Zobacz pełną wersję : Tożsamość płciowa bojownika wspaniałego.
nemo1981
01-17-2006, 21:57
Mam zagwozdkę. Miałem w akwarium dwie samice bojownika. Dokupiłem ostatnio trzecią i... niespodzianka. Nowa lokatorka gania pozostałe, stroszy się i puszy (brzmi znajomo?), a dziś wypatrzyłem w gąszczu wgłębki... GNIAZDO!!! Samica owa, jak na stan obecny mojej wiedzy, jest samicą 100%. Podłużne pręgi przez całą długość, krótkie zaokrąglone płetwy, pokładełko jest napewno. Więc co się dzieje? Miał ktoś tak. Wszelkie głosy mile widziane.
Edit: Gand, ale chyba samice nie budują gniazd. Z tego co wiem to jest to domena samców. Samica bojownika nie potrafi sama zająć się ikrą.
moze dokupiles samice w ciazy ze sklepu :)
Samce mogą budować gniazda i bywają agresywne wobec innych samic.
Kasia250
01-18-2006, 17:58
Bojowniki syjamskie nie są rybkami żyworodnymi. :roll:
Samiczki też potrafią budować gniazda, niekoniecznie musi być wśród nich samiec. (Może któraś stara "samiczka" okazała się samcem?)
Edit: Samiczka POTRAFI zająć się ikrą, i to czasami lepiej niż samiec. :lol:
Samiczki też potrafią budować gniazda
Taaa??? A moge wiedzieć, skąd masz takie informacje??
Taaa??? Też bym był szczęśliwy jeślibyś mi powiedziała skąd masz takie info.
Samiczki też potrafią budować gniazda
Taaa??? A moge wiedzieć, skąd masz takie informacje??
Taaa??? Też bym był szczęśliwy jeślibyś mi powiedziała skąd masz takie info.
"...Otóż pani bojownikowa, nie odłowiona na czas, zbudowała na drugim końcu akwarium własne gniazdko, i zaczęła polować na wypadające maluchy, aby je do niego przenieść :) Notabene, jest to również odpowiedź na pytanie, czy samice potrafią budować gniazda z piany - owszem, potrafią... " jest to cytat ze strony http://strony.aster.pl/faolan/bojownik.htm
No to mnie mile zaskoczyłaś w tym momencie... peace :)
-KrasnaL-
01-28-2006, 22:13
ja na własnej skórze doświadczylem czegoś podobnego. samiec zjadał mi ikrę, więc po tarle został usunięty z akwarium, a zostala w nim samiczka. po około 3 tygodniach od wylegu ją również usunolem z tego akwa. Do tego czasu spisywala się jak wzorowy samiec. Bojowniki to ryby z charakterkiem. Kazda jest inna. Potrafią zaskakiwać i trudno jest jasno określić jak to wszystko powinno u nich wyglądać.
Miałam podobny przypadek. Mialam pieknego samca no i dostalam 2 samiczki. Jednak one byly mlode i małe. Potem pojawila sie ospa i i do samca przyplątała sie martwica płetw i zostaly mi dwie samiczki. I co sie okazuje mimo ze obydwie mialy pokladełka, paski po bokach ciala- to jedna z nich zaczeła szybciej rosnąć , puszyc sie (nawet do lusterka) i budowac gniazdo. No i teraz sie okazuje ze jednak to samiec. Dziwne jest tylko to ze czasem jak np musze go przeniesc np jak zmienialam wode to te paski sie pojawiaja na chwile. Moze ty tez masz młodego samca?
-KrasnaL-
02-17-2006, 20:56
nie, ja mam doroslego samca i dorosle samiczki