [dlugość cyklu między czyszczeniem wkładu]. O ile dobrze zrozumiałem powinienem założyc gąbkę do wstępnej filtracji mechanicznej na rurce zasysającej. Doradź mi prosze gdzie zawiesić kaskade z tyłu czy boku[jak wytne otwór to jej nie przestawię]

XAC
06-30-2004, 12:13
W dużej mierze umiejscowienie filtra i skierowanie wylotu(a czasem i wlotu) jest zależne od specyfiki akwarium (wielkość dekoracje,obsada) i jest to sprawa bardzo indywidualna.

Yeti
06-30-2004, 13:31
W dużej mierze umiejscowienie filtra i skierowanie wylotu(a czasem i wlotu) jest zależne od specyfiki akwarium (wielkość dekoracje,obsada) i jest to sprawa bardzo indywidualna.

Dokładnie tak jak mówiłem :P
IMHO FZN-3 i jakiś filtr o przepływie 600-650 l/h to będzie OK do 200l.

Co do prefiltra, to jeśli kaskada ma opracować jako filtr biologiczny to jest to konieczne. Dzięki temu nie musisz otwierać filtra a jedynie czyścisz gąbkę.

XAC
06-30-2004, 13:34
Yeti będzie ok pod względem przepływu to fakt ale czy wystarczy złoża to już kwestia ilości i jakości ryb, roślin karmienia i czyszczenia akwa.

Yeti
06-30-2004, 13:45
Faktycznie z objętością złoża będzie gorzej, ale jeśli nie ma kasy na kubełek trzeba wybrać opcję najbardziej zbliżoną do ideału.

XAC
06-30-2004, 14:02
Można pokombinować z przeróbkami wewnętrznych na większe gąbki ale i tak sama kaskada nie wystarczy.

gruber13
06-30-2004, 22:40
Nie wiem czy dobrze Cię zrozumiałem czy kaskada i filtr wewnętrzny to też za mało ? Nie wiem jak to jest ale mój kolega ma takie akwarium jak ja chcę kupić [profilowana szyba daje tak naprawdę coś koło 170 litrów].
Akwarium ma kilka lat i ma tylko filtr wewnętrzny. Ryby bardzo ładnie mu sie chowają. Dwa razy miał mlode glonojady a ostatnio paletki złożyły mu ikrę - a wcale się o to nie starał.

XAC
07-01-2004, 06:48
Przeczytaj uważnie od początku. Teraz teoria w dużym uproszczeniu. Do wody dostaje się azot w postaci szkodliwego amoniaku, bakterie zamieniają go w toksyczne azotyny, a jeszcze inne bakterie w mało szkodliwe azotany. Filtr poza innymi funkcjami musi stanowić miejsce gdzie te procesy zachodzą tzn. zapewnić przepływ dostatecznej ilości wody (do wielkości akwarium) i odpowiednią ilość miejsca dla bakterii (w stosunku do ilości amoniaku). A więc im większe akwarium tym większy przepływ łączny filtrów, a im większa łączna przemiana materii u ryb (karmienie,gatunki,ilość ryb) i roślin (obumieranie) i nieporządek w akwa(zamulone dno,zalegające resztki) tym większe potrzebne złoże dla bakterii. Mówiąc krótko - im lepsza filtracja tym więcej można trzymać ryb i mniej trzeba zajmować się zbiornikiem. W galerii możesz zobaczyć kiepskie zdjęcie 50cm sumiczka u którego woda nie była wymieniana około 2 lat a to dlatego, że filtracja jest odpowiednia do ilości ryb(y). Reasumując: minimalny przepływ filtrów to ok 600-650l/h, a wielkość złoża to już zależy co ma w tym akwa rosnąć pływać itd.

gruber13
07-01-2004, 09:10
Prawdę powiedziawszy to jeszcze nie jestem pewien jakie ryby bedą tam pływać. Raczej małe bo duże mi sie nie podobają. Przepływ tej kaskady FZN-3 na pewno ma 1000l/h bo mój FZN 2 ma 700l/h. Może powinienem odciąć połowę grubośći gąbek i na górę dać jakiś wkład typowo biologiczny. Mógłbym płukać tylko gąbki przy podmianie.Taraz płukam przy każdej podmianie w wodzie spuszczonej ze zbiornika. Jeśli to dobry pomysł to poleć mi proszę coś niedrogiego[wiem że droższe lepsze ale jak bym chciał kupować to co lepsze to nie odpale akwarium w tym roku]. POwiedz mi jeszcze czy ta gąbkę jako prefiltr mam założyć na rurkę zasysającą czy włożyć do tej rurki maly kawałek ?

XAC
07-01-2004, 09:49
Jak włożysz do rurki to będziesz czyścił co 2 godziny - tylko nałożyć. Ja używam ceramiki Sery i nie narzekam ale wybór mam mocno ograniczony. Jak będziesz miał prefiltr to całą kaskadkę możesz wypchać ceramiką. Co do umiejscowienia to najwygodniej na bocznej ścianie w tylnym rogu. Ryba rybie nie równa i niektóre lubią mocny nurt a inne stojące bajoro. Jeśli to możliwe to postaraj się o filtr wewnętrzny, który będzie czyścił wodę mechanicznie i dawał prąd wody (np. Fan3).

mariuszz1
07-01-2004, 10:11
Witam

W moim akwa mam FZN-2. Gabka z wiekszej komory jako prefiltr, a w komorach 1,5 cm gabki, ceramika i wata.
IMHO filtracja jest wystarczajaca.
Ale tak jak w powyzszych wypowiedziach, istotna jest obsada, tez nie trzymam olbrzymow i mam sporo roslin.

gruber13
07-01-2004, 11:16
Trochę mnie pocieszyłeś. Powiedz czy to jest zwykła wata kosmetyczna ? Oraz ile dałeś waty a ile ceramiki ?

XAC
07-01-2004, 11:22
Wata nie jest potrzebna - nie używam i nie narzekam - a miejsce zajmuje. Watę kupisz półdarmo w akwarystyku i lepiej nie kombinować.

Yeti
07-01-2004, 11:31
Ja na rurę ssącą w FZN1 naciagnąłem gąbkę z FAN2, koszyki wypchałem pól na pół ceramiką Aquaela i kulkami Eheima. Zresztą wszystko jest kwestią ceny. Ja mogłem kupić bardzo tanio kulki, ale wypełniacze Sery czy MHK są równie dobre i sporo tańsze.

mariuszz1
07-01-2004, 16:04
od dołu mam 1,5 cm gabka, potem ceramika a na wierzchu tez ok 1,5 cm waty PERLONOWEJ (w sklepie akwarystycznym po 2pln).

Wata zatrzymuje wszelkie drobiny jakie przejda przez gabke (przynajmniej u mnie tak sie dzieje ;) )

gruber13
07-02-2004, 09:21
Skoro u Ciebie sama kaskada wystarcza to mam nadzieje że umnie też się sprawdzi. Jeśli nie, będę myślał o dodatkowym filtrze.
Dziękuje Wam wszystkim za odpowiedzi. Dzięki nim zrozumiałem że podstawową rolą filtra jest filtracja biologiczna. Pozdrawiam - gruber.