PDA

Zobacz pełną wersję : Bojownik terrorysta co zrobić ???

AnetaiArtur
01-17-2006, 18:22
Witajcie mamy bojownika co nie nawidzi nikogo oprócz siebie . Gania wszystkie inne osobniki i strzępi im ogonki i płetwy.W akwarium mamy 4 gurami, 2 danio, 3 pielęgnice ramirezki, glonojada, 3 kieryski, 2 skalary.Najbardziej gania gurami .Może go odłowić na pare dni do izolatki ale samego czy z samicą.Wcześniej juz pisaliśmy , że uśmiercił nam 1 samicę bojownicę.Poradzcie coś.dzięki

akari
01-18-2006, 12:13
Opisz dokładnie akwarium.

Kasia250
01-18-2006, 17:43
Ramirezki trzyma się w parach, :!: a nie (jak przypuszczam) w haremach.
Jeśli samczyk "terrorysta" atakuje inne ryby w dużym akwarium, nierozsądne byłoby wpuszczenie go do izolatki z samiczką. Rybka mogłaby tego nie przeżyć.
Proponowałabym urządzić agresywnemu bojownikowi osobne akwa. :wink:
Przy okazji opiszcie dokładnie akwarium, tzn. litraż, temperature, sprzęt itd.

AnetaiArtur
01-19-2006, 07:39
Witam moje akwa 112l, temp.25st, filtr aquael Fan 2, grzałka 100W, napowietrzacz air pump 120l/h, oświetlenie 2x18.Moje rybki to 2 danio, 2 samice ramirezki, 1 samiec" ramirezek", glonojad, 3 kiryski, 2 skalary, 4 gurami, 5 neonow, 3 kosiarki, w moim akwarium jest troche roslinek i kryjowek dla rybek.Bojownika odlowilam i robie dla niego oddzielny zbiornik .A co pisales o ramirezkach? W sklepie jak kupowałam pan powiedział,że tak musi być 2 samice i 1 samiec.Uważasz że ze powinno być inaczej? Jeżeli tak to napisz konkretnie jak ma być.Dzięki

Pyszczok
01-19-2006, 08:17
Powinno być tak że jeden samiec na jednom samice a nie na dwie to nie kakadu ramirezy w parkach jeżeli dobieże się para z tych trzech a już tak pewnie się stało to mogą drugom samice zamęczyć na kaput czyli śmierć :?

Kropek1234
01-19-2006, 10:49
Nabij po dupie bojownika :D

A tak na poważnie to jak robisz mu nowy zbiornik to spoko.

AnetaiArtur
01-19-2006, 12:20
Juz słyszałem taką opinię , że muszę mieć 2 samice ramirezki i 2 samców i wczoraj chcieliśmy kupić ale ten pan w sklepie zresztą też akwarysta i weterynarz powiedział ze tak jest ok 2+1 tzn 2 samice i 1 samiec.Juz nie wiem .jedna samica ma swój teren i goni wszystkich.
A co do mojego bojownika bedzie mial oddzielny zbiornik i juz .Narazie mieszka w kuli ale juz szykujemy mu 30l akwa.

Marcinus
01-19-2006, 12:41
Juz słyszałem taką opinię , że muszę mieć 2 samice ramirezki i 2 samców i wczoraj chcieliśmy kupić ale ten pan w sklepie zresztą też akwarysta i weterynarz powiedział ze tak jest ok 2+1 tzn 2 samice i 1 samiec.Juz nie wiem .

Pielęgniczki ramireza są typowym przykładem ryb żyjących w parach,więc układ haremowy nie jest dobry.
W takim akwarium możesz spróbowac hodowli 2 par tych ryb,jak bedą jakieś nieporozumienia to jedną parę będziesz musiał oddac.

AnetaiArtur
01-19-2006, 16:13
czyli trzeba dokupic samczyka ramireza ok spobujemy ale pozniej bede musial odlowic do bojownika ciekawe jakie beda relacje

mati
01-19-2006, 18:13
Jeżeli z ramirezkami wszystko jest w porządku, nie gryzą się to może zostać harem. Nie wiadomo, jak zareagują na siebie 2 samce.

AnetaiArtur
01-20-2006, 11:23
Witam no właśnie na pewno nie będzie dobrze jak bedą dwa samce to może je zabić.

metson
01-20-2006, 15:16
Wloz bojownika do kubeczka jakiegos duzego na pare dni i zanoz w swoim akwarium, niech sie chlopak przyzwyczaji do innych ryb - moze to pomoze.

-KrasnaL-
01-23-2006, 18:43
nie przyzwyczai się. Mialem samice terrorystke. Już 2 miesiąc samcowi odrastają płetwy .... zadziobała biadaka ... oddałem ją, bo działała mi na nerwy.